stdClass Object ( [id] => 1306987 [title] => Ono što je ekonomistu iz Dubrovnika pošlo za rukom, nije nikome u zadnjih 20 godina! Oduševio je i ekipu slavnoga MIT-a [alias] => ono-sto-je-ekonomistu-iz-dubrovnika-poslo-za-rukom-nije-nikome-u-zadnjih-20-godina-odusevio-je-i-ekipu-slavnoga-mit-a [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Iako nije nepoznat domaćoj (pa i svjetskoj) javnosti – govorimo prvenstveno o stručnim ekonomskim krugovima – Dubrovčanin Stjepan Srhoj, doktor ekonomskih znanosti, ne prestaje nas ugodno iznenađivati.

Naime, taj 33-godišnji docent Ekonomskog fakulteta Split (EFST), koji je transfer iz Grada podno Srđa u grad pod Marjanom (s dubrovačkog fakulteta na splitski) poduzeo prije nešto više od godinu dana, dobitnik je prestižne Fulbright stipendije, koja mu omogućuje pristup u elitno akademsko društvo ekonomista na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)!

MIT je osnovan 1861. godine u Bostonu, u saveznoj državi Massachusetts, a 1916. premješten je u susjedni grad Cambridge.

S motom “um i ruka” (lat. mens et manus), kojim naglašavaju važnost znanja i njegove praktične upotrebe za boljitak društva, tijekom povijesti na MIT-u je radilo stotinu dobitnika Nobelove nagrade. Među brojnim cijenjenim ekonomistima na MIT-u spomenut ćemo nobelovce Paula Samuelsona, Roberta Solowa, Franca Modiglianija, Joshuu Angrista i Ester Duflo, kao i današnje superzvijezde Darona Acemoglua i Davida Autora.

Devet mjeseci će naš Stjepan tamo provesti, s početkom u devetom mjesecu ove godine, to jest starta sa svojim vrhunskim doškolovanjem na početku nove akademske godine.

Cijeloj priči dodaje na težini okolnost da je on prvi hrvatski stipendist Fulbrighta iz područja ekonomije nakon gotovo dvadeset godina!

Impresivan životopis

– Čast je biti izabran za Fulbright stipendista. Od početka Fulbright programa 1946. godine bilo je oko 400 tisuća stipendista u svijetu. Ove godine nas ima četvero iz Hrvatske, od čega jedan ekonomist – skromno sugerira Srhoj.

Mladi znanstvenik inače je i bez toga – impresivnog životopisa. Nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, ekonomiju je diplomirao u Zagrebu, a potom je u austrijskom Innsbrucku završio doktorski studij ekonomije – točnije, doktorirao je na Fakultetu za ekonomiju i statistiku Leopold-Franzens Universität Innsbruck.

Usavršavao se na Paris School of Economics, London School of Economics, kao i na institutu Max Planck. Istraživački boravak proveo je na Princeton Universityju, a bio je i gostujući profesor na Università degli Studi di Firenze. Među ostalim, dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2019. za područje društvenih znanosti, kao i nagrade Austrijske narodne banke za izvrsnost u znanstvenoistraživačkom radu.

Wow!

---

image

Samo u ovoj godini objavio je čak devet znanstvenih radova

Jakov Prkić/Cropix
---

Otkad je postao, pak, docent na EFST-u, te dobio stalni angažman i pristojan ugovor, mogao je malo i predahnuti. Mnogi bi se na njegovu mjestu primirili, ubacili u rutinu i nižu brzinu, no Srhojev stvaralački nerv se ne da. Tu je stalna želja za učenjem i nadogradnjom, a sve kako bi – kao konačni cilj – u svojoj domeni pridonio boljitku zajednice, obogatio matični fakultet novim saznanjima te potaknuo druge darovite studente da se razviju kao vrsni stručnjaci.

– Privilegiran sam raditi posao koji volim, a taj posao vuče i veliku odgovornost za stvaranje i stalno praćenje novih akademskih saznanja u svijetu. Kvalitetnije obrazovani ekonomisti donose bolje odluke i tako pridonose rastu životnog standarda i blagostanja ljudi. U toj transformaciji hrvatskog visokog obrazovanja u ekonomskoj znanosti moj odlazak na najbolje sveučilište na svijetu – MIT – predstavlja jedan koračić – pojašnjava Srhoj.

