stdClass Object ( [id] => 1152843 [title] => Nikola Listeš, najpoznatiji hrvatski karikaturist na svijetu kaže kako mu je, vjerovali ili ne, trenutačno najveći problem što je Donald Trump sišao s vlasti - evo i zašto [alias] => nikola-listes-najpoznatiji-hrvatski-karikaturist-na-svijetu-kaze-kako-mu-je-vjerovali-ili-ne-trenutacno-najveci-problem-sto-je-donald-trump-sisao-s-vlasti-evo-i-zasto [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U travnju 2019. nadležni urednik iz "New York Timesa" poslao je e-mail kaštelanskom karikaturistu svjetskih dometa Nikoli Listešu (61), s ponudom da radi za njih. Vidio je njegove radove na web-stranici Cagle Cartoons, za koju ovaj radi već nekoliko godina, za fiksni honorar, a oni karikature onda prodaju dalje.

– Bila je to vrlo laskava ponuda i upravo sam se spremao pitati Daryla Caglea ima li što protiv da radim i za "New York Times", ali onda se dogodio skandal s jednom karikaturom u međunarodnom izdanju tih velikih novina. Slavni karikaturist Antonio Moreira Antunes nacrtao je izraelskog premijera Netanyahua kao psa vodiča, s ovratnikom na kojem visi Davidova zvijezda, kako vodi tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa kao slijepca sa židovskom kapom jarmulkom na glavi. Ta je – kažu antisemitska – karikatura izazvala uzbunu u svijetu, toliku da se "New York Times" ispričao i na kraju potpuno izbacio karikaturu kao takvu. Tako da je desetak njegovih karikaturista prešlo u Cagle, umjesto da ja dođem njima – govori Listeš, koji je ponudu bio dobio svega dva tjedna prije skandala s Antunesovom karikaturom.

Osamdesete su bile godine...

No, i bez tog angažmana za jedan od najvećih svjetskih dnevnih listova, Listeš se ne može požaliti da nema posla na međunarodnoj razini.

Da radi samo u Hrvatskoj, ne bi se kruha najeo – ovdje stalno surađuje samo s "Hrvatskim slovom". A još osamdesetih godina radio je za "Playboy", "West Australian", "Heideheimer Neue Presse", "Die Bricke"...

Njegov današnji inozemni poslodavac, američki Cagle Cartoons, jedna je od jačih adresa u svijetu karikature, a osim toga Listeš svake godine sudjeluje na brojnim svjetskim natječajima i gotovo rutinski osvaja prve nagrade za svoje karikature.

Otvorite li njegov odjeljak u rubrici "Artists" na web-adresi Cagle Cartoonsa, tamo ćete naći neosvježen podatak da je osvojio "više od 70" takvih priznanja.

Proguglate li malo, naletjet ćete na novije objave u kojima se spominje 80-ak njih, a kad sam se susreo s Listešom radi ovog teksta, on je bio precizan: 91.

---

image
Karikaturistov autoportret
Copyright © Nikola Listeš
---

No, samo nakratko: navečer istog dana poslao mi je poruku s najnovijim "apdejtom" – iz Maroka mu je upravo stigla vijest da je nagrađen i 92. put, na jednom tamošnjem festivalu. Većina je nagrada novčana, uglavnom u rasponu od 1000 do 5000 eura, a ona koju dodjeljuje festival u Portu je pola u novcu, a pola u – vinu!

Listeš konkurira na desetak svjetskih festivala mjesečno, a iza njega je nekoliko tisuća nacrtanih karikatura. One su cijenjene čak i u Iranu, i tamo je nagrađen, a napominje da je u toj zemlji karikatura jako popularna. Za pretpostaviti je – s ipak ograničenim brojem "meta" u koje autori smiju odapinjati satirične strelice.

Svejedno, Listeš kaže da u Teheranu postoji Akademija za karikaturu, dok je kod nas taj crtački žanr gotovo protjeran iz novina. Jako je malo njegovih kolega sa stalnim angažmanom u utjecajnim medijima danas. U cehovskome miljeu se, naravno, vrlo dobro zna tko je Nikola Listeš, pa je i u Hrvatskoj osvojio pet Oskarika, a to je nagrada koju Hrvatsko društvo karikaturista dodjeljuje onom tko osvoji najveći broj nagrada u toj godini.

Daryl Cagle ovog je karikaturista "prepoznao" na jednom festivalu karikature u Bugarskoj, nakon čega mu je ponudio posao, tako da je to najlukrativnije priznanje koje je Listeš dobio zahvaljujući sudjelovanju na ovakvim manifestacijama.

Po zanimanju aranžer izloga, Nikola Listeš daleko je dogurao od vremena kad je nakon srednje škole radio u staroj "Primi" u Splitu, istodobno se pokušavajući probiti kao autor karikature i stripa. A počeo je zapravo "bajkovito", još kao 16-godišnjak, iako je njegov veliki talent prepoznat čim je krenuo u osnovnu školu.

---

image
Prva nagrada, Estonija (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
---

Prvi rad objavio je u tadašnjemu megatiražnom tjedniku "Studio", koji je objavio neki tematski natječaj za najbolju karikaturu, a Listeša su zapravo njegovi doma nagovorili da pošalje nešto svoje. Nije očekivao da će mu karikatura biti objavljena odmah u idućem izdanju, kaže da je to bila "neopisiva sreća koja se i danas ne može uspoređivati ni sa čime":

– To ti kao mladom crtaču da krila, oslobodi te straha, pa sam odmah počeo planirati što crtati dalje.

Ne sjeća se točno zašto, ali nacrtao je desetak karikatura na temu zimskih sportova. "SN revija" je u to doba objavljivala sportske karikature pa im je svoje poslao poštom, a i oni su ih tiskali, gotovo sve, u prvom idućem broju, zajedno s onima kolege mu Srećka Puntarića.

– Odmah se vidjelo da je to originalni puntarićevski humor po kojem je i danas poznat. Bilo je to vrijeme kad su karikaturisti bili traženiji i utjecajniji nego danas – napominje Listeš, podsjećajući da je tih dana Davor Štambuk bilježio velike uspjehe u Francuskoj, dok je ovdje "drmao" Oto Reisinger.

– A ja, tako mlad, već objavljujem, zaražen humorom i crtežom... Bile su to za mene godine intenzivnog crtanja. I u školi i kod kuće čekala me daska za crtanje, jako su to lijepa vremena i uspomene.

Carstvo stripova

Iako se najprije probio s karikaturom, koja mu je i danas glavni medij, Listeš se svakako namjeravao afirmirati i kao autor stripa, a stripovski imaginarij tadašnjih tinejdžera bio je neusporedivo veći od današnjega. Listeš se prisjeća koji su ga sve stripovi zaokupljali, u čemu će se prepoznati mnogi iz njegove generacije.

---

image
Prva nagrada, Rumunjska (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
---

– Čuvenog "Plavog vjesnika" se ne sjećam, ali u osnovnoj školi mi je bio važan "Strip Art". Kiosci su bili puni stripova. Pa i "Slobodna Dalmacija" je izdavala "Cak", koji se itekako čitao i kolekcionirao. Pa onda i "Stripoteka", "Zov strip"... Sve sam to pratio, kako humoristični, tako i realistični strip, a naročito su mi se sviđali Yorik, Bernard Prince, Crvenobradi, Valerian...

Nitko mi ne može reći da to nisu bili vrhunski stripovi, na kojima smo odrasli, a po njima se danas snima hrpa filmova. Svi su oni zapravo "prešli" na film, većina "blockbustera" u multipleksima su filmske verzije stripova, najviše Marvelovih. Ono čemu smo se mi divili u stripovima i upijali svaki detalj, tome se sada dive nova djeca, samo kroz filmove – kaže Listeš.

No, on je tih godina strip uglavnom konzumirao, a ono što je crtao nije se još usuđivao pokazati, iako su njegovi crteži, reći će, počeli izgledati sve bolje:

– U karikaturi sam odbacivao višak poteza, a u stripu mi je taj višak dobrodošao i tako sam kombinirao. Počeo sam eksperimentirati i s kadrovima i s likovima, paralelno sam radio i strip i karikaturu. Karikatura je već dobro krenula, ali strip je čekao svoj red jer tada nisam poznavao nikog iz tog miljea.

A da bi upoznao nekog, Listeš je 1980. morao otići u – vojsku.

---

image
Prva nagrada, Maroko (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
---

– Služio sam vojni rok u Valjevu i nakon nekoliko mjeseci kažu mi da u kasarnu dolazi neki strip-crtač. Bio je to Stanko Bešlić, već poznat u zemlji i inozemstvu, koji je živio od stripa. Upoznao sam toga sjajnog čovjeka, koji me uvjerio da i ja mogu napraviti nešto u stripu, a to je bio taj poticaj koji mi je trebao.

