StoryEditorOCM
ZdravljePromjene i godine

U menopauzi vas muče valunge, nesanica, depresija. Jeste li osjetili i ovaj neugodni simptom?

Piše Mozaik SD
6. rujna 2023. - 12:20

Menopauzu nam obično signaliziraju simptomimi poput valunga, nesanice, osjećaja depresije, ljutnje… Ili pak sve zajedno, piše t-portal.

Najmanje se govori o još jednoj vrlo neugodnoj pojavi, a to su problemi s probavom, problemi s plinovima. Naime, razdoblje perimenopauze i menopauze sa sobom donosi značajan porast probavnih i gastrointestinalnih problema.

- Refluks kiseline, zatvor, proljev, nadutost i nastanak plinova mogu biti vrlo česti - kazala je ginekologinja Renita White.

Znanost obično okrivljuje hormone za sve što se događa s našim tijelom i psihom tijekom menopauze, pa tako neke studije pokazuju da je smanjenje estrogena povezano s povećanim zatvorom. No, druga istraživanje vele kako kada žene dobije (dodatan) estrogen, može imati još veći zatvor... I sad ti budi pametan.

image
/Shutterstock

Gastroenterolozi vele kako hormoni mogu utjecati na usklađeno gibanje mišića probavnog trakta, ali i da zatvor može biti posljedica promjena u percepciji stresa, a ne izravnog utjecaja spolnih hormona.

Ginekologinja dr. Taniqua Miller smatra da kortizol ne samo da potiče skladištenje masnoće, već i usporava probavu, uzrokujući povećanu nadutost i stvaranje plinova. Ukazuje i na slabljenje mišića dna zdjelice, a i upozorava kako propisani lijekovi za zdravstvena stanja poput bolesti štitnjače i visokog krvnog tlaka mogu nagovijestiti gastrointestinalne smetnje.

image
/Shutterstock

- Neke skupine lijekova za krvni tlak, antidepresivi ili dodaci željeza mogu uzrokovati promjene u probavnom traktu, poput zatvora - upozorava dr. Miller, a prenosi t-portal.

Može vam pomoći duže i redovitije spavanje, tjelovježba, laganija prehrana... Najbolje bi bilo da "slušate" svoje tijelo i signale koje vam šalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:38