StoryEditor
ŽivotSVAKI KOMAD JE UNIKAT

Ljubav prema moru i rodnom otoku mlada bračka umjetnica pretočila u romantični i decentni nakit koji će svaka žena poželjeti nositi

Piše Merien Ilić
26. rujna 2019. - 11:03

Iako već dva desetljeća živi u Zagrebu, kamo je otišla na studij, a poslije odlučila tu i ostati, Petra Markusović i dalje punim srcem i dušom ćuti svoj rodni Brač, koji joj je, zahvaljujući njezinoj kreativnosti, nikad bliži.

Otočni život i ljepote rodnoga kraja, ova umjetnica podrijetlom iz Supetra na originalan način prenosi kroz nakit neobičnih formi poznat kroz brend "NaOtoku".

– Izrađujem nakit kako bih izrazila svoje misli i osjećaje, istraživala ili samo stvarala. Većina mojih radova pod utjecajem je mog otoka. "NaOtoku" znači na otoku, što za mene predstavlja mjesto mira, opuštanja i nepresušne inspiracije. Inspiracije je svugdje, priroda, forma, pokret, dodir... – opisuje Petra svoje radove, koje izrađuje od mesinga, bakra, srebra i reciklirane plastike te različite vrste kamenja.

Često najprije skicira neku ideju, a zatim je realizira kroz male serije, nekad tek po jedan primjerak. Nerijetko nakit miješa s malim perlicama prikačenim s najlonskom niti, a svaki komad je unikat ili napravljen u malim serijama.

Nakit je njezina preokupacija i životni poziv, pa se može pohvaliti kako zaista i živi svoj san.

Nakon Umjetničke škole u Splitu, diplomirala je na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Zatim je završila tečaj za izradu nakita u srebru i poludragom kamenju u Ateljeu Lazera Roka Lumezija, a prije tri godine završila je program osposobljavanja za oblikovateljicu suvremenog nakita na Pučkom otvorenom učilištu kod Davora Šuka.

Dugi niz godina bavila se aranžiranjem izloga te dizajniranjem odjeće i modnih dodataka, a zadnjih nekoliko godina oblikovanje nakita glavna joj je preokupacija.

– Otvorila sam obrt i studio u Zagrebu, iskoristila sredstva za samozapošljavanje preko HZZ-a, što mi je bio sjajan vjetar u leđa, nabavila alat i krenula u posao koji obožavam. Posla ima koliko hoćete. Mogla bih i 12 sati dnevno izrađivati nakit, ali kako imam malo dijete, ipak se moram ograničiti. U svakom slučaju, inspiracije mi ne nedostaje, a ni prilika za izlaganje. Izlažem na brojnim sajmovima, u galerijama u Splitu i Rovinju, objavljujem na Instagramu i Facebooku... – govori nam ova umjetnica, čiji nakit zaista nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Inspiriran je on ljubavlju prema moru, njegovom formom, oblicima, bojom i stanjem, inspiriran je idejom mjesta kojem autorica s Brača pripada. Noseći ovaj nakit kao ogrlice, narukvice, ili pak prstenje, čini vam se kao da ste sami izronili ili na plaži pronašli svoj dragi kamen.

Njezina najnovija kolekcija nazvana je "Faded memories", a čini je nakit od mesinga.

– U fokusu kolekcije je morsko staklo koje svaki komad nakita čini unikatnim, posebnim svojim zanimljivim i organskim oblicima nastalim utjecajem prirodnih sila. Morsko staklo asocira na prolaznost vremena, nostalgičnih ideja – otkriva ova romantična Bračanka.

#BRAČ#NAKIT#PETRA MARKUSOVIĆ

Izdvojeno

08. srpanj 2020 01:44