Svoj prvi strip "Scando" Nikola je objavio 1983. godine u sarajevskim "Malim novinama" jer se odmah nakon vojske prihvatio kista i počeo smišljati svoje likove. Tako je stvorio tog Scanda koji putuje svemirom u brodu s oblikom čekića. Odvažio se poslati ga upravo u "Strip Art", koji mu je kao klincu puno značio, njegovu vrlo utjecajnom izdavaču Ervinu Rustemagiću. Ovom se strip svidio, ali ga je smatrao predugim s njegovih 46 tabli, pa su ga na kraju objavile "Male novine", a nedavno ga je reprizirala Večernjakova "Strip revija".

Listeš će se kasnije ipak uspjeti probiti u prestižni "Strip Art", kao jedini hrvatski crtač uz Julesa i Gorana Delića, a uz svjetske autoritete poput Hermanna, Burnsa, Berneta... Objavljena mu je pilot-epizoda serijala "Noorby – atomski trkač".

– Pokušao sam napraviti nešto u kraćim epizodama, koje se navodno bolje prodaju. I tako sam se dosjetio lika trkača po uzoru na "letećeg Finca", atletičara Nurmija. S tim da sam ga stavio na led, dao mu ime Noorby i dodao – atomski trkač. Rustemagić je bio oduševljen, povratne reakcije s inozemnog tržišta dobre, a čim napravim priču, kaže da će odmah u "Strip art" – prisjeća se Listeš.

Ispalo je da je "Noorby" objavljen u posljednjem broju te strip-revije. Trebalo je uraditi još tri epizode i krenuti u svijet, ali umjesto toga sve što je moglo krenuti naopako – krenulo je. Nitko tada nije znao da će to biti posljednji broj revije, da ona više neće izlaziti. Nitko nije mogao znati da dolazi rat, da će strip-revije nestati.

– Na kraju sam ja, igrom životne sudbine, u Kaštelima primio u kuću svoga bivšeg urednika iz "Strip Arta", koji mi je sad stigao kao izbjeglica, potpuno ispijen, pa smo pola godine pokušavali izvući ostatak Rustemagićeve obitelji iz opkoljenog Sarajeva, da bi oni na kraju završili u Sloveniji, u Celju – opisuje ta teška vremena Nikola.

---

image
Prva nagrada, Rumunjska (2011.)
Copyright © Nikola Listeš
---

Ledeni trkač ostao na ledu

– Pomogao sam čovjeku u nevolji koliko sam mogao, poslije je svatko otišao svojim putem. Ja sam počeo izgrađivati samostalnu karijeru kao karikaturist na svjetskim festivalima humora. "Noorbyja" sam zamalo uspio prodati u Francuskoj i Nizozemskoj, ali uvijek je trebalo još nešto doraditi prema zahtjevima tamošnjeg tržišta, pa od toga ništa. Moj crtež se jako svidio Martinu Lodewijku, velikom nizozemskom scenaristu, trebao je on uskočiti u projekt, ali ni to se nije dogodilo. Tako je ideja o ledenom trkaču Noorbyju ostala "na ledu" već gotovo 40 godina.

Možda bi tek sad, s globalnim klimatskim promjenama, ovaj strip iz futurističkog "ledenog doba" mogao dobiti na aktualnosti, pa ga i dovršim – kaže Listeš, koji je sve vrijeme dok se pokušavao nametnuti kao strip-crtač paralelno objavljivao i karikature, ali onda je dobio neočekivanu priliku objaviti svoj prvi autorski svezak stripa.

U tom trenutku njegova se kreativna putanja susrela s uredničkim poslom autora ovih redaka. Naime, početkom devedesetih uređivao sam prilog "Profil" u "Nedjeljnoj Dalmaciji" i doista se više ne sjećam kako nam je, u tim ratnim danima, pala na pamet ideja da raspišemo natječaj za strip o prvom hrvatskom superjunaku, koji bi se borio u Domovinskom ratu. Zamisao se na prvu mogla činiti bizarnom, ali dobili smo izvrsnu pilot-epizodu mladog Siniše Ercegovca, koji je pobijedio, pa smo je objavili u samom "Profilu". A onda su u redakciji ambicije narasle, odlučili smo pokrenuti strip-ediciju s glavnim junakom Superhrvojem.

---

image
Grand Prix, Iran (2011.)
Copyright © Nikola Listeš
---

– Nisam sudjelovao u natječaju jer nisam realistični crtač, nego karikaturalni. Pobijedio je Siniša s idejom superjunaka od kamena, ali sad je trebalo nastaviti, a on nije imao snage sam to iznijeti – kaže Nikola.

Tako je uskočio on, čini mi se na preporuku našeg ilustratora Alema Ćurina, kao i samog Ercegovca. Angažirali smo Listeša kao tada već iskusnog crtača, koji se danas prisjeća:

– Svima je to bilo potpuno novo iskustvo i odlučeno je da je najpraktičnije i najbrže da ja napravim sve po svom. Nakon dva mjeseca rada na prvom svesku predao sam kompletan strip s upisanim tekstom. Siniša se odmah prihvatio druge epizode, ali ona nikad nije objavljena, iako je on to odlično napravio – kaže Listeš.

Ako se dobro sjećam, problem je bio u preambiciozno postavljenom projektu, koji je odmah nadrastao sam "Profil", pa i "Nedjeljnu". Podignut je na razinu cijele tadašnje izdavačke kuće. Tiskano je, prema Nikolinu sjećanju, 60 tisuća primjeraka, a prodano oko 17.600.

– Ja sam od početka smatrao da je naklada preambiciozna – kaže Listeš.

– Strip sam vidio tek kada je izišao, na lošem papiru. Ipak, danas mi je baš drago što sam napravio "Superhrvoja".

---

image
Druga nagrada, Luksemburg (2012.)
Copyright © Nikola Listeš
---

I tako je hrvatski superjunak odmah nakon "rođenja" odjezdio u legendu i s vremenom čak stekao kultni status i natuknicu na Wikipediji, a Listeš će za "Nedjeljnu" još neko vrijeme nastaviti raditi političku karikaturu.

– Prva je bila kako Clinton, koji je tada postao predsjednik, ispuhuje Busha iz saksofona. Odmah sam počeo raditi jednu, pa i dvije karikature tjedno. Ponekad i naslovnu stranicu, radilo se punom forcom. Sjećam se da je Ercegovac nastavio raditi ilustracije, Alem Ćurin također svoje genijalne crteže, a veliki Dubravko Mataković slao je svoj kultni strip za zadnju stranicu. Rat je, ljudi ginu, a ovdje se bila koncentrirala baš velika kreativna energija – kaže Listeš.

Australska propuštena prilika

Istodobno objavljuje karikature u talijanskom "Playboyu". Kad je Mataković prestao raditi svoj strip u "Nedjeljnoj", uskočio je hrabro upravo Nikola, s "Humanoidima", karikaturalnim stripom u kojem su se pojavljivali likovi tadašnjih političara.

Prestao je nakon sedamdesetak nastavaka jer je otišao raditi u Njemačku, za redakciju "Heideheimer Noue Presse". Kaže da su ga zvali jer su dosta radova koje je radio za "Nedjeljnu Dalmaciju" prenijeli njemački listovi. Prethodno je Listeš originale odnio na Frankfurtski sajam knjiga, a tamo su Nijemci bili oduševljeni.

– Redakcija HNP-a odmah me pozvala u Heidenheim. Čim sam došao, odmah su mi dali prevoditelja, a već sutradan sam imao rad objavljen na naslovnici i čekali su me moja press-iskaznica, kao i besplatne novine. U toj redakciji sam ostao oko tri mjeseca, ali glavni urednik nikako nije mogao srediti moje dokumente, tako da sam radio honorarno i čekao da se to riješi – kaže Nikola.

---

image
Prva nagrada, Portugal
Copyright © Nikola Listeš
---

No, tada mu je stigao poziv iz Australije, da tamo napravi dječju slikovnicu, a Listeš nijednu priliku, naravno, nije htio propustiti.

– Spakiram se i odem, nacrtam u boji dječju priču "Eco i njegove podvodne pustolovine" i nakon tri mjeseca vratim se kući. Imao sam 35 godina i sve mi je bilo jednostavno. Danas sam gotovo dvostruko stariji i ne bih se više tako povlačio po svijetu, dovoljno mi je jednom ili dvaput godišnje otići na neki festival primiti nagradu ili biti član žirija. Danas ionako sve to može ići i online, naročito zbog pandemije.

