StoryEditorOCM
ZdravljeVELIKI UČINAK

Povremeni post i manji obroci za zdravlje i dugovječnost: ali to nije sve, znanstvenici upozoravaju na ključne faktore

Piše MOZAIK SD
8. prosinca 2024. - 08:30

Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature, proučila je kako prehrambena ograničenja utječu na zdravlje i životni vijek miševa s genetski raznolikim pozadinama. Koristeći gotovo 1000 jedinstvenih miševa, istraživači su otkrili da kalorijsko ograničenje (20 posto ili 40 posto manje unosa hrane) značajno produžuje životni vijek u usporedbi s povremenim postom. Miševi na najstrožem kalorijskom režimu živjeli su u prosjeku 34 mjeseca, dok su oni na standardnoj prehrani dosegli 25 mjeseci. Međutim, genetski čimbenici su igrali ključnu ulogu, jer su neki miševi dulje živjeli, dok su drugi imali kraći životni vijek.

Genetika ipak presudna

Zanimljivo, oni koji su uspjeli održati tjelesnu težinu i imunološku funkciju tijekom prehrambenih ograničenja imali su najdulji životni vijek. To upućuje na važnost genetske otpornosti na stres. Istraživači su zaključili da prehrana mora biti prilagođena pojedincu kako bi se postigli optimalni rezultati.

Kako bi se ljudi trebali hraniti?

Za ljude, studija sugerira da bi umjereno smanjenje kalorijskog unosa moglo pomoći u očuvanju zdravlja i produženju životnog vijeka. Ipak, potpuno kopiranje dijeta iz pokusa na miševima nije preporučljivo zbog složenosti ljudskog organizma i velikih genetskih razlika među ljudima.

image
/Shutterstock

Najbolji pristup prehrani

Umjereno kalorijsko ograničenje - smanjenje unosa za oko 20 posto moglo bi donijeti zdravstvene koristi bez prekomjernog stresa za tijelo.

image
/Shutterstock

Individualni pristup prehrani - genetski čimbenici igraju ključnu ulogu, pa bi personalizirana prehrana bila najprikladnija.

image

Za ljude, studija sugerira da bi umjereno smanjenje kalorijskog unosa moglo pomoći u očuvanju zdravlja i produženju životnog vijeka

Matthias Rietschel/Dpa Picture-alliance Via Afp

Uravnotežen unos nutrijenata - održavanje unosa svih ključnih nutrijenata važno je za očuvanje imunološke funkcije i energije.

image

Prehrana koja podržava dugovječnost trebala bi biti prilagođena pojedincu, s naglaskom na umjerenost, ravnotežu i dugoročnu održivost

/Shutterstock

Povremeni post - može biti održiviji za neke ljude, ali njegov utjecaj na zdravlje još nije u potpunosti istražen. Prehrana koja podržava dugovječnost trebala bi biti prilagođena pojedincu, s naglaskom na umjerenost, ravnotežu i dugoročnu održivost, savjetuju stručnjaci. 

image
/Shutterstock

Jeste li znali?

U Japanu je poznat izraz "Hara hachi bu" (jedite dok ne budete 80 posto siti) koji je nastao na otoku Okinawi, gdje ljudi slijede ovaj savjet kako bi kontrolirali svoje prehrambene navike. Imaju jednu od najnižih stopa srčanih bolesti, raka i moždanog udara te prilično dug životni vijek. Mnoga su istraživanja dosad pokazala da je ovaj pristup koristan jer nas upućuje da prestanemo jesti kada smo samo malo siti, piše Živim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2024 08:32