stdClass Object ( [id] => 1168310 [title] => Naš novinar proveo je dva tjedna u jednoj od najopasnijih zemalja svijeta. Život je višestruko jeftiniji nego u Hrvatskoj, a evo za koliko se prodaje gram kokaina [alias] => nas-novinar-proveo-je-dva-tjedna-u-jednoj-od-najopasnijih-zemalja-svijeta-zivot-je-visestruko-jeftiniji-nego-u-hrvatskoj-a-evo-za-koliko-se-prodaje-gram-kokaina [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nisam jedan od onih putnika koje privlače tipične turističke destinacije, pa se na mojoj 'bucket listi' obično nalaze egzotične i pomalo opasne zemlje. Jedna od takvih je Kolumbija u kojoj sam nedavno proveo 15 dana u vlastitom aranžmanu, jer mi je tako mnogo povoljnije putovati. Kad sam ljudima u svojoj najbližoj okolini rekao gdje idem, prva reakcija bilo im je odmahivanje glavom u smislu da nisam normalan, a onda bi obavezno još i dodali: 'Pazi da ti netko ne stavi nešto u kofer ili da te netko ne otme...!'

---

image
Slijetanje u Bogotu.
Vinko Paić
---

Ni kad odete na stranice našeg Ministarstva vanjskih poslova pa kliknete na preporuke o tome što očekivati od posjeta Kolumbiji nećete naići na rečenice 'sve je divno i krasno', već bi vas sva ta silna upozorenja o tamošnjoj sigurnosnoj situaciji, mogla samo odvratiti od toga da uđete u avion. No ponukan prijašnjim iskustvima i posjetima zemljama poput Meksika, Libanona i Izraela... znao sam da je u praksi sve to drugačije od slova na papiru. Opreza, naravno, nikad dosta, pa sam prije samog puta u Kolumbiju dobro ispipao teren, povezao se unaprijed s nekim lokalcima, napravio okviran plan i točno znao što želim vidjeti te koja mjesta izbjegavati ne bi li sve prošlo kako treba.

---

image
Zaštitne maske obvezne su i vani i u zatvorenim prostorima, a većina Kolumbijaca toga se pridržava.
Vinko Paić
---

Najveća dilema bila mi je hoću li ponijeti neki stari mobitel, s obzirom da su sve zemlje Latinske Amerike, u kojima vlada veliko siromaštvo, pa je samim time i stopa kriminala na visokoj razini, poznate po tome što vam i usred bijela dana na ulici može netko prići s nožem i tražiti od vas mobitel, novac, nakit i ostale dragocjenosti... U protivnom ako im ne date što traže spremni su vas ozlijediti, i sve je više, nažalost, takvih slučajeva koji se događaju turistima. Pogotovo što je Kolumbiju pogodio veliki val izbjeglica iz Venezuele od kojih su se neki iz očaja odali kriminalu.

---

image
Kolumbiju kao i sve zemlje Latinske Amerike krase šareni murali na ulicama.
Vinko Paić
---

Valja naglasiti da vam se tako nešto ipak neće dogoditi na frekventnim gradskim lokacijama već u zabačenim ulicama, pogotovo ako šetate sami noću, a ako ne idete na put preko agencije, najbolje je da je uz vas uvijek netko od lokalaca, čisto sigurnosti radi. Meni se u mobitelu nalaze doslovno sve stvari ključne za putovanje: od avionskih karata do rezervacija smještaja, da ne govorim koliko mi je važan za snalaženje putem Google Mapsa, ali i kao sredstvo komuniciranja, a pomoću njega i fotografiram. Odlučio sam se pouzdati u mrvu sreće pa prije puta nisam nabavljao stariji mobitel, jer sam znao da su šanse da mi ga netko otme na lokacijama kojima ću se kretati - jako male.

---

image
Bogota se nalazi na više od 2600 metara nadmorske visine.
Vinko Paić
---

Iz Zagreba prema glavnom kolumbijskom gradu Bogoti prometuje nekoliko avioprijevoznika, popularan je Turkish Airlines s presjedanjem u Istanbulu, a cijena povratne karte kreće se oko 700 eura. Odabrao sam nešto povoljniju opciju i išao kompanijom Air France, s presjedanjem u Parizu. Prvo do Panama Cityja gdje sam proveo dva dana, pa otamo za Bogotu.

---

image
Gotovo svi Kolumbijci mogu se pohvaliti da lijepo plešu.
Vinko Paić
---

Povratak do Zagreba također je bio iz Paname, preko Amsterdama, kompanijom KLM, a cijena povratne karte bila je oko 540 eura. Blještavi Panama City i nepregledna 'džungla' glamuroznih nebodera priča su za sebe i stvarno ostavljaju bez daha. Za ulazak u Panamu potrebno je pokazati negativan PCR/brzi antigenski test napravljen prije puta ili potvrdu da ste cijepljeni s najmanje dvije doze (uskoro ćete moći ući jedino ako ste primili i booster dozu). Viza vam nije potrebna, a jednaki uvjeti vrijede i za ulazak u Kolumbiju.

---

image
Mural Fride Kahlo u četvrti Zona Rossa.
Vinko Paić
---

Prva tamošnja stanica bila mi je Bogota u koju sam letio iz Panama Citya za oko 80 eura. Letovi unutar Kolumbije nisu skupi i kreću se oko 50 eura. Preporuka je da se iz grada u grad putuje upravo avionima (popularna je kompanija Avianca), jer vožnja autobusima zna potrajati unedogled, pa do krajnjeg odredišta dođete iscrpljeni i 'mrtvi umorni'. U Bogotu sam stigao svega nekoliko dana nakon što je bivša kolumbijska senatorica Ingrid Betancourt objavila kako će se opet kandidirati za predsjednicu i to 20 godina nakon što su je oteli ljevičarski pobunjenici FARC-a i šest godina držali zatočenu u džungli.

---

image
Bivšu kolumbijsku senatoricu Ingrid Betancourt pobunjenici FARC-a šest su godina držali zatočenu u džungli.
Daniel Munoz AFP
---

Pobunjenici FARC-a (Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije) vodili su žestok rat protiv kolumbijske vlade više od 50 godina, sve dok 2016. nije proglašen prekid vatre, a u tom je sukobu poginulo više od 200.000 ljudi. FARC je potpisao mirovni sporazum s vladom i poslije ušao u parlament, ali neke odmetnute skupine i dalje ratuju protiv vlade. Ako pobijedi na izborima u svibnju Ingrid je obećala da će se boriti protiv korupcije i siromaštva. U anketama je trenutačno u vodstvu Gustavo Petro, ljevičar i bivši gradonačelnik Bogote, nekoć član revolucionare gerilske skupine M-19.

---

image
Favele u Kolumbiji zovu 'invasiones'. U jednu od takvih sirotinjskih četvrti, nadaleko poznatu Comunu 13 i nekad najopasnije mjesto na svijetu, otišao sam u Medellinu, gradu vječnog proljeća.
Vinko Paić
---

U Bogoti su me na aerodromu dočekali Carlos, kojeg sam prije tri godine upoznao u pustinji Wadi Rum u Jordanu i njegova djevojka Angela. Oboje žive i rade u Bogoti i pomogli su mi da se iduća tri dana u njihovom rodnom gradu osjećam kao kod kuće. Već na prvi pogled dok sam se vozio prema hotelu u popularnoj Zoni Rossa gdje uglavnom odsjedaju turisti, osjetio sam onu prepoznatljivu neopisivu energiju koja vam se u Latinskoj Americi jednostavno uvuče pod kožu. Bilo da vam pogled bježi prema šarenim muralima poput onog meksičke umjetnice Fride Kahlo ili da radosno poskakujete uz latino ritmove na radiju i ulici.

