stdClass Object ( [id] => 1324180 [title] => Ova hrabra Dalmatinka pobijedila je rak, a sada će postati manekenka na jedan dan: ‘Važno je slaviti život!‘ [alias] => ova-hrabra-dalmatinka-pobijedila-je-rak-a-sada-ce-postati-manekenka-na-jedan-dan-vazno-je-slaviti-zivot [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splićanka Sonja Grgat ove je godine napunila pola stoljeća i kaže da se nikad u životu nije bolje osjećala. Ova laborantica majka je troje djece i baka jedne unučice. Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta.

U vrijeme kad sve pršti od smijeha Sonja je upala u ponor i mrak ju je na trenutak progutao. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz. Uslijedile su kemoterapije i ukazao se prvi tračak svjetla. Prošla je mastektomiju (operaciju uklanjanja dojke), 16 kemoterapija, preventivnu operaciju uklanjanja jajnika...

---

---

I ona će biti jedna od sudionica utrke "Race for the Cure" koja se ovog vikenda održava u Splitu. Riječ je o utrci kojom se želi pružiti potpora ženama oboljelima od raka dojke, ali i prikupiti sredstva kako bi u što više mjesta u Dalmaciji osigurali pokretnu mamografiju.

Dan prije utrke Sonja i ostale članice iz njezine udruge "Caspera" postat će manekenke na jedan dan. Na Peristilu će u subotu, s početkom u 19 sati, modnom revijom na kojoj će nositi lepršave haljine HRT-ova reportera i dizajnera Šime Kovačevića slaviti život. Jer, kako kaže Sonja, važno je slaviti život i uživati u svakom njegovu trenutku jer čovjek nikad ne zna koliko će on trajati.

---

image

Šime Kovačević sa svojim modelima

Joško Šupić/Cropix
---

Kako ste u svojoj 41. godini otkrili da imate rak dojke?

– Jednostavno sam ga napipala. Godinama prije imala sam problema s tom dojkom i redovito sam se kontrolirala, dva puta godišnje. Svaki put pregled je bio uredan i dijagnoza je bila aterom koji bi se znao upaliti, dakle potpuno bezazlena situacija… Sve do jednog trenutka. Naime, bilo je ljeto, ja sam radila u restoranu i bila sam onako, rekla bih, žena u naponu snage. Međutim, zapazila sam da sam u kratkom vremenu izgubila nekoliko kilograma i da sam bila umorna, ali znate kako je kad je sezona. Svi smo umorni, vrućina je, znojimo se, mršavimo… Ništa drugačije od nekih prošlih sezona.

Sve dok jednog dana prilikom tuširanja nisam napipala kvrgu, ne mogu reći kvržicu jer je bilo veće od toga. Istog trena osjetila sam neku neobjašnjivu nelagodu, negdje u svojoj nutrini znala sam da nešto ne štima. Jedini simptomi koje sam osjećala zapravo su bili umor i gubitak kilograma, ali, kao što sam već rekla, bilo je ljeto i rak mi nije bio ni na kraj pameti. Doduše, sad kad se vratim u te dane, shvaćam da je umor bio drugačiji i intenzivniji. Nikako se nisam uspijevala odmoriti, konstantno sam bila iscrpljena.

Kad su vam liječnici priopćili dijagnozu, što vam je prvo prošlo glavom?

– Rečenica koju mi je rekla doktorica ostala mi je duboko urezana u sjećanje: "Dušo, imaš monstruma, di si dosad?" U tom trenutku jedina mi je misao bila: "Kako di sam? Pa tu, evo me, koliko može biti kasno?" Sjećam se da sam osjetila kako mi se tlo izmaknulo pod nogama iako sam u tom trenutku ležala na krevetu. Što realno nema logike, ali tako je bilo. U glavi samo magla…

Je li vas bilo strah?

– Tada, u tom trenutku, ne mogu reći da me je bilo strah. On je došao malo kasnije. Kad ti zapravo dođe do mozga da imaš rak… Sjećam se da sam nakon pregleda nazvala muža i rekla da moram na punkciju i krenula s Firula na Križine pješice, doslovce trčeći. U tim trenucima mislite da se sve mora obaviti sad i odmah, naime, suprug je bio s autom i nijednog trena nije mi palo na pamet da ga pričekam.

---

image

Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz

Joško Šupić/Cropix
---

Bojite li se još?

– Iskreno, ne znam. Ima dana kad se bojim svega, a opet, s druge strane, ima dana kad se ne bojim ničega. Znate, često mi ljudi sebi dajemo puno veću važnost nego što smo stvarno važni. Dakako, važni smo svojim bližnjima, prijateljima, dragim ljudima… Međutim, po definiciji života svi smo prolazni. Svi koji smo rođeni moramo i umrijeti. Pitanje je samo kako ćemo živjeti. Nekako mi se život u strahu ne sviđa, tako da mirno mogu reći da se ne bojim. Barem ne smrti.

Kome vam je bilo najteže kazati svoju dijagnozu?

– Kad imate djecu, uvijek je najteže reći njima zato što ste i vi na njih najslabiji, jednostavno je tako. To je bilo najteže.

Kako su suprug i oni reagirali?

– Njihova prva reakcija bila je vrlo slična mojoj. Nevjerica, zbunjenost i, naravno, strah.  Kad krenete u proces liječenja, to postane neka vaša rutina. Postane dio života i usprkos svemu život ide dalje. Obaveze ne čekaju, poslovi, škola, sve to krene u svoju kolotečinu. Živi se pod nekim novim uvjetima, ali i dalje se živi.

S kojim vam se izazovom bilo najteže uhvatiti ukoštac?

