StoryEditorOCM
Zdravljeobratite pažnju

Iako se čini banalno, može biti znak zdravstvenih problema: Nikako ne smijete zanemariti bol u pupku

Piše MOZAIK SD
22. kolovoza 2023. - 13:28

Bol u području pupka može biti usredotočena oko samog središta trbuha ili možete imati osjećaj da se širi prema drugim dijelovima tijela. Sama po sebi nije zdravstveni problem, ali može ukazivati na probleme sa zdravljem, piše klik.hr.

Najmanje zabrinjavajući uzrok ovih bolova može biti povezan s probavnim problemima. U tom slučaju, možete osjećati punoću želuca čak i prije završetka obroka, nelagodu nakon jela, bol ispod rebara ili mučninu.

Ako osjećate bol pri istezanju ili kašljanju, moguća je trbušna kila kao uzrok. To možete potvrditi ako primijetite izbočenje na trbuhu uz bol u području pupka ili osjetite bol u preponama.

Više je vrsta boli

Ako bol u području pupka osjećate na dodir, mogući uzrok može biti Crohnova bolest. Ovaj zdravstveni problem karakteriziraju i sljedeći simptomi:

Proljev

Trbušni grčevi

Gubitak tjelesne težine

Iscrpljenost

Češća potreba za odlaskom u WC

Evo na što još paziti

Upalna bolest crijeva može utjecati na tanko crijevo što rezultira bolom u području pupka, ali i drugim dijelovima trbuha. Bol u području pupka također može osjećati nadutost ispod samog pupka ili osjećaj kao da vas nešto unutra "vuče". Ako imate bilo koji od ovih simptoma uz bol u području pupka, svakako se obratite liječniku.

Povraćanje

Konstantna bol koja traje više od četiri sata

Bolovi u prsima

Kratak dah

Promjene boje stolice ili prisutnost krvi u stolici

Kao i s bilo kojim drugim simptomima, ako bol u području pupka traje duže od dva tjedna, obavezno se obratite liječniku kako biste utvrdili uzrok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 04:41