StoryEditorOCM
ZdravljeBez glutena ili ne?

Stručnjak otkriva: ‘Ova mnogima omiljena prehrana je zapravo puna štetnih kemikalija, može uzrokovati ozbiljne probleme‘

Piše M. K. P./MOZAIK SD
27. rujna 2024. - 08:09

To je sastojak tisuća naših omiljenih namirnica koji je postao negativac u očima wellness influencera. Posljednjih godina, bezglutenska  (gluten- free) hrana postala je vrlo popularna, ne samo među osobama s celijakijom, nego i među onima koji vjeruju da je ovakav način prehrane zdraviji. Međutim, postavlja se pitanje - jeli prehrana bez glutena zaista zdravija za sve, ili je to samo prolazan trend? Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a s tim onda i u pšeničnim proizvodima poput kruha i tjestenine.               

Prema anketama, izbjegava ga oko osam posto Britanaca iz ‘zdravstvenih‘ razloga, prenosi DailyMail. Ali jedan od vrhunskih gurua prehrane u Velikoj Britaniji izdao je oštro upozorenje protiv popularnih proizvoda bez glutena zbog potencijalnih zdravstvenih rizika.

image

Kolači i peciva bez glutena su sve popularniji.

/Shutterstock

Nedostatak vlakana i proteina

Prema profesoru Timu Spectoru, stručnjaku za prehranu i osnivaču popularne aplikacije za dijetu ZOE, nekima od najpopularnijih bezglutenskih namirnica ozbiljno nedostaju vitalni hranjivi sastojci poput vlakana i proteina koji zasituju — što će obuzdati napadaje gladi i ograničiti grickanje.

Za razliku od alternative koja sadrži gluten, oni su prepuni kemikalija poput emulgatora koji se povezuju s povećanjem učestalosti raka crijeva  u mlađima od 50-ih.  Profesor Tim Spector otkriva zašto vas alternative bez glutena mogu ostaviti gladnima i pridonijeti unosu potencijalno štetnih aditiva

U video isječku objavljenom na TikTok kanalu znanstvenika, prof Spector je analizirao četiri različite vrste tjestenine i zaključio da je opcija bez glutena najgora za vaše zdravlje.

@tim.spector ‘Don’t be fooled into thinking that if a product is gluten free that means it’s healthier.For the majority of us who aren’t coeliac or don’t have an intolerance, wholegrain alternatives are often less processed !’#timspector #tips #food #healthy #healthyfood #drink ♬ original sound - Tim Spector MD FRCP OBE

- Nemojte se zavaravati i misliti da ako je proizvod bez glutena to znači da je zdraviji... alternative od cjelovitih žitarica često su manje prerađene, rekao je u videu na TikToku koji je do sada prikupio 104.000 pregleda. 

Otprilike jedan od 100 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od celijakije, pri čemu imunološki sustav pretjerano reagira na gluten.  Stanje znači da pacijenti pate od niza iscrpljujućih simptoma kada jedu gluten, uključujući bol u trbuhu, nadutost i proljev. S vremenom se oštećenja nakupljaju u crijevima, što često dovodi do ozbiljnih nedostataka hranjivih tvari i oštećenja živaca.

Intolerancija na gluten

Međutim, smatra se da daljnjih 13 posto ljudi pati od takozvane nespecifične osjetljivosti na gluten (NCGS).Tada unos proteina izaziva neugodne simptome kao što su nadutost i neredovita stolica. Znanstvenici još nisu sigurni razlog zašto su neki ljudi pogođeni time, a neki vjeruju da bi to moglo biti zbog nocebo efekta — kada ih izazove očekivanje da će patiti od simptoma. 

Profesor Spector proveo je analizu četiri popularne vrste tjestenine na policama supermarketa kako bi usporedio hranjivost s alternativama bez glutena. -Trenutno postoji velika pomama za kupnjom tjestenine bez glutena misleći da će vam biti dobra, rekao je profesor Spector u snimci, ali postoje neki problemi.

Odabirući paket špageta bez glutena, on kaže: - Ovi, napravljeni od riže i kukuruza i emulgatora, zapravo imaju vrlo malo proteina ili vlakana. Sastoji se od oko sedam posto vlakana i oko tri posto proteina.  U usporedbi s običnom pšenicom koja zapravo sadrži gotovo šest posto proteina i oko dva posto vlakana.Ako želite više vlakana, uzmite špagete od cjelovitog zrna pšenice. Ovaj ima osam posto vlakana i slične količine proteina.  Za one koji trebaju bezglutensku opciju, profesor Spector preporučuje tjesteninu od crvene leće.

image

Različite vrste gluten-free tjestenine.

/Shutterstock

Kako piše DailyMail, studije procjenjuju da se oko osam posto Britanaca odlučuje ne jesti gluten jer vjeruju da je to zdraviji izbor.

- Počeo sam ih koristiti u kuhanju, stalno su sve bolji. - Ovi momci imaju približno ista vlakna kao špageti od integralnog brašna i oko 12 posto proteina. - Pogledajte te etikete i napravite zdrav izbor, neki su od savjeta. 

Više masti,soli i šećera

Prethodne studije pokazale su da opcije bez glutena možda nisu bolje ni za naš struk. Istraživači sa Sveučilišta u Hertfordshireu analizirali su nutritivne profile više od 1.700 prehrambenih proizvoda u supermarketima i otkrili da, s iznimkom krekera, hrana bez glutena sadrži više masti, soli i šećera, a također ima niži sadržaj vlakana i proteina od svojih ekvivalenata.

Troškovi su također bili značajno viši u svim kategorijama hrane – srednji trošak bezglutenskog smeđeg i bijelog kruha te bijelog i cjelovitog brašna bio je više od četiri puta veći od uobičajenih ekvivalenata. Govoreći o nalazima, objavljenim u Journal of Human Nutrition and Dietetics 2018., autorica studije dr. Rosalind Fallaize zaključila je da hrana bez glutena ‘ ne nudi ‘ nikakvu nutritivnu prednost u odnosu na običnu hranu.

-‘Ona‘ nije zdravija alternativa za ljude koji ne trebaju dijetu bez glutena, zaključila je.

image

Bezglutenski proizvodi.

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2024 20:28