– Kad razmišljam o izazovima, čini mi se da sam sve odradila onako školski. Inače nisam tip koji odustaje i predaje se tek tako. Sve sam kemoterapije prošla onako štreberski. Zapravo sam cijeli tijek liječenja shvatila kao radnu obavezu, idemo to odraditi i to je to. Svim srcem sam vjerovala da mi je kemoterapija lijek i da ću nakon nje biti dobro. Sva sreća pa se tako i odigralo.

Kako ste se osjećali kad ste nakon 16 kemoterapija izgubili kosu?

– Kosa mi je počela opadati već nakon druge kemoterapije, kao, uostalom, većini nas koje se liječimo kemoterapijom. Sam gubitak kose osobno mi nije bio strašan, ali strašan je bio pogled u ogledalo. Taj pogled na sebe bez kose na neki vam je način potvrda ili podsjetnik da ste bolesni. To je meni bilo strašno, pogled na bolesnu sebe. Taj fizički podsjetnik od kojeg ne možeš pobjeći. Još kad se dogodio gubitak obrva i trepavica, e to je još jedan dio koji mi je bio strašan. Znate, lice vam postane kao jedna masa, bez ikakvih obilježja i kontura. To je bilo teško gledati nama koje smo bolesne, ali i našoj okolini.

Je li vam bilo teško zadržati optimizam?

– Nisam tip koji se predaje tek tako i bila sam vrlo predana tome da budem dobro. Da izvučem najbolje od sebe takve. Bilo je dana kad nije bilo lako održati se na površini, ali taj neki dišpet u meni nije mi dao da potonem. Ostala sam plutati i, evo, još sam tu, hvala Bogu.

---

image

‘Jedini simptomi koje sam osjećala zapravo su bili umor i gubitak kilograma, ali bilo je ljeto i rak mi nije bio ni na kraj pameti‘

Joško Šupić/Cropix
---

Što vam je najviše davalo snagu?

– Što točno ili tko, ne bih znala reći. U tim danima hvatala sam se za trenutke, obitelj, prijatelje. Svim sam srcem vjerovala da ću biti dobro i prepustila se na neki način i Božjoj volji. Kao čovjek sam radila što su mi liječnici govorili i vjerovala sam u dobar ishod.

Dok ste se borili s bolešću, dobili ste otkaz. Kako je bilo suočiti se i s tim?

– To je bio jedan dodatni udarac na ionako već poljuljan život. Znate, rekla je jedna moja, kako se mi volimo zezati, "rakašica" – svi mi mjerimo svojim laktom. Pa sam tako mjerila i ja i svojem poslodavcu vjerovala kad je rekao da sam sigurna dok sam na liječenju. Ispalo je da nije tako. Tada sam bila užasno povrijeđena, osjećala sam se izdanom, prevarenom, napuštenom. U ovih devet godina otkako sam onkološka pacijentica ni jednu jedinu kunu, ili danas euro, nisam dobila na račun bolesti. Nikakva prava nisam ostvarila, čovjek se, i da ne želi, mora osjećati napuštenim.

Sada ste u remisiji. Kako vam izgleda život?

– Čini mi se da se nikad nisam osjećala bolje. Živa sam. Djeca su odrasla. Postala sam baka. Vodim udrugu. Pomažem. Radim. Uživam u životu i družim se.

Osjećate li neke posljedice?

– Naravno da osjećam, čini mi se da posljedice kemoterapije nikad neće prestati. Naime, još uvijek sam u nekoj vrsti liječenja, uzimam hormonsku terapiju, tablete koje blokiraju hormone. Kako sam imala hormonski ovisan karcinom, terapiju moram uzimati 10 godina, još mi je ostala godina i nadam se da je to kraj. Kao i svaka tableta, i ova ima svoje nuspojave, tipa umor, bolni zglobovi, smanjenje gustoće kostiju i još poprilično toga. Kemoterapija me je ubacila i u menopauzu, tako da sam s 41 godinom ušla u nju. Poslije sam izvadila i jajnike, tako da sam već devet godina žena koja je u menopauzi. Kad uđete u to stanje onako umjetno, i nuspojave su intenzivnije, na primjer umor, razdražljivost, promjene raspoloženja… Međutim, ne žalim se. Živa sam!

Pokrenuli ste i udrugu "Caspera".

– Udrugu sam osnovala iz čiste potrebe da se osjećam korisno i da pomognem ženama da ne moraju prolaziti ono što sam prolazila sama. U vrijeme kad sam dobila dijagnozu nisam znala nikoga tko je u istoj ili sličnoj situaciji, niti ikoga tko je to već prošao. Jako mi je nedostajala komunikacija sa ženama koje su to već prošle. Stoga sam osnovala udrugu želeći svojim iskustvom pomoći ženama da što lakše prođu kroz proces saznavanja dijagnoze, ali i kroz proces samog liječenja. Mislim da jedna drugoj možemo puno olakšati cijeli taj put. Vrlo je važna i psihološka podrška, koju od samog osnivanja udruge jako naglašavamo i promoviramo. Jako je važno imati nekoga za razgovor, nekoga stručnog i nekoga tko će vam pomoći da se nosite sa svim izazovima koje donosi sama dijagnoza. Razgovor sa stručnom osobom nije važan samo nama koji imamo dijagnozu, nego i članovima naših obitelji. Znate, karcinom, nažalost, nije bolest samo jedne osobe, uvuče se u cijelu obitelj i svima nam je potrebna pomoć. Udruga je registrirana 2020 godine i od tada smo zaista jako aktivne.