Povratak nakon 9 mjeseci

U SAD-u će, na MIT-u, imati priliku surađivati i učiti od najboljih. Međutim, osim kolega s MIT-a veseli se i ponovnom susretu s nobelovcem Ericom Maskinom, koji predaje na obližnjem Harvardu, a kojega je imao priliku upoznati tijekom vodeće ekonomske konferencije u Hrvatskoj – Challenges of Europe – koju organizira EFST u Bolu na Braču.

– Kada sam razmišljao o odlasku na Fulbright, inicijalno sam vagao između tri sveučilišta. Uzeo sam puno varijabli u razmatranje i, po mome mišljenju, za moje akademsko područje MIT je bio prvi, Harvard drugi, a Chicago treći na svijetu, iako su sva tri sveučilišta nevjerojatno dobra i postoje argumenti za različite redoslijede. Mišljenja sam da je na MIT-u najimpresivnija lista profesora ekonomije, financija i poslovanja na svijetu.

Ono što je odlično kod odabira MIT-a ili Harvarda jest što su ta dva sveučilišta u istom gradu, pa sam već dogovorio pristup i jednom i drugom sveučilištu za vrijeme moga boravka, iako ću službeno biti povezan s MIT-om. Bit će to zanimljivih i poučnih devet mjeseci u SAD-u, nakon čega imam obvezu vratiti se i dvije godine provesti u Hrvatskoj. Naime, kod dodjele ove stipendije – uz kriterij znanstvenog, nastavnog i liderskog potencijala – postoji i kulturološka komponenta kojoj je cilj da se naučeno po povratku dijeli u matičnoj sredini.

Zbog toga se privremeno priječi takozvani odljev mozgova, što je pametno osmišljeno – navodi Srhoj.

Što se, pak, tiče idealne formule za organizaciju života znanstvenika u budućnosti, mladi doktor i friški stipendist sažima je u dvojnu opciju: živite u Hrvatskoj, ali izvozite (barem dijelom) ono što radite!

– Hrvatska je prelijepo mjesto za život. Međutim, ako niste iz bogate obitelji, treba znati da je znanost značajno manje isplativa u Hrvatskoj nego u drugim zemljama Europske unije, da ne spominjem SAD. Plaće su realno niske, a potražnja države za stručnosti je vrlo niska. Mi smo još uvijek, rekao bih, mlada demokracija koja teže prepoznaje vlastite ljudske resurse. Mogu govoriti iz vlastita primjera, a onda se to može možda poopćiti u različitim magnitudama na druge kolege.

Područje kojim se bavim je vrlo primjenjivo i relevantno za Hrvatsku, a to je ekonomska analiza i kvantitativna evaluacija javnih politika. Koristim mikroekonomiju i ekonometriju da bih utvrdio učinke trošenja javnog novca, ili različitih odluka države, primjerice na ponašanje poduzeća, a sve s ciljem utvrđivanja prostora za modificiranje javnih politika. Uz sve prethodne nagrade i priznanja, ove godine mi je prihvaćeno za objavu još devet znanstvenih radova u prvom kvartilu Scopus baze, odnosno u 25 posto najboljih znanstvenih časopisa u području.

---

image

‘Područje kojim se bavim je vrlo primjenjivo i relevantno za Hrvatsku. Koristim mikroekonomiju i ekonometriju da bih utvrdio učinke trošenja javnog novca...‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Izlazak iz zone komfora

Ipak, uz sve uspjehe, osim dobrog primjera Hrvatske zaklade za znanost, iz naših ministarstava me nikada nisu angažirali da im pomognem analizirati neki ekonomski problem ili problem javnih politika u Hrvatskoj...

Međutim, postoji i dobra strana priče jer me za europska, ali i hrvatska pitanja zovu iz inozemnih institucija, poput Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC) sa sjedištem u Sevilli ili Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu. Slijedom mojih iskustava, savjet budućim mladim znanstvenicima u ekonomiji je da moraju biti inozemno aktivni, a za to je ključna mobilnost – napominje naš sugovornik, te nastavlja:

– Za mobilnost je potrebno i malo žrtve te izlaska iz zone komfora. Uz moj odlazak na MIT, naveo bih da nekoliko asistenata na EFST-u pohađa doktorat u zemljama zapadne Europe i na taj način oni donose nova saznanja koja prenose našim studentima. Na EFST konferenciji Challenges of Europe nova saznanja dijele i dobitnici Nobelove nagrade, a na ljetnoj školi sudjeluju veliki znanstvenici, poput profesora Dražena Preleca.

