stdClass Object ( [id] => 1257003 [title] => Gledate trudnice kako podižu desetke kilograma i vježbaju ‘kao lude‘? Ne uspoređujte se, evo što kažu stručnjaci [alias] => gledate-trudnice-kako-podizu-desetke-kilograma-i-vjezbaju-kao-lude-ne-usporedujte-se-evo-sto-kazu-strucnjaci [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Društvene mreže izvanredno su sredstvo. No, one pružaju i mogućnost da nestručne osobe bez problema dijele savjete za koje jednostavno nisu kvalificirane. Samo jedan od primjera ove loše prakse su videosnimke i fotografija trudnica koje u visokoj stadiju trudnoće podižu teške utege ili izvode fizičke zahtjevne vježbe. Nakon odgledanog videa obično kreću dubioze o tome postoji li univerzalno pravilo oko toga što trudnice smiju, a što ne smiju vezano uz fizičku aktivnost. Gotovo uvijek izostavlja se prevažan faktor o općoj tjelesnoj spremnosti žene prije trudnoće kao i ništa manje važna težina trudnoće. Da se izrazimo poetski, one su bez iznimke poput pahuljica, nijedna nije ista. 

---

---

Nismo sve iste

- Ne postoji univerzalno pravilo koliko i koje vježbe bi općenito sve trudnice smjele/morale raditi. Prioritet su vježbe za pripremu zdjeličnog dna kroz pravilnu mehaniku disanja i pokret koji će pozitivno djelovati na adaptacije lokomotornog sustava u trudnoći. Važne su vježbe mobilnosti za zdjelicu, vježbe snage koje će održavati sve mišiće, a posebno one koji trebaju za održavanje stabilnosti i prevenciju promjena u držanju. U svom radu koncentriram se i na one mišićne skupine koje su u nepovoljnom položaju pri učestalom dojenju i nošenju djeteta, pa pripremam i te mišiće na razdoblje koje dolazi nakon trudnoće, objašnjava nam Lana Novota, mag. cin i kineziterapeut koja je svoju platformu Habitus by Lana velikim dijelom posvetila radu s trudnicama. Dok je i sama bila u drugom stanju pripremila je educirani sadržaj u kojem je htjela pomoći trudnicama kod kreiranja plana fizičke aktivnosti, ali i eventualno smanjenja boli. Univerzalna istina je samo jedna, a ona glasi da žene s fiziološkom trudnoćom, odnosno one koje nemaju kliničkih kontraindikacija mogu vježbati.

Novota objašnjava kako u slučaju trudnoća koje su kategorizirane kao rizične ili ako uz trudnoću postoji neko određeno kliničko stanje, stoji preporuka da se izbjegne vježbanje.

Vježbanje u trudnoći zahtijeva specifičan način vježbanja kojemu je cilj učiniti trudnoću lakom ili lakšom za podnošenje i pripremu trudnice za porod. Vježbanje u trudnoći može se provoditi i kao pomoćna terapija ili primarna prevencija stanja kao primjerice pretilost, gestacijski dijabetes melitus, povišen krvni tlak i slično, ali tu je potrebna suradnja sa stručnjacima koje definira problematika stanja.

- Prioritet u vježbanju s trudnicama je priprema zdjeličnog dna na trudnoću i porod, vježbe za mobilnost zdjelice, održavanje mišićne mase, prevencija loših držanja i eventualnih bolova lokomotornog sustava koji se mogu javiti kao posljedica trudnoće. Vježbe za trudnice zahtijevaju adaptaciju vježbi i specifične vježbe uz poštivanje promjena vježbi ovisno o stadiju trudnoće. Primjerice, u trudnoći se mijenja centar težišta tijela kako raste uterus (trbuh), što može promijeniti držanje tijela u negativnom smislu i uzrokovati primjerice bolna leđa. Kao stručnjak koji radi s trudnicama morate prepoznati sklonost negativnim posturalnim promjenama, znati ih prevenirati, ublažiti ili ukloniti. Drugi primjer specifičnosti je da trudnice u određenom razdoblju imaju vrlo visoke razine hormona relaxina. Njegova razina je najveća u 12 TT, a nekad se izlučuje i u valovima, pa su zbog toga zglobovi pokretljiviji, ali i nestabilniji. Bilo koji oblik skakanja kod trudnica se iz tog, ali i nekih drugih razloga ne preporučuje. Što više proučavate i saznajete o promjenama u trudnoći, jasnije vam je zašto je zovu i „drugo stanje“, objašnjava Novota. 