Blagoslovljena sam ženama koje sam upoznala i koje svim srcem zajedno sa mnom provode vrijeme i rade za dobrobit svih nas. Sve što se u udruzi radilo proteklih godina odrađeno je volonterski. Sve naše članice rade volonterski, liječnici, predavači, voditelji radionica… Blagoslovljene smo dobrim ljudima.

---

image

Marina Zečić, Sonja Grgat i Maja Bojić Drinovac, članice udruge ‘Caspera‘

Privatni Album
---

Provele smo i provodimo niz projekata, orijentirane smo i na tjelesnu aktivnost. Našim članicama pokušavamo pružiti priliku da vježbaju i budu fizički aktivne, a moramo priznati da nam za sada super ide. Žene uživaju! Poklanjamo preventivne preglede, nastojimo žene potaknuti na brigu o sebi. Glasne smo kad treba skidati stigmu s oboljelih i želimo svijetu poručiti da smo i dalje tu, prisutne, žive, aktivne, bez obzira na dijagnozu koja nam se dogodila. Svakim danom dokazujemo da smo hrabre i neustrašive, pomičemo svoje granice, ali i granice društva. Trudimo se pomaknuti se s margine društva. Udruga pomaže ženama i s informacijama o njihovim socijalnim pravima jer, nažalost, te informacije nemate gdje dobiti kroz sustav. Mogli bismo još danima govoriti o svemu što radimo…

Pisanje vam je postalo kao neka vrsta terapije…

– Istina… Naime, kad emociju prebacim na papir i pročitam je, osjetim olakšanje, kao da tek tada zapravo doživim, proživim i na neki način procesuiram sve što mi se dogodilo. Pisanje mi je pomoglo u zacjeljivanju, pomoglo mi je da uopće shvatim što mi se dogodilo i u kakvoj sam situaciji bila. Prva moja priča napisana je i objavljena na portalu "Nismo same" – danas je to udruga – i reakcije žena bile su fantastične. To me je ponukalo da nastavim pisati jer sam na taj način pomagala ženama. Neke od njih mogle su se pronaći u mojim riječima i bilo im je lakše kad su shvatile da se to što im se događa već nekome prije dogodilo i da nije neuobičajeno. Da su normalne i da će u konačnici proći. Da je svaka emocija u redu i da treba pustiti da iziđe iz nas.

---

image

Šime Kovačević sa svojim modelima

Joško Šupić/Cropix
---

Hoćete li i vi potrčati na humanitarnoj utrci u Splitu?

– Potrčati neću jer trčanje nije moj đir, ali hodanje jest. Hodat ću s mojim curama i dečkima i dati podršku svima onima koji se bore s karcinomom. Pokazati njima, nama i svijetu da zajedno možemo napraviti čuda i da je podrška važna za sve. Bili bolesni ili ne. Ruka prijateljstva, razumijevanja, empatije, ljubavi i dobrote može i treba biti svima nama na prvom mjestu. Život bez toga za mene nije život.

Koju biste poruku uputili onima koji imaju rak dojke ili sumnjaju u tu dijagnozu?

– Nema pametne poruke kad dobijete dijagnozu. Jedina je poruka da slušaju liječnike i da budu hrabre, ustrajne, strpljive te da probaju u svakom danu naći nešto za osmijeh, iako nije lako. Kao što kažu neki ljudi puno pametniji od mene: "Dan bez osmijeha izgubljen je dan."

---

Dan prije utrke - modna revija

Kako vam je nositi Šiminu haljinu koja slavi život?

– Nositi Šiminu haljinu za mene, za nas, znači živjeti život. Usprkos svemu što nas je snašlo pokazati svijetu da smo i dalje tu. Žive i nasmijane. Spremne izaći iz svoje zone komfora za viši cilj. Prošetati pistom i poslati poruku da je svaka od nas puno više od dijagnoze. Da smo i dalje žene bez obzira na sve.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sonja grgat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => sonja grgat 2 0 11707 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-19 20:07:56 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => Vinko Paić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-20 12:04:38 [modified_by] => 3225 [publish_up] => 2023-09-20 11:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ova hrabra Dalmatinka pobijedila je rak, a sada će postati manekenka na jedan dan: 'Važno je slaviti život!' [metakey] => sonja grgat, rak dojka, Race for the cure, Šime Kovačević [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25631025.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25631020.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25631027.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25631026.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25631018.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/21379260.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25631017.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/19\/25631021.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Privatni Album","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

I Sonja \u0107e biti jedna od sudionica utrke \u2018Race for the Cure\u2018\u00a0koja se ovog vikenda odr\u017eava u Splitu<\/p>","

\u0160ime Kova\u010devi\u0107 sa svojim modelima<\/p>","

Sonja Grgat<\/p>","

Da ima rak dojke, doznala je kad\u00a0je imala 41 godinu, u srcu ljeta. Da sve bude jo\u0161\u00a0gore, dok se borila s bole\u0161\u0107u, dobila je i otkaz<\/p>","

\u2018Jedini simptomi koje sam osje\u0107ala zapravo su bili umor i gubitak kilograma, ali\u00a0bilo je ljeto i rak mi nije bio ni na kraj pameti\u2018<\/p>","

Marina Ze\u010di\u0107, Sonja Grgat i Maja Boji\u0107 Drinovac, \u010dlanice udruge \u2018Caspera\u2018<\/p>","

\u0160ime Kova\u010devi\u0107 sa svojim modelima<\/p>","

