stdClass Object ( [id] => 1251095 [title] => Njima je uvijek dobro? U ovo doba godine njihov je rad posebno na cijeni i imaju veliki promet, ali krvav je to posao, koji nije za svakoga [alias] => njima-je-uvijek-dobro-u-ovo-doba-godine-njihov-je-rad-posebno-na-cijeni-i-imaju-veliki-promet-ali-krvav-je-to-posao-koji-nije-za-svakoga [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Budući da je čovjek svejed, mesari su jedno od najstarijih ljudskih zanimanja. Od davnih, spiljskih dana, s kojima neki i danas održavaju intenzivnu vezu, trebao je netko ne samo da ulovi, nego i da istranšira mamuta ili dinosaura, da odvoji pozicije za odmah i za poslije, one za najvažnije i najmanje važne u plemenu. I da dio, naravno, ostavi za sebe.

Pogađate, na scenu su stupili mesari. I ostali su na njoj do današnjega dana, pa i u najvećim krizama, kada mesa naoko i nije bilo. Ali mesari su najbolje znali da ga za neke uvijek mora biti.

Oni su postojali i u vremenima bez hladnjače i hladnjaka, kao što se i danas, na primjer, u Africi taj jedan od najstarijih zanata odvija pod užarenim sunčanim nebom, među rojevima muha. Dovoljno je imati mesarski pult, najčešće deblo, nekoliko sjekira, obvezno onu mesarsku, takozvanu sataru, nekoliko noževa i vagu, to je uglavnom ono što vam je potrebno za elementarni rad s mesom i mesojedima.

Podjela uloga

Osim toga, mesarski posao je primjer jednog od prvih outsourcanja u ljudskoj povijesti. Mesojedi su mesarima prepustili krvavi posao ubijanja stoke, a sebi ostavili kupovinu već isječenoga mesa. Mesari su u tome našli svoj interes i priliku, a kupci su ostali čistih ruku i savjesti. Nekima je meso zbog toga outsourcanja ostalo nedostupno, ali klanjem se više nisu bavili amateri, osim rijetkih slučajeva domaćica koje su presuđivale vlastitim kokošima ili kunićima, naoko krvavo jednostavno.

---

image

U izlogu uvijek mora biti atrakcija za mesojede

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

I na ovim našim prostorima, gdje se s ljubavlju i pažnjom njeguje tradicija svinjokolje, zaživjelo je da se za te poslove plati profesionalca, mesara, pa se životinje ubijaju humanije, manje je samoozljeđivanja i diletantizma samoukih i samozvanih mesara. Ipak, neki se zbog besparice, ali i želje da pokažu vlastitu svestranost i dalje žele dokazati kao mesari, kad su se već potvrdili kao zidari, izbornici, premijeri ili automehaničari. Krvave slomove njihovih iluzija redovito bilježe bilteni crne kronike i intervencije tima za hitnu medicinsku pomoć.

Duga je tradicija mesarstva i na ovim područjima. O toj povijesti svjedoči i Mesnička ulica u Zagrebu ili aktualni sinjski “Vol Street”, pa i prezimena kao što su Kasap ili Mesić.

 Vladanje umijećem pregovaranja

U današnjoj masovnoj proizvodnji i konzumaciji mesa iz šoping-centara mesni lanac je podijeljen, pa se dio mesara bavi samo klaoničarstvom, a dio samo prodajom na pultu i tranširanjem iza njega. Ta pojava nije samo od danas, sjetimo se samo “Mesoprometa” koji je imao i nekoliko tisuća zaposlenih, a čija je nesretna sudbina dokaz da može propasti i tvrtka koja se bavi mesom.

Unatoč toj suvremenoj podjeli posla na klaoničarski i uslužno mesarski, obični mesar uglavnom dio posla obavlja u klaonici, a dio u radnji. Stariji tip mesara imao je i treći dio posla, a to je otkup stoke, bilo po sajmovima, bilo od vrata do vrata. Budući da danas uglavnom više i nema domaće stoke i manjak je uzgajivača, ta je dimenzija gotovo pa nestala, pa se taj dio sveo na trgovanje s posrednicima.