Znanstvena izvrsnost i internacionalizacija dva su ključna cilja institucije, zbog čega na EFST-u imamo izrazito veliki broj ugovora sa sveučilištima u inozemstvu koje studenti mogu iskoristiti kroz Erasmus studentsku razmjenu. Na taj način, kompetencije koje studenti stječu na EFST-u i kod poslodavca obogaćuju novim inozemnim iskustvima, koja zatim mogu staviti u funkciju u svom gradu ili na nekoj sljedećoj globalnoj stanici.

Zbog toga je, po mome mišljenju, EFST odličan izbor za prijediplomski studij, a tome svjedoči i visoka stopa zaposlenosti EFST studenata – pa tako možete pronaći EFST studente kod svakog od “top 10” najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Svakako se obrazovni proces može dalje obogatiti novim međunarodnim nastavnim materijalima i pedagoškim inovacijama koji su u planu fakulteta – doznajemo od mladog znanstvenika.

U Ameriku neće sam, naime priželjkuje dugih devet mjeseci ispunjenih učenjem podijeliti sa svojom suprugom Marinom. Ona je također znanstvenica, ali drugog usmjerenja: naime, doktorica je dentalne medicine sa specijalizacijom iz parodontologije i implantologije koju je stekla u belgijskom Bruxellesu, te doktorica znanosti iz talijanske Pise.

Uspješna supruga

---

image

‘Hrvatska je prelijepo mjesto za život. Međutim, ako niste iz bogate obitelji, znanost je značajno manje isplativa u Hrvatskoj nego u drugim zemljama EU-ae, da ne spominjem SAD‘

Jakov Prkić/Cropix
---

– Da, idemo zajedno. Mogu se vratiti na moju prethodnu ideju o mobilnosti i važnosti inozemnog iskustva. Evo, primjerice, Marina je uspjela objaviti rezultate tri klinička ispitivanja u vodećem svjetskom časopisu iz parodontologije – Journal of Clinical Periodontology.

Da bi uspjela tri puta objaviti u takvom časopisu tako rano u svom životu, svakako joj je ključna bila inozemna mobilnost. Ubrzo će ići sa mnom u Cambridge, koji opet otvara neke nove mogućnosti. Slično kao i kod ekonomske znanosti, u Cambridgeu se nalaze Forsyth Institute i Harvard Medical School, pa je u tom gradu zapravo jedna od najvećih koncentracija novih znanja iz stomatologije i parodontologije na svijetu. Možda joj se i tamo otvori mogućnost za suradnju i učenje pa tako dođe do novih spoznaja kojima može pomoći pacijentima u Splitu, zainteresiranim kolegama i nadarenim studentima – predmnijeva Srhoj.

S obzirom na devet (9!) objavljenih znanstvenih radova samo u ovoj godini te općem dojmu o nevjerojatnom angažmanu u području ekonomije, čovjek se zapita: ima li doc. dr. sc. Srhoj uopće vremena za ono što zovemo običan život?

– Naravno. Bitno je održavati ravnotežu u životu. Često idemo u rodni nam Dubrovnik, gdje nam živi puno rodbine i prijatelja. Također idemo na izlete, u šetnju prirodom ili na trening. Svakako treba uvijek ostati bistre glave, kojoj povremeno dobro dođe predah – čak i od ekonomije – osmjehuje se simpatični znanstvenik i mladi stipendist dubrovačkih korijena.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. STJEPAN SRHOJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => dr. STJEPAN SRHOJ 2 0 9891 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-12 09:06:42 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-16 08:17:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-16 08:17:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ono što je ekonomistu iz Dubrovnika pošlo za rukom, nije nikome u zadnjih 20 godina! Oduševio je i ekipu slavnoga MIT-a [metakey] => doc.dr.sc. stjepan srhoj, Mit, ekonomist , fulbright stipendija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/12\/23793318.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/23793320.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/23793324.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/23793325.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/12\/23793322.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dubrov\u010danin <\/strong>Stjepan Srhoj, doktor ekonomskih znanosti, ne prestaje ugodno iznena\u0111ivati<\/p>","

\u2018Hrvatska je prelijepo mjesto za \u017eivot. Me\u0111utim, ako niste iz bogate obitelji, znanost je zna\u010dajno manje isplativa u Hrvatskoj nego u drugim zemljama EU-ae, da ne spominjem SAD\u2018<\/p>","

Samo u ovoj godini objavio je \u010dak devet znanstvenih radova<\/p>","","