\u0160ime Kova\u010devi\u0107 sa svojim modelima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:44","69:40","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2025","hd_25631025_1920.jpg":"1920x1080","k_25631025_1280.jpg":"1280x1280","k_25631025_1024.jpg":"1024x1024","k_25631025_640.jpg":"640x640","k_25631025_480.jpg":"480x480","k_25631025_340.jpg":"340x340","k_25631025_220.jpg":"220x220","o_25631025_1280.jpg":"1280x1350","o_25631025_1024.jpg":"1024x1080","o_25631025_640.jpg":"640x675","o_25631025_480.jpg":"480x506","o_25631025_340.jpg":"340x358","o_25631025_220.jpg":"220x232","h_25631025_1280.jpg":"1280x854","h_25631025_1024.jpg":"1024x683","h_25631025_640.jpg":"640x427","h_25631025_480.jpg":"480x320","h_25631025_340.jpg":"340x227","h_25631025_220.jpg":"220x147","pp_25631025_1280.jpg":"1280x1628","pp_25631025_1024.jpg":"1024x1303","pp_25631025_640.jpg":"640x814","pp_25631025_480.jpg":"480x611","pp_25631025_340.jpg":"340x432","pp_25631025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2557","hd_25631020_1920.jpg":"1920x1080","k_25631020_1280.jpg":"1280x1280","k_25631020_1024.jpg":"1024x1024","k_25631020_640.jpg":"640x640","k_25631020_480.jpg":"480x480","k_25631020_340.jpg":"340x340","k_25631020_220.jpg":"220x220","o_25631020_1280.jpg":"1280x1704","o_25631020_1024.jpg":"1024x1363","o_25631020_640.jpg":"640x852","o_25631020_480.jpg":"480x639","o_25631020_340.jpg":"340x452","o_25631020_220.jpg":"220x292","h_25631020_1280.jpg":"1280x854","h_25631020_1024.jpg":"1024x683","h_25631020_640.jpg":"640x427","h_25631020_480.jpg":"480x320","h_25631020_340.jpg":"340x227","h_25631020_220.jpg":"220x147","pp_25631020_1280.jpg":"1280x1628","pp_25631020_1024.jpg":"1024x1303","pp_25631020_640.jpg":"640x814","pp_25631020_480.jpg":"480x611","pp_25631020_340.jpg":"340x432","pp_25631020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3114","hd_25631027_1920.jpg":"1920x1080","k_25631027_1280.jpg":"1280x1280","k_25631027_1024.jpg":"1024x1024","k_25631027_640.jpg":"640x640","k_25631027_480.jpg":"480x480","k_25631027_340.jpg":"340x340","k_25631027_220.jpg":"220x220","o_25631027_1280.jpg":"1280x2076","o_25631027_1024.jpg":"1024x1660","o_25631027_640.jpg":"640x1038","o_25631027_480.jpg":"480x778","o_25631027_340.jpg":"340x551","o_25631027_220.jpg":"220x356","h_25631027_1280.jpg":"1280x854","h_25631027_1024.jpg":"1024x683","h_25631027_640.jpg":"640x427","h_25631027_480.jpg":"480x320","h_25631027_340.jpg":"340x227","h_25631027_220.jpg":"220x147","pp_25631027_1280.jpg":"1280x1628","pp_25631027_1024.jpg":"1024x1303","pp_25631027_640.jpg":"640x814","pp_25631027_480.jpg":"480x611","pp_25631027_340.jpg":"340x432","pp_25631027_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3185","hd_25631026_1920.jpg":"1920x1080","k_25631026_1280.jpg":"1280x1280","k_25631026_1024.jpg":"1024x1024","k_25631026_640.jpg":"640x640","k_25631026_480.jpg":"480x480","k_25631026_340.jpg":"340x340","k_25631026_220.jpg":"220x220","o_25631026_1280.jpg":"1280x2123","o_25631026_1024.jpg":"1024x1698","o_25631026_640.jpg":"640x1061","o_25631026_480.jpg":"480x796","o_25631026_340.jpg":"340x564","o_25631026_220.jpg":"220x364","h_25631026_1280.jpg":"1280x854","h_25631026_1024.jpg":"1024x683","h_25631026_640.jpg":"640x427","h_25631026_480.jpg":"480x320","h_25631026_340.jpg":"340x227","h_25631026_220.jpg":"220x147","pp_25631026_1280.jpg":"1280x1628","pp_25631026_1024.jpg":"1024x1303","pp_25631026_640.jpg":"640x814","pp_25631026_480.jpg":"480x611","pp_25631026_340.jpg":"340x432","pp_25631026_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2698","hd_25631018_1920.jpg":"1920x1080","k_25631018_1280.jpg":"1280x1280","k_25631018_1024.jpg":"1024x1024","k_25631018_640.jpg":"640x640","k_25631018_480.jpg":"480x480","k_25631018_340.jpg":"340x340","k_25631018_220.jpg":"220x220","o_25631018_1280.jpg":"1280x1798","o_25631018_1024.jpg":"1024x1438","o_25631018_640.jpg":"640x899","o_25631018_480.jpg":"480x674","o_25631018_340.jpg":"340x477","o_25631018_220.jpg":"220x309","h_25631018_1280.jpg":"1280x854","h_25631018_1024.jpg":"1024x683","h_25631018_640.jpg":"640x427","h_25631018_480.jpg":"480x320","h_25631018_340.jpg":"340x227","h_25631018_220.jpg":"220x147","pp_25631018_1280.jpg":"1280x1628","pp_25631018_1024.jpg":"1024x1303","pp_25631018_640.jpg":"640x814","pp_25631018_480.jpg":"480x611","pp_25631018_340.jpg":"340x432","pp_25631018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_21379260_1920.jpg":"1920x1080","k_21379260_1280.jpg":"1280x1280","k_21379260_1024.jpg":"1024x1024","k_21379260_640.jpg":"640x640","k_21379260_480.jpg":"480x480","k_21379260_340.jpg":"340x340","k_21379260_220.jpg":"220x220","o_21379260_1280.jpg":"1280x960","o_21379260_1024.jpg":"1024x768","o_21379260_640.jpg":"640x480","o_21379260_480.jpg":"480x360","o_21379260_340.jpg":"340x255","o_21379260_220.jpg":"220x165","h_21379260_1280.jpg":"1280x854","h_21379260_1024.jpg":"1024x683","h_21379260_640.jpg":"640x427","h_21379260_480.jpg":"480x320","h_21379260_340.jpg":"340x227","h_21379260_220.jpg":"220x147","pp_21379260_1280.jpg":"1280x1628","pp_21379260_1024.jpg":"1024x1303","pp_21379260_640.jpg":"640x814","pp_21379260_480.jpg":"480x611","pp_21379260_340.jpg":"340x432","pp_21379260_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1416","hd_25631017_1920.jpg":"1920x1080","k_25631017_1280.jpg":"1280x1280","k_25631017_1024.jpg":"1024x1024","k_25631017_640.jpg":"640x640","k_25631017_480.jpg":"480x480","k_25631017_340.jpg":"340x340","k_25631017_220.jpg":"220x220","o_25631017_1280.jpg":"1280x944","o_25631017_1024.jpg":"1024x755","o_25631017_640.jpg":"640x472","o_25631017_480.jpg":"480x354","o_25631017_340.jpg":"340x250","o_25631017_220.jpg":"220x162","h_25631017_1280.jpg":"1280x854","h_25631017_1024.jpg":"1024x683","h_25631017_640.jpg":"640x427","h_25631017_480.jpg":"480x320","h_25631017_340.jpg":"340x227","h_25631017_220.jpg":"220x147","pp_25631017_1280.jpg":"1280x1628","pp_25631017_1024.jpg":"1024x1303","pp_25631017_640.jpg":"640x814","pp_25631017_480.jpg":"480x611","pp_25631017_340.jpg":"340x432","pp_25631017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1712","hd_25631021_1920.jpg":"1920x1080","k_25631021_1280.jpg":"1280x1280","k_25631021_1024.jpg":"1024x1024","k_25631021_640.jpg":"640x640","k_25631021_480.jpg":"480x480","k_25631021_340.jpg":"340x340","k_25631021_220.jpg":"220x220","o_25631021_1280.jpg":"1280x1141","o_25631021_1024.jpg":"1024x913","o_25631021_640.jpg":"640x570","o_25631021_480.jpg":"480x428","o_25631021_340.jpg":"340x303","o_25631021_220.jpg":"220x196","h_25631021_1280.jpg":"1280x854","h_25631021_1024.jpg":"1024x683","h_25631021_640.jpg":"640x427","h_25631021_480.jpg":"480x320","h_25631021_340.jpg":"340x227","h_25631021_220.jpg":"220x147","pp_25631021_1280.jpg":"1280x1628","pp_25631021_1024.jpg":"1024x1303","pp_25631021_640.jpg":"640x814","pp_25631021_480.jpg":"480x611","pp_25631021_340.jpg":"340x432","pp_25631021_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7667339 Threads: 2 Questions: 1623239125 Slow queries: 4821852 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111079244 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ova-hrabra-dalmatinka-pobijedila-je-rak-a-sada-ce-postati-manekenka-na-jedan-dan-vazno-je-slaviti-zivot-1324180 [printLink] => /mozaik/zivot/ova-hrabra-dalmatinka-pobijedila-je-rak-a-sada-ce-postati-manekenka-na-jedan-dan-vazno-je-slaviti-zivot-1324180?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630058 [name] => sonja grgat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-04 10:25:33 [main_article_id] => 0 [alias] => sonja-grgat [link] => /tag/sonja-grgat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730447 [name] => rak dojka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-19 23:08:22 [main_article_id] => 0 [alias] => rak-dojka [link] => /tag/rak-dojka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 501320 [name] => Race for the cure [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => race-for-the-cure [link] => /tag/race-for-the-cure ) [3] => stdClass Object ( [id] => 291914 [name] => Šime Kovačević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-kovacevic [link] => /tag/sime-kovacevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sonja grgat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ova hrabra Dalmatinka pobijedila je rak, a sada će postati manekenka na jedan dan: ‘Važno je slaviti život!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25631025.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