 ---

image

Tiha patnja za ljubitelje crvenoga mesa

Ivo Ravlić/Cropix
---

Međutim to i dalje uvjetuje da mesari moraju biti i odlični pregovarači. Jer ako loše dogovore cijenu, uzalud su radili. Moraju znati formirati cijenu i kod maloprodaje, kao i služiti se sitnijim ili krupnijim lukavstvima s mašinom za mljevenje mesa, određivanjem pozicija i cijena, da ih ne pomete lukava i beskrupulozna konkurencija.

I ćevapari, i kobasičari...

Oni ne samo što moraju biti kirurški precizni u svojim zahvatima sjekirama i noževima radi vlastitoga i tuđega zdravlja i tjelesnog integriteta, nego moraju biti i odlični poznavatelji anatomije različitih vrsta životinja da bi precizno znali gdje zasjeći. Ne mislimo tu samo na poznavanje anatomije najprisutnijih goveda, svinja ili kokoši, čime vlada znatan dio Lijepe naše, nego i na ovce, koze, drugu perad i širok raspon divljači od zeca do vepra. Za pravoga mesara nije problem oderati ili rastranširati svakoga od njih, a čini se da se ne bi zbunili ni pred gnuom, zebrom ili čudnovatim kljunašem. Kada se nauči princip, sve nekako ide samo od sebe.

---

image

 Za elementarni mesarski posao ne treba puno alata, potrebno je ‘ono nešto‘  


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim znanja životinjske anatomije te vanjske i unutarnje trgovine, mesari moraju biti i odlični majstori mljevenja mesa, ćevapari, pljeskavičari, kobasičari... Kupci im s punim povjerenjem povjeravaju i te poslove.

Mesari moraju biti i ekološki osviješteni, iskorištavaju maksimum pa od iznutrica prave tripice, daruju ili prodaju hranu za pse, glave i papke prodaju gurmanima tvrda želuca.

 Hranjenje biračkoga tijela

Prije su, pravdajući se također gospodarskim ili ekološkim razlozima, uz meso dodavali “žuntu” kao što su jetra ili pluća, ali tržišni običaji to su srećom pomeli. Zašto bi plaćao nešto što ne trebaš?

Odavno se otkrilo da je domaće tržište mesa globalizirano, ne samo da se prelazila meka granica s BiH, ili je meso stizalo iz Srbije (ako su neprijatelji ljudi, nisu i životinje), nego se otkrivalo meso iz Brazila ili Ukrajine (ni kravlje ludilo nije nas opametilo). Već neko vrijeme vlada kult argentinske govedine i američkih steakova, u što su se uključili i domaći mesari. Danas oni prodaju i dimljeno meso, perad i jaja...

---

image

Mnogi se ne pitaju za put mesa do tavice

Duško Marušić/Cropix
---

Sve da se preživi. A preživjeli su mesari i doba teške neimaštine, višedesetljetno siromašenje svojih kupaca koji su se s kilograma prebacili na dekagrame. Uskoro bi se moglo mjeriti i na grame, a mesari postati sve bliži ljekarnicima​.

Neki su se mesari poprilično vinuli u vrh vlasti. Kontroverzni zagorski mesar i tajkun Mladen Jakopec bio je uz HDZ i Franju Tuđmana da bi na koncu završio pred sudom. Uz Ivu Sanadera bio je mesar Stjepan Fiolić koji je, osim u Saboru, također završio pred sudom. Stranci uz čiji se imidž od samog početaka vežu pečeni volovi i janjci, mesari su očito bili neophodni. S promjenom imidža stranke i prehrambenih navika HDZ-a, mesari su pali u drugi ešalon, privremeno ili trajno, za sada je teško procijeniti.

Mesari u umjetnosti

Kao branša, mesari su ostavili važan trag u umjetnosti. Iako ih “Balada o zaklanim ovcama” Dragutina Tadijanovića očito nije dirala kao neke tankoćutnije školarce, u književnosti su obilno prisutni. Opjevani su čak i u dječjoj pjesmi “Tri mesara buhu klala, buha sim, buha tam, al’ je ipak vušla van”. Urednik i pisac Drago Glamuzina po njima je naslovio svoju utjecajnu zbirku stvarnosne poezije “Mesari”.

Francuska spisateljica Alina Reyes napisala je i na hrvatski preveden snažni erotski roman “Mesar” o studentici likovne akademije koja ljeti radi u mesnici. Nju okruženje krvi i mesa, uz proste mesarove aluzije dovodi do opsjednutosti tjelesnošću i seksa s vulgarnim i u tom kontekstu neodoljivo privlačnim mesarom.

