StoryEditor
ŽivotNEBESKE ČISTOĆE

Kupljena za 56, vaza prodana za devet milijuna dolara! Izgubljeno remekdjelo provelo 50 godina u kući u zabiti u Europi, okruženo mačkama i psima

Piše Hina
14. srpnja 2020. - 10:50
Pronađena vaza dio je male kolekcije vaza ”dvostruko oslikanih stijenki”, koje su izrađene od 1742. do 1743. godineAFP

Zaboravljena vaza, davno kupljenja za 56 dolara, prodana je u subotu na dražbi u Hong Kongu za devet milijuna dolara nakon što je otkrivena u domu starije žene u Europi.

Vaza koju je ugledna aukcijska kuća Sotheby's opisala kao  "izgubljeno remekdjelo", rijetki primjerak iz 18. stoljeća proveo je 50 godina u kući u zabiti u središnjoj Europi okružen mačkama i psima, prenosi CNN.

Vrlo neobična vaza, u kojoj se plavo bijeli porculan vidi kroz mrežastu porculansku strukturu, napravljena je za cara Qianlonga, koji je vladao Kinom više od 60 godina.

"Čudesno je da je ta iznimno krhka vaza preživjela pola stoljeća u kući okružena bezbrojnim kućnim ljubimcima", kazao je voditelj azijskog Sotheby'sa Nicolas Chow.

image
'Čudesno je da je ta iznimno krhka vaza preživjela pola stoljeća u kući okružena bezbrojnim kućnim ljubimcima', kazao je voditelj azijskog Sotheby'sa Nicolas Chow
Anthony Wallace


Vaza dvostruko oslikanih stijenki tek je jedna od nekoliko sličnih u svijetu, koje su izrađene od 1742. do 1743. godine.

Vlasnica je naslijedila

Kruškolika vaza primjerak je stila porculana  "yangcai (inozemne boje)", kojeg karakterizira uklapanje zapadnih boja i emajliranja u izradu porculana.

Vjeruje se da je vlasnica naslijedila vazu.

Ona je pozvala procjenitelje da pogledaju njezinu kinesku zbirku. Stručnjaci Sotheby'sa pronašli su zapis o njoj u arhivima pekinškog Zabranjenog grada.

Vaza je bila u carskoj Palači nebeske čistoće i car ju je cijenio zbog dizajna.

Aukcijska kuća nije otkrila u kojoj je europskoj zemlji vaza otkrivena.
 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 15:41