I Sonja će biti jedna od sudionica utrke ‘Race for the Cure‘ koja se ovog vikenda održava u Splitu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25631025.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

I Sonja će biti jedna od sudionica utrke ‘Race for the Cure‘ koja se ovog vikenda održava u Splitu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25631020.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Šime Kovačević sa svojim modelima

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25631027.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Sonja Grgat

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25631026.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25631018.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

‘Jedini simptomi koje sam osjećala zapravo su bili umor i gubitak kilograma, ali bilo je ljeto i rak mi nije bio ni na kraj pameti‘

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/21379260.jpg [title] => Privatni Album

Marina Zečić, Sonja Grgat i Maja Bojić Drinovac, članice udruge ‘Caspera‘

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25631017.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Šime Kovačević sa svojim modelima

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/19/25631021.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Šime Kovačević sa svojim modelima

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Splićanka Sonja Grgat ove je godine napunila pola stoljeća i kaže da se nikad u životu nije bolje osjećala. Ova laborantica majka je troje djece i baka jedne unučice. Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta.

U vrijeme kad sve pršti od smijeha Sonja je upala u ponor i mrak ju je na trenutak progutao. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz. Uslijedile su kemoterapije i ukazao se prvi tračak svjetla. Prošla je mastektomiju (operaciju uklanjanja dojke), 16 kemoterapija, preventivnu operaciju uklanjanja jajnika...