---

image

 Okrivljavati mesare za nesretnu sudbinu životinja bilo bi nepravedno. Od samog postanka mesari su uslužna djelatnost, i dok je mesojeda, bit će i mesara

AFP
---

”Mali mesar” naslov je romana Patricka McCabea prema kojemu je Neil Jordan snimio uspješni film. Mali Irac Francie, sin oca alkoholičara i mentalno nestabilne majke, počinje raditi kao mesarski pomoćnik da bi završio u šokantnom nasilju.

Nezaobilazan je i hrvatski film iz osamdesetih “San o ruži” Zorana Tadića koji prati siromašnoga radnika Valenta (Rade Šerbedžija) koji sanja o telećoj ruži, dok je mesar (Fabijan Šovagović) uključen u šverc i kriminalne aktivnosti, što će san o ruži pretvoriti u noćnu moru. Ima još filmova i knjiga, ali i ovo je dovoljno da se vidi značajan prodor mesara u umjetnički svijet.

Teška vremena

Iako je opće mjesto da je mesarima uvijek dobro, reklo bi se da danas baš i nije. Kupci su osiromašili, sve je manje domaćega mesa, a sve više mesnica u šoping-centrima. To je dovelo do zatvaranja dijela mesnica, ali brojne se još drže po tržnicama i kvartovima.

Aduti mesara iz kvarta su veze i poznanstva koji sežu generacijama unatrag, osobni kontakt, lijepa riječ, “dobra ruka” te posebna roba ispod banka za staroga kupca. Povijest poučava da mesari uvijek prežive, tako bi moglo biti i ovaj put.

---

image

Ovih blagdanskih dana u tome poslu okrene se popriličan novac

Neja Markičević/Cropix
---

Njihov kruh nije sa sedam kora, ali za malo koje zanimanje kao za mesarsko može se reći da je krvav posao. I nije za svakoga. Najtankoćutniji i najosvješteniji među nama uopće ne jedu meso, većina izbjegava klaonice, ali ne i mesnice.

Okrivljavati mesare za nesretnu sudbinu životinja bilo bi nepravedno. Od samog postanka mesari su uslužna djelatnost, i dok je mesojeda, bit će i mesara. Težinu njihova posla znaju samo oni i njihovi najbliži, eventualno dušobrižnici ili psiholozi. Tko im zavidi na statusu, neka sam krene u taj naoko nezahtjevan, stari obrt koji ipak nije za svakoga.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Leksikon zanimanja 2 0 8459 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-07 12:36:11 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-23 10:06:34 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2022-12-22 18:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 124 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Njima je uvijek dobro? U ovo doba godine njihov je rad posebno na cijeni i imaju veliki promet, ali krvav je to posao, koji nije za svakoga [metakey] => Leksikon radničkih zanimanja, mesari, meso, životinje, zarada [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/07\/22134778.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/23849687.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/24007680.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/23841403.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/21898896.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/07\/21707530.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix ","AFP","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Du\u0161ko Maru\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovih blagdanskih dana u tome poslu okrene se poprili\u010dan novac<\/p>","

\u00a0Okrivljavati mesare za nesretnu sudbinu \u017eivotinja bilo bi nepravedno. Od samog postanka mesari su uslu\u017ena djelatnost, i dok je mesojeda, bit \u0107e i mesara<\/p>","

\u00a0Za elementarni mesarski posao ne treba puno alata, potrebno je \u2018ono ne\u0161to\u2018 \u00a0
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

U izlogu uvijek mora biti atrakcija za mesojede<\/p>","

Tiha patnja za ljubitelje crvenoga mesa<\/p>","