---

image

Lana je i sama bila trudna čak četiri puta

Privatni Album/
---

Kilaža utega ne treba biti važna

Da ne postoji univerzalno pravilo koje određuje volumen ili intenzitet vježbanja kod trudnica, tvrdi i magistar kineziologije Saša Segedi koji već godinama radi u fitness industriji, a svoja znanja dijeli i putem stranice Osobnitrener.hr. 

-  Postoje ‘pravila’ koja su vezana uz fiziološke promjene u organizmu kroz mjesece tj. tromjesečja te bi ih bilo dobro poštovati kako se ne bi naštetilo plodu, ali mimo toga nema generalnih pravila u vezi koliko teško, koliko dugo, koliko često i tako dalje, tvrdi Segedi koji se referira na fiziološke promjene u smislu preporuke liječnika da se prva pri mjeseca ne svladavaju veliki intenziteti jer se plod još uvijek nije čvrsto vezao za stijenku maternice pa bi se isti mogao ili oštetiti ili bi trudnica mogla doživjeti spontani pobačaj.

- Opet s druge strane, žene vrlo često nisu svjesne svoje trudnoće čak I po dva mjeseca, sve normalno obavljaju I obično nema nikakvih komplikacija. Što reći na to?, pita se osobni trener koji domeće kako se on osobno kod vođenja treninga vodi preporukama stručnjaka u vezi promjena koje žena u tom periodu doživljava te sukladno njihovim sposobnostima te stanju motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, što naravno znači da će neka trudnica vježbati ‘slabijim‘ intenzitetom dok neka druga može bez problema svladavati ‘teže‘ intenzitete treninga. 

No, ključno pitanje povezano s ovim tekstom odnosilo se na kilažu s kojom trudnica može vježbati u posljednjim tjednima trudnoće. Naši sugovornici slažu se kako ona uopće ne bi trebala biti centar pažnje, ali shvaćaju da je često u fokusu pažnje. 

- Naravno da trudnica koja je bila u treningu prije trudnoće može raditi s većim kilažama od trudnice koja je vježbala puno manje. Kod podizanja tereta u trudnoći potrebno je naučiti kontrolirati intraabdominalni tlak. Kod loše kontroliranog intraabdominalnog tlaka možete vrlo negativno djelovati na stanje trbušnog zida i zdjelično dno, kao i na stanje u kojem se nalazite, a to je trudnoća. Moguće su kile u trudnoći, prekomjerno opterećenje zdjeličnog dna, inkontinencija, pojava dijastaze nakon trudnoće (u trudnoći je ona fiziološka pojava), prolapsi organa male zdjelice, kile ili hernije u području trbušnog zida...., nabraja Novota moguće posljedice drugog stanja, a njezin kolega dodaje kako je jedan od gorućih problema fitness industrije to što su često najglasniji oni koji o tome znaju gotovo ništa ili vrlo malo.

Vježbe s utezima samo su jedna od vrsta treninga koje naše tijelo treba kako bi se povećala mišićna masa odnosno kako bi ono postalo jače, oblikovanije i zdravije, a kako kaže, trudnice su nisu iznimka. 

- Ovdje je pravilno govoriti o treningu s vanjskim opterećenjem, jer ‘podizanje utega‘ jest i sportska disciplina (weightlifting ili drugi sport powerlifting) što osobno ne bih preporučio trudnicama jer bavljenje bilo kakvim sportom tijekom trudnoće. Da se razumijemo pričam o profesionalnom ili poluprofesionalnom bavljenju sportom što bi moglo rezultirati većim brojem komplikacija, govori. 

