stdClass Object ( [id] => 1060377 [title] => Osnivač nove poliklinike za dječje bolesti u Zadru: Broj djece s razvojnim poremećajem kukova u Hrvatskoj je vrlo velik, pregled treba obaviti rano [alias] => osnivac-nove-poliklinike-za-djecje-bolesti-u-zadru-broj-djece-s-razvojnim-poremecajem-kukova-u-hrvatskoj-je-vrlo-velik-pregled-treba-obaviti-rano [catid] => 414 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Zadru je nedavno otvorena Poliklinika za dječje bolesti pod motom: „Prvo djeca!“, koju su mnogi roditelji s radošću dočekali jer na jednom mjestu imaju mogućnost dijagnostike i liječenja djece i konzultiranja s različitim specijalistima. Više o radu poliklinike kazao nam je njezin osnivač i voditelj prim. dr. sc. Ozren Vrdoljak, dr. med. spec. ortopedije i subspec. iz dječje ortopedije.

Zašto ste se odlučili na otvaranje dječje poliklinike u Zadru? Imate li neku vezu sa Zadrom, ili je to zato što na tom području nema mogućnosti cjelovite obrade i liječenja djece s različitim dijagnozama? Koliko je na odluku utjecala obiteljska tradicija budući da vam je i otac ortoped, kad ste se "zarazili" strukom?

- Dugogodišnje bavljenje sportom, kao i ljubav prema prirodnim znanostima učinili su ortopediju mojim logičnim izborom. U početku mi se ortopedija činila kao grana koja odgovara mom karakteru sportaša, na koji su se nadovezali entuzijazam i želja za pomaganjem ljudima. Uz oca ortopeda, danas mi se čini da izbor i nije bilo toliko težak. Sa Zadrom postoji dugogodišnja veza jer sam od djetinjstva ljetovao u Sv. Filipu i Jakovu nadomak Zadra, a unazad pet godina u gradu Zadru sa suprugom Ninom i troje djece provodim svako ljeto. S obzirom na struku kojom se bavim primijetio sam da, kao i u ostatku Hrvatske, postoji povećana potreba za dijagnostikom i liječenjem djece, poglavito iz područja dječje ortopedije, te je tako na početku otvorena Poliklinika za dječju ortopediju.

Ubrzo se, vođeni zahtjevima pacijenata na širem zadarskom području, rodila ideja o stvaranju centra izvrsnosti, gdje bi mali pacijenti imali mogućnost dijagnostike i liječenja iz različitih specijalnosti na jednom mjestu. Tako smo supruga i ja otvorili Polikliniku za dječje bolesti, svojevrsni HUB subspecijalista, koji pridonosi bržem protoku informacija, mogućnosti bržih konzultacija, pogotovu kod pacijenata koji zahtijevaju multidisciplinarni pristup, a takvih je sve više. Takvim pristupom pacijentu skraćuje se vrijeme potrebno za postavljanje točne i pravovremene dijagnoze, što u nekim slučajevima može spasiti život.

---

image
Dječja poliklinika Zadar - ortoped dr. Ozren Vrdoljak
---

S obzirom na to da ste ortoped specijaliziran za djecu – možete li reći koja je najčešća patologija kod djece?

- Najčešće nam dolaze djeca zbog prirođenih ili stečenih deformacija stopala (spuštena stopala, pes ekvinovarus, pes metatarzusvarus), krivog hoda, O nogu, X nogu, deformacija kralježnice (skolioze, kifoze). Svakako posebno treba spomenuti razvojni poremećaj kukova, kojih je u Hrvatskoj veliki broj.

Zašto dolazi do razvojnog poremećaja kuka i kako se taj problem dijagnosticira?

- Do danas uzrok nastanka razvojnog poremećaja kuka ostaje nepoznat. Faktori rizika, kao npr. pozitivna obiteljska anamneza (ako je netko u obitelji već imao poremećaj razvoja kuka), porod zatkom, asimetrična abdukcija kukova ili ograničena abdukcija kukova, jednostrana ili obostrana i neki drugi, mogu upućivati na problem. Međutim, ako se pregled obavi dovoljno rano, tada faktori rizika nemaju značenje. Kod nas je učestalost dosta velika, pa u nekim županijama iznosi i do 10 posto. Najbolja metoda za rano otkrivanje razvojnog poremećaja kuka je ultrazvučna dijagnostika, koja u kombinaciji s kliničkim pregledom daje najtočniju informaciju o stanju novorođenačkih kukova.