Mnogi se ne pitaju za put mesa do tavice<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22134778_1920.jpg":"1920x1080","k_22134778_1280.jpg":"1280x1280","k_22134778_1024.jpg":"1024x1024","k_22134778_640.jpg":"640x640","k_22134778_480.jpg":"480x480","k_22134778_340.jpg":"340x340","k_22134778_220.jpg":"220x220","o_22134778_1280.jpg":"1280x853","o_22134778_1024.jpg":"1024x682","o_22134778_640.jpg":"640x426","o_22134778_480.jpg":"480x320","o_22134778_340.jpg":"340x226","o_22134778_220.jpg":"220x146","h_22134778_1280.jpg":"1280x854","h_22134778_1024.jpg":"1024x683","h_22134778_640.jpg":"640x427","h_22134778_480.jpg":"480x320","h_22134778_340.jpg":"340x227","h_22134778_220.jpg":"220x147","pp_22134778_1280.jpg":"1280x1628","pp_22134778_1024.jpg":"1024x1303","pp_22134778_640.jpg":"640x814","pp_22134778_480.jpg":"480x611","pp_22134778_340.jpg":"340x432","pp_22134778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_23849687_1920.jpg":"1920x1080","k_23849687_1280.jpg":"1280x1280","k_23849687_1024.jpg":"1024x1024","k_23849687_640.jpg":"640x640","k_23849687_480.jpg":"480x480","k_23849687_340.jpg":"340x340","k_23849687_220.jpg":"220x220","o_23849687_1280.jpg":"1280x859","o_23849687_1024.jpg":"1024x687","o_23849687_640.jpg":"640x429","o_23849687_480.jpg":"480x322","o_23849687_340.jpg":"340x228","o_23849687_220.jpg":"220x147","h_23849687_1280.jpg":"1280x854","h_23849687_1024.jpg":"1024x683","h_23849687_640.jpg":"640x427","h_23849687_480.jpg":"480x320","h_23849687_340.jpg":"340x227","h_23849687_220.jpg":"220x147","pp_23849687_1280.jpg":"1280x1628","pp_23849687_1024.jpg":"1024x1303","pp_23849687_640.jpg":"640x814","pp_23849687_480.jpg":"480x611","pp_23849687_340.jpg":"340x432","pp_23849687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24007680_1920.jpg":"1920x1080","k_24007680_1280.jpg":"1280x1280","k_24007680_1024.jpg":"1024x1024","k_24007680_640.jpg":"640x640","k_24007680_480.jpg":"480x480","k_24007680_340.jpg":"340x340","k_24007680_220.jpg":"220x220","o_24007680_1280.jpg":"1280x852","o_24007680_1024.jpg":"1024x682","o_24007680_640.jpg":"640x426","o_24007680_480.jpg":"480x319","o_24007680_340.jpg":"340x226","o_24007680_220.jpg":"220x146","h_24007680_1280.jpg":"1280x854","h_24007680_1024.jpg":"1024x683","h_24007680_640.jpg":"640x427","h_24007680_480.jpg":"480x320","h_24007680_340.jpg":"340x227","h_24007680_220.jpg":"220x147","pp_24007680_1280.jpg":"1280x1628","pp_24007680_1024.jpg":"1024x1303","pp_24007680_640.jpg":"640x814","pp_24007680_480.jpg":"480x611","pp_24007680_340.jpg":"340x432","pp_24007680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_23841403_1920.jpg":"1920x1080","k_23841403_1280.jpg":"1280x1280","k_23841403_1024.jpg":"1024x1024","k_23841403_640.jpg":"640x640","k_23841403_480.jpg":"480x480","k_23841403_340.jpg":"340x340","k_23841403_220.jpg":"220x220","o_23841403_1280.jpg":"1280x781","o_23841403_1024.jpg":"1024x625","o_23841403_640.jpg":"640x390","o_23841403_480.jpg":"480x293","o_23841403_340.jpg":"340x207","o_23841403_220.jpg":"220x134","h_23841403_1280.jpg":"1280x854","h_23841403_1024.jpg":"1024x683","h_23841403_640.jpg":"640x427","h_23841403_480.jpg":"480x320","h_23841403_340.jpg":"340x227","h_23841403_220.jpg":"220x147","pp_23841403_1280.jpg":"1280x1628","pp_23841403_1024.jpg":"1024x1303","pp_23841403_640.jpg":"640x814","pp_23841403_480.jpg":"480x611","pp_23841403_340.jpg":"340x432","pp_23841403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21898896_1920.jpg":"1920x1080","k_21898896_1280.jpg":"1280x1280","k_21898896_1024.jpg":"1024x1024","k_21898896_640.jpg":"640x640","k_21898896_480.jpg":"480x480","k_21898896_340.jpg":"340x340","k_21898896_220.jpg":"220x220","o_21898896_1280.jpg":"1280x853","o_21898896_1024.jpg":"1024x682","o_21898896_640.jpg":"640x426","o_21898896_480.jpg":"480x320","o_21898896_340.jpg":"340x226","o_21898896_220.jpg":"220x146","h_21898896_1280.jpg":"1280x854","h_21898896_1024.jpg":"1024x683","h_21898896_640.jpg":"640x427","h_21898896_480.jpg":"480x320","h_21898896_340.jpg":"340x227","h_21898896_220.jpg":"220x147","pp_21898896_1280.jpg":"1280x1628","pp_21898896_1024.jpg":"1024x1303","pp_21898896_640.jpg":"640x814","pp_21898896_480.jpg":"480x611","pp_21898896_340.jpg":"340x432","pp_21898896_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21707530_1920.jpg":"1920x1080","k_21707530_1280.jpg":"1280x1280","k_21707530_1024.jpg":"1024x1024","k_21707530_640.jpg":"640x640","k_21707530_480.jpg":"480x480","k_21707530_340.jpg":"340x340","k_21707530_220.jpg":"220x220","o_21707530_1280.jpg":"1280x853","o_21707530_1024.jpg":"1024x682","o_21707530_640.jpg":"640x426","o_21707530_480.jpg":"480x320","o_21707530_340.jpg":"340x226","o_21707530_220.jpg":"220x146","h_21707530_1280.jpg":"1280x854","h_21707530_1024.jpg":"1024x683","h_21707530_640.jpg":"640x427","h_21707530_480.jpg":"480x320","h_21707530_340.jpg":"340x227","h_21707530_220.jpg":"220x147","pp_21707530_1280.jpg":"1280x1628","pp_21707530_1024.jpg":"1024x1303","pp_21707530_640.jpg":"640x814","pp_21707530_480.jpg":"480x611","pp_21707530_340.jpg":"340x432","pp_21707530_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8032435 Threads: 2 Questions: 1665452925 Slow queries: 4955146 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112128638 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/njima-je-uvijek-dobro-u-ovo-doba-godine-njihov-je-rad-posebno-na-cijeni-i-imaju-veliki-promet-ali-krvav-je-to-posao-koji-nije-za-svakoga-1251095 [printLink] => /mozaik/zivot/njima-je-uvijek-dobro-u-ovo-doba-godine-njihov-je-rad-posebno-na-cijeni-i-imaju-veliki-promet-ali-krvav-je-to-posao-koji-nije-za-svakoga-1251095?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 183009 [name] => mesari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mesari [link] => /tag/mesari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 321772 [name] => meso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => meso [link] => /tag/meso ) [3] => stdClass Object ( [id] => 377161 [name] => životinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zivotinje [link] => /tag/zivotinje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 400591 [name] => zarada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zarada [link] => /tag/zarada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Njima je uvijek dobro? U ovo doba godine njihov je rad posebno na cijeni i imaju veliki promet, ali krvav je to posao, koji nije za svakoga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/22134778.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ovih blagdanskih dana u tome poslu okrene se popriličan novac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/22134778.jpg [title] => Neja Markičević/Cropix