---

image

Saša kaže kako prva tri mjeseca trudnice moraju biti opreznije

Privatni Album/
---

Radite sa stručnjacima

Konsenzus je jednostavan - najbitnije je uvažavati individualne sposobnosti i prema tome planirati trening. Novota je kroz proces vježbanja u trudnoći prošla i sama i to čak četiri puta. Baš zato, dobro zna kako neke trudnice koje su inače u dobroj formi ne mogu sa sigurnošću znati da im je zdjelično dno u dobrom stanju. Kao primjer navodi samu sebe, u posljednjoj trudnoći trebao joj je potpuno drugačiji tretman od onog prvog. 

- Određivanje univerzalne kilaže za sve trudnice ravno je ludosti. Da sumiramo, vježbe za trudnice obuhvaćaju vježbe za pripremu zdjeličnog dna za trudnoću i porod kroz učenje/uspostavljanje optimalne mehanike disanja kroz pokret. Da bi ova rečenica bila jasnija, objasnit ću je na primjeru čučnja. Spuštate se u čučanj kroz udisaj koji zahtijeva širenje dijafragme u svim smjerovima i opušteno zdjelično dno, na izdisaj se podižete u početni položaj s aktivacijom mišića zdjeličnog dna i aktivacijom dubokih mišića trbuha. Da me krivo ne shvatite, u trudnoći se ne rade „trbušnjaci“, već se aktiviraju mišići kroz disanje, uz eventualno specifično zadani otpor. U trening trudnice uključene su vježbe za mobilnost zdjelice, ali i kompletnog tijela, te vježbe snage koje pridonose optimalnoj posturi tijela u trudnoći. Primjerice, statičko istezanje nije potrebno u velikoj mjeri zbog velike količine relaxina, zaključuje Novota koja svakoj trudnici savjetuje da smanji kilažu i intenzitet u trudnoći u odnosu na vježbanje do trudnoće i ako želi vježbati da vježba s educiranim stručnjacima. 

---

---

Dvadeset posto lakše

I Segedi domeće kako je ovo pitanje izrazito individualno, a neko općenito pravilo koje se njemu pokazalo točnim je to da ženama u drugom stanju intenzitet smanji za otprilike dvadeset posto. Preporuka koje se sam drži je da se vježbe u kojima trudnica leži na trbuhu reduciraju kako raste plod. 

- Vježbe u kojima se pregibamo u kukovima (kao što je mrtvo dizanje i slične) bi trebale biti usuglašene s rastom djeteta jer je malo teško trudnici izvesti strict leg dead lift (rumunjsko mrtvo dizanje) s povećim trbuhom. Žena najbolje osjeti što joj paše a što ne, stoga bi bilo mudro slušati trudnicu koja nam daje feedback kako se osjeća kada radi određenu vježbu. Postoje trudnice koje već u petom mjesecu imaju ‘trbuh do zuba‘ te one koje u osmom mjesecu izgledaju kao da su tek na početku trudnoće. Naravno da te dvije različite trudnice ne možete trenirati isto te je logika da trudnica s ‘manjim trbuhom‘ čak i u šestom ili sedmom mjesecu trudnoće može raditi mrtvo dizanje, ali sa smanjenim rezultatom, tvrdi. 