---

image
Noćni život u Bogoti.
Vinko Paić
---

Već iste večeri nakon što sam promijenio dolare u pesose (za 100 dolara dobijete 394.000 pesosa) i kupio kolumbijsku SIM karticu, prošetali smo četvrti Zona Rossa i otišli u klub kojeg vodi Carlosov brat. Zaštitne maske u cilju suzbijanja koronavirusa obvezne su i vani i u zatvorenim prostorima, a većina Kolumbijaca toga se pridržava.

Bogota se nalazi na više od 2600 metara nadmorske visine, pa neki znaju imati glavobolju, ali takvih problema nisam imao. U stanovima nema ni grijanja ni klima uređaja, jer se dnevne temperature kreću oko 20 stupnjeva, dok su noćne oko deset.

---

image
Svi Kolumbijci su unatoč teškim uvjetima života vječito nasmijani.
Vinko Paić
---

Sutradan smo posjetili poznato bogotsko svetište Monserrate na 3200 metara nadmorske visine do kojeg se može doći pješice, žičarom ili uspinjačom, a jednom kad stignete doživjet ćete spektakularan pogled na Bogotu i okolicu. Jednako će vas oduševiti i hipsterka bogotska četvrt La Candelaria, baš kao i samo središte grada na kojem se nalazi trg posvećen vojskovođi Simonu Bolivaru. Preporuka je da se u ovaj dio grada ne zalazi kad padne mrak, pa već nakon šest sati nakon zalaska sunca, ovdje gotovo sve utihne.

Prava je šteta biti u Bogoti, a ne otići u 40-ak kilometara udaljeni gradić Zipaquira, gdje je slavni pisac Gabriel Garcia Marquez završio srednju školu i u kojem se nalazi prvo od čuda Kolumbije, Katedrala od soli, smještena 200 metara pod zemljom.

---

image
Katedrala od soli
Vinko Paić
---

Njezina je izgradnja u nekadašnjem rudniku soli stajala čak pet milijuna dolara, nalazi se na tri etaže i može primiti do pet tisuća ljudi. Od točke A do točke B najbolje se voziti Uberom, koji je siguran i jako povoljan, a zanimljivo je kako ovdje motoristi registraciju moraju imati čak i na kacigama, jer su mnoga ubojstva svojedobno izvršavali ubojice na motorima, koji su se zvali 'sicariosi'.

---

image
Prizor iz Comune 13.
Vinko Paić
---

Favele u Kolumbiji, inače, zovu 'invasiones'. U jednu od takvih sirotinjskih četvrti, nadaleko poznatu Comunu 13 i nekad najopasnije mjesto na svijetu, otišao sam u Medellinu, gradu vječnog proljeća kojim je nekad 'žario i palio' krijumčar narkotika Pablo Escobar. Danas je to siguran kvart prepun uličnih plesača i umjetnika.

---

image
U Comuni 13 najpopularniji suveniri su magneti s likom Pabla Escobara.
Vinko Paić
---

Preporuka je da se kretanjem po njemu koriste pokretne stepenice koje su izgrađene da bi olakšale život stanovnicima kvarta. Tu ćete naići i na park namijenjen djeci komune, a posvećen je dječaku kojeg je sa samo pet godina ubio zalutali metak u borbi gerila i paravojske. Vidjevši natpis 'Croatia' na mojoj majici razeselio sam sve poklonike nogometa za kojeg Kolumbijci naprosto žive jer mi je nekolicina veselo prišla dajući mi besu i uzvikujući ime Luke Modrića (te su večeri pomno pratili sraz između Argentine i svoje nogometne reprezentacije).

---

image
Kolumbijci obožavaju pratiti nogomet.
Vinko Paić
---

Kroz Comunu 13 vodio me Omar, koji u Medellinu živi posljednjih nekoliko godina, a tamo se preselio iz Calija, trenutno uz Barranquillu (u kojem su rođene Shakira i Sofia Vergara) jedan od najopasnijih gradova u Kolumbiji. Prije nego što smo automobilom došli do kvarta prošli smo opsežnu policijsku kontrolu. Tom su prilikom policajci Omaru uzeli paketić kanabisa kojeg je imao sa sobom. Kasnije sam od njega doznao da je u zemlji moguće posjedovati do 20 grama kanabisa i jednog grama kokaina čija je cijena oko 12 dolara. S obzirom da se kanabis može i legalno uzgajati, Omar mi priča kako se dao i u taj biznis, pa 'travu' izvozi i prodaje u zemlje u kojima je njeno korištenje zakonski priznato.

---

image
Omar je bio moj vodič kroz Comunu 13.
Vinko Paić
---

Nakon Comune 13 otišli smo i na posljednje počivalište Pabla Escobara, kojeg Kolumbijci, ili uzdižu u nebesa ili preziru. Tako mi je jedna prodavačica u Cartageni rekla da bi joj prerezali vrat kad bi prodavala majicu ili magnet s njegovim likom. Escobarov grob nalazi se u obiteljskoj grobnici na gradskom groblju i odmah ćete ga uočiti jer se na njemu uvijek netko nalazi, poput jedne djevojke, koja za vrijeme našeg posjeta, nije mogla zaustaviti suze s lica.

---

image
Posljednje počivalište Pabla Escobara.
Vinko Paić
---

Na samom kraju puta otišao sam u karipski dio zemlje. Prvo sam četiri dana proveo nedaleko Santa Marte u drvenoj kućici uz ocean gdje noćenje stoji svega stotinjak kuna. 

---

image
Noćenje u drvenoj kućici uz ocean stoji svega stotinjak kuna.
Vinko Paić
---

U obližnjem ribljem restoranu velike ukusne porcije hrane zajedno s prirodnim voćnim sokovima (možete birati između manga, marakuje i ostalog tropskog voća) stajat će vas oko 60-ak kuna. Za one željne kupanja i bijega od užarbane gradske vreve, ovaj tropski raj Kolumbije pravi je mamac za odmor.

---

image
Porcije hrane u Kolumbiji obilne su i jeftine.
Vinko Paić
---

Jednako kao i Cartagena koja se nalazi oko šest sati vožnje od Santa Marte. Ljetne temperature prisutne su cijele godine, a zbog turista, pretežito Amerikanaca, cijene su nešto više, no i dalje prihvatljive za hrvatski džep. Ovdje će vam na ulicama i plažama bez ustručavanja svoje usluge nuditi i dame noći (cijena seksa kreće se, vjerovali ili ne, već od 150 kuna).

---

image
U Cartageni je popularna plaža Hollywood.
Vinko Paić
---

Grad krasi kolonijalna arhitektura, okružuju ga 11 kilometara visoke gradske zidine, a šetnja Starim gradom (Centro historico) sigurna je za turiste, kojih ovih dana u Kolumbiji, baš kao i digitalnih nomada, ima kao i kod nas u ljetnim mjesecima. Ako se odlučite za posjet ovoj zemlji – budite sigurni u to da ćete biti dočekani raširenih ruku, a zbog povoljnih i niskih cijena gotovo sve će vam biti pristupačnije negoli u Lijepoj Našoj. Pa tako i nadaleko poznati zeleni dijamant (Kolumbija je bogata rudnicima smaragda i drži oko 80 posto svjetskog tržišta), kojeg možete kupiti za već od 100 eura.