Ovih blagdanskih dana u tome poslu okrene se popriličan novac

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/23849687.jpg [title] => AFP

 Okrivljavati mesare za nesretnu sudbinu životinja bilo bi nepravedno. Od samog postanka mesari su uslužna djelatnost, i dok je mesojeda, bit će i mesara

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/24007680.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

 Za elementarni mesarski posao ne treba puno alata, potrebno je ‘ono nešto‘  


 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/23841403.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U izlogu uvijek mora biti atrakcija za mesojede

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/21898896.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix

Tiha patnja za ljubitelje crvenoga mesa

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/07/21707530.jpg [title] => Duško Marušić/Cropix

Mnogi se ne pitaju za put mesa do tavice

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Budući da je čovjek svejed, mesari su jedno od najstarijih ljudskih zanimanja. Od davnih, spiljskih dana, s kojima neki i danas održavaju intenzivnu vezu, trebao je netko ne samo da ulovi, nego i da istranšira mamuta ili dinosaura, da odvoji pozicije za odmah i za poslije, one za najvažnije i najmanje važne u plemenu. I da dio, naravno, ostavi za sebe.

Pogađate, na scenu su stupili mesari. I ostali su na njoj do današnjega dana, pa i u najvećim krizama, kada mesa naoko i nije bilo. Ali mesari su najbolje znali da ga za neke uvijek mora biti.