Drage trudnice, ne vjerujte brojnim unaprijed napravljenim planovima vježbanja koje putem interneta prodaju samoprozvani stručnjaci, svaka od vas ima potpuno drugačije putovanje kroz drugo stanje i usporedbe s drugim, naizgled superženama koje u devetom mjesecu trudnoće bez problema podižu puste kilograme, potpuno su sulude. Svoje treninge u suradnji sa stručnjacima prilagodite sebi i čudu koje nosite. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => devet mjeseci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => devet mjeseci 2 0 9647 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-12 09:38:40 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marija Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-16 10:44:20 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-01-16 10:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 110 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Gledate trudnice kako podižu desetke kilograma i vježbaju 'kao lude'? Ne uspoređujte se, evo što kažu stručnjaci [metakey] => treniranje, vježbanje u trudnoći , stručnjaci, weighlifting u trudnoći , podizanje utega , [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/12\/24147292.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/12\/24132759.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/12\/24147250.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Privatni Album\/","Privatni Album\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dru\u0161tvene mre\u017ee pune su neto\u010dnih informacija, porazgovarali smo sa stru\u010dnjacima<\/p>","

Sa\u0161a ka\u017ee kako prva tri mjeseca trudnice moraju biti opreznije<\/p>","

Lana je i sama bila trudna \u010dak \u010detiri puta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1345","hd_24147292_1920.jpg":"1920x1080","k_24147292_1280.jpg":"1280x1280","k_24147292_1024.jpg":"1024x1024","k_24147292_640.jpg":"640x640","k_24147292_480.jpg":"480x480","k_24147292_340.jpg":"340x340","k_24147292_220.jpg":"220x220","o_24147292_1280.jpg":"1280x896","o_24147292_1024.jpg":"1024x717","o_24147292_640.jpg":"640x448","o_24147292_480.jpg":"480x336","o_24147292_340.jpg":"340x238","o_24147292_220.jpg":"220x154","h_24147292_1280.jpg":"1280x854","h_24147292_1024.jpg":"1024x683","h_24147292_640.jpg":"640x427","h_24147292_480.jpg":"480x320","h_24147292_340.jpg":"340x227","h_24147292_220.jpg":"220x147","pp_24147292_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147292_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147292_640.jpg":"640x814","pp_24147292_480.jpg":"480x611","pp_24147292_340.jpg":"340x432","pp_24147292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24132759_1920.jpg":"1920x1080","k_24132759_1280.jpg":"1280x1280","k_24132759_1024.jpg":"1024x1024","k_24132759_640.jpg":"640x640","k_24132759_480.jpg":"480x480","k_24132759_340.jpg":"340x340","k_24132759_220.jpg":"220x220","o_24132759_1280.jpg":"1280x853","o_24132759_1024.jpg":"1024x682","o_24132759_640.jpg":"640x426","o_24132759_480.jpg":"480x320","o_24132759_340.jpg":"340x226","o_24132759_220.jpg":"220x146","h_24132759_1280.jpg":"1280x854","h_24132759_1024.jpg":"1024x683","h_24132759_640.jpg":"640x427","h_24132759_480.jpg":"480x320","h_24132759_340.jpg":"340x227","h_24132759_220.jpg":"220x147","pp_24132759_1280.jpg":"1280x1628","pp_24132759_1024.jpg":"1024x1303","pp_24132759_640.jpg":"640x814","pp_24132759_480.jpg":"480x611","pp_24132759_340.jpg":"340x432","pp_24132759_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_24147250_1920.jpg":"1920x1080","k_24147250_1280.jpg":"1280x1280","k_24147250_1024.jpg":"1024x1024","k_24147250_640.jpg":"640x640","k_24147250_480.jpg":"480x480","k_24147250_340.jpg":"340x340","k_24147250_220.jpg":"220x220","o_24147250_1280.jpg":"1280x1917","o_24147250_1024.jpg":"1024x1533","o_24147250_640.jpg":"640x958","o_24147250_480.jpg":"480x719","o_24147250_340.jpg":"340x509","o_24147250_220.jpg":"220x329","h_24147250_1280.jpg":"1280x854","h_24147250_1024.jpg":"1024x683","h_24147250_640.jpg":"640x427","h_24147250_480.jpg":"480x320","h_24147250_340.jpg":"340x227","h_24147250_220.jpg":"220x147","pp_24147250_1280.jpg":"1280x1628","pp_24147250_1024.jpg":"1024x1303","pp_24147250_640.jpg":"640x814","pp_24147250_480.jpg":"480x611","pp_24147250_340.jpg":"340x432","pp_24147250_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15574675 Threads: 8 Questions: 3213833520 Slow queries: 7252580 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236232090 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/gledate-trudnice-kako-podizu-desetke-kilograma-i-vjezbaju-kao-lude-ne-usporedujte-se-evo-sto-kazu-strucnjaci-1257003 [printLink] => /mozaik/zdravlje/gledate-trudnice-kako-podizu-desetke-kilograma-i-vjezbaju-kao-lude-ne-usporedujte-se-evo-sto-kazu-strucnjaci-1257003?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 347 [name] => treniranje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => treniranje [link] => /tag/treniranje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 702973 [name] => vježbanje u trudnoći [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-16 11:39:50 [main_article_id] => 0 [alias] => vjezbanje-u-trudnoci [link] => /tag/vjezbanje-u-trudnoci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 429207 [name] => stručnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strucnjaci [link] => /tag/strucnjaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 702974 [name] => weighlifting u trudnoći [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-16 11:39:51 [main_article_id] => 0 [alias] => weighlifting-u-trudnoci [link] => /tag/weighlifting-u-trudnoci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 702975 [name] => podizanje utega [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-16 11:39:51 [main_article_id] => 0 [alias] => podizanje-utega [link] => /tag/podizanje-utega ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => devet mjeseci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gledate trudnice kako podižu desetke kilograma i vježbaju ‘kao lude‘? Ne uspoređujte se, evo što kažu stručnjaci [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-15-28-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/12/24147292.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Društvene mreže pune su netočnih informacija, porazgovarali smo sa stručnjacima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/12/24147292.jpg [title] =>