---

image
Pravi zeleni dijamant možete kupiti već od sto eura.
Vinko Paić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTOVANJE U KOLUMBIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PUTOVANJE U KOLUMBIJU 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-16 21:51:11 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => Vinko Paić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-16 23:46:25 [modified_by] => 3225 [publish_up] => 2022-02-16 23:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 116 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956448.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956676.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956678.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956682.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956684.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956686.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956688.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956690.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956692.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956694.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956696.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956698.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956700.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956704.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956706.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956708.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956710.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956712.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956714.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20956742.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/16\/20609242.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Vinko Pai\u0107","Daniel Munoz AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Putovanje u Kolumbiju","Svi Kolumbijci su unato\u010d te\u0161kim uvjetima \u017eivota vje\u010dito nasmijani.","Pravi zeleni dijamant mo\u017eete kupiti ve\u0107 od sto eura.","No\u0107enje u drvenoj ku\u0107ici uz ocean stoji svega stotinjak kuna.","Omar je bio moj vodi\u010d kroz Comunu 13.","Porcije hrane u Kolumbiji obilne su i jeftine.","U Comuni 13 najpopularniji suveniri su magneti s likom Pabla Escobara.","No\u0107ni \u017eivot u Bogoti.","Za\u0161titne maske obvezne su i vani i u zatvorenim prostorima, a ve\u0107ina Kolumbijaca toga se pridr\u017eava.","U Cartageni je popularna pla\u017ea Hollywood.","Posljednje po\u010divali\u0161te Pabla Escobara.","Prizor iz Comune 13.","Favele u Kolumbiji zovu 'invasiones'. U jednu od takvih sirotinjskih \u010detvrti, nadaleko poznatu Comunu 13 i nekad najopasnije mjesto na svijetu, oti\u0161ao sam u Medellinu, gradu vje\u010dnog prolje\u0107a.","Kolumbijci obo\u017eavaju pratiti nogomet.","Katedrala od soli","Gotovo svi Kolumbijci mogu se pohvaliti da lijepo ple\u0161u.","Kolumbiju kao i sve zemlje Latinske Amerike krase \u0161areni murali na ulicama.","Mural Fride Kahlo u \u010detvrti Zona Rossa.","Slijetanje u Bogotu.","Bogota se nalazi na vi\u0161e od 2600 metara nadmorske visine.","Biv\u0161u kolumbijsku senatoricu Ingrid Betancourt <\/strong>pobunjenici FARC-a \u0161est su godina dr\u017eali zato\u010denu u d\u017eungli."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_20956448_1920.jpg":"1920x1080","k_20956448_1280.jpg":"1280x1280","k_20956448_1024.jpg":"1024x1024","k_20956448_640.jpg":"640x640","k_20956448_480.jpg":"480x480","k_20956448_340.jpg":"340x340","k_20956448_220.jpg":"220x220","o_20956448_1280.jpg":"1280x960","o_20956448_1024.jpg":"1024x768","o_20956448_640.jpg":"640x480","o_20956448_480.jpg":"480x360","o_20956448_340.jpg":"340x255","o_20956448_220.jpg":"220x165","h_20956448_1280.jpg":"1280x854","h_20956448_1024.jpg":"1024x683","h_20956448_640.jpg":"640x427","h_20956448_480.jpg":"480x320","h_20956448_340.jpg":"340x227","h_20956448_220.jpg":"220x147","pp_20956448_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956448_1024.jpg":"805x1024","pp_20956448_640.jpg":"503x640","pp_20956448_480.jpg":"377x480","pp_20956448_340.jpg":"267x340","pp_20956448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x1356","hd_20956676_1920.jpg":"1920x1080","k_20956676_1280.jpg":"1280x1280","k_20956676_1024.jpg":"1024x1024","k_20956676_640.jpg":"640x640","k_20956676_480.jpg":"480x480","k_20956676_340.jpg":"340x340","k_20956676_220.jpg":"220x220","o_20956676_1280.jpg":"1280x1130","o_20956676_1024.jpg":"1024x904","o_20956676_640.jpg":"640x565","o_20956676_480.jpg":"480x423","o_20956676_340.jpg":"340x300","o_20956676_220.jpg":"220x194","h_20956676_1280.jpg":"1280x854","h_20956676_1024.jpg":"1024x683","h_20956676_640.jpg":"640x427","h_20956676_480.jpg":"480x320","h_20956676_340.jpg":"340x227","h_20956676_220.jpg":"220x147","pp_20956676_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956676_1024.jpg":"805x1024","pp_20956676_640.jpg":"503x640","pp_20956676_480.jpg":"377x480","pp_20956676_340.jpg":"267x340","pp_20956676_220.jpg":"173x220"},{"size0":"695x411","hd_20956678_1920.jpg":"1920x1080","k_20956678_1280.jpg":"1280x1280","k_20956678_1024.jpg":"1024x1024","k_20956678_640.jpg":"640x640","k_20956678_480.jpg":"480x480","k_20956678_340.jpg":"340x340","k_20956678_220.jpg":"220x220","o_20956678_1280.jpg":"1280x756","o_20956678_1024.jpg":"1024x605","o_20956678_640.jpg":"640x378","o_20956678_480.jpg":"480x283","o_20956678_340.jpg":"340x201","o_20956678_220.jpg":"220x130","h_20956678_1280.jpg":"1280x854","h_20956678_1024.jpg":"1024x683","h_20956678_640.jpg":"640x427","h_20956678_480.jpg":"480x320","h_20956678_340.jpg":"340x227","h_20956678_220.jpg":"220x147","pp_20956678_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956678_1024.jpg":"805x1024","pp_20956678_640.jpg":"503x640","pp_20956678_480.jpg":"377x480","pp_20956678_340.jpg":"267x340","pp_20956678_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x720","hd_20956682_1920.jpg":"1920x1080","k_20956682_1280.jpg":"1280x1280","k_20956682_1024.jpg":"1024x1024","k_20956682_640.jpg":"640x640","k_20956682_480.jpg":"480x480","k_20956682_340.jpg":"340x340","k_20956682_220.jpg":"220x220","o_20956682_1280.jpg":"1280x960","o_20956682_1024.jpg":"1024x768","o_20956682_640.jpg":"640x480","o_20956682_480.jpg":"480x360","o_20956682_340.jpg":"340x255","o_20956682_220.jpg":"220x165","h_20956682_1280.jpg":"1280x854","h_20956682_1024.jpg":"1024x683","h_20956682_640.jpg":"640x427","h_20956682_480.jpg":"480x320","h_20956682_340.jpg":"340x227","h_20956682_220.jpg":"220x147","pp_20956682_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956682_1024.jpg":"805x1024","pp_20956682_640.jpg":"503x640","pp_20956682_480.jpg":"377x480","pp_20956682_340.jpg":"267x340","pp_20956682_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x1455","hd_20956684_1920.jpg":"1920x1080","k_20956684_1280.jpg":"1280x1280","k_20956684_1024.jpg":"1024x1024","k_20956684_640.jpg":"640x640","k_20956684_480.jpg":"480x480","k_20956684_340.jpg":"340x340","k_20956684_220.jpg":"220x220","o_20956684_1280.jpg":"1280x1212","o_20956684_1024.jpg":"1024x970","o_20956684_640.jpg":"640x606","o_20956684_480.jpg":"480x454","o_20956684_340.jpg":"340x322","o_20956684_220.jpg":"220x208","h_20956684_1280.jpg":"1280x854","h_20956684_1024.jpg":"1024x683","h_20956684_640.jpg":"640x427","h_20956684_480.jpg":"480x320","h_20956684_340.jpg":"340x227","h_20956684_220.jpg":"220x147","pp_20956684_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956684_1024.jpg":"805x1024","pp_20956684_640.jpg":"503x640","pp_20956684_480.jpg":"377x480","pp_20956684_340.jpg":"267x340","pp_20956684_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x720","hd_20956686_1920.jpg":"1920x1080","k_20956686_1280.jpg":"1280x1280","k_20956686_1024.jpg":"1024x1024","k_20956686_640.jpg":"640x640","k_20956686_480.jpg":"480x480","k_20956686_340.jpg":"340x340","k_20956686_220.jpg":"220x220","o_20956686_1280.jpg":"1280x960","o_20956686_1024.jpg":"1024x768","o_20956686_640.jpg":"640x480","o_20956686_480.jpg":"480x360","o_20956686_340.jpg":"340x255","o_20956686_220.jpg":"220x165","h_20956686_1280.jpg":"1280x854","h_20956686_1024.jpg":"1024x683","h_20956686_640.jpg":"640x427","h_20956686_480.jpg":"480x320","h_20956686_340.jpg":"340x227","h_20956686_220.jpg":"220x147","pp_20956686_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956686_1024.jpg":"805x1024","pp_20956686_640.jpg":"503x640","pp_20956686_480.jpg":"377x480","pp_20956686_340.jpg":"267x340","pp_20956686_220.jpg":"173x220"},{"size0":"943x656","hd_20956688_1920.jpg":"1920x1080","k_20956688_1280.jpg":"1280x1280","k_20956688_1024.jpg":"1024x1024","k_20956688_640.jpg":"640x640","k_20956688_480.jpg":"480x480","k_20956688_340.jpg":"340x340","k_20956688_220.jpg":"220x220","o_20956