StoryEditorOCM
Životkorbut i comaneci

Bile su silovane, zlostavljane, gladne; Gimnastičarske zvijezde sedamdesetih prošle su pakao, ali izašle kao pobjednice

Piše J.P.
8. kolovoza 2024. - 16:53

Olga Korbut ili Nadia Comaneci? Koja je bila bolja? Prošlo je pola stoljeća od najvećih trenutaka njihove slave, kada su gimnastičarke tinejdžerice skupljale medalje na Olimpijskim igrama.

Danas se njihov stil naziva "starom školom", općenito se drži da su sedamdesete godine prošlog stoljeća bile zlatno doba umjetničke gimnastike a kako tada nije bilo ni interneta ni društvenih mreža, milijuni ljudi pred televizijskim ekranima iščekivali su nastupe upravo tih dviju djevojčica, Olge Korbut i Nadie Comaneci.

Bilo je i drugih izvanrednih gimnastičarki tada, neke su osvojile i više odličja ali, popularnost Korbut i Comaneci odoljela je vremenu: i danas se naširoko raspravlja o njihovim postignućima, na različitim forumima analizira se svaki njihov pokret, a također i privatni život. A obje su prošle pakao.

Optužbe za zlostavaljanje

U ono vrijeme, prije pedesetak godina, malo se znalo o životu tih dječjih zvijezda. Moglo se uočiti da je Olga Korbut ljupko, nasmijano dijete, ostavljala je dojam da su njeni nastupi spoj čiste radosti, lakoće i prirodnog talenta.

image

Nadia Comaneci danas

Eventpress Golejewski/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ozbiljniju Nadiu Comaneci nazivali su savršenim, nepobjedivim gimnastičarskim strojem. Pa ipak, nekadašnje natjecateljice prisjećaju se kako je trener urlao na Olgu svaki put kada bi zaboravila "nalijepiti" na lice radosni osmijeh; postala je važna propagandna poluga nekadašnjeg Sovjetskog saveza.  Rumunjka Nadia imala je mnogo humanijeg trenera no, zbog njegovog bijega u inozemstvo teško je stradala i sama bila pod prismotrom tajne policije.

Obje, danas u šezdesetima, državljanke su SAD-a i kažu, gimnastika je ipak njihov život.

Bjeloruskinja Korbut je postala zvijezda na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine kada je osvojila tri zlatne medalje. Četiri godine kasnije u Montrealu gdje joj je glavna rivalka bila upravo Nadia Comaneci, ozlijedila se i dobila "samo" zlato i srebro. 

image

Olga Korbut (15)

-/Afp

Olgin trener bio Renald Ivanovič Kniš. Navodno ju je u početku smatrao lijenom ali talentiranom i uočio je njenu izvanrednu gibljivost.

Tek 1999. Korbut je javno progovorila o tome kako ju je fizički i seksualno zlostavljao. Jednom ju je tako jako udario da joj je ozlijedio bubnjić u uhu.

Sportski strojevi

- Istina je bila da mnoge gimnastičarke nisu bile samo sportski strojevi, nego i seksualne robinje svog trenera. Bile smo njegove priležnice, kazala je i opisala kako ju je trener silovao upravo prije nastupa u Munchenu. Prethodno ju je napio. Ustvrdila je da je to mučenje potrajalo nekoliko godina dok nije "prešao na mlađe djevojke". 

image

Nadia Comaneci u Montrealu 1976.

-/Afp

Kniš je sve opovrgnuo i izjavio da bi Olgi Korbut najradije pljunuo u lice ali, nakon nje javilo se još gimnastičarki koje su ga također optužile za spolno zlostavljanje. Iako nije osuđen, trenerski posao više nije mogao dobiti.

Korbut je karijeru završila 1977. godine, diplomirala na Pedagoškoj akademiji, udala se za glazbenika, rodila sina i potom je čitava obitelj emigrirala u SAD.

Brak joj se raspao ali, ona se prihvatila trenerskog posla a često nastupa na TV-u i drži motivacijske govore. Dočekuju je s počastima, primila je mnogo priznanja za svoj rad ali, i ona i njena obitelj nisu isuviše profitirali od njene slave - prije sedam godina je morala zbog stiske s novcem prodati svoje medalje a njen sin imao je ozbiljnih problema sa zakonom zbog krivotvorenja novčanica.