Društvene mreže pune su netočnih informacija, porazgovarali smo sa stručnjacima

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/12/24132759.jpg [title] =>

Saša kaže kako prva tri mjeseca trudnice moraju biti opreznije

Privatni Album/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/12/24147250.jpg [title] =>

Lana je i sama bila trudna čak četiri puta

Privatni Album/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Društvene mreže izvanredno su sredstvo. No, one pružaju i mogućnost da nestručne osobe bez problema dijele savjete za koje jednostavno nisu kvalificirane. Samo jedan od primjera ove loše prakse su videosnimke i fotografija trudnica koje u visokoj stadiju trudnoće podižu teške utege ili izvode fizičke zahtjevne vježbe. Nakon odgledanog videa obično kreću dubioze o tome postoji li univerzalno pravilo oko toga što trudnice smiju, a što ne smiju vezano uz fizičku aktivnost. Gotovo uvijek izostavlja se prevažan faktor o općoj tjelesnoj spremnosti žene prije trudnoće kao i ništa manje važna težina trudnoće. Da se izrazimo poetski, one su bez iznimke poput pahuljica, nijedna nije ista. 

---

---

Nismo sve iste

- Ne postoji univerzalno pravilo koliko i koje vježbe bi općenito sve trudnice smjele/morale raditi. Prioritet su vježbe za pripremu zdjeličnog dna kroz pravilnu mehaniku disanja i pokret koji će pozitivno djelovati na adaptacije lokomotornog sustava u trudnoći. Važne su vježbe mobilnosti za zdjelicu, vježbe snage koje će održavati sve mišiće, a posebno one koji trebaju za održavanje stabilnosti i prevenciju promjena u držanju. U svom radu koncentriram se i na one mišićne skupine koje su u nepovoljnom položaju pri učestalom dojenju i nošenju djeteta, pa pripremam i te mišiće na razdoblje koje dolazi nakon trudnoće, objašnjava nam Lana Novota, mag. cin i kineziterapeut koja je svoju platformu Habitus by Lana velikim dijelom posvetila radu s trudnicama. Dok je i sama bila u drugom stanju pripremila je educirani sadržaj u kojem je htjela pomoći trudnicama kod kreiranja plana fizičke aktivnosti, ali i eventualno smanjenja boli. Univerzalna istina je samo jedna, a ona glasi da žene s fiziološkom trudnoćom, odnosno one koje nemaju kliničkih kontraindikacija mogu vježbati.