Zbog toga bi kombinirani ultrazvučni i klinički pregled kukova trebao obavljati prvenstveno dječji ortoped. Pedijatar može obavljati ultrazvučni skrining kukova, ali daljnje praćenje ili liječenje, ako je potrebno, obavlja isključivo dječji ortoped. Takav kombinirani pregled trebalo bi učiniti što ranije, a najkasnije između četvrtog i šestog tjedna života djeteta.

---

image
Dječja poliklinika Zadar
---

Kako se liječi, o čemu ovisi metoda liječenja, te jesu li sve dostupne u vašoj poliklinici?

- Liječenje je u više od 95 posto slučajeva konzervativno ako se otkrije dovoljno rano, a liječi se, ovisno o stupnju deformacije, sadrenom (gips) imobilizacijom, abdukcijskim pomagalima ili Pavlikovim remenčićima. Ako se ispravna dijagnoza postavi rano, mogućnost izlječenja je velika. U našoj poliklinici u Zadru koristimo sve konzervativne metode liječenja.

Što je s liječenjem drugih problema kao što su skolioze, deformiteti ruku i nogu, stopala? Koliko su ove anomalije prisutne, jesu li češće u usporedbi s nekim prošlim vremenima i liječe li se danas modernije?

- Ne bih rekao da je učestalost prirođenih deformacija povećana. S druge strane, zbog današnjeg načina života - djeca više sjede za kompjutorom, premalo se kreću, nemaju sportskih aktivnosti - većina djece se nepravilno drži, što može dovesti do nastanka ili pogoršati već prisutne deformacije kralješnice, npr. skoliozu ili kifozu. Liječenje se u većini slučajeva nije promijenilo, ali zbog napretka tehnologije i novih materijala, ortoze ili udlage koje koristimo puno su lakše i praktičnije za nošenje, te se postižu i bolji rezultati liječenja.

Na pregled ortopedu mnogi zabrinuti roditelji dovode djecu tražeći drugo, ponekad i treće mišljenje! Kako to doživljavate?

- U našem poslu je to uobičajena pojava. Svaki od kolega želi najbolje, ali često, iskustvo i usko bavljenje određenim područjem bude presudno u dolasku do točne dijagnoze. Upravo zbog toga bilo mi je važno okupiti neke od najboljih liječnika u svom području na jednom mjestu.

Ortopedija se posljednjih desetljeća brzo razvija pa je vjerojatno i liječenje nekih bolesti značajno napredovalo. Možete li dati neke usporedbe i ispričati neki dobar primjer uspješnog liječenja iz prakse?

- Mnogo je priča koje su lijepo završile, ali možda jedna od najdražih je o djevojčici s višestrukim ortopedskim i kirurškim deformacijama i nedostacima, kojoj nisu davali velike šanse za samostalan život. Danas je to djevojčica od desetak godina koja trči, vozi bicikl i potpuno je samostalna. Jednim multidisciplinarnim pristupom u koji su bili uključeni ortoped, kirurg, fizijatar, psiholog, neuropedijatar, radiolog i fizioterapeuti uspjeli smo postići fantastične rezultate liječenja, što nam je i vodilja za sveobuhvatni pristup pacijentima u našoj poliklinici.

Koliko današnji način života utječe na zdravlje djece i mladih, jer svjedoci smo da djeca sve dulje sjede pred računalima i drugim spravicama, malo se kreću, nepravilno se hrane i sve su deblja, malo njih se bavi sportom, iako se volimo pohvaliti da smo sportska nacija! Imate li neke savjete za roditelje?

- Situacija koju viđamo u ambulantama posljednjih godina je sve lošija. Nedostatak kretanja, loša prehrana, računala, igrice… Nažalost i ono malo slobodnog vremena što ostane djeca provode u kući uz tablete i smartphonove. Sve to dovodi do zdravstvenih problema u sve mlađoj dobi. Djecu treba poticati na što više aktivnosti kako bi se bolje razvijala te uz pravilnu ishranu bila zdravija.

Što mislite u kojoj dobi je najbolje uključiti dijete u bavljenje sportom i koje su fizičke aktivnosti po vašem mišljenju najkorisnije za pravilan rast i razvoj djece? Mislim na opću populaciju a ne na djecu kod koje se prepozna neki izniman talent.