Listešu australska ponuda nije pala s neba. Imao je tamo već dvije zapažene izložbe. Paralelno je napravio priču o malom Ecu, dječaku s dupinom, s kojom je jedna nova izdavačka kuća htjela osvojiti australsko tržište, koje je ogromno. No, tu mu se dogodila slična stvar kao i sa "Superhrvojem":

– Moj izdavač nije dobro procijenio troškove jednog takvog pothvata. Tamo ima malo jakih dječjih izdavača i zarada je ogromna, ali morate prethodno uložiti ozbiljan novac. Neko sam vrijeme čekao razvoj situacije, a onda uzeo dogovoreni iznos i vratio se kući. Meni je i danas žao što nisam preuzeo inicijativu i uložio svoj kapital, mislim da ne bih izgubio jer je priča zaista posebna.

Nakon povratka iz Australije Listeš je neko vrijeme surađivao s "Večernjim listom", a 2000. godine ponovno će uspješno raditi za "Slobodnu Dalmaciju": u humorističnom prilogu "Pomet" crtao je politički geg strip "Cakum-Pakum", a za prilog "Tjedan" strip "Sedmo čulo". To je potrajalo samo godinu dana, do promjene uredništva, kada prelazi u "Hrvatsko slovo". Tamo prebacuje – "Sedmo osjetilo", kako su ga u tom tjedniku preimenovali hrvatski jezični puristi.

– Imao sam sreću da sam dobio priliku nastaviti s poslom karikaturista koji komentira političke aktualnosti, jer nije nas puno ostalo. A dobar politički karikaturist ne postaje se preko noći, trebaju proći godine da bi dosegnuo određenu razinu.

Radeći bez ikakvih ograničenja u "Hrvatskom slovu", u nekoliko godina prilično sam se izvještio i izoštrio stil koji se održao, evo, već dva desetljeća. Bez takvog "treninga" možda ne bih postigao dosadašnje uspjehe. Istina, dosta su mi vrata zalupili pred nosom, ali mnoga su mi se i otvorila, više u svijetu nego ovdje – rekapitulira Listeš.

---

image
Prvi svjetski rat protiv COVID-a
Copyright © Nikola Listeš
---

S jednom pasicom tjedno koju je radio za "Hrvatsko slovo", ostalo mu je dovoljno vremena da crta karikature za svjetske festivale. Počele su stizati prve "konkretne" nagrade...

– Mislim da se sve otvorilo 2010. s trećim mjestom u Barakaldu u Španjolskoj, zatim je 2011. došlo zlato iz Irana i od tada do danas svaka mi je godina rekordna po nagradama. Tek kad negdje vani uspiješ osvojiti Grand Prix, razumiješ koliko je to veliki uspjeh za tebe i tvoju zemlju.

Kada sam osvojio glavnu nagradu na jednom od najvećih festivala, u Portu, upitali su me je li došao i HTV sa mnom. Ne da nije došao, rekao sam im, nego neće ni objaviti da sam dobio nagradu! Zapravo jesu. Dobili su materijal eurovizijskom razmjenom i tako su mi posvetili minutu-dvije u kasnim večernjim satima. Tri mjeseca poslije, kada sam pobijedio u Italiji, nisu ništa objavili.

No, Listešu je zadovoljština što je danas najpoznatiji hrvatski karikaturist u svijetu, a to da je njegov rad tako široko prepoznat znači mu više od samih nagrada.

Ipak će dodati kako mu je jednom prigodom Davor Štambuk rekao da je nagradu uvijek lijepo dobiti, ali je još ljepše kada je ona "velika i opipljiva".

Nikola se sjetio da ga je baš pokojni Štambuk nagovorio da počne slati radove na festivale, a poslije se pokazalo da "stari maher nije pogriješio".

Podsjetimo, upravo je sudjelovanje na jednom od festivala dovelo Listeša u poziciju da posljednjih nekoliko godina živi ugodno kao profesionalni karikaturist.

– Za Cagle Cartoons sam počeo raditi nakon što sam 2017. dobio Zlatnu medalju u Gabrovu, u Bugarskoj. Čuo sam da je Daryl Cagle bio u žiriju i da je bio iznenađen kvalitetom moga rada. Kako bilo, nakon toga poslao mi je ponudu i ugovor.

U početku sam imao obvezu predati dva rada tjedno, ali sada je to jednom tjedno. Zapravo mogu svoje radove ubaciti i kad god hoću, ali to radim jako rijetko, samo ako je neka naročito inspirativna politička situacija. Te moje karikature objavljuju dosta u Americi, ali i širom svijeta, i jako sam zadovoljan – kaže Listeš. I sve to iz Kaštel Sućurca.

---

image
Nikola Listeš
PRIVATNI ALBUM
---

Sinovi idu istim putem

Pandemija je i u njegovu poslu donijela nove izazove, prelazi se sve više na elektroničke medije, a upravo su mediji jedna od Listešovih omiljenih tema. Mislio je da će ovo s koronavirum potrajati kraće, nakon što je napravio tek nekoliko karikatura o pandemiji, ali sad već ima dovoljno radova za ukoričiti ih u tematsku zbirku.

Nikola Listeš danas se ne može požaliti. Zadovoljan je vlastitom pozicijom, ali i kao i otac dvojice sinova koji su krenuli sličnim putevima. Stariji Ivan je akamedski slikar i profesor u Americi, koji tamo lako nalazi tržišnu nišu za svoje slike, a mlađi Tin je magistar grafičkog dizajna koji se specijalizira za sofisticiranu računalnu grafiku u videu.

---

image
Naslovnica strip-sveska 'Superhrvoje'
---

Nikola nije zauvijek odustao od stripa, ali teško da će za njega u dogledno vrijeme imati vremena jer je ugovorom vezan za Cagle Cartoons i mjesečno sudjeluje na desetak festivala karikature. K tome mu je i sve teže naći, kako on voli reći, "paranormalnog" izdavača. Naime – objasnit će – onog koji ima para i još je normalan.

Trenutačno mu je najveći problem što je Donald Trump sišao s vlasti. Ne zato što ga podržava, nego jer je ovaj puno zahvalniji lik za karikaturu od Joea Bidena, kojeg je, veli, živa muka crtati jer – preobično izgleda.