Novota objašnjava kako u slučaju trudnoća koje su kategorizirane kao rizične ili ako uz trudnoću postoji neko određeno kliničko stanje, stoji preporuka da se izbjegne vježbanje.

Vježbanje u trudnoći zahtijeva specifičan način vježbanja kojemu je cilj učiniti trudnoću lakom ili lakšom za podnošenje i pripremu trudnice za porod. Vježbanje u trudnoći može se provoditi i kao pomoćna terapija ili primarna prevencija stanja kao primjerice pretilost, gestacijski dijabetes melitus, povišen krvni tlak i slično, ali tu je potrebna suradnja sa stručnjacima koje definira problematika stanja.

- Prioritet u vježbanju s trudnicama je priprema zdjeličnog dna na trudnoću i porod, vježbe za mobilnost zdjelice, održavanje mišićne mase, prevencija loših držanja i eventualnih bolova lokomotornog sustava koji se mogu javiti kao posljedica trudnoće. Vježbe za trudnice zahtijevaju adaptaciju vježbi i specifične vježbe uz poštivanje promjena vježbi ovisno o stadiju trudnoće. Primjerice, u trudnoći se mijenja centar težišta tijela kako raste uterus (trbuh), što može promijeniti držanje tijela u negativnom smislu i uzrokovati primjerice bolna leđa. Kao stručnjak koji radi s trudnicama morate prepoznati sklonost negativnim posturalnim promjenama, znati ih prevenirati, ublažiti ili ukloniti. Drugi primjer specifičnosti je da trudnice u određenom razdoblju imaju vrlo visoke razine hormona relaxina. Njegova razina je najveća u 12 TT, a nekad se izlučuje i u valovima, pa su zbog toga zglobovi pokretljiviji, ali i nestabilniji. Bilo koji oblik skakanja kod trudnica se iz tog, ali i nekih drugih razloga ne preporučuje. Što više proučavate i saznajete o promjenama u trudnoći, jasnije vam je zašto je zovu i „drugo stanje“, objašnjava Novota. 

---

image

Lana je i sama bila trudna čak četiri puta

Privatni Album/
---

Kilaža utega ne treba biti važna

Da ne postoji univerzalno pravilo koje određuje volumen ili intenzitet vježbanja kod trudnica, tvrdi i magistar kineziologije Saša Segedi koji već godinama radi u fitness industriji, a svoja znanja dijeli i putem stranice Osobnitrener.hr. 

-  Postoje ‘pravila’ koja su vezana uz fiziološke promjene u organizmu kroz mjesece tj. tromjesečja te bi ih bilo dobro poštovati kako se ne bi naštetilo plodu, ali mimo toga nema generalnih pravila u vezi koliko teško, koliko dugo, koliko često i tako dalje, tvrdi Segedi koji se referira na fiziološke promjene u smislu preporuke liječnika da se prva pri mjeseca ne svladavaju veliki intenziteti jer se plod još uvijek nije čvrsto vezao za stijenku maternice pa bi se isti mogao ili oštetiti ili bi trudnica mogla doživjeti spontani pobačaj.

- Opet s druge strane, žene vrlo često nisu svjesne svoje trudnoće čak I po dva mjeseca, sve normalno obavljaju I obično nema nikakvih komplikacija. Što reći na to?, pita se osobni trener koji domeće kako se on osobno kod vođenja treninga vodi preporukama stručnjaka u vezi promjena koje žena u tom periodu doživljava te sukladno njihovim sposobnostima te stanju motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, što naravno znači da će neka trudnica vježbati ‘slabijim‘ intenzitetom dok neka druga može bez problema svladavati ‘teže‘ intenzitete treninga. 

No, ključno pitanje povezano s ovim tekstom odnosilo se na kilažu s kojom trudnica može vježbati u posljednjim tjednima trudnoće. Naši sugovornici slažu se kako ona uopće ne bi trebala biti centar pažnje, ali shvaćaju da je često u fokusu pažnje. 

