Popularna jela od sirove ribe sve češće se nude u restoranima na Jadranu, osobito u vrijeme ljetne sezone. Treba, međutim, dobro paziti kakvu ribu ili proizvode od ribe jedemo, jer nakon konzumacije sirovog ili nedovoljno termički obrađenog jela kao što su blago marinirana ili soljena, odnosno nedovoljno termički obrađena riba, glavonošci i rakovi koji sadrže žive ličinke parazita Anisakis spp. može doći do nastanka anisakioze, potencijalno vrlo neugodne, a katkad - iako vrlo rijetko - smrtonosne bolesti.
Ovo oboljenje, o kojemu se u Hrvatskoj vrlo malo zna, najčešće se pojavljuje u Španjolskoj, Italiji, Japanu..., zemljama u kojima se jede puno sirove i nedovoljno marinirane ribe - sushi, carpaccio itd.
- Ličinka Anisakis spp. sposobna je prodrijeti kroz sluznicu želuc...
StoryEditorOCM
ZdravljeAko volite frišku spizu
Ljubitelji ribe, oprez! Anisakioza vreba iz morskog pjata: ugrožava pluća, jajnike, gušteraču, slezenu...
13. lipnja 2018. - 15:02
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?