- Ne postoji dobna granica za bavljenjem sportom. U predškolskoj dobi kroz igru, a u školskoj kroz treninge sa stručnim kadrom koji je školovan za rad s djecom određenog uzrasta. Bilo koji sport, kao i promjena više sportova u mlađoj dobi, razvija vještine i pomaže normalnom rastu i razvoju djece. Ako se pokaže da je neko dijete talentirano i pokazuje veći interes za određeni sport, takvo dijete treba dalje usmjeravati kako bi iskoristilo svoje potencijale.

Smije li se djecu forsirati, što također rade neki roditelji, koji djecu doživljavaju kao projekt. Može li se dogoditi da im tako naprave više štete nego koristi?

- Nažalost, u ambulanti se susrećemo sa sve više mladih sportaša koji bivaju ozlijeđeni. S obzirom na napore i zahtjeve koji se postavljaju pred djecu, događaju se ozljede u sve ranijoj dobi. U želji za postizanjem rezultata često se zaboravlja da se radi o djetetu koje je u razvoju i da tijelo nije sposobno izdržati tu količinu napora. Jedna ozbiljna ozljeda u fazi razvoja može utjecati na daljnju karijeru.

Koje su danas moderne ozljede s obzirom na to da djeca sve češće koriste skejtove i na njima rade razne vratolomije koje mogu završiti i teškim ozljedama?

- Vrlo česte ozljede u smislu prijeloma ili uganuća javljaju se pri skokovima na trampolinu, pogotovo navečer, kada su djeca već umorna od cijeloga dana.

Rad dječjeg ortopeda se često ne može ocjenjivati u danima, tjednima, ponekad ni godinama, jer se pozitivni rezultati vide tek u odrasloj dobi. To znači da se dijete s bolestima lokomotornog sustava može pratiti dugi niz godina, od ranog djetinjstva, preko adolescencije do odrasle dobi.

- Najsretniji sam kad nakon dugo godina liječenja i praćenja otpustim u život mlade i zdrave ljude. Ovaj posao ispunjava i profesionalno i privatno. Nema boljeg osjećaja od saznanja da si pomogao djetetu.

U poliklinici postoji mogućnost fizikalne medicine i rehabilitacije, te obavljanja drugih specijalističkih pregleda na jednom mjestu. Koje su sve specijalnosti zastupljene?

U poliklinici se mogu obaviti pregledi dječjeg endokrinologa, fizijatra, gastroenterologa, kardiologa, kirurga, nefrologa, neuropedijatra, ortopeda, otorinolaringologa, psihologa, pulmologa i alergologa te općeg pedijatra uz sistematske preglede novorođenčadi, dojenčadi i djece. Uz navedene preglede imamo i Savjetovalište za roditelje, u kojem individualnim pristupom pomažemo roditeljima nositi se sa svim izazovima modernog roditeljstva.

Mogu se, također, obaviti dijagnostički postupci EEG, EKG, ultrazvuk mozga, transkranijalni doppler ultrazvuk, ultrazvuk svih organa, ultrazvučna kontrastna cistografija (ceVUS), ultrazvuk kukova (skrining), spirometrija, alergološka testiranja. Cilj nam je bio okupiti vrhunske stručnjake iz cijele Hrvatske na jednom mjestu.

S obzirom na to da u Poliklinici "Vrdoljak" osim mene obavljaju preglede i zahvate prof. dr. sc. Vlasta Đuranović, prim. Zoran Bahtijarević, prim. dr. sc. Ivan Pavić i prim. dr. sc. Irena Babić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, zatim prof. dr. sc. Marijan Saraga i dr. Vanda Žitko iz KBC-a Split, te dr. Neven Milić, dr. Sonja Ivić, prof. Antica Petričić iz OB-a Zadar, pedijatrica dr. Nevena Švorinić iz Zadra te radiologinja prof. dr. sc. Gordana Ivanac iz KB-a Dubrava, mislim da smo uspjeli okupiti najbolje od najboljih. Uz njih, zadužena za fizikalnu terapiju je diplomirana fizioterapeutkinja Bobath metode, babyhandlinga i trodimenzionalne terapije stopala Kristina Tomas.

---

Besplatne radionice za roditelje

- Započeli smo s organizacijom besplatnih interaktivnih radionica za roditelje s različitim temama koje dijete prate po uzrastu – od rodilišta i kako se pripremiti za dolazak malog djeteta pa do tema koje prate vrtićku i osnovnoškolsku djecu.