- Naravno da trudnica koja je bila u treningu prije trudnoće može raditi s većim kilažama od trudnice koja je vježbala puno manje. Kod podizanja tereta u trudnoći potrebno je naučiti kontrolirati intraabdominalni tlak. Kod loše kontroliranog intraabdominalnog tlaka možete vrlo negativno djelovati na stanje trbušnog zida i zdjelično dno, kao i na stanje u kojem se nalazite, a to je trudnoća. Moguće su kile u trudnoći, prekomjerno opterećenje zdjeličnog dna, inkontinencija, pojava dijastaze nakon trudnoće (u trudnoći je ona fiziološka pojava), prolapsi organa male zdjelice, kile ili hernije u području trbušnog zida...., nabraja Novota moguće posljedice drugog stanja, a njezin kolega dodaje kako je jedan od gorućih problema fitness industrije to što su često najglasniji oni koji o tome znaju gotovo ništa ili vrlo malo.

Vježbe s utezima samo su jedna od vrsta treninga koje naše tijelo treba kako bi se povećala mišićna masa odnosno kako bi ono postalo jače, oblikovanije i zdravije, a kako kaže, trudnice su nisu iznimka. 

- Ovdje je pravilno govoriti o treningu s vanjskim opterećenjem, jer ‘podizanje utega‘ jest i sportska disciplina (weightlifting ili drugi sport powerlifting) što osobno ne bih preporučio trudnicama jer bavljenje bilo kakvim sportom tijekom trudnoće. Da se razumijemo pričam o profesionalnom ili poluprofesionalnom bavljenju sportom što bi moglo rezultirati većim brojem komplikacija, govori. 

---

image

Saša kaže kako prva tri mjeseca trudnice moraju biti opreznije

Privatni Album/
---

Radite sa stručnjacima

Konsenzus je jednostavan - najbitnije je uvažavati individualne sposobnosti i prema tome planirati trening. Novota je kroz proces vježbanja u trudnoći prošla i sama i to čak četiri puta. Baš zato, dobro zna kako neke trudnice koje su inače u dobroj formi ne mogu sa sigurnošću znati da im je zdjelično dno u dobrom stanju. Kao primjer navodi samu sebe, u posljednjoj trudnoći trebao joj je potpuno drugačiji tretman od onog prvog. 

- Određivanje univerzalne kilaže za sve trudnice ravno je ludosti. Da sumiramo, vježbe za trudnice obuhvaćaju vježbe za pripremu zdjeličnog dna za trudnoću i porod kroz učenje/uspostavljanje optimalne mehanike disanja kroz pokret. Da bi ova rečenica bila jasnija, objasnit ću je na primjeru čučnja. Spuštate se u čučanj kroz udisaj koji zahtijeva širenje dijafragme u svim smjerovima i opušteno zdjelično dno, na izdisaj se podižete u početni položaj s aktivacijom mišića zdjeličnog dna i aktivacijom dubokih mišića trbuha. Da me krivo ne shvatite, u trudnoći se ne rade „trbušnjaci“, već se aktiviraju mišići kroz disanje, uz eventualno specifično zadani otpor. U trening trudnice uključene su vježbe za mobilnost zdjelice, ali i kompletnog tijela, te vježbe snage koje pridonose optimalnoj posturi tijela u trudnoći. Primjerice, statičko istezanje nije potrebno u velikoj mjeri zbog velike količine relaxina, zaključuje Novota koja svakoj trudnici savjetuje da smanji kilažu i intenzitet u trudnoći u odnosu na vježbanje do trudnoće i ako želi vježbati da vježba s educiranim stručnjacima. 

---

---

Dvadeset posto lakše

I Segedi domeće kako je ovo pitanje izrazito individualno, a neko općenito pravilo koje se njemu pokazalo točnim je to da ženama u drugom stanju intenzitet smanji za otprilike dvadeset posto. Preporuka koje se sam drži je da se vježbe u kojima trudnica leži na trbuhu reduciraju kako raste plod. 

