Rizik za razvoj raka debelog crijeva uključuje genetsku predispoziciju i čitav niz vanjskih čimbenika te stil života, a prema najnovijim podacima u procesu nastanka ovog raka značajnu ulogu imaju i određena pića, piše Živim.
Rak debelog crijeva je među najsmrtonosnijim oblicima raka, od kojeg je u Hrvatskoj u prvoj pandemijskoj godini umrlo 1258 muškaraca i 838 žena. (Izvješće o umrlima u 2020. i 2021. još čekamo). Pretpostavlja se da svaka osoba starija od 50 godina nosi 5 posto rizika da će do 74. godine razviti rak debelog crijeva, odnosno 2,5 posto rizika da će umrijeti od te bolesti. Rizik za razvoj raka debelog crijeva uključuje genetsku predispoziciju i čitav niz vanjskih čimbenika te stil života - prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, crvenim mesom i suhomesnatim...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....