Oni su postojali i u vremenima bez hladnjače i hladnjaka, kao što se i danas, na primjer, u Africi taj jedan od najstarijih zanata odvija pod užarenim sunčanim nebom, među rojevima muha. Dovoljno je imati mesarski pult, najčešće deblo, nekoliko sjekira, obvezno onu mesarsku, takozvanu sataru, nekoliko noževa i vagu, to je uglavnom ono što vam je potrebno za elementarni rad s mesom i mesojedima.

Podjela uloga

Osim toga, mesarski posao je primjer jednog od prvih outsourcanja u ljudskoj povijesti. Mesojedi su mesarima prepustili krvavi posao ubijanja stoke, a sebi ostavili kupovinu već isječenoga mesa. Mesari su u tome našli svoj interes i priliku, a kupci su ostali čistih ruku i savjesti. Nekima je meso zbog toga outsourcanja ostalo nedostupno, ali klanjem se više nisu bavili amateri, osim rijetkih slučajeva domaćica koje su presuđivale vlastitim kokošima ili kunićima, naoko krvavo jednostavno.

---

image

U izlogu uvijek mora biti atrakcija za mesojede

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

I na ovim našim prostorima, gdje se s ljubavlju i pažnjom njeguje tradicija svinjokolje, zaživjelo je da se za te poslove plati profesionalca, mesara, pa se životinje ubijaju humanije, manje je samoozljeđivanja i diletantizma samoukih i samozvanih mesara. Ipak, neki se zbog besparice, ali i želje da pokažu vlastitu svestranost i dalje žele dokazati kao mesari, kad su se već potvrdili kao zidari, izbornici, premijeri ili automehaničari. Krvave slomove njihovih iluzija redovito bilježe bilteni crne kronike i intervencije tima za hitnu medicinsku pomoć.

Duga je tradicija mesarstva i na ovim područjima. O toj povijesti svjedoči i Mesnička ulica u Zagrebu ili aktualni sinjski “Vol Street”, pa i prezimena kao što su Kasap ili Mesić.

 Vladanje umijećem pregovaranja

U današnjoj masovnoj proizvodnji i konzumaciji mesa iz šoping-centara mesni lanac je podijeljen, pa se dio mesara bavi samo klaoničarstvom, a dio samo prodajom na pultu i tranširanjem iza njega. Ta pojava nije samo od danas, sjetimo se samo “Mesoprometa” koji je imao i nekoliko tisuća zaposlenih, a čija je nesretna sudbina dokaz da može propasti i tvrtka koja se bavi mesom.

Unatoč toj suvremenoj podjeli posla na klaoničarski i uslužno mesarski, obični mesar uglavnom dio posla obavlja u klaonici, a dio u radnji. Stariji tip mesara imao je i treći dio posla, a to je otkup stoke, bilo po sajmovima, bilo od vrata do vrata. Budući da danas uglavnom više i nema domaće stoke i manjak je uzgajivača, ta je dimenzija gotovo pa nestala, pa se taj dio sveo na trgovanje s posrednicima.

 ---

image

Tiha patnja za ljubitelje crvenoga mesa

Ivo Ravlić/Cropix
---

Međutim to i dalje uvjetuje da mesari moraju biti i odlični pregovarači. Jer ako loše dogovore cijenu, uzalud su radili. Moraju znati formirati cijenu i kod maloprodaje, kao i služiti se sitnijim ili krupnijim lukavstvima s mašinom za mljevenje mesa, određivanjem pozicija i cijena, da ih ne pomete lukava i beskrupulozna konkurencija.

I ćevapari, i kobasičari...

Oni ne samo što moraju biti kirurški precizni u svojim zahvatima sjekirama i noževima radi vlastitoga i tuđega zdravlja i tjelesnog integriteta, nego moraju biti i odlični poznavatelji anatomije različitih vrsta životinja da bi precizno znali gdje zasjeći. Ne mislimo tu samo na poznavanje anatomije najprisutnijih goveda, svinja ili kokoši, čime vlada znatan dio Lijepe naše, nego i na ovce, koze, drugu perad i širok raspon divljači od zeca do vepra. Za pravoga mesara nije problem oderati ili rastranširati svakoga od njih, a čini se da se ne bi zbunili ni pred gnuom, zebrom ili čudnovatim kljunašem. Kada se nauči princip, sve nekako ide samo od sebe.

