StoryEditor
Zdravljeproučavanje simptoma

Mrlje na koži, osip i promjene na nožnim prstima sve češće se povezuju s koronavirusom: evo što stručnjaci kažu o tome

Piše PSD
11. svibnja 2020. - 19:55
Collanges/AFP

Liječnici i znanstvenici diljem svijeta već mjesecima pokušavaju odgovoriti na brojna pitanja na temu koronavirusa, a sa sve većim brojem zaraženih i izliječenih osoba, počinju se pojavljivati ​​i razni izvještaji o simptomima i samom prijenosu virusa. Rezultati jedno takvog, objavljeni su na stranici Huffpost na temu promjenjivih stanja na koži i raznih osipa koji se usko vezuju s virusom SARS-CoV-2.

Mrlje na koži, osip i promjena boje na nožnim prstima počinju se sve češće pojavljivati kod osoba zaraženih koronavirusom, no zanimljivo je da je njihovo 'ponašanje' različito od osobe do osobe. Promjena boje na nožnim prstima, čini se prema posljednjim istraživanjima, jasna je poveznica s bolešću COVID-19, no to nije nužno jedini kožni pokazatelj da osoba ima koronavirus, a osip se u nekim slučajevima može pojaviti i nakon izlječenja od koronavirusa.

Evo što o svemu misle stručnjaci.

James Bradley, plastični kirurg s certifikatom odbora Northwell Healtha, izravno surađuje s hospitaliziranim pacijentima pozitivnim na COVID-19 te je iz prve ruke vidio širok raspon kožnih promjena uzrokovanih koronavirusom, uglavnom na jednom području tijela.

- Bilo je više slučajeva osipa u obliku košnice, poznatijeg kao koprivnjača, koji se pojavljivao kod osoba zaraženih koronavirusom, a jedan šestogodišnji dječak takav je opis imao oko pupka i na leđima, rekao je Bradley za Huffpost te nastavlja: "susreli smo se s većim brojem pacijenata koji su imali bolan i izrazito crven osip, no još uvijek nije poznato je li riječ o virusnoj manifestaciji ili imunološkom odgovoru."

Dermatolog Harold Lancer smatra da postoje brojni potencijalni problemi na koži na koje treba paziti kada je u pitanju zaraza koronavirusom.

- Kožni problemi i nalazi, kod osoba oboljelih od Covid-19, mogu biti poprilično raznoliki, rekao je Lancer za Huffpost, nastavljajući: "koprivnjača i svrbež najčešći su kožni simptomi, no nisu jedini. Do sada smo se u svojim istraživanjima susreli i s crvenim mrljama koje se nerijetko ne zadržavaju na jednom mjestu na tijelu te sa seboreičnim dermatitisom i ekcemom."

Liječnici već neko vrijeme sumnjaju da promjena boje na koži nožnih prstiju i crvene mrlje mogu biti posljedica virusa koji uzrokuje upalu krvnih žila. Prsti i nožni prsti imaju najsitnije žile, pa su zbog toga više izloženi riziku.

- Mnoge kožne manifestacije, koje su vidljive, predstavljaju ono što se događa s organima, a prsti i nožni prsti odnose se na trombozu i oštećenje unutrašnjosti krvnih žila, rekao je Bradley.

Bradley napominje da koronavirus, u ovom slučaju, ne bi bio prvi virus koji izaziva osip (ospice, vodene kozice...), ali je zanimljivo kod njega da se osip kao simptom ne javlja kod svih oboljelih osoba.

Jessica Cataldi, stručnjakinja za zarazne bolesti u Dječjoj bolnici u Coloradu objašnjava da je tek 2-20% oboljelih iz Kine i Italije imalo kožne simptome koji su upućivali na zarazu koronavirusom te naglašava da osip nikako nije primarni simptom koji bi trebao ukazivati na bolest COVID-19.

Osip kod djece

Izvještaji s početka svibnja navode da se i određeni broj djece posljednjih mjeseci susreo s problemom osipa na koži, u vidu upale krvnih žila te crveno-ružičaste promjene u boji kože na određenom mjestu koja postepeno blijedi. Dermatolog Lancer, po tom pitanju, smatra da se u tim slučajevima može raditi o upali krvnih žila ili pak upali živaca, no da nije jasno jesu li djeca sklonija u odnosu na odrasle imati ovaj simptom kada je u pitanju koronavirus.

Iako su za sva ova promatranja potrebna daljnja istraživanja, liječnici se slažu da bi se osip povezan s koronavirusom mogao lako pojaviti kod osoba koje nemaju druge simptome. Znači li to da njihovo tijelo virus nije jako pogodio ili da je to već prošao, ovisi o pojedincu.

U jednom znanstvenom članku, objavljenom u Španjolskoj, stoji da je u istraživanju provedenom na 300 osoba koje su imale vidljive lezije na nožnim prstima, njih nešto manje od polovice bilo pozitivno na koronavirus. Jessica Cataldi u odgovoru na taj podatak pita se: "jesu li kožne promjene način čišćenja tijela od virusa ili je to reakcija koja pokazuje da nešto nije u redu s organizmom?"

- Vidjeli smo osobe koje su imale samo ovaj jedan simptom - osip, a koje su bile pozitivne na koronavirus, stoga ako primijetite neku promjenu na svojoj koži koja se ranije nije događala, svakako kontaktirajte svog liječnika, savjetuje Bradley. Medicinski stručnjak može savjetovati najbolji tretman bez recepta ili odrediti trebate li se možda testirati, zaključuje.

#PROMJENE NA KOŽI#KORONAVIRUS#COVID 19#OSIP#LEZIJE NA NOŽNIM PRSTIMA

Izdvojeno

11. svibanj 2020 20:55