688_1280.jpg":"1280x890","o_20956688_1024.jpg":"1024x712","o_20956688_640.jpg":"640x445","o_20956688_480.jpg":"480x333","o_20956688_340.jpg":"340x236","o_20956688_220.jpg":"220x153","h_20956688_1280.jpg":"1280x854","h_20956688_1024.jpg":"1024x683","h_20956688_640.jpg":"640x427","h_20956688_480.jpg":"480x320","h_20956688_340.jpg":"340x227","h_20956688_220.jpg":"220x147","pp_20956688_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956688_1024.jpg":"805x1024","pp_20956688_640.jpg":"503x640","pp_20956688_480.jpg":"377x480","pp_20956688_340.jpg":"267x340","pp_20956688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"600x450","hd_20956690_1920.jpg":"1920x1080","k_20956690_1280.jpg":"1280x1280","k_20956690_1024.jpg":"1024x1024","k_20956690_640.jpg":"640x640","k_20956690_480.jpg":"480x480","k_20956690_340.jpg":"340x340","k_20956690_220.jpg":"220x220","o_20956690_1280.jpg":"1280x960","o_20956690_1024.jpg":"1024x768","o_20956690_640.jpg":"640x480","o_20956690_480.jpg":"480x360","o_20956690_340.jpg":"340x255","o_20956690_220.jpg":"220x165","h_20956690_1280.jpg":"1280x854","h_20956690_1024.jpg":"1024x683","h_20956690_640.jpg":"640x427","h_20956690_480.jpg":"480x320","h_20956690_340.jpg":"340x227","h_20956690_220.jpg":"220x147","pp_20956690_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956690_1024.jpg":"805x1024","pp_20956690_640.jpg":"503x640","pp_20956690_480.jpg":"377x480","pp_20956690_340.jpg":"267x340","pp_20956690_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x720","hd_20956692_1920.jpg":"1920x1080","k_20956692_1280.jpg":"1280x1280","k_20956692_1024.jpg":"1024x1024","k_20956692_640.jpg":"640x640","k_20956692_480.jpg":"480x480","k_20956692_340.jpg":"340x340","k_20956692_220.jpg":"220x220","o_20956692_1280.jpg":"1280x960","o_20956692_1024.jpg":"1024x768","o_20956692_640.jpg":"640x480","o_20956692_480.jpg":"480x360","o_20956692_340.jpg":"340x255","o_20956692_220.jpg":"220x165","h_20956692_1280.jpg":"1280x854","h_20956692_1024.jpg":"1024x683","h_20956692_640.jpg":"640x427","h_20956692_480.jpg":"480x320","h_20956692_340.jpg":"340x227","h_20956692_220.jpg":"220x147","pp_20956692_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956692_1024.jpg":"805x1024","pp_20956692_640.jpg":"503x640","pp_20956692_480.jpg":"377x480","pp_20956692_340.jpg":"267x340","pp_20956692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1919x1239","hd_20956694_1920.jpg":"1920x1080","k_20956694_1280.jpg":"1280x1280","k_20956694_1024.jpg":"1024x1024","k_20956694_640.jpg":"640x640","k_20956694_480.jpg":"480x480","k_20956694_340.jpg":"340x340","k_20956694_220.jpg":"220x220","o_20956694_1280.jpg":"1280x826","o_20956694_1024.jpg":"1024x661","o_20956694_640.jpg":"640x413","o_20956694_480.jpg":"480x309","o_20956694_340.jpg":"340x219","o_20956694_220.jpg":"220x142","h_20956694_1280.jpg":"1280x854","h_20956694_1024.jpg":"1024x683","h_20956694_640.jpg":"640x427","h_20956694_480.jpg":"480x320","h_20956694_340.jpg":"340x227","h_20956694_220.jpg":"220x147","pp_20956694_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956694_1024.jpg":"805x1024","pp_20956694_640.jpg":"503x640","pp_20956694_480.jpg":"377x480","pp_20956694_340.jpg":"267x340","pp_20956694_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1966","hd_20956696_1920.jpg":"1920x1080","k_20956696_1280.jpg":"1280x1280","k_20956696_1024.jpg":"1024x1024","k_20956696_640.jpg":"640x640","k_20956696_480.jpg":"480x480","k_20956696_340.jpg":"340x340","k_20956696_220.jpg":"220x220","o_20956696_1280.jpg":"1280x1310","o_20956696_1024.jpg":"1024x1048","o_20956696_640.jpg":"640x655","o_20956696_480.jpg":"480x491","o_20956696_340.jpg":"340x348","o_20956696_220.jpg":"220x225","h_20956696_1280.jpg":"1280x854","h_20956696_1024.jpg":"1024x683","h_20956696_640.jpg":"640x427","h_20956696_480.jpg":"480x320","h_20956696_340.jpg":"340x227","h_20956696_220.jpg":"220x147","pp_20956696_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956696_1024.jpg":"805x1024","pp_20956696_640.jpg":"503x640","pp_20956696_480.jpg":"377x480","pp_20956696_340.jpg":"267x340","pp_20956696_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2184","hd_20956698_1920.jpg":"1920x1080","k_20956698_1280.jpg":"1280x1280","k_20956698_1024.jpg":"1024x1024","k_20956698_640.jpg":"640x640","k_20956698_480.jpg":"480x480","k_20956698_340.jpg":"340x340","k_20956698_220.jpg":"220x220","o_20956698_1280.jpg":"1280x1456","o_20956698_1024.jpg":"1024x1164","o_20956698_640.jpg":"640x728","o_20956698_480.jpg":"480x546","o_20956698_340.jpg":"340x386","o_20956698_220.jpg":"220x250","h_20956698_1280.jpg":"1280x854","h_20956698_1024.jpg":"1024x683","h_20956698_640.jpg":"640x427","h_20956698_480.jpg":"480x320","h_20956698_340.jpg":"340x227","h_20956698_220.jpg":"220x147","pp_20956698_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956698_1024.jpg":"805x1024","pp_20956698_640.jpg":"503x640","pp_20956698_480.jpg":"377x480","pp_20956698_340.jpg":"267x340","pp_20956698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1440x1085","hd_20956700_1920.jpg":"1920x1080","k_20956700_1280.jpg":"1280x1280","k_20956700_1024.jpg":"1024x1024","k_20956700_640.jpg":"640x640","k_20956700_480.jpg":"480x480","k_20956700_340.jpg":"340x340","k_20956700_220.jpg":"220x220","o_20956700_1280.jpg":"1280x964","o_20956700_1024.jpg":"1024x771","o_20956700_640.jpg":"640x482","o_20956700_480.jpg":"480x361","o_20956700_340.jpg":"340x256","o_20956700_220.jpg":"220x165","h_20956700_1280.jpg":"1280x854","h_20956700_1024.jpg":"1024x683","h_20956700_640.jpg":"640x427","h_20956700_480.jpg":"480x320","h_20956700_340.jpg":"340x227","h_20956700_220.jpg":"220x147","pp_20956700_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956700_1024.jpg":"805x1024","pp_20956700_640.jpg":"503x640","pp_20956700_480.jpg":"377x480","pp_20956700_340.jpg":"267x340","pp_20956700_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20956704_1920.jpg":"1920x1080","k_20956704_1280.jpg":"1280x1280","k_20956704_1024.jpg":"1024x1024","k_20956704_640.jpg":"640x640","k_20956704_480.jpg":"480x480","k_20956704_340.jpg":"340x340","k_20956704_220.jpg":"220x220","o_20956704_1280.jpg":"1280x960","o_20956704_1024.jpg":"1024x768","o_20956704_640.jpg":"640x480","o_20956704_480.jpg":"480x360","o_20956704_340.jpg":"340x255","o_20956704_220.jpg":"220x165","h_20956704_1280.jpg":"1280x854","h_20956704_1024.jpg":"1024x683","h_20956704_640.jpg":"640x427","h_20956704_480.jpg":"480x320","h_20956704_340.jpg":"340x227","h_20956704_220.jpg":"220x147","pp_20956704_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956704_1024.jpg":"805x1024","pp_20956704_640.jpg":"503x640","pp_20956704_480.jpg":"377x480","pp_20956704_340.jpg":"267x340","pp_20956704_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1583","hd_20956706_1920.jpg":"1920x1080","k_20956706_1280.jpg":"1280x1280","k_20956706_1024.jpg":"1024x1024","k_20956706_640.jpg":"640x640","k_20956706_480.jpg":"480x480","k_20956706_340.jpg":"340x340","k_20956706_220.jpg":"220x220","o_20956706_1280.jpg":"1280x1055","o_20956706_1024.jpg":"1024x844","o_20956706_640.jpg":"640x527","o_20956706_480.jpg":"480x395","o_20956706_340.jpg":"340x280","o_20956706_220.jpg":"220x181","h_20956706_1280.jpg":"1280x854","h_20956706_1024.jpg":"1024x683","h_20956706_640.jpg":"640x427","h_20956706_480.jpg":"480x320","h_20956706_340.jpg":"340x227","h_20956706_220.jpg":"220x147","pp_20956706_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956706_1024.jpg":"805x1024","pp_20956706_640.jpg":"503x640","pp_20956706_480.jpg":"377x480","pp_20956706_340.jpg":"267x340","pp_20956706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20956708_1920.jpg":"1920x1080","k_20956708_1280.jpg":"1280x1280","k_20956708_1024.jpg":"1024x1024","k_20956708_640.jpg":"640x640","k_20956708_480.jpg":"480x480","k_20956708_340.jpg":"340x340","k_20956708_220.jpg":"220x220","o_20956708_1280.jpg":"1280x960","o_20956708_1024.jpg":"1024x768","o_20956708_640.jpg":"640x480","o_20956708_480.jpg":"480x360","o_20956708_340.jpg":"340x255","o_20956708_220.jpg":"220x165","h_20956708_1280.jpg":"1280x854","h_20956708_1024.jpg":"1024x683","h_20956708_640.jpg":"640x427","h_20956708_480.jpg":"480x320","h_20956708_340.jpg":"340x227","h_20956708_220.jpg":"220x147","pp_20956708_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956708_1024.jpg":"805x1024","pp_20956708_640.jpg":"503x640","pp_20956708_480.jpg":"377x480","pp_20956708_340.jpg":"267x340","pp_20956708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20956710_1920.jpg":"1920x1080","k_20956710_1280.jpg":"1280x1280","k_20956710_1024.jpg":"1024x1024","k_20956710_640.jpg":"640x640","k_20956710_480.jpg":"480x480","k_20956710_340.jpg":"340x340","k_20956710_220.jpg":"220x220","o_20956710_1280.jpg":"1280x960","o_20956710_1024.jpg":"1024x768","o_20956710_640.jpg":"640x480","o_20956710_480.jpg":"480x360","