StoryEditorOCM
Zdravljepošast

Zašto drastično raste broj mlađih ljudi oboljelih od opake vrste raka? Liječnici: Mislimo da smo napokon shvatili!

Piše JL
18. studenog 2024. - 23:19

Liječnike diljem svijeta zabrinuo je nagli porast broja mladih ljudi koji su oboljeli od raka debelog crijeva, piše Daily Mail. Broj osoba starih između 25 i 49 godina koje su u posljednjih 30 godina oboljele od te bolesti porastao je za 52 posto, pokazuju studije.

Michelle Hughes, gastroenterologinja u Kliničkom bolničkom centru Yale Medicine, smatra da je moguće da je do porasta broja oboljelih došlo zbog povećane upotrebe mikroskopskih kemikalija u svakodnevnim predmetima.

Hughes je rekla da su one u medicini poznate kao kemikalije koje ometaju endokrini sustav. "Riječ je o malim česticama u zraku i kemijskim zagađivača koji remete zdravu ravnotežu bakterija u našim crijevima", rekla je Hughes, prenosi Jutarnji.

"To može izazvati upale i stres koji zatim mogu izazvati rak", dodala je gastroenterologinja. "Ljudi rođeni nakon 1950. godine mogli bi biti u većim problemima jer su tijekom života bili izloženi većem broju promjena u okolišu te zagađivača", ustvrdila je Hughes.

Pesticidi kao i cigarete

Među kemikalijama koje ometaju endokrini sustav nalaze se i pesticidi koji se koriste u proizvodnji voća i povrća. Daily Mail navodi da je jedna studija sugerirala da bi poljoprivredni pesticidi mogli biti štetni koliko i cigarete.

Pesticidi koji se koriste u poljoprivredi mogu se zadržati na voću i povrću, što znači da ih često i pojedemo. Druga je studija pokazala da je rak debelog crijeva češća pojava na područjima s jakom poljoprivrednom proizvodnjom.

Brojni stručnjaci smatraju da su loše dijete sazdane od ultraprocesuirane hrane krive za porast broja oboljelih od raka debelog crijeva. Osobe koje jedu takvu hranu najčešće ne unose dovoljno vlakana koje su ključne za zdravu probavu.

Renomirani stručnjak za prehranu Tim Spector rekao je Newsweeku da je važno da ljudi jedu voće, povrće, cjelovite žitarice te orašaste plodove - hranu bogatu vlaknima.

Vlakna su bitna

Spector je rekao da se osobe od raka debelog crijeva ne mogu zaštititi samo izbjegavanjem nezdrave hrane već da moraju jesti zdrave namirnice. Vlakna pomažu regulirati probavu i skraćuju vrijeme u kojem su štetne tvari u kontaktu s debelim crijevom, dodao je Spector.

Moguće je i da su nebiološki faktori doveli do porasta broja oboljelih od raka debelog crijeva. Smatra se da su bolja dijagnostika i povećana svijest o bolesti također povećale broj oboljelih. Logično, što više mladih ljudi zna kako simptomi bolesti izgledaju, to su veće šanse da će otići na pregled i dobiti dijagnozu.

Kolorektalna kirurginja Anne Mongiu upozorila je da se simptomi poput krvi u stolici, umor i bol u trbuhu još uvijek odbacuju kao simptomi manje opasnih bolesti kao što su sindrom iritabilnog crijeva. Pozvala je sve da budu oprezni te da pravovremeno reagiraju na sumnjive pojave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2024 23:25