Roditelji se rado odazivaju, te radom u malim grupama, uz stručno vodstvo naših liječnika i fizioterapeutice Kristine Tomas saznaju više o temama koje ih interesiraju. U poliklinici imamo i Kutak za roditelje. Mame, na primjer, mogu napraviti ultrazvuk dojki, i to u ovo doba godine kad obilježavamo borbu protiv raka dojke uz 50 posto popusta. Naša radiologinja prof. dr. sc. Gordana Ivanac ujedno je i subspecijalistica ultrazvuka pa i odrasli mogu obaviti sve ultrazvučne preglede.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Prvo djeca!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘Prvo djeca!‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-11-23 09:51:20 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-11-27 16:23:48 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2020-11-27 15:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 162 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 414 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--roditelji-i-djeca [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [pageclass_sfx] => page--zdravlje-roditelji-i-djeca [menu-meta_description] => Najnovije vijesti i kolumne s područja turizma, gospodarstva, kulture i crne kronike u Hrvatskoj i svijetu [menu-meta_keywords] => hrvatska, svijet, crna kronika, turizam, gospodarstvo, kultura, mišljenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Roditelji i djeca [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/11\/23\/15371424.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/23\/15371422.jpg","\/images\/slike\/2020\/11\/23\/15371426.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dje\u010dja poliklinika Zadar","Dje\u010dja poliklinika Zadar - ortoped dr. Ozren Vrdoljak","Dje\u010dja poliklinika Zadar"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_15371424_1280.jpg":"1280x1280","k_15371424_1024.jpg":"1024x1024","k_15371424_640.jpg":"640x640","k_15371424_480.jpg":"480x480","k_15371424_340.jpg":"340x340","k_15371424_220.jpg":"220x220","o_15371424_1280.jpg":"1280x853","o_15371424_1024.jpg":"1024x682","o_15371424_640.jpg":"640x426","o_15371424_480.jpg":"480x320","o_15371424_340.jpg":"340x226","o_15371424_220.jpg":"220x146","h_15371424_1280.jpg":"1280x854","h_15371424_1024.jpg":"1024x683","h_15371424_640.jpg":"640x427","h_15371424_480.jpg":"480x320","h_15371424_340.jpg":"340x227","h_15371424_220.jpg":"220x147","pp_15371424_1280.jpg":"1006x1280","pp_15371424_1024.jpg":"805x1024","pp_15371424_640.jpg":"503x640","pp_15371424_480.jpg":"377x480","pp_15371424_340.jpg":"267x340","pp_15371424_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15371422_1280.jpg":"1280x1280","k_15371422_1024.jpg":"1024x1024","k_15371422_640.jpg":"640x640","k_15371422_480.jpg":"480x480","k_15371422_340.jpg":"340x340","k_15371422_220.jpg":"220x220","o_15371422_1280.jpg":"1280x853","o_15371422_1024.jpg":"1024x682","o_15371422_640.jpg":"640x426","o_15371422_480.jpg":"480x320","o_15371422_340.jpg":"340x226","o_15371422_220.jpg":"220x146","h_15371422_1280.jpg":"1280x854","h_15371422_1024.jpg":"1024x683","h_15371422_640.jpg":"640x427","h_15371422_480.jpg":"480x320","h_15371422_340.jpg":"340x227","h_15371422_220.jpg":"220x147","pp_15371422_1280.jpg":"1006x1280","pp_15371422_1024.jpg":"805x1024","pp_15371422_640.jpg":"503x640","pp_15371422_480.jpg":"377x480","pp_15371422_340.jpg":"267x340","pp_15371422_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","k_15371426_1280.jpg":"1280x1280","k_15371426_1024.jpg":"1024x1024","k_15371426_640.jpg":"640x640","k_15371426_480.jpg":"480x480","k_15371426_340.jpg":"340x340","k_15371426_220.jpg":"220x220","o_15371426_1280.jpg":"1280x854","o_15371426_1024.jpg":"1024x683","o_15371426_640.jpg":"640x427","o_15371426_480.jpg":"480x320","o_15371426_340.jpg":"340x226","o_15371426_220.jpg":"220x146","h_15371426_1280.jpg":"1280x854","h_15371426_1024.jpg":"1024x683","h_15371426_640.jpg":"640x427","h_15371426_480.jpg":"480x320","h_15371426_340.jpg":"340x227","h_15371426_220.jpg":"220x147","pp_15371426_1280.jpg":"1006x1280","pp_15371426_1024.jpg":"805x1024","pp_15371426_640.jpg":"503x640","pp_15371426_480.jpg":"377x480","pp_15371426_340.jpg":"267x340","pp_15371426_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 414 [name] => Roditelji i djeca [alias] => roditelji-i-djeca [description] => [parent] => 265 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7978284 Threads: 4 Questions: 1658450588 Slow queries: 4931080 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111968051 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje/roditelji-i-djeca ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 414 [name] => Roditelji i djeca [alias] => roditelji-i-djeca [parent] => 265 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje/roditelji-i-djeca ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/roditelji-i-djeca/osnivac-nove-poliklinike-za-djecje-bolesti-u-zadru-broj-djece-s-razvojnim-poremecajem-kukova-u-hrvatskoj-je-vrlo-velik-pregled-treba-obaviti-rano-1060377 [printLink] => /mozaik/zdravlje/roditelji-i-djeca/osnivac-nove-poliklinike-za-djecje-bolesti-u-zadru-broj-djece-s-razvojnim-poremecajem-kukova-u-hrvatskoj-je-vrlo-velik-pregled-treba-obaviti-rano-1060377?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624132 [name] => ozren vrdoljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-27 16:34:48 [main_article_id] => 0 [alias] => ozren-vrdoljak [link] => /tag/ozren-vrdoljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 624133 [name] => razvojni poremećaj kukova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-27 16:34:48 [main_article_id] => 0 [alias] => razvojni-poremecaj-kukova [link] => /tag/razvojni-poremecaj-kukova ) [2] => stdClass Object ( [id] => 72675 [name] => ortopedija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ortopedija [link] => /tag/ortopedija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Prvo djeca!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Osnivač nove poliklinike za dječje bolesti u Zadru: Broj djece s razvojnim poremećajem kukova u Hrvatskoj je vrlo velik, pregled treba obaviti rano [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/23/15371424.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Dječja poliklinika Zadar [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/23/15371424.jpg [title] => Dječja poliklinika Zadar ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/23/15371422.jpg [title] => Dječja poliklinika Zadar - ortoped dr. Ozren Vrdoljak ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/11/23/15371426.jpg [title] => Dječja poliklinika Zadar ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U Zadru je nedavno otvorena Poliklinika za dječje bolesti pod motom: „Prvo djeca!“, koju su mnogi roditelji s radošću dočekali jer na jednom mjestu imaju mogućnost dijagnostike i liječenja djece i konzultiranja s različitim specijalistima. Više o radu poliklinike kazao nam je njezin osnivač i voditelj prim. dr. sc. Ozren Vrdoljak, dr. med. spec. ortopedije i subspec. iz dječje ortopedije.