No, sudeći po onome što se može vidjeti na web-stranici Cagle Cartoonsa, ide Listešu i to s Bidenom vrlo dobro.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ima skoro 100 nagrada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Ima skoro 100 nagrada 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-02 07:10:51 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-20 14:16:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-20 14:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 141 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/02\/13849752.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281976.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281738.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281740.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281768.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281854.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281856.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281858.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281860.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281862.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20281864.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20282072.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20282088.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/02\/20282146.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bozidar Vukicevic\/Cropix","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","","Copyright \u00a9 Nikola Liste\u0161","PRIVATNI ALBUM",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Karikaturistov autoportret","Prva nagrada, Estonija (2021.)","Prva nagrada, Rumunjska (2021.)","Prva nagrada, Maroko (2021.)","Prva nagrada, Rumunjska (2011.)","Grand Prix, Iran (2011.)","Druga nagrada, Luksemburg (2012.)","Tabla stripa 'Humanoidi' ('Nedjeljna Dalmacija')","Prva nagrada, Portugal","Jedna tabla stripa 'Superhrvoje'","Prvi svjetski rat protiv COVID-a","Nikola Liste\u0161","Naslovnica strip-sveska 'Superhrvoje'"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","54:28","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1412","hd_13849752_1920.jpg":"1920x1080","k_13849752_1280.jpg":"1280x1280","k_13849752_1024.jpg":"1024x1024","k_13849752_640.jpg":"640x640","k_13849752_480.jpg":"480x480","k_13849752_340.jpg":"340x340","k_13849752_220.jpg":"220x220","o_13849752_1280.jpg":"1280x941","o_13849752_1024.jpg":"1024x753","o_13849752_640.jpg":"640x470","o_13849752_480.jpg":"480x353","o_13849752_340.jpg":"340x250","o_13849752_220.jpg":"220x161","h_13849752_1280.jpg":"1280x854","h_13849752_1024.jpg":"1024x683","h_13849752_640.jpg":"640x427","h_13849752_480.jpg":"480x320","h_13849752_340.jpg":"340x227","h_13849752_220.jpg":"220x147","pp_13849752_1280.jpg":"1006x1280","pp_13849752_1024.jpg":"805x1024","pp_13849752_640.jpg":"503x640","pp_13849752_480.jpg":"377x480","pp_13849752_340.jpg":"267x340","pp_13849752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1729x2157","hd_20281976_1920.jpg":"1920x1080","k_20281976_1280.jpg":"1280x1280","k_20281976_1024.jpg":"1024x1024","k_20281976_640.jpg":"640x640","k_20281976_480.jpg":"480x480","k_20281976_340.jpg":"340x340","k_20281976_220.jpg":"220x220","o_20281976_1280.jpg":"1280x1596","o_20281976_1024.jpg":"1024x1277","o_20281976_640.jpg":"640x798","o_20281976_480.jpg":"480x598","o_20281976_340.jpg":"340x424","o_20281976_220.jpg":"220x274","h_20281976_1280.jpg":"1280x854","h_20281976_1024.jpg":"1024x683","h_20281976_640.jpg":"640x427","h_20281976_480.jpg":"480x320","h_20281976_340.jpg":"340x227","h_20281976_220.jpg":"220x147","pp_20281976_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281976_1024.jpg":"805x1024","pp_20281976_640.jpg":"503x640","pp_20281976_480.jpg":"377x480","pp_20281976_340.jpg":"267x340","pp_20281976_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2636","hd_20281738_1920.jpg":"1920x1080","k_20281738_1280.jpg":"1280x1280","k_20281738_1024.jpg":"1024x1024","k_20281738_640.jpg":"640x640","k_20281738_480.jpg":"480x480","k_20281738_340.jpg":"340x340","k_20281738_220.jpg":"220x220","o_20281738_1280.jpg":"1280x1757","o_20281738_1024.jpg":"1024x1405","o_20281738_640.jpg":"640x878","o_20281738_480.jpg":"480x659","o_20281738_340.jpg":"340x466","o_20281738_220.jpg":"220x302","h_20281738_1280.jpg":"1280x854","h_20281738_1024.jpg":"1024x683","h_20281738_640.jpg":"640x427","h_20281738_480.jpg":"480x320","h_20281738_340.jpg":"340x227","h_20281738_220.jpg":"220x147","pp_20281738_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281738_1024.jpg":"805x1024","pp_20281738_640.jpg":"503x640","pp_20281738_480.jpg":"377x480","pp_20281738_340.jpg":"267x340","pp_20281738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1876","hd_20281740_1920.jpg":"1920x1080","k_20281740_1280.jpg":"1280x1280","k_20281740_1024.jpg":"1024x1024","k_20281740_640.jpg":"640x640","k_20281740_480.jpg":"480x480","k_20281740_340.jpg":"340x340","k_20281740_220.jpg":"220x220","o_20281740_1280.jpg":"1280x1250","o_20281740_1024.jpg":"1024x1000","o_20281740_640.jpg":"640x625","o_20281740_480.jpg":"480x469","o_20281740_340.jpg":"340x332","o_20281740_220.jpg":"220x214","h_20281740_1280.jpg":"1280x854","h_20281740_1024.jpg":"1024x683","h_20281740_640.jpg":"640x427","h_20281740_480.jpg":"480x320","h_20281740_340.jpg":"340x227","h_20281740_220.jpg":"220x147","pp_20281740_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281740_1024.jpg":"805x1024","pp_20281740_640.jpg":"503x640","pp_20281740_480.jpg":"377x480","pp_20281740_340.jpg":"267x340","pp_20281740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1608","hd_20281768_1920.jpg":"1920x1080","k_20281768_1280.jpg":"1280x1280","k_20281768_1024.jpg":"1024x1024","k_20281768_640.jpg":"640x640","k_20281768_480.jpg":"480x480","k_20281768_340.jpg":"340x340","k_20281768_220.jpg":"220x220","o_20281768_1280.jpg":"1280x1072","o_20281768_1024.jpg":"1024x857","o_20281768_640.jpg":"640x536","o_20281768_480.jpg":"480x402","o_20281768_340.jpg":"340x284","o_20281768_220.jpg":"220x184","h_20281768_1280.jpg":"1280x854","h_20281768_1024.jpg":"1024x683","h_20281768_640.jpg":"640x427","h_20281768_480.jpg":"480x320","h_20281768_340.jpg":"340x227","h_20281768_220.jpg":"220x147","pp_20281768_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281768_1024.jpg":"805x1024","pp_20281768_640.jpg":"503x640","pp_20281768_480.jpg":"377x480","pp_20281768_340.jpg":"267x340","pp_20281768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2706","hd_20281854_1920.jpg":"1920x1080","k_20281854_1280.jpg":"1280x1280","k_20281854_1024.jpg":"1024x1024","k_20281854_640.jpg":"640x640","k_20281854_480.jpg":"480x480","k_20281854_340.jpg":"340x340","k_20281854_220.jpg":"220x220","o_20281854_1280.jpg":"1280x1804","o_20281854_1024.jpg":"1024x1443","o_20281854_640.jpg":"640x902","o_20281854_480.jpg":"480x676","o_20281854_340.jpg":"340x479","o_20281854_220.jpg":"220x310","h_20281854_1280.jpg":"1280x854","h_20281854_1024.jpg":"1024x683","h_20281854_640.jpg":"640x427","h_20281854_480.jpg":"480x320","h_20281854_340.jpg":"340x227","h_20281854_220.jpg":"220x147","pp_20281854_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281854_1024.jpg":"805x1024","pp_20281854_640.jpg":"503x640","pp_20281854_480.jpg":"377x480","pp_20281854_340.jpg":"267x340","pp_20281854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2780","hd_20281856_1920.jpg":"1920x1080","k_20281856_1280.jpg":"1280x1280","k_20281856_1024.jpg":"1024x1024","k_20281856_640.jpg":"640x640","k_20281856_480.jpg":"480x480","k_20281856_340.jpg":"340x340","k_20281856_220.jpg":"220x220","o_20281856_1280.jpg":"1280x1853","o_20281856_1024.jpg":"1024x1482","o_20281856_640.jpg":"640x926","o_20281856_480.jpg":"480x695","o_20281856_340.jpg":"340x492","o_20281856_220.jpg":"220x318","h_20281856_1280.jpg":"1280x854","h_20281856_1024.jpg":"1024x683","h_20281856_640.jpg":"640x427","h_20281856_480.jpg":"480x320","h_20281856_340.jpg":"340x227","h_20281856_220.jpg":"220x147","pp_20281856_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281856_1024.jpg":"805x1024","pp_20281856_640.jpg":"503x640","pp_20281856_480.jpg":"377x480","pp_20281856_340.jpg":"267x340","pp_20281856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2690","hd_20281858_1920.jpg":"1920x1080","k_20281858_1280.jpg":"1280x1280","k_20281858_1024.jpg":"1024x1024","k_20281858_640.jpg":"640x640","k_20281858_480.jpg":"480x480","k_20281858_340.jpg":"340x340","k_20281858_220.jpg":"220x220","o_20281858_1280.jpg":"1280x1793","o_20281858_1024.jpg":"1024x1434","o_20281858_640.jpg":"640x896","o_20281858_480.jpg":"480x672","o_20281858_340.jpg":"340x476","o_20281858_220.jpg":"220x308","h_20281858_1280.jpg":"1280x854","h_20281858_1024.jpg":"1024x683","h_20281858_640.jpg":"640x427","h_20281858_480.jpg":"480x320","h_20281858_340.jpg":"340x227","h_20281858_220.jpg":"220x147","pp_20281858_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281858_1024.jpg":"805x1024","pp_20281858_640.jpg":"503x640","pp_20281858_480.jpg":"377x480","pp_20281858_340.jpg":"267x340","pp_20281858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2622","hd_20281860_1920.jpg":"1920x1080","k_20281860_1280.jpg":"1280x1280","k_20281860_1024.jpg":"1024x1024","k_20281860_640.jpg":"640x640","