---

---

I ona će biti jedna od sudionica utrke "Race for the Cure" koja se ovog vikenda održava u Splitu. Riječ je o utrci kojom se želi pružiti potpora ženama oboljelima od raka dojke, ali i prikupiti sredstva kako bi u što više mjesta u Dalmaciji osigurali pokretnu mamografiju.

Dan prije utrke Sonja i ostale članice iz njezine udruge "Caspera" postat će manekenke na jedan dan. Na Peristilu će u subotu, s početkom u 19 sati, modnom revijom na kojoj će nositi lepršave haljine HRT-ova reportera i dizajnera Šime Kovačevića slaviti život. Jer, kako kaže Sonja, važno je slaviti život i uživati u svakom njegovu trenutku jer čovjek nikad ne zna koliko će on trajati.

---

image

Šime Kovačević sa svojim modelima

Joško Šupić/Cropix
---

Kako ste u svojoj 41. godini otkrili da imate rak dojke?

– Jednostavno sam ga napipala. Godinama prije imala sam problema s tom dojkom i redovito sam se kontrolirala, dva puta godišnje. Svaki put pregled je bio uredan i dijagnoza je bila aterom koji bi se znao upaliti, dakle potpuno bezazlena situacija… Sve do jednog trenutka. Naime, bilo je ljeto, ja sam radila u restoranu i bila sam onako, rekla bih, žena u naponu snage. Međutim, zapazila sam da sam u kratkom vremenu izgubila nekoliko kilograma i da sam bila umorna, ali znate kako je kad je sezona. Svi smo umorni, vrućina je, znojimo se, mršavimo… Ništa drugačije od nekih prošlih sezona.

Sve dok jednog dana prilikom tuširanja nisam napipala kvrgu, ne mogu reći kvržicu jer je bilo veće od toga. Istog trena osjetila sam neku neobjašnjivu nelagodu, negdje u svojoj nutrini znala sam da nešto ne štima. Jedini simptomi koje sam osjećala zapravo su bili umor i gubitak kilograma, ali, kao što sam već rekla, bilo je ljeto i rak mi nije bio ni na kraj pameti. Doduše, sad kad se vratim u te dane, shvaćam da je umor bio drugačiji i intenzivniji. Nikako se nisam uspijevala odmoriti, konstantno sam bila iscrpljena.

Kad su vam liječnici priopćili dijagnozu, što vam je prvo prošlo glavom?

– Rečenica koju mi je rekla doktorica ostala mi je duboko urezana u sjećanje: "Dušo, imaš monstruma, di si dosad?" U tom trenutku jedina mi je misao bila: "Kako di sam? Pa tu, evo me, koliko može biti kasno?" Sjećam se da sam osjetila kako mi se tlo izmaknulo pod nogama iako sam u tom trenutku ležala na krevetu. Što realno nema logike, ali tako je bilo. U glavi samo magla…

Je li vas bilo strah?

– Tada, u tom trenutku, ne mogu reći da me je bilo strah. On je došao malo kasnije. Kad ti zapravo dođe do mozga da imaš rak… Sjećam se da sam nakon pregleda nazvala muža i rekla da moram na punkciju i krenula s Firula na Križine pješice, doslovce trčeći. U tim trenucima mislite da se sve mora obaviti sad i odmah, naime, suprug je bio s autom i nijednog trena nije mi palo na pamet da ga pričekam.

---

image

Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz

Joško Šupić/Cropix
---

Bojite li se još?

– Iskreno, ne znam. Ima dana kad se bojim svega, a opet, s druge strane, ima dana kad se ne bojim ničega. Znate, često mi ljudi sebi dajemo puno veću važnost nego što smo stvarno važni. Dakako, važni smo svojim bližnjima, prijateljima, dragim ljudima… Međutim, po definiciji života svi smo prolazni. Svi koji smo rođeni moramo i umrijeti. Pitanje je samo kako ćemo živjeti. Nekako mi se život u strahu ne sviđa, tako da mirno mogu reći da se ne bojim. Barem ne smrti.

Kome vam je bilo najteže kazati svoju dijagnozu?

– Kad imate djecu, uvijek je najteže reći njima zato što ste i vi na njih najslabiji, jednostavno je tako. To je bilo najteže.

Kako su suprug i oni reagirali?

– Njihova prva reakcija bila je vrlo slična mojoj. Nevjerica, zbunjenost i, naravno, strah.  Kad krenete u proces liječenja, to postane neka vaša rutina. Postane dio života i usprkos svemu život ide dalje. Obaveze ne čekaju, poslovi, škola, sve to krene u svoju kolotečinu. Živi se pod nekim novim uvjetima, ali i dalje se živi.

S kojim vam se izazovom bilo najteže uhvatiti ukoštac?

– Kad razmišljam o izazovima, čini mi se da sam sve odradila onako školski. Inače nisam tip koji odustaje i predaje se tek tako. Sve sam kemoterapije prošla onako štreberski. Zapravo sam cijeli tijek liječenja shvatila kao radnu obavezu, idemo to odraditi i to je to. Svim srcem sam vjerovala da mi je kemoterapija lijek i da ću nakon nje biti dobro. Sva sreća pa se tako i odigralo.

Kako ste se osjećali kad ste nakon 16 kemoterapija izgubili kosu?