Zašto ste se odlučili na otvaranje dječje poliklinike u Zadru? Imate li neku vezu sa Zadrom, ili je to zato što na tom području nema mogućnosti cjelovite obrade i liječenja djece s različitim dijagnozama? Koliko je na odluku utjecala obiteljska tradicija budući da vam je i otac ortoped, kad ste se "zarazili" strukom?

- Dugogodišnje bavljenje sportom, kao i ljubav prema prirodnim znanostima učinili su ortopediju mojim logičnim izborom. U početku mi se ortopedija činila kao grana koja odgovara mom karakteru sportaša, na koji su se nadovezali entuzijazam i želja za pomaganjem ljudima. Uz oca ortopeda, danas mi se čini da izbor i nije bilo toliko težak. Sa Zadrom postoji dugogodišnja veza jer sam od djetinjstva ljetovao u Sv. Filipu i Jakovu nadomak Zadra, a unazad pet godina u gradu Zadru sa suprugom Ninom i troje djece provodim svako ljeto. S obzirom na struku kojom se bavim primijetio sam da, kao i u ostatku Hrvatske, postoji povećana potreba za dijagnostikom i liječenjem djece, poglavito iz područja dječje ortopedije, te je tako na početku otvorena Poliklinika za dječju ortopediju.

Ubrzo se, vođeni zahtjevima pacijenata na širem zadarskom području, rodila ideja o stvaranju centra izvrsnosti, gdje bi mali pacijenti imali mogućnost dijagnostike i liječenja iz različitih specijalnosti na jednom mjestu. Tako smo supruga i ja otvorili Polikliniku za dječje bolesti, svojevrsni HUB subspecijalista, koji pridonosi bržem protoku informacija, mogućnosti bržih konzultacija, pogotovu kod pacijenata koji zahtijevaju multidisciplinarni pristup, a takvih je sve više. Takvim pristupom pacijentu skraćuje se vrijeme potrebno za postavljanje točne i pravovremene dijagnoze, što u nekim slučajevima može spasiti život.