o_20956710_340.jpg":"340x255","o_20956710_220.jpg":"220x165","h_20956710_1280.jpg":"1280x854","h_20956710_1024.jpg":"1024x683","h_20956710_640.jpg":"640x427","h_20956710_480.jpg":"480x320","h_20956710_340.jpg":"340x227","h_20956710_220.jpg":"220x147","pp_20956710_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956710_1024.jpg":"805x1024","pp_20956710_640.jpg":"503x640","pp_20956710_480.jpg":"377x480","pp_20956710_340.jpg":"267x340","pp_20956710_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1754","hd_20956712_1920.jpg":"1920x1080","k_20956712_1280.jpg":"1280x1280","k_20956712_1024.jpg":"1024x1024","k_20956712_640.jpg":"640x640","k_20956712_480.jpg":"480x480","k_20956712_340.jpg":"340x340","k_20956712_220.jpg":"220x220","o_20956712_1280.jpg":"1280x1169","o_20956712_1024.jpg":"1024x935","o_20956712_640.jpg":"640x584","o_20956712_480.jpg":"480x438","o_20956712_340.jpg":"340x310","o_20956712_220.jpg":"220x200","h_20956712_1280.jpg":"1280x854","h_20956712_1024.jpg":"1024x683","h_20956712_640.jpg":"640x427","h_20956712_480.jpg":"480x320","h_20956712_340.jpg":"340x227","h_20956712_220.jpg":"220x147","pp_20956712_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956712_1024.jpg":"805x1024","pp_20956712_640.jpg":"503x640","pp_20956712_480.jpg":"377x480","pp_20956712_340.jpg":"267x340","pp_20956712_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20956714_1920.jpg":"1920x1080","k_20956714_1280.jpg":"1280x1280","k_20956714_1024.jpg":"1024x1024","k_20956714_640.jpg":"640x640","k_20956714_480.jpg":"480x480","k_20956714_340.jpg":"340x340","k_20956714_220.jpg":"220x220","o_20956714_1280.jpg":"1280x960","o_20956714_1024.jpg":"1024x768","o_20956714_640.jpg":"640x480","o_20956714_480.jpg":"480x360","o_20956714_340.jpg":"340x255","o_20956714_220.jpg":"220x165","h_20956714_1280.jpg":"1280x854","h_20956714_1024.jpg":"1024x683","h_20956714_640.jpg":"640x427","h_20956714_480.jpg":"480x320","h_20956714_340.jpg":"340x227","h_20956714_220.jpg":"220x147","pp_20956714_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956714_1024.jpg":"805x1024","pp_20956714_640.jpg":"503x640","pp_20956714_480.jpg":"377x480","pp_20956714_340.jpg":"267x340","pp_20956714_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20956742_1920.jpg":"1920x1080","k_20956742_1280.jpg":"1280x1280","k_20956742_1024.jpg":"1024x1024","k_20956742_640.jpg":"640x640","k_20956742_480.jpg":"480x480","k_20956742_340.jpg":"340x340","k_20956742_220.jpg":"220x220","o_20956742_1280.jpg":"1280x960","o_20956742_1024.jpg":"1024x768","o_20956742_640.jpg":"640x480","o_20956742_480.jpg":"480x360","o_20956742_340.jpg":"340x255","o_20956742_220.jpg":"220x165","h_20956742_1280.jpg":"1280x854","h_20956742_1024.jpg":"1024x683","h_20956742_640.jpg":"640x427","h_20956742_480.jpg":"480x320","h_20956742_340.jpg":"340x227","h_20956742_220.jpg":"220x147","pp_20956742_1280.jpg":"1006x1280","pp_20956742_1024.jpg":"805x1024","pp_20956742_640.jpg":"503x640","pp_20956742_480.jpg":"377x480","pp_20956742_340.jpg":"267x340","pp_20956742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1214","hd_20609242_1920.jpg":"1920x1080","k_20609242_1280.jpg":"1280x1280","k_20609242_1024.jpg":"1024x1024","k_20609242_640.jpg":"640x640","k_20609242_480.jpg":"480x480","k_20609242_340.jpg":"340x340","k_20609242_220.jpg":"220x220","o_20609242_1280.jpg":"1280x809","o_20609242_1024.jpg":"1024x647","o_20609242_640.jpg":"640x404","o_20609242_480.jpg":"480x303","o_20609242_340.jpg":"340x214","o_20609242_220.jpg":"220x139","h_20609242_1280.jpg":"1280x854","h_20609242_1024.jpg":"1024x683","h_20609242_640.jpg":"640x427","h_20609242_480.jpg":"480x320","h_20609242_340.jpg":"340x227","h_20609242_220.jpg":"220x147","pp_20609242_1280.jpg":"1006x1280","pp_20609242_1024.jpg":"805x1024","pp_20609242_640.jpg":"503x640","pp_20609242_480.jpg":"377x480","pp_20609242_340.jpg":"267x340","pp_20609242_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8258670 Threads: 5 Questions: 1701475774 Slow queries: 5079359 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112921571 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/nas-novinar-proveo-je-dva-tjedna-u-jednoj-od-najopasnijih-zemalja-svijeta-zivot-je-visestruko-jeftiniji-nego-u-hrvatskoj-a-evo-za-koliko-se-prodaje-gram-kokaina-1168310 [printLink] => /mozaik/zivot/nas-novinar-proveo-je-dva-tjedna-u-jednoj-od-najopasnijih-zemalja-svijeta-zivot-je-visestruko-jeftiniji-nego-u-hrvatskoj-a-evo-za-koliko-se-prodaje-gram-kokaina-1168310?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 32946 [name] => Kolumbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolumbija [link] => /tag/kolumbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 282081 [name] => putovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putovanje [link] => /tag/putovanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTOVANJE U KOLUMBIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Naš novinar proveo je dva tjedna u jednoj od najopasnijih zemalja svijeta. Život je višestruko jeftiniji nego u Hrvatskoj, a evo za koliko se prodaje gram kokaina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956448.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vinko Paić [mainImageDesc] => Putovanje u Kolumbiju [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956448.jpg [title] => Vinko PaićPutovanje u Kolumbiju ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956676.jpg [title] => Vinko PaićSvi Kolumbijci su unatoč teškim uvjetima života vječito nasmijani. ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956678.jpg [title] => Vinko PaićPravi zeleni dijamant možete kupiti već od sto eura. ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956682.jpg [title] => Vinko PaićNoćenje u drvenoj kućici uz ocean stoji svega stotinjak kuna. ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956684.jpg [title] => Vinko PaićOmar je bio moj vodič kroz Comunu 13. ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956686.jpg [title] => Vinko PaićPorcije hrane u Kolumbiji obilne su i jeftine. ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956688.jpg [title] => Vinko PaićU Comuni 13 najpopularniji suveniri su magneti s likom Pabla Escobara. ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956690.jpg [title] => Vinko PaićNoćni život u Bogoti. ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956692.jpg [title] => Vinko PaićZaštitne maske obvezne su i vani i u zatvorenim prostorima, a većina Kolumbijaca toga se pridržava. ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956694.jpg [title] => Vinko PaićU Cartageni je popularna plaža Hollywood. ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956696.jpg [title] => Vinko PaićPosljednje počivalište Pabla Escobara. ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956698.jpg [title] => Vinko PaićPrizor iz Comune 13. ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956700.jpg [title] => Vinko PaićFavele u Kolumbiji zovu 'invasiones'. U jednu od takvih sirotinjskih četvrti, nadaleko poznatu Comunu 13 i nekad najopasnije mjesto na svijetu, otišao sam u Medellinu, gradu vječnog proljeća. ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956704.jpg [title] => Vinko PaićKolumbijci obožavaju pratiti nogomet. ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956706.jpg [title] => Vinko PaićKatedrala od soli ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956708.jpg [title] => Vinko PaićGotovo svi Kolumbijci mogu se pohvaliti da lijepo plešu. ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956710.jpg [title] => Vinko PaićKolumbiju kao i sve zemlje Latinske Amerike krase šareni murali na ulicama. ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956712.jpg [title] => Vinko PaićMural Fride Kahlo u četvrti Zona Rossa. ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956714.jpg [title] => Vinko PaićSlijetanje u Bogotu. ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20956742.jpg [title] => Vinko PaićBogota se nalazi na više od 2600 metara nadmorske visine. ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/16/20609242.jpg [title] => Daniel Munoz AFPBivšu kolumbijsku senatoricu Ingrid Betancourt pobunjenici FARC-a šest su godina držali zatočenu u džungli. ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nisam jedan od onih putnika koje privlače tipične turističke destinacije, pa se na mojoj 'bucket listi' obično nalaze egzotične i pomalo opasne zemlje. Jedna od takvih je Kolumbija u kojoj sam nedavno proveo 15 dana u vlastitom aranžmanu, jer mi je tako mnogo povoljnije putovati. Kad sam ljudima u svojoj najbližoj okolini rekao gdje idem, prva reakcija bilo im je odmahivanje glavom u smislu da nisam normalan, a onda bi obavezno još i dodali: 'Pazi da ti netko ne stavi nešto u kofer ili da te netko ne otme...!'