---

image

 Za elementarni mesarski posao ne treba puno alata, potrebno je ‘ono nešto‘  


 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Osim znanja životinjske anatomije te vanjske i unutarnje trgovine, mesari moraju biti i odlični majstori mljevenja mesa, ćevapari, pljeskavičari, kobasičari... Kupci im s punim povjerenjem povjeravaju i te poslove.

Mesari moraju biti i ekološki osviješteni, iskorištavaju maksimum pa od iznutrica prave tripice, daruju ili prodaju hranu za pse, glave i papke prodaju gurmanima tvrda želuca.

 Hranjenje biračkoga tijela

Prije su, pravdajući se također gospodarskim ili ekološkim razlozima, uz meso dodavali “žuntu” kao što su jetra ili pluća, ali tržišni običaji to su srećom pomeli. Zašto bi plaćao nešto što ne trebaš?

Odavno se otkrilo da je domaće tržište mesa globalizirano, ne samo da se prelazila meka granica s BiH, ili je meso stizalo iz Srbije (ako su neprijatelji ljudi, nisu i životinje), nego se otkrivalo meso iz Brazila ili Ukrajine (ni kravlje ludilo nije nas opametilo). Već neko vrijeme vlada kult argentinske govedine i američkih steakova, u što su se uključili i domaći mesari. Danas oni prodaju i dimljeno meso, perad i jaja...

---

image

Mnogi se ne pitaju za put mesa do tavice

Duško Marušić/Cropix
---

Sve da se preživi. A preživjeli su mesari i doba teške neimaštine, višedesetljetno siromašenje svojih kupaca koji su se s kilograma prebacili na dekagrame. Uskoro bi se moglo mjeriti i na grame, a mesari postati sve bliži ljekarnicima​.

Neki su se mesari poprilično vinuli u vrh vlasti. Kontroverzni zagorski mesar i tajkun Mladen Jakopec bio je uz HDZ i Franju Tuđmana da bi na koncu završio pred sudom. Uz Ivu Sanadera bio je mesar Stjepan Fiolić koji je, osim u Saboru, također završio pred sudom. Stranci uz čiji se imidž od samog početaka vežu pečeni volovi i janjci, mesari su očito bili neophodni. S promjenom imidža stranke i prehrambenih navika HDZ-a, mesari su pali u drugi ešalon, privremeno ili trajno, za sada je teško procijeniti.

Mesari u umjetnosti

Kao branša, mesari su ostavili važan trag u umjetnosti. Iako ih “Balada o zaklanim ovcama” Dragutina Tadijanovića očito nije dirala kao neke tankoćutnije školarce, u književnosti su obilno prisutni. Opjevani su čak i u dječjoj pjesmi “Tri mesara buhu klala, buha sim, buha tam, al’ je ipak vušla van”. Urednik i pisac Drago Glamuzina po njima je naslovio svoju utjecajnu zbirku stvarnosne poezije “Mesari”.

Francuska spisateljica Alina Reyes napisala je i na hrvatski preveden snažni erotski roman “Mesar” o studentici likovne akademije koja ljeti radi u mesnici. Nju okruženje krvi i mesa, uz proste mesarove aluzije dovodi do opsjednutosti tjelesnošću i seksa s vulgarnim i u tom kontekstu neodoljivo privlačnim mesarom.

---

image

 Okrivljavati mesare za nesretnu sudbinu životinja bilo bi nepravedno. Od samog postanka mesari su uslužna djelatnost, i dok je mesojeda, bit će i mesara

AFP
---

”Mali mesar” naslov je romana Patricka McCabea prema kojemu je Neil Jordan snimio uspješni film. Mali Irac Francie, sin oca alkoholičara i mentalno nestabilne majke, počinje raditi kao mesarski pomoćnik da bi završio u šokantnom nasilju.

Nezaobilazan je i hrvatski film iz osamdesetih “San o ruži” Zorana Tadića koji prati siromašnoga radnika Valenta (Rade Šerbedžija) koji sanja o telećoj ruži, dok je mesar (Fabijan Šovagović) uključen u šverc i kriminalne aktivnosti, što će san o ruži pretvoriti u noćnu moru. Ima još filmova i knjiga, ali i ovo je dovoljno da se vidi značajan prodor mesara u umjetnički svijet.