---

image
Dječja poliklinika Zadar - ortoped dr. Ozren Vrdoljak
---

S obzirom na to da ste ortoped specijaliziran za djecu – možete li reći koja je najčešća patologija kod djece?

- Najčešće nam dolaze djeca zbog prirođenih ili stečenih deformacija stopala (spuštena stopala, pes ekvinovarus, pes metatarzusvarus), krivog hoda, O nogu, X nogu, deformacija kralježnice (skolioze, kifoze). Svakako posebno treba spomenuti razvojni poremećaj kukova, kojih je u Hrvatskoj veliki broj.

Zašto dolazi do razvojnog poremećaja kuka i kako se taj problem dijagnosticira?

- Do danas uzrok nastanka razvojnog poremećaja kuka ostaje nepoznat. Faktori rizika, kao npr. pozitivna obiteljska anamneza (ako je netko u obitelji već imao poremećaj razvoja kuka), porod zatkom, asimetrična abdukcija kukova ili ograničena abdukcija kukova, jednostrana ili obostrana i neki drugi, mogu upućivati na problem. Međutim, ako se pregled obavi dovoljno rano, tada faktori rizika nemaju značenje. Kod nas je učestalost dosta velika, pa u nekim županijama iznosi i do 10 posto. Najbolja metoda za rano otkrivanje razvojnog poremećaja kuka je ultrazvučna dijagnostika, koja u kombinaciji s kliničkim pregledom daje najtočniju informaciju o stanju novorođenačkih kukova.

Zbog toga bi kombinirani ultrazvučni i klinički pregled kukova trebao obavljati prvenstveno dječji ortoped. Pedijatar može obavljati ultrazvučni skrining kukova, ali daljnje praćenje ili liječenje, ako je potrebno, obavlja isključivo dječji ortoped. Takav kombinirani pregled trebalo bi učiniti što ranije, a najkasnije između četvrtog i šestog tjedna života djeteta.

---

image
Dječja poliklinika Zadar
---

Kako se liječi, o čemu ovisi metoda liječenja, te jesu li sve dostupne u vašoj poliklinici?

- Liječenje je u više od 95 posto slučajeva konzervativno ako se otkrije dovoljno rano, a liječi se, ovisno o stupnju deformacije, sadrenom (gips) imobilizacijom, abdukcijskim pomagalima ili Pavlikovim remenčićima. Ako se ispravna dijagnoza postavi rano, mogućnost izlječenja je velika. U našoj poliklinici u Zadru koristimo sve konzervativne metode liječenja.

Što je s liječenjem drugih problema kao što su skolioze, deformiteti ruku i nogu, stopala? Koliko su ove anomalije prisutne, jesu li češće u usporedbi s nekim prošlim vremenima i liječe li se danas modernije?

- Ne bih rekao da je učestalost prirođenih deformacija povećana. S druge strane, zbog današnjeg načina života - djeca više sjede za kompjutorom, premalo se kreću, nemaju sportskih aktivnosti - većina djece se nepravilno drži, što može dovesti do nastanka ili pogoršati već prisutne deformacije kralješnice, npr. skoliozu ili kifozu. Liječenje se u većini slučajeva nije promijenilo, ali zbog napretka tehnologije i novih materijala, ortoze ili udlage koje koristimo puno su lakše i praktičnije za nošenje, te se postižu i bolji rezultati liječenja.

Na pregled ortopedu mnogi zabrinuti roditelji dovode djecu tražeći drugo, ponekad i treće mišljenje! Kako to doživljavate?

- U našem poslu je to uobičajena pojava. Svaki od kolega želi najbolje, ali često, iskustvo i usko bavljenje određenim područjem bude presudno u dolasku do točne dijagnoze. Upravo zbog toga bilo mi je važno okupiti neke od najboljih liječnika u svom području na jednom mjestu.

Ortopedija se posljednjih desetljeća brzo razvija pa je vjerojatno i liječenje nekih bolesti značajno napredovalo. Možete li dati neke usporedbe i ispričati neki dobar primjer uspješnog liječenja iz prakse?

- Mnogo je priča koje su lijepo završile, ali možda jedna od najdražih je o djevojčici s višestrukim ortopedskim i kirurškim deformacijama i nedostacima, kojoj nisu davali velike šanse za samostalan život. Danas je to djevojčica od desetak godina koja trči, vozi bicikl i potpuno je samostalna. Jednim multidisciplinarnim pristupom u koji su bili uključeni ortoped, kirurg, fizijatar, psiholog, neuropedijatar, radiolog i fizioterapeuti uspjeli smo postići fantastične rezultate liječenja, što nam je i vodilja za sveobuhvatni pristup pacijentima u našoj poliklinici.