\u2018Podru\u010dje kojim se bavim je vrlo primjenjivo i relevantno za Hrvatsku. Koristim mikroekonomiju i ekonometriju da bih utvrdio u\u010dinke tro\u0161enja javnog novca...\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23793318_1920.jpg":"1920x1080","k_23793318_1280.jpg":"1280x1280","k_23793318_1024.jpg":"1024x1024","k_23793318_640.jpg":"640x640","k_23793318_480.jpg":"480x480","k_23793318_340.jpg":"340x340","k_23793318_220.jpg":"220x220","o_23793318_1280.jpg":"1280x853","o_23793318_1024.jpg":"1024x682","o_23793318_640.jpg":"640x426","o_23793318_480.jpg":"480x320","o_23793318_340.jpg":"340x226","o_23793318_220.jpg":"220x146","h_23793318_1280.jpg":"1280x854","h_23793318_1024.jpg":"1024x683","h_23793318_640.jpg":"640x427","h_23793318_480.jpg":"480x320","h_23793318_340.jpg":"340x227","h_23793318_220.jpg":"220x147","pp_23793318_1280.jpg":"1280x1628","pp_23793318_1024.jpg":"1024x1303","pp_23793318_640.jpg":"640x814","pp_23793318_480.jpg":"480x611","pp_23793318_340.jpg":"340x432","pp_23793318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2815","hd_23793320_1920.jpg":"1920x1080","k_23793320_1280.jpg":"1280x1280","k_23793320_1024.jpg":"1024x1024","k_23793320_640.jpg":"640x640","k_23793320_480.jpg":"480x480","k_23793320_340.jpg":"340x340","k_23793320_220.jpg":"220x220","o_23793320_1280.jpg":"1280x1876","o_23793320_1024.jpg":"1024x1501","o_23793320_640.jpg":"640x938","o_23793320_480.jpg":"480x703","o_23793320_340.jpg":"340x498","o_23793320_220.jpg":"220x322","h_23793320_1280.jpg":"1280x854","h_23793320_1024.jpg":"1024x683","h_23793320_640.jpg":"640x427","h_23793320_480.jpg":"480x320","h_23793320_340.jpg":"340x227","h_23793320_220.jpg":"220x147","pp_23793320_1280.jpg":"1280x1628","pp_23793320_1024.jpg":"1024x1303","pp_23793320_640.jpg":"640x814","pp_23793320_480.jpg":"480x611","pp_23793320_340.jpg":"340x432","pp_23793320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23793324_1920.jpg":"1920x1080","k_23793324_1280.jpg":"1280x1280","k_23793324_1024.jpg":"1024x1024","k_23793324_640.jpg":"640x640","k_23793324_480.jpg":"480x480","k_23793324_340.jpg":"340x340","k_23793324_220.jpg":"220x220","o_23793324_1280.jpg":"1280x853","o_23793324_1024.jpg":"1024x682","o_23793324_640.jpg":"640x426","o_23793324_480.jpg":"480x320","o_23793324_340.jpg":"340x226","o_23793324_220.jpg":"220x146","h_23793324_1280.jpg":"1280x854","h_23793324_1024.jpg":"1024x683","h_23793324_640.jpg":"640x427","h_23793324_480.jpg":"480x320","h_23793324_340.jpg":"340x227","h_23793324_220.jpg":"220x147","pp_23793324_1280.jpg":"1280x1628","pp_23793324_1024.jpg":"1024x1303","pp_23793324_640.jpg":"640x814","pp_23793324_480.jpg":"480x611","pp_23793324_340.jpg":"340x432","pp_23793324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23793325_1920.jpg":"1920x1080","k_23793325_1280.jpg":"1280x1280","k_23793325_1024.jpg":"1024x1024","k_23793325_640.jpg":"640x640","k_23793325_480.jpg":"480x480","k_23793325_340.jpg":"340x340","k_23793325_220.jpg":"220x220","o_23793325_1280.jpg":"1280x853","o_23793325_1024.jpg":"1024x682","o_23793325_640.jpg":"640x426","o_23793325_480.jpg":"480x320","o_23793325_340.jpg":"340x226","o_23793325_220.jpg":"220x146","h_23793325_1280.jpg":"1280x854","h_23793325_1024.jpg":"1024x683","h_23793325_640.jpg":"640x427","h_23793325_480.jpg":"480x320","h_23793325_340.jpg":"340x227","h_23793325_220.jpg":"220x147","pp_23793325_1280.jpg":"1280x1628","pp_23793325_1024.jpg":"1024x1303","pp_23793325_640.jpg":"640x814","pp_23793325_480.jpg":"480x611","pp_23793325_340.jpg":"340x432","pp_23793325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23793322_1920.jpg":"1920x1080","k_23793322_1280.jpg":"1280x1280","k_23793322_1024.jpg":"1024x1024","k_23793322_640.jpg":"640x640","k_23793322_480.jpg":"480x480","k_23793322_340.jpg":"340x340","k_23793322_220.jpg":"220x220","o_23793322_1280.jpg":"1280x853","o_23793322_1024.jpg":"1024x682","o_23793322_640.jpg":"640x426","o_23793322_480.jpg":"480x320","o_23793322_340.jpg":"340x226","o_23793322_220.jpg":"220x146","h_23793322_1280.jpg":"1280x854","h_23793322_1024.jpg":"1024x683","h_23793322_640.jpg":"640x427","h_23793322_480.jpg":"480x320","h_23793322_340.jpg":"340x227","h_23793322_220.jpg":"220x147","pp_23793322_1280.jpg":"1280x1628","pp_23793322_1024.jpg":"1024x1303","pp_23793322_640.jpg":"640x814","pp_23793322_480.jpg":"480x611","pp_23793322_340.jpg":"340x432","pp_23793322_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4345035 Threads: 4 Questions: 136458474 Slow queries: 58277 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4085922 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/ono-sto-je-ekonomistu-iz-dubrovnika-poslo-za-rukom-nije-nikome-u-zadnjih-20-godina-odusevio-je-i-ekipu-slavnoga-mit-a-1306987 [printLink] => /mozaik/zivot/ono-sto-je-ekonomistu-iz-dubrovnika-poslo-za-rukom-nije-nikome-u-zadnjih-20-godina-odusevio-je-i-ekipu-slavnoga-mit-a-1306987?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723354 [name] => doc.dr.sc. stjepan srhoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 15:19:14 [main_article_id] => 0 [alias] => doc-dr-sc-stjepan-srhoj [link] => /tag/doc-dr-sc-stjepan-srhoj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 263598 [name] => MIT [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mit [link] => /tag/mit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659769 [name] => ekonomist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-13 21:57:43 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomist [link] => /tag/ekonomist ) [3] => stdClass Object ( [id] => 723355 [name] => fulbright stipendija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-14 15:19:14 [main_article_id] => 0 [alias] => fulbright-stipendija [link] => /tag/fulbright-stipendija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. STJEPAN SRHOJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ono što je ekonomistu iz Dubrovnika pošlo za rukom, nije nikome u zadnjih 20 godina! Oduševio je i ekipu slavnoga MIT-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/23793318.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dubrovčanin Stjepan Srhoj, doktor ekonomskih znanosti, ne prestaje ugodno iznenađivati