---

image
Slijetanje u Bogotu.
Vinko Paić
---

Ni kad odete na stranice našeg Ministarstva vanjskih poslova pa kliknete na preporuke o tome što očekivati od posjeta Kolumbiji nećete naići na rečenice 'sve je divno i krasno', već bi vas sva ta silna upozorenja o tamošnjoj sigurnosnoj situaciji, mogla samo odvratiti od toga da uđete u avion. No ponukan prijašnjim iskustvima i posjetima zemljama poput Meksika, Libanona i Izraela... znao sam da je u praksi sve to drugačije od slova na papiru. Opreza, naravno, nikad dosta, pa sam prije samog puta u Kolumbiju dobro ispipao teren, povezao se unaprijed s nekim lokalcima, napravio okviran plan i točno znao što želim vidjeti te koja mjesta izbjegavati ne bi li sve prošlo kako treba.

---

image
Zaštitne maske obvezne su i vani i u zatvorenim prostorima, a većina Kolumbijaca toga se pridržava.
Vinko Paić
---

Najveća dilema bila mi je hoću li ponijeti neki stari mobitel, s obzirom da su sve zemlje Latinske Amerike, u kojima vlada veliko siromaštvo, pa je samim time i stopa kriminala na visokoj razini, poznate po tome što vam i usred bijela dana na ulici može netko prići s nožem i tražiti od vas mobitel, novac, nakit i ostale dragocjenosti... U protivnom ako im ne date što traže spremni su vas ozlijediti, i sve je više, nažalost, takvih slučajeva koji se događaju turistima. Pogotovo što je Kolumbiju pogodio veliki val izbjeglica iz Venezuele od kojih su se neki iz očaja odali kriminalu.

---

image
Kolumbiju kao i sve zemlje Latinske Amerike krase šareni murali na ulicama.
Vinko Paić
---

Valja naglasiti da vam se tako nešto ipak neće dogoditi na frekventnim gradskim lokacijama već u zabačenim ulicama, pogotovo ako šetate sami noću, a ako ne idete na put preko agencije, najbolje je da je uz vas uvijek netko od lokalaca, čisto sigurnosti radi. Meni se u mobitelu nalaze doslovno sve stvari ključne za putovanje: od avionskih karata do rezervacija smještaja, da ne govorim koliko mi je važan za snalaženje putem Google Mapsa, ali i kao sredstvo komuniciranja, a pomoću njega i fotografiram. Odlučio sam se pouzdati u mrvu sreće pa prije puta nisam nabavljao stariji mobitel, jer sam znao da su šanse da mi ga netko otme na lokacijama kojima ću se kretati - jako male.

