StoryEditorOCM
ŽivotVELIKO OTKRIĆE

Hrvatica u džepu pronašla papir, šokirala se kad je sve pročitala: ‘Nisam vjerovala, tad smo živjeli na jednoj plaći‘

Piše MOZAIK SD
9. svibnja 2023. - 14:56

Unatoč činjenici da je inflacija već četvrti mjesec u padu, hrvatski građani i dalje kupuju precijenjenu hranu. O rastu cijena koji smo doživjeli tijekom posljednjih šest i pol godina podsjetio nas je Zagreb.info sa slikom koju im je poslala čitateljica. Riječ je o fotografiji popisa za trgovinu koji je ona poslala svom mužu u studenom 2016. godine, godine kada je prosječna plaća u Hrvatskoj bila 5.805 kuna.

Na popisu se nalaze svinjski but, šećer, mandarine, maslac i mlijeko, a na njemu se jasno vidi kako smo, unatoč rastu prihoda u posljednjih šest godina, postali znatno siromašniji i koliko manje možemo kupiti danas, nego što smo mogli 2016. godine.

Svinjski but smo 2016. godine plaćali 22,97 kuna po kilogramu, a on sada košta i više nego dvostruko, 45,96 kuna. Slično je i sa šećerom, čija je cijena bila 4,89 kuna, sada je 10.02 kuna.

image
Zagreb.info

Krumpir se tada na akciji prodavao za 1,49 kuna po kilogramu, danas ga kupujemo za 4,97 po kilogramu, a jako su poskupjeli i mliječni proizvodi. Maslac Dukat tada smo mogli kupiti za 9,99 kuna, danas ga plaćamo 25,01 kunu.

Mlijeko smo 2016. godine kupovali za 3,76 kuna, a danas ga plaćamo 6,48 kuna.

“Nešto sam tražila po džepovima i slučajno našla taj popis iz 2016. Nisam mogla vjerovati da smo mandarine tad kupovali za manje od tri kune po kilogramu, pa danas je i krumpir skuplji od toga”, rekla je autorica fotografije.

“Tada smo živjeli na jednoj plaći i morali smo paziti na svaku kunu. Sjećam se kako sam četvrtkom čitala kataloge i pravila jelovnik što ćemo jesti taj cijeli tjedan, nije bilo mjesta za nepredviđene troškove. U međuvremenu sam se i ja zaposlila i sad je puno lakše. Ali i s boljim primanjima, navika je ostala pa u trgovinu ni danas ne idem bez popisa”, dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 05:47