k_20281860_480.jpg":"480x480","k_20281860_340.jpg":"340x340","k_20281860_220.jpg":"220x220","o_20281860_1280.jpg":"1280x1748","o_20281860_1024.jpg":"1024x1398","o_20281860_640.jpg":"640x874","o_20281860_480.jpg":"480x655","o_20281860_340.jpg":"340x464","o_20281860_220.jpg":"220x300","h_20281860_1280.jpg":"1280x854","h_20281860_1024.jpg":"1024x683","h_20281860_640.jpg":"640x427","h_20281860_480.jpg":"480x320","h_20281860_340.jpg":"340x227","h_20281860_220.jpg":"220x147","pp_20281860_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281860_1024.jpg":"805x1024","pp_20281860_640.jpg":"503x640","pp_20281860_480.jpg":"377x480","pp_20281860_340.jpg":"267x340","pp_20281860_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1113x1591","hd_20281862_1920.jpg":"1920x1080","k_20281862_1280.jpg":"1280x1280","k_20281862_1024.jpg":"1024x1024","k_20281862_640.jpg":"640x640","k_20281862_480.jpg":"480x480","k_20281862_340.jpg":"340x340","k_20281862_220.jpg":"220x220","o_20281862_1280.jpg":"1280x1829","o_20281862_1024.jpg":"1024x1463","o_20281862_640.jpg":"640x914","o_20281862_480.jpg":"480x686","o_20281862_340.jpg":"340x486","o_20281862_220.jpg":"220x314","h_20281862_1280.jpg":"1280x854","h_20281862_1024.jpg":"1024x683","h_20281862_640.jpg":"640x427","h_20281862_480.jpg":"480x320","h_20281862_340.jpg":"340x227","h_20281862_220.jpg":"220x147","pp_20281862_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281862_1024.jpg":"805x1024","pp_20281862_640.jpg":"503x640","pp_20281862_480.jpg":"377x480","pp_20281862_340.jpg":"267x340","pp_20281862_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2951","hd_20281864_1920.jpg":"1920x1080","k_20281864_1280.jpg":"1280x1280","k_20281864_1024.jpg":"1024x1024","k_20281864_640.jpg":"640x640","k_20281864_480.jpg":"480x480","k_20281864_340.jpg":"340x340","k_20281864_220.jpg":"220x220","o_20281864_1280.jpg":"1280x1967","o_20281864_1024.jpg":"1024x1573","o_20281864_640.jpg":"640x983","o_20281864_480.jpg":"480x737","o_20281864_340.jpg":"340x522","o_20281864_220.jpg":"220x338","h_20281864_1280.jpg":"1280x854","h_20281864_1024.jpg":"1024x683","h_20281864_640.jpg":"640x427","h_20281864_480.jpg":"480x320","h_20281864_340.jpg":"340x227","h_20281864_220.jpg":"220x147","pp_20281864_1280.jpg":"1006x1280","pp_20281864_1024.jpg":"805x1024","pp_20281864_640.jpg":"503x640","pp_20281864_480.jpg":"377x480","pp_20281864_340.jpg":"267x340","pp_20281864_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1397","hd_20282072_1920.jpg":"1920x1080","k_20282072_1280.jpg":"1280x1280","k_20282072_1024.jpg":"1024x1024","k_20282072_640.jpg":"640x640","k_20282072_480.jpg":"480x480","k_20282072_340.jpg":"340x340","k_20282072_220.jpg":"220x220","o_20282072_1280.jpg":"1280x931","o_20282072_1024.jpg":"1024x745","o_20282072_640.jpg":"640x465","o_20282072_480.jpg":"480x349","o_20282072_340.jpg":"340x247","o_20282072_220.jpg":"220x160","h_20282072_1280.jpg":"1280x854","h_20282072_1024.jpg":"1024x683","h_20282072_640.jpg":"640x427","h_20282072_480.jpg":"480x320","h_20282072_340.jpg":"340x227","h_20282072_220.jpg":"220x147","pp_20282072_1280.jpg":"1006x1280","pp_20282072_1024.jpg":"805x1024","pp_20282072_640.jpg":"503x640","pp_20282072_480.jpg":"377x480","pp_20282072_340.jpg":"267x340","pp_20282072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1908x2407","hd_20282088_1920.jpg":"1920x1080","k_20282088_1280.jpg":"1280x1280","k_20282088_1024.jpg":"1024x1024","k_20282088_640.jpg":"640x640","k_20282088_480.jpg":"480x480","k_20282088_340.jpg":"340x340","k_20282088_220.jpg":"220x220","o_20282088_1280.jpg":"1280x1614","o_20282088_1024.jpg":"1024x1291","o_20282088_640.jpg":"640x807","o_20282088_480.jpg":"480x605","o_20282088_340.jpg":"340x428","o_20282088_220.jpg":"220x277","h_20282088_1280.jpg":"1280x854","h_20282088_1024.jpg":"1024x683","h_20282088_640.jpg":"640x427","h_20282088_480.jpg":"480x320","h_20282088_340.jpg":"340x227","h_20282088_220.jpg":"220x147","pp_20282088_1280.jpg":"1006x1280","pp_20282088_1024.jpg":"805x1024","pp_20282088_640.jpg":"503x640","pp_20282088_480.jpg":"377x480","pp_20282088_340.jpg":"267x340","pp_20282088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1587x2381","hd_20282146_1920.jpg":"1920x1080","k_20282146_1280.jpg":"1280x1280","k_20282146_1024.jpg":"1024x1024","k_20282146_640.jpg":"640x640","k_20282146_480.jpg":"480x480","k_20282146_340.jpg":"340x340","k_20282146_220.jpg":"220x220","o_20282146_1280.jpg":"1280x1920","o_20282146_1024.jpg":"1024x1536","o_20282146_640.jpg":"640x960","o_20282146_480.jpg":"480x720","o_20282146_340.jpg":"340x510","o_20282146_220.jpg":"220x330","h_20282146_1280.jpg":"1280x854","h_20282146_1024.jpg":"1024x683","h_20282146_640.jpg":"640x427","h_20282146_480.jpg":"480x320","h_20282146_340.jpg":"340x227","h_20282146_220.jpg":"220x147","pp_20282146_1280.jpg":"1006x1280","pp_20282146_1024.jpg":"805x1024","pp_20282146_640.jpg":"503x640","pp_20282146_480.jpg":"377x480","pp_20282146_340.jpg":"267x340","pp_20282146_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7624257 Threads: 5 Questions: 1618298189 Slow queries: 4805215 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110964456 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/nikola-listes-najpoznatiji-hrvatski-karikaturist-na-svijetu-kaze-kako-mu-je-vjerovali-ili-ne-trenutacno-najveci-problem-sto-je-donald-trump-sisao-s-vlasti-evo-i-zasto-1152843 [printLink] => /mozaik/zivot/nikola-listes-najpoznatiji-hrvatski-karikaturist-na-svijetu-kaze-kako-mu-je-vjerovali-ili-ne-trenutacno-najveci-problem-sto-je-donald-trump-sisao-s-vlasti-evo-i-zasto-1152843?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 389950 [name] => nikola listeš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-listes [link] => /tag/nikola-listes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 517349 [name] => karikaturist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karikaturist [link] => /tag/karikaturist ) [2] => stdClass Object ( [id] => 614795 [name] => Alem Ćurin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-10 16:58:11 [main_article_id] => 0 [alias] => alem-curin [link] => /tag/alem-curin ) [3] => stdClass Object ( [id] => 297237 [name] => donald trump [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => donald-trump [link] => /tag/donald-trump ) [4] => stdClass Object ( [id] => 660512 [name] => politička karikatura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-20 15:17:27 [main_article_id] => 0 [alias] => politicka-karikatura [link] => /tag/politicka-karikatura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ima skoro 100 nagrada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nikola Listeš, najpoznatiji hrvatski karikaturist na svijetu kaže kako mu je, vjerovali ili ne, trenutačno najveći problem što je Donald Trump sišao s vlasti - evo i zašto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-13-41-34-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/13849752.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bozidar Vukicevic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/13849752.jpg [title] => Bozidar Vukicevic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281976.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešKarikaturistov autoportret ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281738.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešPrva nagrada, Estonija (2021.) ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281740.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešPrva nagrada, Rumunjska (2021.) ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281768.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešPrva nagrada, Maroko (2021.) ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281854.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešPrva nagrada, Rumunjska (2011.) ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281856.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešGrand Prix, Iran (2011.) ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281858.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešDruga nagrada, Luksemburg (2012.) ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281860.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešTabla stripa 'Humanoidi' ('Nedjeljna Dalmacija') ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281862.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešPrva nagrada, Portugal ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20281864.jpg [title] => Jedna tabla stripa 'Superhrvoje' ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20282072.jpg [title] => Copyright © Nikola ListešPrvi svjetski rat protiv COVID-a ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20282088.jpg [title] => PRIVATNI ALBUMNikola Listeš ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/02/20282146.jpg [title] => Naslovnica strip-sveska 'Superhrvoje' ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U travnju 2019. nadležni urednik iz "New York Timesa" poslao je e-mail kaštelanskom karikaturistu svjetskih dometa Nikoli Listešu (61), s ponudom da radi za njih. Vidio je njegove radove na web-stranici Cagle Cartoons, za koju ovaj radi već nekoliko godina, za fiksni honorar, a oni karikature onda prodaju dalje.

