StoryEditorOCM
ZdravljeJEDEMO ‘ZDRAVO‘

Još će nas deset godina trovati! Udruge tužile Europsku komisiju: ‘Odobrili su korištenje sredstva koji izaziva rak!‘

Piše Olgica Grizelj-Ivić
27. siječnja 2024. - 10:44

Najgori i najrašireniji herbicid - glifosat u Europskoj uniji će se moći koristiti i sljedećih deset godina, kako je konačno, prije nešto više od mjesec dana odlučila Europska komisija nakon što se države članice nisu mogle složiti oko toga i postići potrebnu većinu za njegovu zabranu.

Sav zeleno orijentirani svijet ostao je šokiran i zgrožen s tom činjenicom, a najvažnije i najjače europske organizacije ne pristaju na prihvaćanje ovakve odluke, pa se njih šest udružilo i službeno pokrenulo pravni spor protiv Europske komisije.

Konzorcij od šest nevladinih organizacija - PAN Europe, ClientEarth (EU), Générations Futures (Francuska), GLOBAL 2000 (Austrija), PAN Njemačka i PAN Nizozemska krenule su u pravnu bitku nakon što su proveli detaljnu provjeru procesa ponovnog odobrenja glifosata i identificirali nekoliko kritičnih nedostataka, ove nevladine organizacije su podnijele zahtjev za internu reviziju Povjerenstvu, kao prvi korak u ovoj pravnoj borbi.

Podsjetimo, nakon dva kruga glasanja među državama članicama Komisija nije uspjela dobiti kvalificiranu većinu. U drugom glasanju samo su države članice koje predstavljaju 42 posto stanovništva EU-a podržale prijedlog da se glifosatu produži odobrenje za upotrebu na sljedećih deset godina, no Komisija je ipak odlučila krenuti naprijed i nametnuti ponovno odobrenje glifosata.

Ide se na Sud EU-a

No, zahvaljujući reformi zakona o pristupu pravosuđu iz 2021., nevladine organizacije i pojedinci sada imaju mogućnost osporiti većinu odluka EU-a kojima se krši zakon o zaštiti okoliša na Sudu EU-a. Stoga su nevladine udruge poslale Komisiji "Zahtjev za unutarnju reviziju", u kojem su od Komisije zatražile povlačenje uredbe o ponovnom odobrenju glifosata.

Komisija sada ima 22 tjedna za odgovor. Ako nevladine udruge smatraju da odgovor Komisije još uvijek ne rješava problem povrede zakona, mogu osporiti odgovor pred Sudom Europske unije.

image

Natalija Svrtan: Ova je odluka nedemokratska, i kao takva neprihvatljiva

Primusart

- Krovna organizacija udruge Zemljane staze, zajedno s partnerskim organizacijama osporavaju ispravnost odluke Europska komisije o produljenju dozvole za upotrebu glifosata - rekla je Natalija Svrtan, predsjednica udruge Zemljane staze.

- Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i Europska agencija za kemikalije (ECHA) ignorirale su brojne dokaze o štetnosti glifosata za zdravlje ljudi, kao i za okoliš, čime su stavili interese industrije ispred dobrobiti građana. Ova je odluka nedemokratska, i kao takva neprihvatljiva, stoga je bilo nužno reagirati na ovo brutalno kršenje zakona Europske unije - kazala je Svrtan.

Ipak, nevladine organizacije imaju argumente s kojima su krenule protiv odluke Komisije. Kao prvo smatraju da je Europska komisija odbacila sve nezavisne studije koje potvrđuju kancerogenost glifosata, te je prihvatila one studije koje su prihvatljive industriji. Nevladine organizacije tvrde da EU-a sustavno odbacuje studije koje ne dolaze od strane industrije.

Drugi argument nezavisnog konzorcija govori o najnovijim istraživanjima koja još jednom povezuju no-Hodgkinov limfom s glifosatom. Nova znanstvena studija renomiranog instituta Ramazzini potvrdila je da dugotrajna izloženost štakora navodno prihvatljivim dozama ‘reprezentativne formulacije‘ može dovesti do razvoja raka krvi. Rak krvi (ne-Hodgkinov limfom) glavni je razlog tužbi i sudskih procesa protiv Monsanta, odnosno Bayera koji se vode u SAD-u, što je već ranije odjeknulo u svijetu zbog milijunske odštete koju novi vlasnik američke kompanije - izumiteljice Roundupa, ozloglašenog herbicida, mora isplatiti oboljelima.

Među argumentima za pravni postupak protiv EK oko glifosata je njegov utjecaj na mikrobion ljudi i drugih živih vrsta. Unatoč zakonskoj obvezi korištenja najnovijih i pouzdanih znanstvenih spoznaja, procjena rizika EU-a zanemarila je dokaze o učincima ovog herbicida. EFSA nije uspjela otkriti ni bitne informacije o toksičnosti za kukce, ptice i vodozemce, a velike studije o toksičnosti iz akademske zajednice pokazuju da glifosat i herbicidi na bazi glifosata desetkuju vodozemce ili štete reprodukciji ptica. EFSA je to izbacila iz procjene.

Nezavisne organizacije sada pravno nastupaju s čvrstim argumentima u rukama, pa valja pričekati 22 tjedna, što je nešto više od 5 mjeseci, ili recimo do početka ljeta kad se Europska komisija konačno mora očitovati o "Zahtjevu za unutarnju reviziju". Ako ne budu zadovoljni očitovanjem, možda se sretnu na Sudu Europske unije, a do tada Europljani i mi u Hrvatskoj nećemo ni znati koliko je tragova glifosata u povrću i voću koje jedemo. Dopušten je, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:13