StoryEditorOCM
ZdravljeNAKON MRŠAVLJENJA

Mislite da se viseće kože možete riješiti samo privatno po paprenoj cijeni? Može i na uputnicu! Evo kada i kako

Piše Milena Budimir
10. ožujka 2024. - 07:30

Kada suprotno svim željama "natučete" kilograme viška, onda se sve to ogleda na vaše zdravlje. Većina pretilih ima problema s dijabetesom, redovito ih muči visoki krvni tlak, a o psihološkim tegobama da i ne govorimo. Teško je vidjeti se u ogledalu, sa slikom savršenog sebe (u sjećanju) od prije par godina...

image
/Shutterstock

Stoga se velik broj pretilih ljudi odlučuje "skinuti" višak kilograma. Dijete, vježbe, treninzi, veliki trud i neki uistinu uspiju. No, tada dolaze drugi problemi!

Razvučena koža po gubitku kilograma se jednostavno objesi, izgubi elastičnost i visi ko prazna vreća. Estetski je to veliki problem. Zdravstveno utječe "samo" na psihu. No i tome ima lijeka, zove se abdominoplastika.

image
Sasa Buric/Cropix

- Višak kože i masnog tkiva na trbuhu se uklanja postupkom koji se naziva abdominoplastika. Dolazimo do fascia trbušne stijenke, uklanjamo višak kože i potkože, eventualno, po potrebi, učvrščujemo mišićni sloj trbušne stijenke, repozicioniramo pupak - laički nam postupak objašnjava dr. Josip Banović, specijalist opće kirurgije i subspecijalista plastične kirurgije, pročelnik Zavoda za plastičnu, estetsku i rekonstrukcijsku kirurgiju KBC Split.

Operacija je to koja traje između dva i pol do tri sata, pod uvjetom da sve ide kako bi trebalo. Nakon zahvata pacijent treba nositi steznik, poslije pet dana bolničkog liječenja otpušta se na kućnu njegu, s naputkom da se šest tjedana mora strogo suzdržavati od fizičkih aktivnosti.

image
Science Photo Library/Science Photo Library Via Afp

Cijena ovakvog operativnog postupka je između pet i osam tisuća eura, naravno potpuno je besplatna za pacijenta ukoliko je nužnom proglasi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

- Osobni liječnik treba pacijenta uputiti u Ambulantu za pretilost, koja se nalazi u okrilju Zavoda za endokrinologiju. Pod šifrom dijagnoze pretilosti E66 pacijent mora proći preglede i dobiti procjenu stručnjaka može li sudjelovati u programu.

Dobijaju poseban program prehrane i vježbi, a kada postignu ciljanu težinu tada dolaze plastičnom kirurgu koji odobrava potrebu za uklanjanjem viška kože - cijeli nam je postupak objasnila Žana Rupić, glavna sestra Zavoda za plastičnu, estetsku i rekonstrukcijsku kirurgiju.

image
Sasa Buric/Cropix

Svaki pacijent ima individualan pristup, jer svaki ima različite, samo svoje tegobe, posao otežava činjenica kako te tegobe prate i različite dijagnoze.

- Multidisciplinarno je tretiranje pretilih osoba, skloni su zdravstvenim komplikacijama, liječenje im je dugotrajno, zato u zdravstvenom timu sudjeluju obavezno i psiholozi - dodaje sestra Rupić.

No, osim spomenute abdominoplastike pacijentima je nerijetko nužna i druga kirurška obrada.

image
/Shutterstock

- Poput brahioplastike, uklanjanja viška kože na nadlakticama, femoroplastike, uklanjanja viška kože na bedrima, ali i svima znanog "facelifta" ili "necklifta", jer i ti se problemi javljaju nakon drastičnog mršavljenja - dodaje dr. Banović.

Suradljivost pacijenata je nužna, jer, nažalost, mnogi se vrate starom načinu života nakon operacije. Recidivi su česti.

- Ovo je vrlo ozbiljna priča. Nužna je, tehnološkim riječnikom, promjena softvera u odnosu na inicijalni. Ko se odluči na postupak mora u nastavku svojeg života biti discipliniran - objašnjava nam kirurg.

image
/Shutterstock

Splitski "plastičari", a na Zavodu je sedam specijalista i troje specijalizanata, uz svesrdnu i stručnu pomoć deset medicinskih sestara, godišnje, bez hitnih operacija, odrade oko 250 "općih anestezija", kako oni to nazivaju. Onih malih operativnih zahvata, koji se vrše uz lokalnu anesteziju godišnje bude i do dvije tisuće. Stoga se oni koji su prošli kompletnu obradu mogu načekati dok dođu do svojeg termina za abdominoplastiku. Čekanje će se, u to ne sumnjamo, isplatiti.

Slika sebe, onakvog kakav želiš i sanjaš biti, za samosvjesnost i sigurnost jako je bitna.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:17