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/23793318.jpg [title] =>

Dubrovčanin Stjepan Srhoj, doktor ekonomskih znanosti, ne prestaje ugodno iznenađivati

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/23793320.jpg [title] =>

‘Hrvatska je prelijepo mjesto za život. Međutim, ako niste iz bogate obitelji, znanost je značajno manje isplativa u Hrvatskoj nego u drugim zemljama EU-ae, da ne spominjem SAD‘

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/23793324.jpg [title] =>

Samo u ovoj godini objavio je čak devet znanstvenih radova

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/23793325.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/12/23793322.jpg [title] =>

‘Područje kojim se bavim je vrlo primjenjivo i relevantno za Hrvatsku. Koristim mikroekonomiju i ekonometriju da bih utvrdio učinke trošenja javnog novca...‘

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Iako nije nepoznat domaćoj (pa i svjetskoj) javnosti – govorimo prvenstveno o stručnim ekonomskim krugovima – Dubrovčanin Stjepan Srhoj, doktor ekonomskih znanosti, ne prestaje nas ugodno iznenađivati.

Naime, taj 33-godišnji docent Ekonomskog fakulteta Split (EFST), koji je transfer iz Grada podno Srđa u grad pod Marjanom (s dubrovačkog fakulteta na splitski) poduzeo prije nešto više od godinu dana, dobitnik je prestižne Fulbright stipendije, koja mu omogućuje pristup u elitno akademsko društvo ekonomista na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)!

MIT je osnovan 1861. godine u Bostonu, u saveznoj državi Massachusetts, a 1916. premješten je u susjedni grad Cambridge.

S motom “um i ruka” (lat. mens et manus), kojim naglašavaju važnost znanja i njegove praktične upotrebe za boljitak društva, tijekom povijesti na MIT-u je radilo stotinu dobitnika Nobelove nagrade. Među brojnim cijenjenim ekonomistima na MIT-u spomenut ćemo nobelovce Paula Samuelsona, Roberta Solowa, Franca Modiglianija, Joshuu Angrista i Ester Duflo, kao i današnje superzvijezde Darona Acemoglua i Davida Autora.

