StoryEditorOCM
Zdravljevrhunski stručnjak

Dr. Hozo rekao nam je sve o sindromu iritabilnog crijeva: tko je u posebnom riziku, kako možemo sebi pomoći...

Piše Javorka Luetić
28. lipnja 2024. - 11:02
Prof. dr. sc. Izet Hozo, internist - gastroenterolog s dugogodišnjim iskustvom i vrhunski dijagnostičar dao je niz savjeta koji mogu pomoći kod sindroma iritabilnog crijevaShutterstock, Ante Čizmić/Cropix

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC), poznat i pod nazivom "nervozni želudac" ili "tjeskobni želudac", iznimno je neugodan, a stručnjaci kažu da su bolovi, grčevi, proljev i žgaravica posljedice prebrzog ili presporog pražnjenja crijeva, pa živci postaju iznimno osjetljivi i na najmanji pritisak odmah nakon obroka.

Često čujemo frazu: "Mi smo ono što jedemo, kako jedemo, gdje jedemo, kada jedemo i koliko jedemo." Tu zapravo počinje cijeli problem. Neke namirnice i hranjive tvari ublažavaju probleme bolesti, druge ih pogoršavaju, a neke moramo izbjegavati do kraja života. A tu je i najgori suputnik modernog čovjeka, "gospodin Stres", koji je često uzrok sindroma iritabilnog crijeva. Savjeti koje donosimo u nastavku mogu vam pomoći, ali nemojte prebrzo odustati jer ćete možda morati i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 17:41