StoryEditorOCM
ZdravljeVAŽAN MINERAL

Magnezij je ‘nadležan‘ za rad srca, zdravo mišićje, kosti, miran san... No, kad ga uzeti da bude najbolje iskorišten?

Piše Lenka Gospodnetić
21. rujna 2024. - 19:15

Magnezij odavno nije misterij; to je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim funkcijama našeg organizma. Može ga se dobiti ishranom, no kao dodatak prehrani je dobrodošao jer ne možemo uvijek dobiti dovoljnu količinu. Magnezij "podržava" mišićje, nadležan je za rad srca, poboljšava san i mentalno zdravlje. Bitno je doziranje, kao i vrijeme uzimanja – ukoliko ga konzumiramo kao dijetetski suplement.

Izvori magnezija u hrani su, primjerice: bademi, indijski oraščići, banane, tofu, grašak, brokula, sjemenke lana i bundeve, sezama i suncokreta, a ima ga i u krumpiru, čak i čokoladi...

image

.Razne namirnice ga sadrže, ali ponekad to nije dovoljno

/Shutterstock

Nedostatak magnezija najbrže ćemo uočiti tako što nam dolazi do grčeva u mišićima, slabosti i umora. Kalcij nije dovoljan, magnezij pridonosi boljoj metabolici, čime se prevenira i osteoporoza, to jest održava gustoća kostiju.

image

Bademi su prepuni magnezija

/Shutterstock

Magnezij, napomenimo, pomaže i u reguliranju razine šećera šećera u krvi, što je posebno važno za osobe sa dijabetesom, odnosno one koji mu naginju. Bitan je i za krvni tlak, održavanje protočnosti arterija, a rečeni mineral pomaže i kod nesanice i poremećaja sna.

image

Nesanica može biti posljedica nedostatka magnezija

/Shutterstock

Čak se uz njega lakše pregrmi i predmenstrualni sindrom jer može smanjiti grčeve, nadimanje, promjene raspoloženja...

Kad ga popiti: ujutro, sredinom dana ili navečer? Nema univerzalnog pravila, naime ovisi umnogome o razlogu zašto ga uopće pijemo. Primjerice, ukoliko nam je cilj poboljšati san i opustiti se, onda je idealno vrijeme prije spavanja. Ukoliko nas, pak, more grčevi mišića noću, i tada je večer pravo vrijeme za suplement magnezija. No, ako želimo imati energiju tijekom dana, mišićje bez boli i kvalitetnu probavu, bolje ga je uzeti ujutro.

Nije pogrešno čak i dozu podijeliti na dvije manje, pa magnezij popiti ujutro i navečer prije počinka, piše clevelandclinic.org.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 19:15