Koliko današnji način života utječe na zdravlje djece i mladih, jer svjedoci smo da djeca sve dulje sjede pred računalima i drugim spravicama, malo se kreću, nepravilno se hrane i sve su deblja, malo njih se bavi sportom, iako se volimo pohvaliti da smo sportska nacija! Imate li neke savjete za roditelje?

- Situacija koju viđamo u ambulantama posljednjih godina je sve lošija. Nedostatak kretanja, loša prehrana, računala, igrice… Nažalost i ono malo slobodnog vremena što ostane djeca provode u kući uz tablete i smartphonove. Sve to dovodi do zdravstvenih problema u sve mlađoj dobi. Djecu treba poticati na što više aktivnosti kako bi se bolje razvijala te uz pravilnu ishranu bila zdravija.

Što mislite u kojoj dobi je najbolje uključiti dijete u bavljenje sportom i koje su fizičke aktivnosti po vašem mišljenju najkorisnije za pravilan rast i razvoj djece? Mislim na opću populaciju a ne na djecu kod koje se prepozna neki izniman talent.

- Ne postoji dobna granica za bavljenjem sportom. U predškolskoj dobi kroz igru, a u školskoj kroz treninge sa stručnim kadrom koji je školovan za rad s djecom određenog uzrasta. Bilo koji sport, kao i promjena više sportova u mlađoj dobi, razvija vještine i pomaže normalnom rastu i razvoju djece. Ako se pokaže da je neko dijete talentirano i pokazuje veći interes za određeni sport, takvo dijete treba dalje usmjeravati kako bi iskoristilo svoje potencijale.

Smije li se djecu forsirati, što također rade neki roditelji, koji djecu doživljavaju kao projekt. Može li se dogoditi da im tako naprave više štete nego koristi?

- Nažalost, u ambulanti se susrećemo sa sve više mladih sportaša koji bivaju ozlijeđeni. S obzirom na napore i zahtjeve koji se postavljaju pred djecu, događaju se ozljede u sve ranijoj dobi. U želji za postizanjem rezultata često se zaboravlja da se radi o djetetu koje je u razvoju i da tijelo nije sposobno izdržati tu količinu napora. Jedna ozbiljna ozljeda u fazi razvoja može utjecati na daljnju karijeru.

Koje su danas moderne ozljede s obzirom na to da djeca sve češće koriste skejtove i na njima rade razne vratolomije koje mogu završiti i teškim ozljedama?

- Vrlo česte ozljede u smislu prijeloma ili uganuća javljaju se pri skokovima na trampolinu, pogotovo navečer, kada su djeca već umorna od cijeloga dana.

Rad dječjeg ortopeda se često ne može ocjenjivati u danima, tjednima, ponekad ni godinama, jer se pozitivni rezultati vide tek u odrasloj dobi. To znači da se dijete s bolestima lokomotornog sustava može pratiti dugi niz godina, od ranog djetinjstva, preko adolescencije do odrasle dobi.

- Najsretniji sam kad nakon dugo godina liječenja i praćenja otpustim u život mlade i zdrave ljude. Ovaj posao ispunjava i profesionalno i privatno. Nema boljeg osjećaja od saznanja da si pomogao djetetu.

U poliklinici postoji mogućnost fizikalne medicine i rehabilitacije, te obavljanja drugih specijalističkih pregleda na jednom mjestu. Koje su sve specijalnosti zastupljene?

U poliklinici se mogu obaviti pregledi dječjeg endokrinologa, fizijatra, gastroenterologa, kardiologa, kirurga, nefrologa, neuropedijatra, ortopeda, otorinolaringologa, psihologa, pulmologa i alergologa te općeg pedijatra uz sistematske preglede novorođenčadi, dojenčadi i djece. Uz navedene preglede imamo i Savjetovalište za roditelje, u kojem individualnim pristupom pomažemo roditeljima nositi se sa svim izazovima modernog roditeljstva.

Mogu se, također, obaviti dijagnostički postupci EEG, EKG, ultrazvuk mozga, transkranijalni doppler ultrazvuk, ultrazvuk svih organa, ultrazvučna kontrastna cistografija (ceVUS), ultrazvuk kukova (skrining), spirometrija, alergološka testiranja. Cilj nam je bio okupiti vrhunske stručnjake iz cijele Hrvatske na jednom mjestu.