Devet mjeseci će naš Stjepan tamo provesti, s početkom u devetom mjesecu ove godine, to jest starta sa svojim vrhunskim doškolovanjem na početku nove akademske godine.

Cijeloj priči dodaje na težini okolnost da je on prvi hrvatski stipendist Fulbrighta iz područja ekonomije nakon gotovo dvadeset godina!

Impresivan životopis

– Čast je biti izabran za Fulbright stipendista. Od početka Fulbright programa 1946. godine bilo je oko 400 tisuća stipendista u svijetu. Ove godine nas ima četvero iz Hrvatske, od čega jedan ekonomist – skromno sugerira Srhoj.

Mladi znanstvenik inače je i bez toga – impresivnog životopisa. Nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, ekonomiju je diplomirao u Zagrebu, a potom je u austrijskom Innsbrucku završio doktorski studij ekonomije – točnije, doktorirao je na Fakultetu za ekonomiju i statistiku Leopold-Franzens Universität Innsbruck.

Usavršavao se na Paris School of Economics, London School of Economics, kao i na institutu Max Planck. Istraživački boravak proveo je na Princeton Universityju, a bio je i gostujući profesor na Università degli Studi di Firenze. Među ostalim, dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2019. za područje društvenih znanosti, kao i nagrade Austrijske narodne banke za izvrsnost u znanstvenoistraživačkom radu.

Wow!

---

image

Samo u ovoj godini objavio je čak devet znanstvenih radova

Jakov Prkić/Cropix
---

Otkad je postao, pak, docent na EFST-u, te dobio stalni angažman i pristojan ugovor, mogao je malo i predahnuti. Mnogi bi se na njegovu mjestu primirili, ubacili u rutinu i nižu brzinu, no Srhojev stvaralački nerv se ne da. Tu je stalna želja za učenjem i nadogradnjom, a sve kako bi – kao konačni cilj – u svojoj domeni pridonio boljitku zajednice, obogatio matični fakultet novim saznanjima te potaknuo druge darovite studente da se razviju kao vrsni stručnjaci.

– Privilegiran sam raditi posao koji volim, a taj posao vuče i veliku odgovornost za stvaranje i stalno praćenje novih akademskih saznanja u svijetu. Kvalitetnije obrazovani ekonomisti donose bolje odluke i tako pridonose rastu životnog standarda i blagostanja ljudi. U toj transformaciji hrvatskog visokog obrazovanja u ekonomskoj znanosti moj odlazak na najbolje sveučilište na svijetu – MIT – predstavlja jedan koračić – pojašnjava Srhoj.

Povratak nakon 9 mjeseci

U SAD-u će, na MIT-u, imati priliku surađivati i učiti od najboljih. Međutim, osim kolega s MIT-a veseli se i ponovnom susretu s nobelovcem Ericom Maskinom, koji predaje na obližnjem Harvardu, a kojega je imao priliku upoznati tijekom vodeće ekonomske konferencije u Hrvatskoj – Challenges of Europe – koju organizira EFST u Bolu na Braču.

– Kada sam razmišljao o odlasku na Fulbright, inicijalno sam vagao između tri sveučilišta. Uzeo sam puno varijabli u razmatranje i, po mome mišljenju, za moje akademsko područje MIT je bio prvi, Harvard drugi, a Chicago treći na svijetu, iako su sva tri sveučilišta nevjerojatno dobra i postoje argumenti za različite redoslijede. Mišljenja sam da je na MIT-u najimpresivnija lista profesora ekonomije, financija i poslovanja na svijetu.

Ono što je odlično kod odabira MIT-a ili Harvarda jest što su ta dva sveučilišta u istom gradu, pa sam već dogovorio pristup i jednom i drugom sveučilištu za vrijeme moga boravka, iako ću službeno biti povezan s MIT-om. Bit će to zanimljivih i poučnih devet mjeseci u SAD-u, nakon čega imam obvezu vratiti se i dvije godine provesti u Hrvatskoj. Naime, kod dodjele ove stipendije – uz kriterij znanstvenog, nastavnog i liderskog potencijala – postoji i kulturološka komponenta kojoj je cilj da se naučeno po povratku dijeli u matičnoj sredini.

Zbog toga se privremeno priječi takozvani odljev mozgova, što je pametno osmišljeno – navodi Srhoj.

