U plavim zonama nije zabranjena konzumacija kruha. Dapače, kruh se smatra osnovom zdrave prehrane. Ovdje se jede kruh koji stanovništvo samostalno peče od cjelovitih namirnica te bez dodanih aditiva, piše Pun kufer.
Postoji pet plavih zona, a one uključuju talijanski otok Sardiniju, japanski otok Okinawu, grčki otok Ikariju, poluotok Nicoya u Kostariki i kalifornijski grad Loma Linda.
Ne samo da na tim mjestima žive najdugovječniji ljudi svijeta – velik postotak osoba starijih od 100 godina, već i skupine ljudi koji su ostarjeli bez većih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, pretilosti, raka ili dijabetesa.
Četiri najpopularnije vrste kruha u plavima zonama:
Kruh od kiselog tijesta (sourdough)
Kruh od kiselog tijesta popularan je u Sardiniji i na Ikariji, a radi se od svega nekoliko namirnica – vode, cjelovitog brašna i startera. Zahvaljujući procesu fermentacije u izradi startera kruh od kiselog tijesta ima više prebiotika te poboljšava apsorpciju nutrijenata u organizmu. Prebiotici unapređuju zdravlje probavnog sustava te jačaju imunitet.
Kruh od cjelovitih žitarica poput pšenice, raži i ječma
Ne samo da stanovnici Ikarije i Sardinije sami peku kruh od cjelovitih žitarica poput pšenice, raži i ječma već sami i melju te namirnice u brašno. Njihov kruh izgleda drugačije od onoga koji se može naći u trgovinama jer je napravljen od minimalnih sastojaka. U cjelovitim žitaricama nalazi se bogatstvo prehrambenih vlakana, vitamina B i minerala poput magnezija, kalija i željeza, koji poboljšavaju zdravlje cijelog organizma.
Pogače od cjelovitih žitarica (pita bread)
Na Ikariji su iznimno popularne i svojevrsne pogače od cjelovitih žitarica (engl. pita bread), koje se sjajno sparuju s izvorima bjelančevina biljnog porijekla – od humusa do kuhanog graha, leće i slično. Zbog upotrebe cjelovitih žitarica za izradu ta vrsta kruha također je bogata prehrambenim vlaknima, vitaminima i mineralima.
Kruh od kukuruznog brašna
Kukuruzno brašno, odnosno mljeveni kukuruz koristi se u prehrani već stotinama i tisućama godina, što ne čudi ako je poznato da je riječ o sjajnom izvoru bjelančevina, vitamina A, prehrambenih vlakana i raznih minerala. Od kukuruza se priprema sve od tortilja do palente, ali i različite vrste kruha. Kruh od kukuruznog brašna iznimno je popularan u Loma Lindi, gdje se sljubljuje s brašnom od pira i lanenim sjemenkama, koje predstavljaju sjajan izvor omega-3 masnih kiselina, piše Pun kufer.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....