StoryEditor
Zdravljeustanite s kauča!

Pokrenite se uz bezobrazno zgodnu splitsku trenericu Marijanu Pašalić: evo kako do tijela za kojim će se svi okretati

Piše Javorka Luetić
23. ožujka 2017. - 17:57
Mary

S dolaskom proljeća kretanje i uživanje u prirodi bilo bi dobro višestruko iskoristiti kako bismo pokrenuli uspavani metabolizam nakon duge zime koja nas je često vezala za kauč.

Taj uspavani ritam života i nedostatak kretanja pa makar bio samo sezonski donosi bolove u kralježnici, nagomilavanje kilograma, tromost, usporavanje metabolizma...

Jeste li promislili kakav je kod vas omjer sjedenja i kretanja u jednom danu?

 

Većina zaposlenih ljudi provede 10-ak sati dnevno sjedeći, pa ako ostatak dana nastavimo u tom stilu, naše zdravlje je ugroženo, upozoravaju stručnjaci i predlažu da se pokrenemo. Koje su vježbe najprikladnije za pojedine dobne skupine, posebno za ljude koji se tijekom zime nisu bavili rekreacijom, otkriva Marijana Pašalić, diplomirana trenerica fitnesa i pilatesa.

 

- Dok sjedimo, mišići su pasivni, cirkulacija usporena, kralježnica opterećena, kalorijska potrošnja neznatna. Za zdravo srce odnosno srčano-žilni sustav potrebno je minimalno 60 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Ako preko tjedna nemate tih 60 minuta, sada kad su dani ljepši iskoristite vikend u prirodi i svakodnevne aktivnosti usmjerite u korist svoga zdravlja, savjetuje trenerica.

Pri tome treba znati da je 1 sat brzog hodanja, odnosno 10.000 koraka, oko 7,5 kilometara, dakle dionica koja nipošto nije zanemariva.

 

- Odaberite pravu rutu i zacrtajte cilj koji želite postići. Da bi trening bio potpun, bitno je da se nakon tako žustre šetnje dobro se istegnete - poručuje Marijana.

I svakodnevno korištenje stepenica umjesto dizala troši oko 100 kalorija u 10 minuta, a visoki intenznitet ove aktivnosti podiže kondiciju, jača mišiće stražnjice, pozitivno utječe na kolesterol i rad srca.

 

Dobra vježba je i šetanje psa intervalno s povećavanjem i smanjivanjem ubrzanja kretanja, što koristi svakoj dobnoj skupini i vašem srcu.

No, da bi svaka od ovih aktivnost bila potpuna, na kraju joj dodajte nekoliko vježbi snage, savjetuje ova iskusna trenerica i otkriva kako to učiniti.

 

- Jednostavno, na kraju treninga lezite na obližnju klupicu uz šetnicu i napravite 20-ak trbušnjaka, 10-ak sklekova i leđnjaka i 20-ak iskoraka. Istegnite se dosežući prste na nogama, nakon čega će vaše tijelo i te kako osjetiti promjenu i biti vam zahvalno što ste pokrenuli uspavane mišiće.

Za starije dobne skupine predlažem za početak 60-minutnu aktivnost podijeliti u više puta dnevno pogotovu ako se uspušete, kako bi se postepeno povećavao stupanj kondicije i aktivirali mišići.

Vidimo se u prirodi!

 

 

 

 

#ZDRAVLJE#FITNESS#TJELOVJEžBA#MARIJANA PAšALIć

Izdvojeno