StoryEditorOCM
ŽivotČEST PROBLEM

Izbezumljeni partner se požalio: ‘Rijetko imamo seks - možda tri puta godišnje!‘. Psihoterapeutkinja mu dala odgovor

Piše Mozaik SD
24. kolovoza 2024. - 09:14

Pamela Stephenson Connolly poznata je psihoterapeutkinja koja pomaže parovima čiji je seksualni život obilježen problemima. Na temelju svog profesionalnog iskustva u redovitoj kolumni za Guardian često iznosi anonimne priče svojih klijenata popraćene savjetima.

Time postiže da čitateljska javnost postaje senzibiliziranija za navedenu problematiku kao i da oni koji izbjegavaju suočiti se s problemima u krevetu možda dobiju ohrabrenje ili riješenje problema.

image

ilustracija

Jean-claude Lother/Photo12 Via Afp

Ispovijest muškarca 

– Moja partnerica s kojom živim 20 godina kaže da nije zabrinuta zbog seksa. Iako se smatram iskusnim i osjetljivim ljubavnikom, naš se seksualni odnos nikad nije pravilno razvio do razine otvorenosti i ugode. 

Ona je nezainteresirana za istraživanje svog raspona užitaka i "zaboravlja" stvari koje sam je više puta učio o onome što me zanima. Postupno sam izgubio interes za ovaj nezadovoljavajući status quo i sada rijetko imamo seks - možda tri puta godišnje.

Kad pokušamo razgovarati o tome, ona je otvorena za razmatranje što bi moglo ometati naš seksualni život, a nejasno je nagovijestila zlostavljanje koje je doživjela u prošlosti. Ali ona poriče da je tjeskobna i ne želi potražiti savjetovanje (pokušala je otprilike dva puta).

image
/Shutterstock

Nježna je kad smo odjeveni i "uspravni", ali rijetko traži moje maženje u krevetu. Pažljiv sam prema onome što bi moglo biti u igri u njezinu prošlom životu i ne želim je gurati ni na koji način – bilo da tražimo pomoć ili da poboljšamo vlastiti seksualni život. Ali frustriran sam dihotomijom između onoga što se govori i onoga što se događa fizički. Također sam zabrinut da bi brak bez seksa mogao biti neodrživ – naveo je nesretni muškarac.

"Neseksualna intima"

Pamela Stephenson Connolly navodi da je riješenje u razgovoru između ljubavnika. Potrebno je podijeliti svoje istinske osjećaje i spoznati nutrinu svoje partnerice ili partnera.

– Kada se između dva partnera razvije ovakav zastoj i koji se zajednički tolerira godinama, uvijek postoje važni razlozi zašto oboje nastavljaju održavati status quo, a razlozi su obično povezani s dobrobitima cjelokupne veze. Svaki partner važe pozitivne i negativne aspekte neizgovorenog ugovora između njih i, ako je ravnoteža povoljna, izbjegavaju dovoditi u pitanje status quo. Tek kada se ravnoteža okrene kranje nepovoljno za jednog ili oba partnera, dolazi do pokušaja promijene.

Pa zašto sada? Zašto, nakon svih ovih godina vrlo malo seksa, koristite riječ neodrživo? Jednom ste dobili važan trag o "povijesnom zlostavljanju", ali to vam ostaje misterij.

image
/Shutterstock

Riješenje je u razgovoru. Budite ljubazni. Intimnost se ne odnosi samo na seksualna pitanja. Usredotočite se na svoju neseksualnu intimu i otkrijte tko je ona zapravo, zašto je tjeskobna i uplašena. I zašto se povlači. Podijelite svoje istinske osjećaje. Vjerojatno treba ozdraviti. Iako je savjetovanje možda bilo preveliki izazov za nju u ovom trenutku, možete joj pomoći ... i sebi – zaključila je Connolly.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 02:22