Što se, pak, tiče idealne formule za organizaciju života znanstvenika u budućnosti, mladi doktor i friški stipendist sažima je u dvojnu opciju: živite u Hrvatskoj, ali izvozite (barem dijelom) ono što radite!

– Hrvatska je prelijepo mjesto za život. Međutim, ako niste iz bogate obitelji, treba znati da je znanost značajno manje isplativa u Hrvatskoj nego u drugim zemljama Europske unije, da ne spominjem SAD. Plaće su realno niske, a potražnja države za stručnosti je vrlo niska. Mi smo još uvijek, rekao bih, mlada demokracija koja teže prepoznaje vlastite ljudske resurse. Mogu govoriti iz vlastita primjera, a onda se to može možda poopćiti u različitim magnitudama na druge kolege.

Područje kojim se bavim je vrlo primjenjivo i relevantno za Hrvatsku, a to je ekonomska analiza i kvantitativna evaluacija javnih politika. Koristim mikroekonomiju i ekonometriju da bih utvrdio učinke trošenja javnog novca, ili različitih odluka države, primjerice na ponašanje poduzeća, a sve s ciljem utvrđivanja prostora za modificiranje javnih politika. Uz sve prethodne nagrade i priznanja, ove godine mi je prihvaćeno za objavu još devet znanstvenih radova u prvom kvartilu Scopus baze, odnosno u 25 posto najboljih znanstvenih časopisa u području.

---

image

‘Područje kojim se bavim je vrlo primjenjivo i relevantno za Hrvatsku. Koristim mikroekonomiju i ekonometriju da bih utvrdio učinke trošenja javnog novca...‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Izlazak iz zone komfora

Ipak, uz sve uspjehe, osim dobrog primjera Hrvatske zaklade za znanost, iz naših ministarstava me nikada nisu angažirali da im pomognem analizirati neki ekonomski problem ili problem javnih politika u Hrvatskoj...

Međutim, postoji i dobra strana priče jer me za europska, ali i hrvatska pitanja zovu iz inozemnih institucija, poput Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC) sa sjedištem u Sevilli ili Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) sa sjedištem u Parizu. Slijedom mojih iskustava, savjet budućim mladim znanstvenicima u ekonomiji je da moraju biti inozemno aktivni, a za to je ključna mobilnost – napominje naš sugovornik, te nastavlja:

– Za mobilnost je potrebno i malo žrtve te izlaska iz zone komfora. Uz moj odlazak na MIT, naveo bih da nekoliko asistenata na EFST-u pohađa doktorat u zemljama zapadne Europe i na taj način oni donose nova saznanja koja prenose našim studentima. Na EFST konferenciji Challenges of Europe nova saznanja dijele i dobitnici Nobelove nagrade, a na ljetnoj školi sudjeluju veliki znanstvenici, poput profesora Dražena Preleca.

Znanstvena izvrsnost i internacionalizacija dva su ključna cilja institucije, zbog čega na EFST-u imamo izrazito veliki broj ugovora sa sveučilištima u inozemstvu koje studenti mogu iskoristiti kroz Erasmus studentsku razmjenu. Na taj način, kompetencije koje studenti stječu na EFST-u i kod poslodavca obogaćuju novim inozemnim iskustvima, koja zatim mogu staviti u funkciju u svom gradu ili na nekoj sljedećoj globalnoj stanici.

Zbog toga je, po mome mišljenju, EFST odličan izbor za prijediplomski studij, a tome svjedoči i visoka stopa zaposlenosti EFST studenata – pa tako možete pronaći EFST studente kod svakog od “top 10” najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Svakako se obrazovni proces može dalje obogatiti novim međunarodnim nastavnim materijalima i pedagoškim inovacijama koji su u planu fakulteta – doznajemo od mladog znanstvenika.

U Ameriku neće sam, naime priželjkuje dugih devet mjeseci ispunjenih učenjem podijeliti sa svojom suprugom Marinom. Ona je također znanstvenica, ali drugog usmjerenja: naime, doktorica je dentalne medicine sa specijalizacijom iz parodontologije i implantologije koju je stekla u belgijskom Bruxellesu, te doktorica znanosti iz talijanske Pise.

Uspješna supruga

---

image

‘Hrvatska je prelijepo mjesto za život. Međutim, ako niste iz bogate obitelji, znanost je značajno manje isplativa u Hrvatskoj nego u drugim zemljama EU-ae, da ne spominjem SAD‘

Jakov Prkić/Cropix
---

– Da, idemo zajedno. Mogu se vratiti na moju prethodnu ideju o mobilnosti i važnosti inozemnog iskustva. Evo, primjerice, Marina je uspjela objaviti rezultate tri klinička ispitivanja u vodećem svjetskom časopisu iz parodontologije – Journal of Clinical Periodontology.