---

image
Bogota se nalazi na više od 2600 metara nadmorske visine.
Vinko Paić
---

Iz Zagreba prema glavnom kolumbijskom gradu Bogoti prometuje nekoliko avioprijevoznika, popularan je Turkish Airlines s presjedanjem u Istanbulu, a cijena povratne karte kreće se oko 700 eura. Odabrao sam nešto povoljniju opciju i išao kompanijom Air France, s presjedanjem u Parizu. Prvo do Panama Cityja gdje sam proveo dva dana, pa otamo za Bogotu.

---

image
Gotovo svi Kolumbijci mogu se pohvaliti da lijepo plešu.
Vinko Paić
---

Povratak do Zagreba također je bio iz Paname, preko Amsterdama, kompanijom KLM, a cijena povratne karte bila je oko 540 eura. Blještavi Panama City i nepregledna 'džungla' glamuroznih nebodera priča su za sebe i stvarno ostavljaju bez daha. Za ulazak u Panamu potrebno je pokazati negativan PCR/brzi antigenski test napravljen prije puta ili potvrdu da ste cijepljeni s najmanje dvije doze (uskoro ćete moći ući jedino ako ste primili i booster dozu). Viza vam nije potrebna, a jednaki uvjeti vrijede i za ulazak u Kolumbiju.

---

image
Mural Fride Kahlo u četvrti Zona Rossa.
Vinko Paić
---

Prva tamošnja stanica bila mi je Bogota u koju sam letio iz Panama Citya za oko 80 eura. Letovi unutar Kolumbije nisu skupi i kreću se oko 50 eura. Preporuka je da se iz grada u grad putuje upravo avionima (popularna je kompanija Avianca), jer vožnja autobusima zna potrajati unedogled, pa do krajnjeg odredišta dođete iscrpljeni i 'mrtvi umorni'. U Bogotu sam stigao svega nekoliko dana nakon što je bivša kolumbijska senatorica Ingrid Betancourt objavila kako će se opet kandidirati za predsjednicu i to 20 godina nakon što su je oteli ljevičarski pobunjenici FARC-a i šest godina držali zatočenu u džungli.

---

image
Bivšu kolumbijsku senatoricu Ingrid Betancourt pobunjenici FARC-a šest su godina držali zatočenu u džungli.
Daniel Munoz AFP
---

Pobunjenici FARC-a (Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije) vodili su žestok rat protiv kolumbijske vlade više od 50 godina, sve dok 2016. nije proglašen prekid vatre, a u tom je sukobu poginulo više od 200.000 ljudi. FARC je potpisao mirovni sporazum s vladom i poslije ušao u parlament, ali neke odmetnute skupine i dalje ratuju protiv vlade. Ako pobijedi na izborima u svibnju Ingrid je obećala da će se boriti protiv korupcije i siromaštva. U anketama je trenutačno u vodstvu Gustavo Petro, ljevičar i bivši gradonačelnik Bogote, nekoć član revolucionare gerilske skupine M-19.

---

image
Favele u Kolumbiji zovu 'invasiones'. U jednu od takvih sirotinjskih četvrti, nadaleko poznatu Comunu 13 i nekad najopasnije mjesto na svijetu, otišao sam u Medellinu, gradu vječnog proljeća.
Vinko Paić
---

U Bogoti su me na aerodromu dočekali Carlos, kojeg sam prije tri godine upoznao u pustinji Wadi Rum u Jordanu i njegova djevojka Angela. Oboje žive i rade u Bogoti i pomogli su mi da se iduća tri dana u njihovom rodnom gradu osjećam kao kod kuće. Već na prvi pogled dok sam se vozio prema hotelu u popularnoj Zoni Rossa gdje uglavnom odsjedaju turisti, osjetio sam onu prepoznatljivu neopisivu energiju koja vam se u Latinskoj Americi jednostavno uvuče pod kožu. Bilo da vam pogled bježi prema šarenim muralima poput onog meksičke umjetnice Fride Kahlo ili da radosno poskakujete uz latino ritmove na radiju i ulici.

---

image
Noćni život u Bogoti.
Vinko Paić
---

Već iste večeri nakon što sam promijenio dolare u pesose (za 100 dolara dobijete 394.000 pesosa) i kupio kolumbijsku SIM karticu, prošetali smo četvrti Zona Rossa i otišli u klub kojeg vodi Carlosov brat. Zaštitne maske u cilju suzbijanja koronavirusa obvezne su i vani i u zatvorenim prostorima, a većina Kolumbijaca toga se pridržava.

Bogota se nalazi na više od 2600 metara nadmorske visine, pa neki znaju imati glavobolju, ali takvih problema nisam imao. U stanovima nema ni grijanja ni klima uređaja, jer se dnevne temperature kreću oko 20 stupnjeva, dok su noćne oko deset.

---

image
Svi Kolumbijci su unatoč teškim uvjetima života vječito nasmijani.
Vinko Paić
---

Sutradan smo posjetili poznato bogotsko svetište Monserrate na 3200 metara nadmorske visine do kojeg se može doći pješice, žičarom ili uspinjačom, a jednom kad stignete doživjet ćete spektakularan pogled na Bogotu i okolicu. Jednako će vas oduševiti i hipsterka bogotska četvrt La Candelaria, baš kao i samo središte grada na kojem se nalazi trg posvećen vojskovođi Simonu Bolivaru. Preporuka je da se u ovaj dio grada ne zalazi kad padne mrak, pa već nakon šest sati nakon zalaska sunca, ovdje gotovo sve utihne.

Prava je šteta biti u Bogoti, a ne otići u 40-ak kilometara udaljeni gradić Zipaquira, gdje je slavni pisac Gabriel Garcia Marquez završio srednju školu i u kojem se nalazi prvo od čuda Kolumbije, Katedrala od soli, smještena 200 metara pod zemljom.

---

image
Katedrala od soli
Vinko Paić
---

Njezina je izgradnja u nekadašnjem rudniku soli stajala čak pet milijuna dolara, nalazi se na tri etaže i može primiti do pet tisuća ljudi. Od točke A do točke B najbolje se voziti Uberom, koji je siguran i jako povoljan, a zanimljivo je kako ovdje motoristi registraciju moraju imati čak i na kacigama, jer su mnoga ubojstva svojedobno izvršavali ubojice na motorima, koji su se zvali 'sicariosi'.

---

image
Prizor iz Comune 13.
Vinko Paić
---

Favele u Kolumbiji, inače, zovu 'invasiones'. U jednu od takvih sirotinjskih četvrti, nadaleko poznatu Comunu 13 i nekad najopasnije mjesto na svijetu, otišao sam u Medellinu, gradu vječnog proljeća kojim je nekad 'žario i palio' krijumčar narkotika Pablo Escobar. Danas je to siguran kvart prepun uličnih plesača i umjetnika.

---

image
U Comuni 13 najpopularniji suveniri su magneti s likom Pabla Escobara.
Vinko Paić
---

Preporuka je da se kretanjem po njemu koriste pokretne stepenice koje su izgrađene da bi olakšale život stanovnicima kvarta. Tu ćete naići i na park namijenjen djeci komune, a posvećen je dječaku kojeg je sa samo pet godina ubio zalutali metak u borbi gerila i paravojske. Vidjevši natpis 'Croatia' na mojoj majici razeselio sam sve poklonike nogometa za kojeg Kolumbijci naprosto žive jer mi je nekolicina veselo prišla dajući mi besu i uzvikujući ime Luke Modrića (te su večeri pomno pratili sraz između Argentine i svoje nogometne reprezentacije).

