StoryEditor
ŽivotŽIVOTNI ZAOKRET

Bivša japanska princeza volontira u njujorškom Metropolitan Museum of Art; Radi u azijskoj zbirci umjetnina

Piše MOZAIK SD
12. travnja 2022. - 14:35

Bivša japanska princeza Mako privukla je pažnju javnosti kada se odrekla svojih titula (i isplate od 1,3 milijuna dolara) zbog supruga koji je pučanin, a kojeg je upoznala još na fakultetu.

Sada je Mako Komuro (30), navodno, neplaćena volonterka u njujorškom Metropolitan Museum of Art, prenosi Daily Mail, a radi u azijskoj zbirci umjetnina. Također pomaže u postavljanju izložbe slika inspiriranih životom redovnika iz 13. stoljeća, a koja predstavlja budizam, piše Jutarnji list.

Muzej u kojemu volontira nalazi se na Upper East Sideu te je udaljen 10 minuta vožnje od njezina jednosobnog stana koji dijeli sa suprugom, budućim odvjetnikom Keijem Komurom (30). Par je bio zaručen punih osam godina prije nego što su prošlog listopada izrekli sudbonosno 'da' na maloj građanskoj ceremoniji u Tokiju. Budući da samo muški članovi japanske carske obitelji smiju oženiti pučanke, Mako je odlučila udati se iz ljubavi te se odrekla titule princeze, a njezini sinovi neće biti u redu za prijestolje.

Mako i Kei upoznali su se 2013. dok su oboje studirali na Međunarodnom kršćanskom sveučilištu blizu Tokija. Ona je studirala umjetnost i kulturnu baštinu, a zatim je nastavila raditi kao posebna istraživačica u Muzeju Sveučilišta. Također je studirala povijest umjetnosti na Sveučilištu Edinburgh u Škotskoj, a magistrirala je iz studija muzeja i galerija na Sveučilištu Leicester u Engleskoj 2016. godine, prenosi People.

image

Japanska princeza Mako i suprug Kei 

Philip Fong/AFP

"Kvalificirana je i vjerojatno se bavi predmetima u kolekciji. Uglavnom je to posao koji zahtijeva veliku pripremu i često to znači da je potrebno provoditi puno vremena u knjižnici", rekla je bivša kustosica Meta o novom poslu bivše princeze.

Mako je kći prestolonasljednika Fumihita i nećakinja vladajućeg japanskog cara Naruhita. Sa svojim se današnjim suprugom 'neslužbeno zaručila' 2017., a vjenčanje je bilo planirano za studeni 2018. godine. Tu su vijest u Japanu isprva dočekali s oduševljenjem, no onda je izbio skandal jer se otkrilo da njegova majka, udovica Kayo, nije bivšem zaručniku vratila 35 tisuća dolara kojima je htjela platiti školarinu svoga sina. Zbog toga su kritičari napali Keija da želi oženiti princezu samo zbog novca ili slave.

On je pak napisao objašnjenje na 24 stranice u kojemu je tvrdio da novac nije dar niti pozajmica, te da će ga vratiti. Međutim, nije poznato je li to zaista i napravio.

Unatoč svemu, njihova je ljubav opstala, a Mako je 2020. javno zamolila japansku javnost da podrži njezinu odluku da se uda za pučanina. "Mi smo jedno drugome nezamjenjivi, ne postoji nitko drugi na koga se možemo osloniti i u sretnim i u nesretnim trenucima", rekla je Mako.

Vjenčanje se održalo u listopadu 2021. godine, a mladenci nisu željeli veliko vjenčanje jer "njihov brak ne slavi mnogo ljudi", piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 17:42