Da bi uspjela tri puta objaviti u takvom časopisu tako rano u svom životu, svakako joj je ključna bila inozemna mobilnost. Ubrzo će ići sa mnom u Cambridge, koji opet otvara neke nove mogućnosti. Slično kao i kod ekonomske znanosti, u Cambridgeu se nalaze Forsyth Institute i Harvard Medical School, pa je u tom gradu zapravo jedna od najvećih koncentracija novih znanja iz stomatologije i parodontologije na svijetu. Možda joj se i tamo otvori mogućnost za suradnju i učenje pa tako dođe do novih spoznaja kojima može pomoći pacijentima u Splitu, zainteresiranim kolegama i nadarenim studentima – predmnijeva Srhoj.

S obzirom na devet (9!) objavljenih znanstvenih radova samo u ovoj godini te općem dojmu o nevjerojatnom angažmanu u području ekonomije, čovjek se zapita: ima li doc. dr. sc. Srhoj uopće vremena za ono što zovemo običan život?

– Naravno. Bitno je održavati ravnotežu u životu. Često idemo u rodni nam Dubrovnik, gdje nam živi puno rodbine i prijatelja. Također idemo na izlete, u šetnju prirodom ili na trening. Svakako treba uvijek ostati bistre glave, kojoj povremeno dobro dođe predah – čak i od ekonomije – osmjehuje se simpatični znanstvenik i mladi stipendist dubrovačkih korijena.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Dubrovčanin Stjepan Srhoj, doktor ekonomskih znanosti, ne prestaje ugodno iznenađivati

Jakov Prkić/Cropix

‘Hrvatska je prelijepo mjesto za život. Međutim, ako niste iz bogate obitelji, znanost je značajno manje isplativa u Hrvatskoj nego u drugim zemljama EU-ae, da ne spominjem SAD‘

Jakov Prkić/Cropix

Samo u ovoj godini objavio je čak devet znanstvenih radova

Jakov Prkić/Cropix

‘Područje kojim se bavim je vrlo primjenjivo i relevantno za Hrvatsku. Koristim mikroekonomiju i ekonometriju da bih utvrdio učinke trošenja javnog novca...‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/ono-sto-je-ekonomistu-iz-dubrovnika-poslo-za-rukom-nije-nikome-u-zadnjih-20-godina-odusevio-je-i-ekipu-slavnoga-mit-a-1306987 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f6d3e8cda3d32db434db4d7e6503b3667fc2777e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ono+%C5%A1to+je+ekonomistu+iz+Dubrovnika+po%C5%A1lo+za+rukom%2C+nije+nikome+u+zadnjih+20+godina%21+Odu%C5%A1evio+je+i+ekipu+slavnoga+MIT-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fono-sto-je-ekonomistu-iz-dubrovnika-poslo-za-rukom-nije-nikome-u-zadnjih-20-godina-odusevio-je-i-ekipu-slavnoga-mit-a-1306987 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fono-sto-je-ekonomistu-iz-dubrovnika-poslo-za-rukom-nije-nikome-u-zadnjih-20-godina-odusevio-je-i-ekipu-slavnoga-mit-a-1306987 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dr. STJEPAN SRHOJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životdr. STJEPAN SRHOJ

Ono što je ekonomistu iz Dubrovnika pošlo za rukom, nije nikome u zadnjih 20 godina! Oduševio je i ekipu slavnoga MIT-a

16. srpnja 2023. - 10:17

Iako nije nepoznat domaćoj (pa i svjetskoj) javnosti – govorimo prvenstveno o stručnim ekonomskim krugovima – Dubrovčanin Stjepan Srhoj, doktor ekonomskih znanosti, ne prestaje nas ugodno iznenađivati.

Naime, taj 33-godišnji docent Ekonomskog fakulteta Split (EFST), koji je transfer iz Grada podno Srđa u grad pod Marjanom (s dubrovačkog fakulteta na splitski) poduzeo prije nešto više od godinu dana, dobitnik je prestižne Fulbright stipendije, koja mu omogućuje pristup u elitno akademsko društvo ekonomista na Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)!

MIT je osnovan 1861. godine u Bostonu, u saveznoj državi Massachusetts, a 1916. premješten je u susjedni grad Cambridge.

S motom “um i ruka” (lat. mens et manus), kojim naglašavaju v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 11:25