- Vježbe u kojima se pregibamo u kukovima (kao što je mrtvo dizanje i slične) bi trebale biti usuglašene s rastom djeteta jer je malo teško trudnici izvesti strict leg dead lift (rumunjsko mrtvo dizanje) s povećim trbuhom. Žena najbolje osjeti što joj paše a što ne, stoga bi bilo mudro slušati trudnicu koja nam daje feedback kako se osjeća kada radi određenu vježbu. Postoje trudnice koje već u petom mjesecu imaju ‘trbuh do zuba‘ te one koje u osmom mjesecu izgledaju kao da su tek na početku trudnoće. Naravno da te dvije različite trudnice ne možete trenirati isto te je logika da trudnica s ‘manjim trbuhom‘ čak i u šestom ili sedmom mjesecu trudnoće može raditi mrtvo dizanje, ali sa smanjenim rezultatom, tvrdi. 

Drage trudnice, ne vjerujte brojnim unaprijed napravljenim planovima vježbanja koje putem interneta prodaju samoprozvani stručnjaci, svaka od vas ima potpuno drugačije putovanje kroz drugo stanje i usporedbe s drugim, naizgled superženama koje u devetom mjesecu trudnoće bez problema podižu puste kilograme, potpuno su sulude. Svoje treninge u suradnji sa stručnjacima prilagodite sebi i čudu koje nosite. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Privatni Album/ Privatni Album/
/Shutterstock

Društvene mreže pune su netočnih informacija, porazgovarali smo sa stručnjacima

Privatni Album/

Saša kaže kako prva tri mjeseca trudnice moraju biti opreznije

Privatni Album/

Lana je i sama bila trudna čak četiri puta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/gledate-trudnice-kako-podizu-desetke-kilograma-i-vjezbaju-kao-lude-ne-usporedujte-se-evo-sto-kazu-strucnjaci-1257003 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ef4e6af7e46e9596dc98e0b033f3e8433cba2f11 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gledate+trudnice+kako+podi%C5%BEu+desetke+kilograma+i+vje%C5%BEbaju+%E2%80%98kao+lude%E2%80%98%3F+Ne+uspore%C4%91ujte+se%2C+evo+%C5%A1to+ka%C5%BEu+stru%C4%8Dnjaci&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fgledate-trudnice-kako-podizu-desetke-kilograma-i-vjezbaju-kao-lude-ne-usporedujte-se-evo-sto-kazu-strucnjaci-1257003 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fgledate-trudnice-kako-podizu-desetke-kilograma-i-vjezbaju-kao-lude-ne-usporedujte-se-evo-sto-kazu-strucnjaci-1257003 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => devet mjeseci [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zdravljedevet mjeseci

Gledate trudnice kako podižu desetke kilograma i vježbaju ‘kao lude‘? Ne uspoređujte se, evo što kažu stručnjaci

Piše Marija Vuković
16. siječnja 2023. - 11:39

Društvene mreže izvanredno su sredstvo. No, one pružaju i mogućnost da nestručne osobe bez problema dijele savjete za koje jednostavno nisu kvalificirane. Samo jedan od primjera ove loše prakse su videosnimke i fotografija trudnica koje u visokoj stadiju trudnoće podižu teške utege ili izvode fizičke zahtjevne vježbe. Nakon odgledanog videa obično kreću dubioze o tome postoji li univerzalno pravilo oko toga što trudnice smiju, a što ne smiju vezano uz fizičku aktivnost. Gotovo uvijek izostavlja se prevažan faktor o općoj tjelesnoj spremnosti žene prije trudnoće kao i ništa manje važna težina trudnoće. Da se izrazimo poetski, one su bez iznimke poput pahuljica, nijedna nije ista. 

Nismo sve iste

- Ne postoji univerzalno pravilo koliko i koje vježbe bi općenito sve ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 17:28