---

image
Kolumbijci obožavaju pratiti nogomet.
Vinko Paić
---

Kroz Comunu 13 vodio me Omar, koji u Medellinu živi posljednjih nekoliko godina, a tamo se preselio iz Calija, trenutno uz Barranquillu (u kojem su rođene Shakira i Sofia Vergara) jedan od najopasnijih gradova u Kolumbiji. Prije nego što smo automobilom došli do kvarta prošli smo opsežnu policijsku kontrolu. Tom su prilikom policajci Omaru uzeli paketić kanabisa kojeg je imao sa sobom. Kasnije sam od njega doznao da je u zemlji moguće posjedovati do 20 grama kanabisa i jednog grama kokaina čija je cijena oko 12 dolara. S obzirom da se kanabis može i legalno uzgajati, Omar mi priča kako se dao i u taj biznis, pa 'travu' izvozi i prodaje u zemlje u kojima je njeno korištenje zakonski priznato.

---

image
Omar je bio moj vodič kroz Comunu 13.
Vinko Paić
---

Nakon Comune 13 otišli smo i na posljednje počivalište Pabla Escobara, kojeg Kolumbijci, ili uzdižu u nebesa ili preziru. Tako mi je jedna prodavačica u Cartageni rekla da bi joj prerezali vrat kad bi prodavala majicu ili magnet s njegovim likom. Escobarov grob nalazi se u obiteljskoj grobnici na gradskom groblju i odmah ćete ga uočiti jer se na njemu uvijek netko nalazi, poput jedne djevojke, koja za vrijeme našeg posjeta, nije mogla zaustaviti suze s lica.

---

image
Posljednje počivalište Pabla Escobara.
Vinko Paić
---

Na samom kraju puta otišao sam u karipski dio zemlje. Prvo sam četiri dana proveo nedaleko Santa Marte u drvenoj kućici uz ocean gdje noćenje stoji svega stotinjak kuna. 

---

image
Noćenje u drvenoj kućici uz ocean stoji svega stotinjak kuna.
Vinko Paić
---

U obližnjem ribljem restoranu velike ukusne porcije hrane zajedno s prirodnim voćnim sokovima (možete birati između manga, marakuje i ostalog tropskog voća) stajat će vas oko 60-ak kuna. Za one željne kupanja i bijega od užarbane gradske vreve, ovaj tropski raj Kolumbije pravi je mamac za odmor.

---

image
Porcije hrane u Kolumbiji obilne su i jeftine.
Vinko Paić
---

Jednako kao i Cartagena koja se nalazi oko šest sati vožnje od Santa Marte. Ljetne temperature prisutne su cijele godine, a zbog turista, pretežito Amerikanaca, cijene su nešto više, no i dalje prihvatljive za hrvatski džep. Ovdje će vam na ulicama i plažama bez ustručavanja svoje usluge nuditi i dame noći (cijena seksa kreće se, vjerovali ili ne, već od 150 kuna).

---

image
U Cartageni je popularna plaža Hollywood.
Vinko Paić
---

Grad krasi kolonijalna arhitektura, okružuju ga 11 kilometara visoke gradske zidine, a šetnja Starim gradom (Centro historico) sigurna je za turiste, kojih ovih dana u Kolumbiji, baš kao i digitalnih nomada, ima kao i kod nas u ljetnim mjesecima. Ako se odlučite za posjet ovoj zemlji – budite sigurni u to da ćete biti dočekani raširenih ruku, a zbog povoljnih i niskih cijena gotovo sve će vam biti pristupačnije negoli u Lijepoj Našoj. Pa tako i nadaleko poznati zeleni dijamant (Kolumbija je bogata rudnicima smaragda i drži oko 80 posto svjetskog tržišta), kojeg možete kupiti za već od 100 eura.

---

image
Pravi zeleni dijamant možete kupiti već od sto eura.
Vinko Paić
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Vinko Paić Daniel Munoz AFP
Vinko Paić
Putovanje u Kolumbiju
Vinko Paić
Svi Kolumbijci su unatoč teškim uvjetima života vječito nasmijani.
Vinko Paić
Pravi zeleni dijamant možete kupiti već od sto eura.
Vinko Paić
Noćenje u drvenoj kućici uz ocean stoji svega stotinjak kuna.
Vinko Paić
Omar je bio moj vodič kroz Comunu 13.
Vinko Paić
Porcije hrane u Kolumbiji obilne su i jeftine.
Vinko Paić
U Comuni 13 najpopularniji suveniri su magneti s likom Pabla Escobara.
Vinko Paić
Noćni život u Bogoti.
Vinko Paić
Zaštitne maske obvezne su i vani i u zatvorenim prostorima, a većina Kolumbijaca toga se pridržava.
Vinko Paić
U Cartageni je popularna plaža Hollywood.
Vinko Paić
Posljednje počivalište Pabla Escobara.
Vinko Paić
Prizor iz Comune 13.
Vinko Paić
Favele u Kolumbiji zovu 'invasiones'. U jednu od takvih sirotinjskih četvrti, nadaleko poznatu Comunu 13 i nekad najopasnije mjesto na svijetu, otišao sam u Medellinu, gradu vječnog proljeća.
Vinko Paić
Kolumbijci obožavaju pratiti nogomet.
Vinko Paić
Katedrala od soli
Vinko Paić
Gotovo svi Kolumbijci mogu se pohvaliti da lijepo plešu.
Vinko Paić
Kolumbiju kao i sve zemlje Latinske Amerike krase šareni murali na ulicama.
Vinko Paić
Mural Fride Kahlo u četvrti Zona Rossa.
Vinko Paić
Slijetanje u Bogotu.
Vinko Paić
Bogota se nalazi na više od 2600 metara nadmorske visine.
Daniel Munoz AFP
Bivšu kolumbijsku senatoricu Ingrid Betancourt pobunjenici FARC-a šest su godina držali zatočenu u džungli.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/nas-novinar-proveo-je-dva-tjedna-u-jednoj-od-najopasnijih-zemalja-svijeta-zivot-je-visestruko-jeftiniji-nego-u-hrvatskoj-a-evo-za-koliko-se-prodaje-gram-kokaina-1168310 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0a6cc928d5468dddfe815fdde68036f77bee799f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na%C5%A1+novinar+proveo+je+dva+tjedna+u+jednoj+od+najopasnijih+zemalja+svijeta.+%C5%BDivot+je+vi%C5%A1estruko+jeftiniji+nego+u+Hrvatskoj%2C+a+evo+za+koliko+se+prodaje+gram+kokaina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnas-novinar-proveo-je-dva-tjedna-u-jednoj-od-najopasnijih-zemalja-svijeta-zivot-je-visestruko-jeftiniji-nego-u-hrvatskoj-a-evo-za-koliko-se-prodaje-gram-kokaina-1168310 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fnas-novinar-proveo-je-dva-tjedna-u-jednoj-od-najopasnijih-zemalja-svijeta-zivot-je-visestruko-jeftiniji-nego-u-hrvatskoj-a-evo-za-koliko-se-prodaje-gram-kokaina-1168310 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PUTOVANJE U KOLUMBIJU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotPUTOVANJE U KOLUMBIJU

Naš novinar proveo je dva tjedna u jednoj od najopasnijih zemalja svijeta. Život je višestruko jeftiniji nego u Hrvatskoj, a evo za koliko se prodaje gram kokaina

Piše Vinko Paić
17. veljače 2022. - 00:25

Nisam jedan od onih putnika koje privlače tipične turističke destinacije, pa se na mojoj 'bucket listi' obično nalaze egzotične i pomalo opasne zemlje. Jedna od takvih je Kolumbija u kojoj sam nedavno proveo 15 dana u vlastitom aranžmanu, jer mi je tako mnogo povoljnije putovati. Kad sam ljudima u svojoj najbližoj okolini rekao gdje idem, prva reakcija bilo im je odmahivanje glavom u smislu da nisam normalan, a onda bi obavezno još i dodali: 'Pazi da ti netko ne stavi nešto u kofer ili da te netko ne otme...!'

Ni kad odete na stranice našeg Ministarstva vanjskih poslova pa kliknete na preporuke o tome što očekivati od posjeta Kolumbiji nećete naići na rečenice 'sve je divno i krasno', već bi vas sva ta silna upozorenja o tamošnjoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:55