– Bila je to vrlo laskava ponuda i upravo sam se spremao pitati Daryla Caglea ima li što protiv da radim i za "New York Times", ali onda se dogodio skandal s jednom karikaturom u međunarodnom izdanju tih velikih novina. Slavni karikaturist Antonio Moreira Antunes nacrtao je izraelskog premijera Netanyahua kao psa vodiča, s ovratnikom na kojem visi Davidova zvijezda, kako vodi tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa kao slijepca sa židovskom kapom jarmulkom na glavi. Ta je – kažu antisemitska – karikatura izazvala uzbunu u svijetu, toliku da se "New York Times" ispričao i na kraju potpuno izbacio karikaturu kao takvu. Tako da je desetak njegovih karikaturista prešlo u Cagle, umjesto da ja dođem njima – govori Listeš, koji je ponudu bio dobio svega dva tjedna prije skandala s Antunesovom karikaturom.

Osamdesete su bile godine...

No, i bez tog angažmana za jedan od najvećih svjetskih dnevnih listova, Listeš se ne može požaliti da nema posla na međunarodnoj razini.

Da radi samo u Hrvatskoj, ne bi se kruha najeo – ovdje stalno surađuje samo s "Hrvatskim slovom". A još osamdesetih godina radio je za "Playboy", "West Australian", "Heideheimer Neue Presse", "Die Bricke"...

Njegov današnji inozemni poslodavac, američki Cagle Cartoons, jedna je od jačih adresa u svijetu karikature, a osim toga Listeš svake godine sudjeluje na brojnim svjetskim natječajima i gotovo rutinski osvaja prve nagrade za svoje karikature.

Otvorite li njegov odjeljak u rubrici "Artists" na web-adresi Cagle Cartoonsa, tamo ćete naći neosvježen podatak da je osvojio "više od 70" takvih priznanja.

Proguglate li malo, naletjet ćete na novije objave u kojima se spominje 80-ak njih, a kad sam se susreo s Listešom radi ovog teksta, on je bio precizan: 91.

---

image
Karikaturistov autoportret
Copyright © Nikola Listeš
---

No, samo nakratko: navečer istog dana poslao mi je poruku s najnovijim "apdejtom" – iz Maroka mu je upravo stigla vijest da je nagrađen i 92. put, na jednom tamošnjem festivalu. Većina je nagrada novčana, uglavnom u rasponu od 1000 do 5000 eura, a ona koju dodjeljuje festival u Portu je pola u novcu, a pola u – vinu!

Listeš konkurira na desetak svjetskih festivala mjesečno, a iza njega je nekoliko tisuća nacrtanih karikatura. One su cijenjene čak i u Iranu, i tamo je nagrađen, a napominje da je u toj zemlji karikatura jako popularna. Za pretpostaviti je – s ipak ograničenim brojem "meta" u koje autori smiju odapinjati satirične strelice.

Svejedno, Listeš kaže da u Teheranu postoji Akademija za karikaturu, dok je kod nas taj crtački žanr gotovo protjeran iz novina. Jako je malo njegovih kolega sa stalnim angažmanom u utjecajnim medijima danas. U cehovskome miljeu se, naravno, vrlo dobro zna tko je Nikola Listeš, pa je i u Hrvatskoj osvojio pet Oskarika, a to je nagrada koju Hrvatsko društvo karikaturista dodjeljuje onom tko osvoji najveći broj nagrada u toj godini.

Daryl Cagle ovog je karikaturista "prepoznao" na jednom festivalu karikature u Bugarskoj, nakon čega mu je ponudio posao, tako da je to najlukrativnije priznanje koje je Listeš dobio zahvaljujući sudjelovanju na ovakvim manifestacijama.

Po zanimanju aranžer izloga, Nikola Listeš daleko je dogurao od vremena kad je nakon srednje škole radio u staroj "Primi" u Splitu, istodobno se pokušavajući probiti kao autor karikature i stripa. A počeo je zapravo "bajkovito", još kao 16-godišnjak, iako je njegov veliki talent prepoznat čim je krenuo u osnovnu školu.

---

image
Prva nagrada, Estonija (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
---

Prvi rad objavio je u tadašnjemu megatiražnom tjedniku "Studio", koji je objavio neki tematski natječaj za najbolju karikaturu, a Listeša su zapravo njegovi doma nagovorili da pošalje nešto svoje. Nije očekivao da će mu karikatura biti objavljena odmah u idućem izdanju, kaže da je to bila "neopisiva sreća koja se i danas ne može uspoređivati ni sa čime":

– To ti kao mladom crtaču da krila, oslobodi te straha, pa sam odmah počeo planirati što crtati dalje.

Ne sjeća se točno zašto, ali nacrtao je desetak karikatura na temu zimskih sportova. "SN revija" je u to doba objavljivala sportske karikature pa im je svoje poslao poštom, a i oni su ih tiskali, gotovo sve, u prvom idućem broju, zajedno s onima kolege mu Srećka Puntarića.

– Odmah se vidjelo da je to originalni puntarićevski humor po kojem je i danas poznat. Bilo je to vrijeme kad su karikaturisti bili traženiji i utjecajniji nego danas – napominje Listeš, podsjećajući da je tih dana Davor Štambuk bilježio velike uspjehe u Francuskoj, dok je ovdje "drmao" Oto Reisinger.

– A ja, tako mlad, već objavljujem, zaražen humorom i crtežom... Bile su to za mene godine intenzivnog crtanja. I u školi i kod kuće čekala me daska za crtanje, jako su to lijepa vremena i uspomene.

Carstvo stripova

Iako se najprije probio s karikaturom, koja mu je i danas glavni medij, Listeš se svakako namjeravao afirmirati i kao autor stripa, a stripovski imaginarij tadašnjih tinejdžera bio je neusporedivo veći od današnjega. Listeš se prisjeća koji su ga sve stripovi zaokupljali, u čemu će se prepoznati mnogi iz njegove generacije.

---

image
Prva nagrada, Rumunjska (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
---

– Čuvenog "Plavog vjesnika" se ne sjećam, ali u osnovnoj školi mi je bio važan "Strip Art". Kiosci su bili puni stripova. Pa i "Slobodna Dalmacija" je izdavala "Cak", koji se itekako čitao i kolekcionirao. Pa onda i "Stripoteka", "Zov strip"... Sve sam to pratio, kako humoristični, tako i realistični strip, a naročito su mi se sviđali Yorik, Bernard Prince, Crvenobradi, Valerian...

Nitko mi ne može reći da to nisu bili vrhunski stripovi, na kojima smo odrasli, a po njima se danas snima hrpa filmova. Svi su oni zapravo "prešli" na film, većina "blockbustera" u multipleksima su filmske verzije stripova, najviše Marvelovih. Ono čemu smo se mi divili u stripovima i upijali svaki detalj, tome se sada dive nova djeca, samo kroz filmove – kaže Listeš.

No, on je tih godina strip uglavnom konzumirao, a ono što je crtao nije se još usuđivao pokazati, iako su njegovi crteži, reći će, počeli izgledati sve bolje:

– U karikaturi sam odbacivao višak poteza, a u stripu mi je taj višak dobrodošao i tako sam kombinirao. Počeo sam eksperimentirati i s kadrovima i s likovima, paralelno sam radio i strip i karikaturu. Karikatura je već dobro krenula, ali strip je čekao svoj red jer tada nisam poznavao nikog iz tog miljea.

A da bi upoznao nekog, Listeš je 1980. morao otići u – vojsku.

---

image
Prva nagrada, Maroko (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
---

– Služio sam vojni rok u Valjevu i nakon nekoliko mjeseci kažu mi da u kasarnu dolazi neki strip-crtač. Bio je to Stanko Bešlić, već poznat u zemlji i inozemstvu, koji je živio od stripa. Upoznao sam toga sjajnog čovjeka, koji me uvjerio da i ja mogu napraviti nešto u stripu, a to je bio taj poticaj koji mi je trebao.

Svoj prvi strip "Scando" Nikola je objavio 1983. godine u sarajevskim "Malim novinama" jer se odmah nakon vojske prihvatio kista i počeo smišljati svoje likove. Tako je stvorio tog Scanda koji putuje svemirom u brodu s oblikom čekića. Odvažio se poslati ga upravo u "Strip Art", koji mu je kao klincu puno značio, njegovu vrlo utjecajnom izdavaču Ervinu Rustemagiću. Ovom se strip svidio, ali ga je smatrao predugim s njegovih 46 tabli, pa su ga na kraju objavile "Male novine", a nedavno ga je reprizirala Večernjakova "Strip revija".

Listeš će se kasnije ipak uspjeti probiti u prestižni "Strip Art", kao jedini hrvatski crtač uz Julesa i Gorana Delića, a uz svjetske autoritete poput Hermanna, Burnsa, Berneta... Objavljena mu je pilot-epizoda serijala "Noorby – atomski trkač".