Teška vremena

Iako je opće mjesto da je mesarima uvijek dobro, reklo bi se da danas baš i nije. Kupci su osiromašili, sve je manje domaćega mesa, a sve više mesnica u šoping-centrima. To je dovelo do zatvaranja dijela mesnica, ali brojne se još drže po tržnicama i kvartovima.

Aduti mesara iz kvarta su veze i poznanstva koji sežu generacijama unatrag, osobni kontakt, lijepa riječ, “dobra ruka” te posebna roba ispod banka za staroga kupca. Povijest poučava da mesari uvijek prežive, tako bi moglo biti i ovaj put.

---

image

Ovih blagdanskih dana u tome poslu okrene se popriličan novac

Neja Markičević/Cropix
---

Njihov kruh nije sa sedam kora, ali za malo koje zanimanje kao za mesarsko može se reći da je krvav posao. I nije za svakoga. Najtankoćutniji i najosvješteniji među nama uopće ne jedu meso, većina izbjegava klaonice, ali ne i mesnice.

Okrivljavati mesare za nesretnu sudbinu životinja bilo bi nepravedno. Od samog postanka mesari su uslužna djelatnost, i dok je mesojeda, bit će i mesara. Težinu njihova posla znaju samo oni i njihovi najbliži, eventualno dušobrižnici ili psiholozi. Tko im zavidi na statusu, neka sam krene u taj naoko nezahtjevan, stari obrt koji ipak nije za svakoga.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markičević/Cropix AFP Božidar Vukičević/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Duško Marušić/Cropix
Neja Markičević/Cropix

Ovih blagdanskih dana u tome poslu okrene se popriličan novac

AFP

 Okrivljavati mesare za nesretnu sudbinu životinja bilo bi nepravedno. Od samog postanka mesari su uslužna djelatnost, i dok je mesojeda, bit će i mesara

Božidar Vukičević/Cropix

 Za elementarni mesarski posao ne treba puno alata, potrebno je ‘ono nešto‘  


 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U izlogu uvijek mora biti atrakcija za mesojede

Ivo Ravlić/Cropix

Tiha patnja za ljubitelje crvenoga mesa

Duško Marušić/Cropix

Mnogi se ne pitaju za put mesa do tavice

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/njima-je-uvijek-dobro-u-ovo-doba-godine-njihov-je-rad-posebno-na-cijeni-i-imaju-veliki-promet-ali-krvav-je-to-posao-koji-nije-za-svakoga-1251095 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5b514d114481e6ad0fd88b322517849835736a5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Njima+je+uvijek+dobro%3F+U+ovo+doba+godine+njihov+je+rad+posebno+na+cijeni+i+imaju+veliki+promet%2C+ali+krvav+je+to+posao%2C+koji+nije+za+svakoga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnjima-je-uvijek-dobro-u-ovo-doba-godine-njihov-je-rad-posebno-na-cijeni-i-imaju-veliki-promet-ali-krvav-je-to-posao-koji-nije-za-svakoga-1251095 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnjima-je-uvijek-dobro-u-ovo-doba-godine-njihov-je-rad-posebno-na-cijeni-i-imaju-veliki-promet-ali-krvav-je-to-posao-koji-nije-za-svakoga-1251095 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Leksikon zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotLeksikon zanimanja

Njima je uvijek dobro? U ovo doba godine njihov je rad posebno na cijeni i imaju veliki promet, ali krvav je to posao, koji nije za svakoga

Piše Siniša Kekez
22. prosinca 2022. - 19:50

Budući da je čovjek svejed, mesari su jedno od najstarijih ljudskih zanimanja. Od davnih, spiljskih dana, s kojima neki i danas održavaju intenzivnu vezu, trebao je netko ne samo da ulovi, nego i da istranšira mamuta ili dinosaura, da odvoji pozicije za odmah i za poslije, one za najvažnije i najmanje važne u plemenu. I da dio, naravno, ostavi za sebe.

Pogađate, na scenu su stupili mesari. I ostali su na njoj do današnjega dana, pa i u najvećim krizama, kada mesa naoko i nije bilo. Ali mesari su najbolje znali da ga za neke uvijek mora biti.

Oni su postojali i u vremenima bez hladnjače i hladnjaka, kao što se i danas, na primjer, u Africi taj jedan od najstarijih zanata odvija pod užarenim sunčanim nebom, među rojevima muha. Dovoljno je imati mesarski pult, najčešće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 09:04