StoryEditorOCM
Zdravljeupozorava doktor

Ovi uobičajeni lijekovi krivci su za erektilnu disfunkciju:‘ Mogu igrati veliku ulogu u izazivanju ovog stanja‘

Piše MOZAIK SD
15. listopada 2024. - 20:10

Ako često ne možete postići erekciju ili je ne možete zadržati dovoljno dugo da biste bili intimni, tada možda patite od erektilne disfunkcije (ED). Većina muškaraca će se tijekom života susresti s erektilnom disfunkcijom no u većini slučaja nema razloga za brigu.

Može biti neugodno govoriti o tome, ali stanje je zapravo vrlo često.

Doktor Donald Grant, liječnik opće prakse i viši klinički savjetnik u The Independent Pharmacy kaže: “Erektilna disfunkcija pogađa milijune muškaraca diljem svijeta. Sve u svemu, procjenjuje se da će oko 50 posto muškaraca između 40 i 70 godina u nekom trenutku doživjeti ED”, piše The Sun.

Erektilnu disfunkciju mogu uzrokovati zdravstveni problemi kao što su visoki krvni tlak i kolesterol ili dijabetes, kao i depresija i anksioznost.

Ali ponekad se krivac zapravo može nalaziti u vašem ormariću s lijekovima.

“Lijekovi mogu igrati veliku ulogu u izazivanju ovog stanja”, objasnio je Grant. To može uključivati ​​lijekove namijenjene liječenju specifičnih stanja ili uobičajene tablete poput lijekova protiv bolova i antihistaminika.

Beta blokatori

Beta blokatori su lijekovi koji snižavaju krvni tlak. “Lijekovi za krvni tlak, također poznati kao antihipertenzivi ili beta blokatori kao uobičajenu nuspojavu za mnoge lijekove – uključujući popularne lijekove kao što su atenolol i propranolol”, navodi Grant.

Antidepresivi

Lijekovi za liječenje depresije često uzrokuju smanjeni seksualni nagon i erektilnu disfunkciju.

“Popularni antidepresivi poput citaloprama, sertralina i fluoksetina također bi mogli pridonijeti riziku od erektilne disfunkcije kod muškaraca”, rekao je Grant.

“Antidepresivi imaju izravan utjecaj na hormone, povećavajući serotonin koji može utjecati na razinu testosterona i dopamina – utječući na libido i sposobnost seksualne stimulacije”, dodaje.

Lijekovi protiv bolova

Uobičajena skupina lijekova protiv bolova koji se zovu nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) mogu biti još jedan uzrok erektilne disfunkcije, prema Grantu.

“NSAID-ovi su neki od najčešće korištenih lijekova, a aspirin i ibuprofen spadaju u ovu kategoriju”, kaže liječnik.

“Erektilna disfunkcija je potencijalna nuspojava jer ove tablete mogu negativno utjecati na protok krvi i sposobnost održavanja erekcije. Iako su ove tablete dostupne u slobodnoj prodaji, vrlo je važno kontrolirati unos i pridržavati se preporučenih doza”, dodao je Grant.

Antihistaminici

Riječ je o lijekovima koji se uzimaju kako bi se nosili sa simptomima alergije.

Također se koriste za ublažavanje osipa, konjunktivitisa i reakcija na ubode ili ubode insekata.

Djeluju tako da blokiraju učinke tvari koja se zove histamin u vašem tijelu.

Histamin se normalno oslobađa kada vaše tijelo otkrije nešto štetno, kao što je infekcija, pomažući u zaštiti tijela uzrokujući širenje krvnih žila i oticanje kože.

Kod osoba s alergijama histamini mogu izazvati neugodne, a ponekad i opasne reakcije.

No tvar također može igrati ulogu u erekciji, kaže Grant.

“Histamin je ključan za razvoj erekcije budući da kemikalija pomaže razrijediti krvne žile, poboljšavajući protok krvi. Stoga nije iznenađenje saznati da antihistaminici mogu drastično povećati rizik od razvoja erektilne disfunkcije kod muškaraca”, dodao je Grant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 20:11