Tajna policija

Nadiu Comaneci nevolje su čekale tek nakon slave i uspjeha. U svojoj 14. godini u Montrealu 1976. dobila je pet medalja, tri zlata, te po jedno srebro i broncu. Nakon četiri godine, u Moskvi je osvojila još dvije zlatne i dvije srebrne medalje.

image

Olga Korbut 1999. godine

Bobbo Lauhage/Afp

Međutim, nakon igara u Moskvi njen trener Béla Károly pobjegao je sa suprugom u SAD, a Nadia se vratila u Rumunjsku.

Stavljena je pod prismotru kako i ona ne bi pobjegla. Trenirala je mlađe gimnastičarke i nije smjela putovati.

Diktatorski predsjednik Nicolae Ceaușescu dodijelio joj je priznanja, između ostalog proglašena je najmlađim "herojem socijalističkog rada", ali imala je jedva dvadeset godina kada je gotovo ostala bez prihoda, ona i njena obitelj jedva da su imali što za pojesti a pratili su je i prisluškivali svakodnevno.

Diktatorov sin Nicu poželio ju je kao trofej, često su viđani zajedno na prijemima i drugim okupljanjima ali Nadia je tvrdila da mu nije bila djevojka - barem ne svojevoljno.

Nicu je poslao tajnu policiju na vrata mladiću kojega je tada voljela a oni su mu zaprijetili smrću. Gimnastičarka je sutradan imala pobačaj, pokušala se ubiti - premda je kasnije tvrdila da je počinila slučajnu pogrešku - a potom je, ne mogavši više izdržati, kako je rekla, tmurnost života, s nekoliko sunardodnjaka pobjegla noću iz Rumunjske preko zaleđene rijeke.

Bilo je to samo par tjedana prije revolucije i svrgavanja  Ceaușescua. Ali, po dolasku u SAD, postala je žrtva prevare i pohlepe.

Čovjek koji joj je pomogao pri bijegu, Constantin Panait, proglasio se za njenog menadžera i skupo je naplaćivao njene javne nastupe a ona nije od toga imala ništa. Napokon,iz te situacije izvukao ju je njen stari trener Béla Károly.

image

Nadia Comaneci

Napokon ljubav

Potom se dogodila ljubav, kada je susrela Barta Connera  nekadašnjeg olimpijca koji je i sam bio osvajač zlata. Nadia i on su zajedno otvorili gimnastičku školu.

Vjenčali su se 1996. u Bukureštu; Conner je zbog supruge prešao na pravoslavlje, taj dan proglašen je neradnim a rumunjska televizija prenosila je čitav događaj.

Nadia je nakon slavne i nesretne mladosti pronašla stabilnost i mir a u 45 godini života rodila je zdravog sina Dylana koji danas ima 18 godina.

Rumunjska gimnastičarka - koja ima i američko državljanstvo - veoma je aktivna u javnom životu i na društvenim mrežama, prikuplja novac u dobrotvorne svrhe i uvijek je uključena u Olimpijske igre.

image

Nadiau Comaneci (14) nevolje su čekale tek nakon slave i uspjeha. U svojoj 14. godini u Montrealu 1976. dobila je pet medalja, tri zlata, te po jedno srebro i broncu. Nakon četiri godine, u Moskvi je osvojila još dvije zlatne i dvije srebrne medalje.

Staff/Afp

Avion kojim je ove godine na igre stigla rumunjska reprezentacija nosi njeno ime i oslikan je siluetom njenog tijela u skoku.

Nadia Comaneci na Facebooku često objavljuje lagane vježbe za održavanje kondicije; ima 62 godine i u odličnoj je formi.

Desetka

Rivalstvo između nje i Olge Korbut daleka je prošlost. Obje su doživjele da se neke vježbe nazovu po njima a neke su čak i zabranjene zbog mogućnosti ozljeda. Mnoge gimnastičarke nisu dobro prošle pokušavajući ih izvesti.

Zasigurno su pridonijele u svoje vrijeme silnoj popularnosti  gimnastike u koju su unijele nove, akrobatske elemente.

Također imale su i posebnu karizmu jer je u njihovj disciplini umjetnički dojam itekako bitan.

Životna iskušenja svakako su im bila teža od onih sportskih budući da obje i dalje zaljubljene u gimnastiku.

A njihovi fanovi i dalje raspravljaju je li pošteno što je Nadia dobila "čistu desetku" a Olga nije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 18:35