Kadulju, koja potječe s Mediterana, koristili su još stari Grci i Rimljani, a našim krajevima proširila se tijekom srednjeg vijeka. Njezinoj primjeni u narodnoj medicini zasigurno su pridonijeli jak miris i, moglo bi se reći, agresivan okus. Koristi se podjednako u kulinarstvu i liječenju, piše Dom i dizajn. Od davnina se pije njezin čaj radi očuvanja zdravlja i olakšavanja različitih tegoba vezanih uz jetru, probavu, visoku koncentraciju šećera u krvi itd.
Mogu se koristiti svježi i suhi listovi
Znanstvene studije pokazale su poželjan učinak ekstrakta kadulje na reguliranje masnoća, ukupnog i LDL kolesterola u krvi te se, budući da nisu uočene nepoželjne pojave, zaključilo kako ova biljka može biti od izuzetne koristi u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Pomaže I kod urinarnih tegoba, kod glavobolja i reumatskih bolova, u snižavanju razine šećera u krvi, čisti krv, sprječava moždani udar...
Napravite čaj
Jačinu čaja od kadulje određuje svrha njegove primjene. Blaži čaj pije se u svrhu opuštanja i jačanja zdravlja općenito. Jači čaj pokazao se učinkovitim u liječenju aftoznih ulkusa i protiv lošeg zadaha.
PRIPREMA:
4-5 listova kadulje stavite kuhati u 2,5 dl kipuće vode dvije minute.
Lončić poklopite i ostavite sedam do deset minuta. Procijedite.
Kad se ohladi, mućkajte ga u ustima.
Ipak, čaj uzimajte oprezno. Nakon nekoliko tjedana pijenja treba napraviti pauzu. Također, čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.