– Kosa mi je počela opadati već nakon druge kemoterapije, kao, uostalom, većini nas koje se liječimo kemoterapijom. Sam gubitak kose osobno mi nije bio strašan, ali strašan je bio pogled u ogledalo. Taj pogled na sebe bez kose na neki vam je način potvrda ili podsjetnik da ste bolesni. To je meni bilo strašno, pogled na bolesnu sebe. Taj fizički podsjetnik od kojeg ne možeš pobjeći. Još kad se dogodio gubitak obrva i trepavica, e to je još jedan dio koji mi je bio strašan. Znate, lice vam postane kao jedna masa, bez ikakvih obilježja i kontura. To je bilo teško gledati nama koje smo bolesne, ali i našoj okolini.

Je li vam bilo teško zadržati optimizam?

– Nisam tip koji se predaje tek tako i bila sam vrlo predana tome da budem dobro. Da izvučem najbolje od sebe takve. Bilo je dana kad nije bilo lako održati se na površini, ali taj neki dišpet u meni nije mi dao da potonem. Ostala sam plutati i, evo, još sam tu, hvala Bogu.

---

image

‘Jedini simptomi koje sam osjećala zapravo su bili umor i gubitak kilograma, ali bilo je ljeto i rak mi nije bio ni na kraj pameti‘

Joško Šupić/Cropix
---

Što vam je najviše davalo snagu?

– Što točno ili tko, ne bih znala reći. U tim danima hvatala sam se za trenutke, obitelj, prijatelje. Svim sam srcem vjerovala da ću biti dobro i prepustila se na neki način i Božjoj volji. Kao čovjek sam radila što su mi liječnici govorili i vjerovala sam u dobar ishod.

Dok ste se borili s bolešću, dobili ste otkaz. Kako je bilo suočiti se i s tim?

– To je bio jedan dodatni udarac na ionako već poljuljan život. Znate, rekla je jedna moja, kako se mi volimo zezati, "rakašica" – svi mi mjerimo svojim laktom. Pa sam tako mjerila i ja i svojem poslodavcu vjerovala kad je rekao da sam sigurna dok sam na liječenju. Ispalo je da nije tako. Tada sam bila užasno povrijeđena, osjećala sam se izdanom, prevarenom, napuštenom. U ovih devet godina otkako sam onkološka pacijentica ni jednu jedinu kunu, ili danas euro, nisam dobila na račun bolesti. Nikakva prava nisam ostvarila, čovjek se, i da ne želi, mora osjećati napuštenim.

Sada ste u remisiji. Kako vam izgleda život?

– Čini mi se da se nikad nisam osjećala bolje. Živa sam. Djeca su odrasla. Postala sam baka. Vodim udrugu. Pomažem. Radim. Uživam u životu i družim se.

Osjećate li neke posljedice?

– Naravno da osjećam, čini mi se da posljedice kemoterapije nikad neće prestati. Naime, još uvijek sam u nekoj vrsti liječenja, uzimam hormonsku terapiju, tablete koje blokiraju hormone. Kako sam imala hormonski ovisan karcinom, terapiju moram uzimati 10 godina, još mi je ostala godina i nadam se da je to kraj. Kao i svaka tableta, i ova ima svoje nuspojave, tipa umor, bolni zglobovi, smanjenje gustoće kostiju i još poprilično toga. Kemoterapija me je ubacila i u menopauzu, tako da sam s 41 godinom ušla u nju. Poslije sam izvadila i jajnike, tako da sam već devet godina žena koja je u menopauzi. Kad uđete u to stanje onako umjetno, i nuspojave su intenzivnije, na primjer umor, razdražljivost, promjene raspoloženja… Međutim, ne žalim se. Živa sam!

Pokrenuli ste i udrugu "Caspera".

– Udrugu sam osnovala iz čiste potrebe da se osjećam korisno i da pomognem ženama da ne moraju prolaziti ono što sam prolazila sama. U vrijeme kad sam dobila dijagnozu nisam znala nikoga tko je u istoj ili sličnoj situaciji, niti ikoga tko je to već prošao. Jako mi je nedostajala komunikacija sa ženama koje su to već prošle. Stoga sam osnovala udrugu želeći svojim iskustvom pomoći ženama da što lakše prođu kroz proces saznavanja dijagnoze, ali i kroz proces samog liječenja. Mislim da jedna drugoj možemo puno olakšati cijeli taj put. Vrlo je važna i psihološka podrška, koju od samog osnivanja udruge jako naglašavamo i promoviramo. Jako je važno imati nekoga za razgovor, nekoga stručnog i nekoga tko će vam pomoći da se nosite sa svim izazovima koje donosi sama dijagnoza. Razgovor sa stručnom osobom nije važan samo nama koji imamo dijagnozu, nego i članovima naših obitelji. Znate, karcinom, nažalost, nije bolest samo jedne osobe, uvuče se u cijelu obitelj i svima nam je potrebna pomoć. Udruga je registrirana 2020 godine i od tada smo zaista jako aktivne.

Blagoslovljena sam ženama koje sam upoznala i koje svim srcem zajedno sa mnom provode vrijeme i rade za dobrobit svih nas. Sve što se u udruzi radilo proteklih godina odrađeno je volonterski. Sve naše članice rade volonterski, liječnici, predavači, voditelji radionica… Blagoslovljene smo dobrim ljudima.

