StoryEditorOCM
ŽivotNE TREBA PANIČARITI

Ako zmija krene na vas, ovo napravite! Biolog tumači kako se najbolje zaštititi, profesionalni hvatač ima važan savjet

Piše MOZAIK SD
3. lipnja 2024. - 17:22

Sve je više vijesti o najezdi zmija. Telefoni vatrogasaca užareni su od prijava građana, ne susreću ih samo u selima i kamenitim područjima, nego, na žalost, i u gradovima, ulazima zgrada.

Situacija je ista, sudeći po vijestima, u Splitu, Zadru, drugim hrvatskim gradovima, ali i diljem regije.

Građani javljaju da im je zmija u dvorištu, ali i unutar namještaja, izvještava TV Prva.

Prema riječima profesionalnih hvatača zmija, ulaze u motore, automobile, bankomate, čak i krevete i frižidere. Ovakve vijesti, razumljivo, siju paniku među građanima, ali je prisustvo ovih gmazova u ovo doba godine zapravo normalno.

Kristijan Ovari, biolog iz Zoološkog vrta u Beogradu, za TV Prvu je još jednom istakao kako su zmije na našim prostorima vrlo ugrožena vrsta i da ih nikako ne smijemo ubijati.

- One su izuzetno ugrožena vrsta, kao i vodozemci. Nema ih! Mi koloniziramo prostore za gradove, uzimamo njihova staništa, a one pokušavaju opstati. Gradovi su im privlačni zbog puno miševa, kojih ima u svim ljudskim staništima. S druge strane, asfalt i betonske zgrade se zagrijavaju, a njima je potrebna toplina - objašnjava Ovari.

Ističe i kako se zmije puno više boje nas, nego mi njih.

image
Screenshot/

- One jako loše vide. Palacaju jezikom i tako njuše, a kada nas uoče, gledaju kako pobjeći. Jutros sam vidio tužnu scenu, smuk koji nije otrovnica ležao je umlaćen. Ali, to je priča o neznanju. Moramo da voditi računa o životinjama - kaže Ovari.

Ovari ističe kako se, zapravo, gradu najviše približavaju neotrovni smukovi, dok otrovnice poput poskoka ipak više obitavaju u šumama.

- Ipak, i u slučaju da vas poskok ugrize, imate na raspolaganju dobrih četiri sata hodanja pješke da stignete do liječnika i primite protuotrov. To vrijeme je i više nego dovoljno - ističe Ovari.

On upozorava da ipak "ne treba glumiti Indianu Jonesa, pa na svoju ruku pokušavati izliječiti ugriz".

- Ukoliko zmiju pronađete u svojoj kući ili u namještaju, izbacite je vani. Ako se ne usuđujete drugačije, istjerajte je metlom - kaže Ovari.

image

Zmija na splitskim Blatinama
 

Kako se ponašati ako naiđemo na zmiju?

Važno je nositi štap sa sobom, kad god idemo na ona područja gdje je moguće sresti se s njom.

- Prije nego bilo gdje sjednemo, treba provjeriti spava li tu neki poskok ili druga zemlja. Ako spava, samo trebamo malo udarati štapom u tlo i ona će pobjeći. Nema potrebe da umlaćujemo nesretnu životinju. Također, treba biti sabran.

U blizini rijeka, voda, jezera, normalno je očekivati bjeloušku ili ribaricu. Zmije su svuda oko nas, i dobro je što je tako. Nisu sve životinje tako opasne, koliko u nama postoji urođeni strah - kaže Ovari za TV Prvu.

Profesionalni hvatač zmija, Vladica Stanković, kaže da svatko koga ugrize zmija treba otići liječniku, bez obzira je li u pitanju otrovnica ili ne.

image

Kravosas je najveća europska zmija, može narasti do dva metra

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

- Otrovnice na mjestu ugriza ostavljaju dva uboda, dvije rupe, koje su lako prepoznatljive. Ugriz zmije koja nije otrovnica izgleda kao da vas je neko ogrebao, kao noktom. Kod liječnika treba otići jer i zmija koja nije otrovnica može napraviti bakteriološki problem kao krpelj.

Možda se hranila glodavcem koji je zarazan, može doći do infekcije - upozorava Stanković.

Na pitanje kako razlikovati otrovnicu od zmije koja nije otrovna, hvatač zmija ističe da je poskok jedna od najprepoznatljivih otrovnih zmija.

- Poskok se prepoznaje po romboidima, rogu na glavi i po tome što naraste od 70 do 80 centimetara - kaže on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 02:41