– Pokušao sam napraviti nešto u kraćim epizodama, koje se navodno bolje prodaju. I tako sam se dosjetio lika trkača po uzoru na "letećeg Finca", atletičara Nurmija. S tim da sam ga stavio na led, dao mu ime Noorby i dodao – atomski trkač. Rustemagić je bio oduševljen, povratne reakcije s inozemnog tržišta dobre, a čim napravim priču, kaže da će odmah u "Strip art" – prisjeća se Listeš.

Ispalo je da je "Noorby" objavljen u posljednjem broju te strip-revije. Trebalo je uraditi još tri epizode i krenuti u svijet, ali umjesto toga sve što je moglo krenuti naopako – krenulo je. Nitko tada nije znao da će to biti posljednji broj revije, da ona više neće izlaziti. Nitko nije mogao znati da dolazi rat, da će strip-revije nestati.

– Na kraju sam ja, igrom životne sudbine, u Kaštelima primio u kuću svoga bivšeg urednika iz "Strip Arta", koji mi je sad stigao kao izbjeglica, potpuno ispijen, pa smo pola godine pokušavali izvući ostatak Rustemagićeve obitelji iz opkoljenog Sarajeva, da bi oni na kraju završili u Sloveniji, u Celju – opisuje ta teška vremena Nikola.

---

image
Prva nagrada, Rumunjska (2011.)
Copyright © Nikola Listeš
---

Ledeni trkač ostao na ledu

– Pomogao sam čovjeku u nevolji koliko sam mogao, poslije je svatko otišao svojim putem. Ja sam počeo izgrađivati samostalnu karijeru kao karikaturist na svjetskim festivalima humora. "Noorbyja" sam zamalo uspio prodati u Francuskoj i Nizozemskoj, ali uvijek je trebalo još nešto doraditi prema zahtjevima tamošnjeg tržišta, pa od toga ništa. Moj crtež se jako svidio Martinu Lodewijku, velikom nizozemskom scenaristu, trebao je on uskočiti u projekt, ali ni to se nije dogodilo. Tako je ideja o ledenom trkaču Noorbyju ostala "na ledu" već gotovo 40 godina.

Možda bi tek sad, s globalnim klimatskim promjenama, ovaj strip iz futurističkog "ledenog doba" mogao dobiti na aktualnosti, pa ga i dovršim – kaže Listeš, koji je sve vrijeme dok se pokušavao nametnuti kao strip-crtač paralelno objavljivao i karikature, ali onda je dobio neočekivanu priliku objaviti svoj prvi autorski svezak stripa.

U tom trenutku njegova se kreativna putanja susrela s uredničkim poslom autora ovih redaka. Naime, početkom devedesetih uređivao sam prilog "Profil" u "Nedjeljnoj Dalmaciji" i doista se više ne sjećam kako nam je, u tim ratnim danima, pala na pamet ideja da raspišemo natječaj za strip o prvom hrvatskom superjunaku, koji bi se borio u Domovinskom ratu. Zamisao se na prvu mogla činiti bizarnom, ali dobili smo izvrsnu pilot-epizodu mladog Siniše Ercegovca, koji je pobijedio, pa smo je objavili u samom "Profilu". A onda su u redakciji ambicije narasle, odlučili smo pokrenuti strip-ediciju s glavnim junakom Superhrvojem.

---

image
Grand Prix, Iran (2011.)
Copyright © Nikola Listeš
---

– Nisam sudjelovao u natječaju jer nisam realistični crtač, nego karikaturalni. Pobijedio je Siniša s idejom superjunaka od kamena, ali sad je trebalo nastaviti, a on nije imao snage sam to iznijeti – kaže Nikola.

Tako je uskočio on, čini mi se na preporuku našeg ilustratora Alema Ćurina, kao i samog Ercegovca. Angažirali smo Listeša kao tada već iskusnog crtača, koji se danas prisjeća:

– Svima je to bilo potpuno novo iskustvo i odlučeno je da je najpraktičnije i najbrže da ja napravim sve po svom. Nakon dva mjeseca rada na prvom svesku predao sam kompletan strip s upisanim tekstom. Siniša se odmah prihvatio druge epizode, ali ona nikad nije objavljena, iako je on to odlično napravio – kaže Listeš.

Ako se dobro sjećam, problem je bio u preambiciozno postavljenom projektu, koji je odmah nadrastao sam "Profil", pa i "Nedjeljnu". Podignut je na razinu cijele tadašnje izdavačke kuće. Tiskano je, prema Nikolinu sjećanju, 60 tisuća primjeraka, a prodano oko 17.600.

– Ja sam od početka smatrao da je naklada preambiciozna – kaže Listeš.

– Strip sam vidio tek kada je izišao, na lošem papiru. Ipak, danas mi je baš drago što sam napravio "Superhrvoja".

---

image
Druga nagrada, Luksemburg (2012.)
Copyright © Nikola Listeš
---

I tako je hrvatski superjunak odmah nakon "rođenja" odjezdio u legendu i s vremenom čak stekao kultni status i natuknicu na Wikipediji, a Listeš će za "Nedjeljnu" još neko vrijeme nastaviti raditi političku karikaturu.

– Prva je bila kako Clinton, koji je tada postao predsjednik, ispuhuje Busha iz saksofona. Odmah sam počeo raditi jednu, pa i dvije karikature tjedno. Ponekad i naslovnu stranicu, radilo se punom forcom. Sjećam se da je Ercegovac nastavio raditi ilustracije, Alem Ćurin također svoje genijalne crteže, a veliki Dubravko Mataković slao je svoj kultni strip za zadnju stranicu. Rat je, ljudi ginu, a ovdje se bila koncentrirala baš velika kreativna energija – kaže Listeš.

Australska propuštena prilika

Istodobno objavljuje karikature u talijanskom "Playboyu". Kad je Mataković prestao raditi svoj strip u "Nedjeljnoj", uskočio je hrabro upravo Nikola, s "Humanoidima", karikaturalnim stripom u kojem su se pojavljivali likovi tadašnjih političara.

Prestao je nakon sedamdesetak nastavaka jer je otišao raditi u Njemačku, za redakciju "Heideheimer Noue Presse". Kaže da su ga zvali jer su dosta radova koje je radio za "Nedjeljnu Dalmaciju" prenijeli njemački listovi. Prethodno je Listeš originale odnio na Frankfurtski sajam knjiga, a tamo su Nijemci bili oduševljeni.

– Redakcija HNP-a odmah me pozvala u Heidenheim. Čim sam došao, odmah su mi dali prevoditelja, a već sutradan sam imao rad objavljen na naslovnici i čekali su me moja press-iskaznica, kao i besplatne novine. U toj redakciji sam ostao oko tri mjeseca, ali glavni urednik nikako nije mogao srediti moje dokumente, tako da sam radio honorarno i čekao da se to riješi – kaže Nikola.

---

image
Prva nagrada, Portugal
Copyright © Nikola Listeš
---

No, tada mu je stigao poziv iz Australije, da tamo napravi dječju slikovnicu, a Listeš nijednu priliku, naravno, nije htio propustiti.

– Spakiram se i odem, nacrtam u boji dječju priču "Eco i njegove podvodne pustolovine" i nakon tri mjeseca vratim se kući. Imao sam 35 godina i sve mi je bilo jednostavno. Danas sam gotovo dvostruko stariji i ne bih se više tako povlačio po svijetu, dovoljno mi je jednom ili dvaput godišnje otići na neki festival primiti nagradu ili biti član žirija. Danas ionako sve to može ići i online, naročito zbog pandemije.

Listešu australska ponuda nije pala s neba. Imao je tamo već dvije zapažene izložbe. Paralelno je napravio priču o malom Ecu, dječaku s dupinom, s kojom je jedna nova izdavačka kuća htjela osvojiti australsko tržište, koje je ogromno. No, tu mu se dogodila slična stvar kao i sa "Superhrvojem":

– Moj izdavač nije dobro procijenio troškove jednog takvog pothvata. Tamo ima malo jakih dječjih izdavača i zarada je ogromna, ali morate prethodno uložiti ozbiljan novac. Neko sam vrijeme čekao razvoj situacije, a onda uzeo dogovoreni iznos i vratio se kući. Meni je i danas žao što nisam preuzeo inicijativu i uložio svoj kapital, mislim da ne bih izgubio jer je priča zaista posebna.

Nakon povratka iz Australije Listeš je neko vrijeme surađivao s "Večernjim listom", a 2000. godine ponovno će uspješno raditi za "Slobodnu Dalmaciju": u humorističnom prilogu "Pomet" crtao je politički geg strip "Cakum-Pakum", a za prilog "Tjedan" strip "Sedmo čulo". To je potrajalo samo godinu dana, do promjene uredništva, kada prelazi u "Hrvatsko slovo". Tamo prebacuje – "Sedmo osjetilo", kako su ga u tom tjedniku preimenovali hrvatski jezični puristi.

