StoryEditorOCM
Zdravljejača i od češnjaka

I stari Grci kleli su se u ovu biljku! Najmoćniji je prirodni borac protiv virusa, bakterija i gljivica

Piše MOZAIK SD
11. lipnja 2024. - 22:46

Osim što se koristi kao začin, za pizzu, ili umake za tjesteninu, brojne studije dokazale su da je origano bogat antioksidansima, što znači da štiti stanice od oksidacijskog stresa, a time i od nekih bolesti.

Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva. U Srednjem vijeku u Europi se koristi za liječenje infekcija.

Origano ili mravinac je samonikla mediteranska biljka, koja se smatra jednom od najljekovitijih biljaka svijeta. Osobito je cijenjeno eterično ulje, koje se dobiva posebnim procesom destilacije kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva. Postoji više od 40 vrsta origana.

U kulinarstvu se najčešće koristi Origanum Vulgare. Najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum minutiflorum, koje sadrži i do 95% karvakrola, aktivnog ljekovitog sastojka.

Brojne blagodati

Također, ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva, pa se preporučuje za tretman infekcija, poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu (prhut) te atletskog stopala.

Dobar je i za probavu, jer stimulira dotok žuči u probavni sustav te smanjuje stvaranje plinova. Isto tako, može se koristiti za masažu jer olakšava grčeve i bol u mišićima te pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 22:47