---

image

Marina Zečić, Sonja Grgat i Maja Bojić Drinovac, članice udruge ‘Caspera‘

Privatni Album
---

Provele smo i provodimo niz projekata, orijentirane smo i na tjelesnu aktivnost. Našim članicama pokušavamo pružiti priliku da vježbaju i budu fizički aktivne, a moramo priznati da nam za sada super ide. Žene uživaju! Poklanjamo preventivne preglede, nastojimo žene potaknuti na brigu o sebi. Glasne smo kad treba skidati stigmu s oboljelih i želimo svijetu poručiti da smo i dalje tu, prisutne, žive, aktivne, bez obzira na dijagnozu koja nam se dogodila. Svakim danom dokazujemo da smo hrabre i neustrašive, pomičemo svoje granice, ali i granice društva. Trudimo se pomaknuti se s margine društva. Udruga pomaže ženama i s informacijama o njihovim socijalnim pravima jer, nažalost, te informacije nemate gdje dobiti kroz sustav. Mogli bismo još danima govoriti o svemu što radimo…

Pisanje vam je postalo kao neka vrsta terapije…

– Istina… Naime, kad emociju prebacim na papir i pročitam je, osjetim olakšanje, kao da tek tada zapravo doživim, proživim i na neki način procesuiram sve što mi se dogodilo. Pisanje mi je pomoglo u zacjeljivanju, pomoglo mi je da uopće shvatim što mi se dogodilo i u kakvoj sam situaciji bila. Prva moja priča napisana je i objavljena na portalu "Nismo same" – danas je to udruga – i reakcije žena bile su fantastične. To me je ponukalo da nastavim pisati jer sam na taj način pomagala ženama. Neke od njih mogle su se pronaći u mojim riječima i bilo im je lakše kad su shvatile da se to što im se događa već nekome prije dogodilo i da nije neuobičajeno. Da su normalne i da će u konačnici proći. Da je svaka emocija u redu i da treba pustiti da iziđe iz nas.

---

image

Šime Kovačević sa svojim modelima

Joško Šupić/Cropix
---

Hoćete li i vi potrčati na humanitarnoj utrci u Splitu?

– Potrčati neću jer trčanje nije moj đir, ali hodanje jest. Hodat ću s mojim curama i dečkima i dati podršku svima onima koji se bore s karcinomom. Pokazati njima, nama i svijetu da zajedno možemo napraviti čuda i da je podrška važna za sve. Bili bolesni ili ne. Ruka prijateljstva, razumijevanja, empatije, ljubavi i dobrote može i treba biti svima nama na prvom mjestu. Život bez toga za mene nije život.

Koju biste poruku uputili onima koji imaju rak dojke ili sumnjaju u tu dijagnozu?

– Nema pametne poruke kad dobijete dijagnozu. Jedina je poruka da slušaju liječnike i da budu hrabre, ustrajne, strpljive te da probaju u svakom danu naći nešto za osmijeh, iako nije lako. Kao što kažu neki ljudi puno pametniji od mene: "Dan bez osmijeha izgubljen je dan."

---

Dan prije utrke - modna revija

Kako vam je nositi Šiminu haljinu koja slavi život?

– Nositi Šiminu haljinu za mene, za nas, znači živjeti život. Usprkos svemu što nas je snašlo pokazati svijetu da smo i dalje tu. Žive i nasmijane. Spremne izaći iz svoje zone komfora za viši cilj. Prošetati pistom i poslati poruku da je svaka od nas puno više od dijagnoze. Da smo i dalje žene bez obzira na sve.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Privatni Album Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

I Sonja će biti jedna od sudionica utrke ‘Race for the Cure‘ koja se ovog vikenda održava u Splitu

Joško Šupić/Cropix

Šime Kovačević sa svojim modelima

Joško Šupić/Cropix

Sonja Grgat

Joško Šupić/Cropix

Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz

Joško Šupić/Cropix

‘Jedini simptomi koje sam osjećala zapravo su bili umor i gubitak kilograma, ali bilo je ljeto i rak mi nije bio ni na kraj pameti‘

Privatni Album

Marina Zečić, Sonja Grgat i Maja Bojić Drinovac, članice udruge ‘Caspera‘

Joško Šupić/Cropix

Šime Kovačević sa svojim modelima

Joško Šupić/Cropix

Šime Kovačević sa svojim modelima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ova-hrabra-dalmatinka-pobijedila-je-rak-a-sada-ce-postati-manekenka-na-jedan-dan-vazno-je-slaviti-zivot-1324180 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=719fbffce92f9f1a8d748258c3420a5edb737d35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ova+hrabra+Dalmatinka+pobijedila+je+rak%2C+a+sada+%C4%87e+postati+manekenka+na+jedan+dan%3A+%E2%80%98Va%C5%BEno+je+slaviti+%C5%BEivot%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fova-hrabra-dalmatinka-pobijedila-je-rak-a-sada-ce-postati-manekenka-na-jedan-dan-vazno-je-slaviti-zivot-1324180 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fova-hrabra-dalmatinka-pobijedila-je-rak-a-sada-ce-postati-manekenka-na-jedan-dan-vazno-je-slaviti-zivot-1324180 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sonja grgat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životsonja grgat

Ova hrabra Dalmatinka pobijedila je rak, a sada će postati manekenka na jedan dan: ‘Važno je slaviti život!‘

Piše Vinko Paić
20. rujna 2023. - 13:58
I Sonja će biti jedna od sudionica utrke ‘Race for the Cure‘ koja se ovog vikenda održava u SplituJoško Šupić/Cropix

Splićanka Sonja Grgat ove je godine napunila pola stoljeća i kaže da se nikad u životu nije bolje osjećala. Ova laborantica majka je troje djece i baka jedne unučice. Da ima rak dojke, doznala je kad je imala 41 godinu, u srcu ljeta.

U vrijeme kad sve pršti od smijeha Sonja je upala u ponor i mrak ju je na trenutak progutao. Da sve bude još gore, dok se borila s bolešću, dobila je i otkaz. Uslijedile su kemoterapije i ukazao se prvi tračak svjetla. Prošla je mastektomiju (operaciju uklanjanja dojke), 16 kemoterapija, preventivnu operaciju uklanjanja jajnika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:39