S obzirom na to da u Poliklinici "Vrdoljak" osim mene obavljaju preglede i zahvate prof. dr. sc. Vlasta Đuranović, prim. Zoran Bahtijarević, prim. dr. sc. Ivan Pavić i prim. dr. sc. Irena Babić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, zatim prof. dr. sc. Marijan Saraga i dr. Vanda Žitko iz KBC-a Split, te dr. Neven Milić, dr. Sonja Ivić, prof. Antica Petričić iz OB-a Zadar, pedijatrica dr. Nevena Švorinić iz Zadra te radiologinja prof. dr. sc. Gordana Ivanac iz KB-a Dubrava, mislim da smo uspjeli okupiti najbolje od najboljih. Uz njih, zadužena za fizikalnu terapiju je diplomirana fizioterapeutkinja Bobath metode, babyhandlinga i trodimenzionalne terapije stopala Kristina Tomas.

---

Besplatne radionice za roditelje

- Započeli smo s organizacijom besplatnih interaktivnih radionica za roditelje s različitim temama koje dijete prate po uzrastu – od rodilišta i kako se pripremiti za dolazak malog djeteta pa do tema koje prate vrtićku i osnovnoškolsku djecu.

Roditelji se rado odazivaju, te radom u malim grupama, uz stručno vodstvo naših liječnika i fizioterapeutice Kristine Tomas saznaju više o temama koje ih interesiraju. U poliklinici imamo i Kutak za roditelje. Mame, na primjer, mogu napraviti ultrazvuk dojki, i to u ovo doba godine kad obilježavamo borbu protiv raka dojke uz 50 posto popusta. Naša radiologinja prof. dr. sc. Gordana Ivanac ujedno je i subspecijalistica ultrazvuka pa i odrasli mogu obaviti sve ultrazvučne preglede.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Dječja poliklinika Zadar

Dječja poliklinika Zadar - ortoped dr. Ozren Vrdoljak

Dječja poliklinika Zadar
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/roditelji-i-djeca/osnivac-nove-poliklinike-za-djecje-bolesti-u-zadru-broj-djece-s-razvojnim-poremecajem-kukova-u-hrvatskoj-je-vrlo-velik-pregled-treba-obaviti-rano-1060377 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=317a500203d1397f7539a636ca4406e1236306c9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Osniva%C4%8D+nove+poliklinike+za+dje%C4%8Dje+bolesti+u+Zadru%3A+Broj+djece+s+razvojnim+poreme%C4%87ajem+kukova+u+Hrvatskoj+je+vrlo+velik%2C+pregled+treba+obaviti+rano&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Froditelji-i-djeca%2Fosnivac-nove-poliklinike-za-djecje-bolesti-u-zadru-broj-djece-s-razvojnim-poremecajem-kukova-u-hrvatskoj-je-vrlo-velik-pregled-treba-obaviti-rano-1060377 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Froditelji-i-djeca%2Fosnivac-nove-poliklinike-za-djecje-bolesti-u-zadru-broj-djece-s-razvojnim-poremecajem-kukova-u-hrvatskoj-je-vrlo-velik-pregled-treba-obaviti-rano-1060377 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Prvo djeca!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Roditelji i djeca‘Prvo djeca!‘

Osnivač nove poliklinike za dječje bolesti u Zadru: Broj djece s razvojnim poremećajem kukova u Hrvatskoj je vrlo velik, pregled treba obaviti rano

27. studenog 2020. - 16:24

U Zadru je nedavno otvorena Poliklinika za dječje bolesti pod motom: „Prvo djeca!“, koju su mnogi roditelji s radošću dočekali jer na jednom mjestu imaju mogućnost dijagnostike i liječenja djece i konzultiranja s različitim specijalistima. Više o radu poliklinike kazao nam je njezin osnivač i voditelj prim. dr. sc. Ozren Vrdoljak, dr. med. spec. ortopedije i subspec. iz dječje ortopedije.

Zašto ste se odlučili na otvaranje dječje poliklinike u Zadru? Imate li neku vezu sa Zadrom, ili je to zato što na tom području nema mogućnosti cjelovite obrade i liječenja djece s različitim dijagnozama? Koliko je na odluku utjecala obiteljska tradicija budući da vam je i otac ortoped, kad ste se "zarazili" strukom?

- Dugogodišnje bavljenje sportom, kao i ljubav prema prirodnim...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 18:02