StoryEditorOCM
U fokusuNutritivno bogatstvo

Ovih dana dozrijeva u dalmatinskim vrtovima i smatra se bombicom zdravlja. Obavezno nabavite ovo voće jer je zapanjujuće ljekovito, ima ga na Braču...

Piše Javorka Luetić
31. listopada 2020. - 10:22

Žižula (lat. Zizyphus jujuba), stablo iz porodice krkavina, poznato i pod imenima kineska datulja, čimičak, čičindarica, čičindula.... ovih dana dozrijeva u mnogim dalmatinskim vrtovima i smatra se bombicom zdravlja. Potječe iz jugoistočne Azije, gdje se prvi put spominje u drevnim kineskim pjesmama, prije 2500 godina.

Veličinom je slična šljivi ili maloj datulji, a okusom i teksturom podsjeća na jabuku. Zreli plodovi su mekani, nakon čega se naboraju i pocrvene, pa se stoga naziva i kineska crvena datulja. Tek kada pocrvene, plodovi se mogu jesti, iako ih mnogi radije beru prije tog posljednjeg stadija. Tada je pulpa hrskava i slatka. U tradicionalnoj kineskoj medicini plod, sjemenke i kora žižule koristili su se za liječenje anksioznosti i nesanice te za poticanje apetita ili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:25