– Imao sam sreću da sam dobio priliku nastaviti s poslom karikaturista koji komentira političke aktualnosti, jer nije nas puno ostalo. A dobar politički karikaturist ne postaje se preko noći, trebaju proći godine da bi dosegnuo određenu razinu.

Radeći bez ikakvih ograničenja u "Hrvatskom slovu", u nekoliko godina prilično sam se izvještio i izoštrio stil koji se održao, evo, već dva desetljeća. Bez takvog "treninga" možda ne bih postigao dosadašnje uspjehe. Istina, dosta su mi vrata zalupili pred nosom, ali mnoga su mi se i otvorila, više u svijetu nego ovdje – rekapitulira Listeš.

---

image
Prvi svjetski rat protiv COVID-a
Copyright © Nikola Listeš
---

S jednom pasicom tjedno koju je radio za "Hrvatsko slovo", ostalo mu je dovoljno vremena da crta karikature za svjetske festivale. Počele su stizati prve "konkretne" nagrade...

– Mislim da se sve otvorilo 2010. s trećim mjestom u Barakaldu u Španjolskoj, zatim je 2011. došlo zlato iz Irana i od tada do danas svaka mi je godina rekordna po nagradama. Tek kad negdje vani uspiješ osvojiti Grand Prix, razumiješ koliko je to veliki uspjeh za tebe i tvoju zemlju.

Kada sam osvojio glavnu nagradu na jednom od najvećih festivala, u Portu, upitali su me je li došao i HTV sa mnom. Ne da nije došao, rekao sam im, nego neće ni objaviti da sam dobio nagradu! Zapravo jesu. Dobili su materijal eurovizijskom razmjenom i tako su mi posvetili minutu-dvije u kasnim večernjim satima. Tri mjeseca poslije, kada sam pobijedio u Italiji, nisu ništa objavili.

No, Listešu je zadovoljština što je danas najpoznatiji hrvatski karikaturist u svijetu, a to da je njegov rad tako široko prepoznat znači mu više od samih nagrada.

Ipak će dodati kako mu je jednom prigodom Davor Štambuk rekao da je nagradu uvijek lijepo dobiti, ali je još ljepše kada je ona "velika i opipljiva".

Nikola se sjetio da ga je baš pokojni Štambuk nagovorio da počne slati radove na festivale, a poslije se pokazalo da "stari maher nije pogriješio".

Podsjetimo, upravo je sudjelovanje na jednom od festivala dovelo Listeša u poziciju da posljednjih nekoliko godina živi ugodno kao profesionalni karikaturist.

– Za Cagle Cartoons sam počeo raditi nakon što sam 2017. dobio Zlatnu medalju u Gabrovu, u Bugarskoj. Čuo sam da je Daryl Cagle bio u žiriju i da je bio iznenađen kvalitetom moga rada. Kako bilo, nakon toga poslao mi je ponudu i ugovor.

U početku sam imao obvezu predati dva rada tjedno, ali sada je to jednom tjedno. Zapravo mogu svoje radove ubaciti i kad god hoću, ali to radim jako rijetko, samo ako je neka naročito inspirativna politička situacija. Te moje karikature objavljuju dosta u Americi, ali i širom svijeta, i jako sam zadovoljan – kaže Listeš. I sve to iz Kaštel Sućurca.

---

image
Nikola Listeš
PRIVATNI ALBUM
---

Sinovi idu istim putem

Pandemija je i u njegovu poslu donijela nove izazove, prelazi se sve više na elektroničke medije, a upravo su mediji jedna od Listešovih omiljenih tema. Mislio je da će ovo s koronavirum potrajati kraće, nakon što je napravio tek nekoliko karikatura o pandemiji, ali sad već ima dovoljno radova za ukoričiti ih u tematsku zbirku.

Nikola Listeš danas se ne može požaliti. Zadovoljan je vlastitom pozicijom, ali i kao i otac dvojice sinova koji su krenuli sličnim putevima. Stariji Ivan je akamedski slikar i profesor u Americi, koji tamo lako nalazi tržišnu nišu za svoje slike, a mlađi Tin je magistar grafičkog dizajna koji se specijalizira za sofisticiranu računalnu grafiku u videu.

---

image
Naslovnica strip-sveska 'Superhrvoje'
---

Nikola nije zauvijek odustao od stripa, ali teško da će za njega u dogledno vrijeme imati vremena jer je ugovorom vezan za Cagle Cartoons i mjesečno sudjeluje na desetak festivala karikature. K tome mu je i sve teže naći, kako on voli reći, "paranormalnog" izdavača. Naime – objasnit će – onog koji ima para i još je normalan.

Trenutačno mu je najveći problem što je Donald Trump sišao s vlasti. Ne zato što ga podržava, nego jer je ovaj puno zahvalniji lik za karikaturu od Joea Bidena, kojeg je, veli, živa muka crtati jer – preobično izgleda.

No, sudeći po onome što se može vidjeti na web-stranici Cagle Cartoonsa, ide Listešu i to s Bidenom vrlo dobro.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bozidar Vukicevic/Cropix Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš Copyright © Nikola Listeš PRIVATNI ALBUM
Copyright © Nikola Listeš
Karikaturistov autoportret
Copyright © Nikola Listeš
Prva nagrada, Estonija (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
Prva nagrada, Rumunjska (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
Prva nagrada, Maroko (2021.)
Copyright © Nikola Listeš
Prva nagrada, Rumunjska (2011.)
Copyright © Nikola Listeš
Grand Prix, Iran (2011.)
Copyright © Nikola Listeš
Druga nagrada, Luksemburg (2012.)
Copyright © Nikola Listeš
Tabla stripa 'Humanoidi' ('Nedjeljna Dalmacija')
Copyright © Nikola Listeš
Prva nagrada, Portugal

Jedna tabla stripa 'Superhrvoje'
Copyright © Nikola Listeš
Prvi svjetski rat protiv COVID-a
PRIVATNI ALBUM
Nikola Listeš

Naslovnica strip-sveska 'Superhrvoje'
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/nikola-listes-najpoznatiji-hrvatski-karikaturist-na-svijetu-kaze-kako-mu-je-vjerovali-ili-ne-trenutacno-najveci-problem-sto-je-donald-trump-sisao-s-vlasti-evo-i-zasto-1152843 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0afe120049838c5860f1f4265c197dd93b997f08 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nikola+Liste%C5%A1%2C+najpoznatiji+hrvatski+karikaturist+na+svijetu+ka%C5%BEe+kako+mu+je%2C+vjerovali+ili+ne%2C+trenuta%C4%8Dno+najve%C4%87i+problem+%C5%A1to+je+Donald+Trump+si%C5%A1ao+s+vlasti+-+evo+i+za%C5%A1to&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnikola-listes-najpoznatiji-hrvatski-karikaturist-na-svijetu-kaze-kako-mu-je-vjerovali-ili-ne-trenutacno-najveci-problem-sto-je-donald-trump-sisao-s-vlasti-evo-i-zasto-1152843 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnikola-listes-najpoznatiji-hrvatski-karikaturist-na-svijetu-kaze-kako-mu-je-vjerovali-ili-ne-trenutacno-najveci-problem-sto-je-donald-trump-sisao-s-vlasti-evo-i-zasto-1152843 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ima skoro 100 nagrada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotIma skoro 100 nagrada

Nikola Listeš, najpoznatiji hrvatski karikaturist na svijetu kaže kako mu je, vjerovali ili ne, trenutačno najveći problem što je Donald Trump sišao s vlasti - evo i zašto

Piše Sandro Pogutz
20. prosinca 2021. - 15:16

U travnju 2019. nadležni urednik iz "New York Timesa" poslao je e-mail kaštelanskom karikaturistu svjetskih dometa Nikoli Listešu (61), s ponudom da radi za njih. Vidio je njegove radove na web-stranici Cagle Cartoons, za koju ovaj radi već nekoliko godina, za fiksni honorar, a oni karikature onda prodaju dalje.

– Bila je to vrlo laskava ponuda i upravo sam se spremao pitati Daryla Caglea ima li što protiv da radim i za "New York Times", ali onda se dogodio skandal s jednom karikaturom u međunarodnom izdanju tih velikih novina. Slavni karikaturist Antonio Moreira Antunes nacrtao je izraelskog premijera Netanyahua kao psa vodiča, s ovratnikom na kojem visi Davidova zvijezda, kako vodi tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa kao slijepca sa židovskom kapom jarmulkom na glavi. Ta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 15:41