stdClass Object ( [id] => 1314051 [title] => Dr. Šeparović: Vječni sam entuzijast i nikad ne odustajem od borbe za srce, čak i kad je mogućnost oporavka mizerna [alias] => dr-separovic-vjecni-sam-entuzijast-i-nikad-ne-odustajem-od-borbe-za-srce-cak-i-kad-je-mogucnost-oporavka-mizerna [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dubrovkinja dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački uvijek se rado vraća rodnom gradu. Ovih dana ljetuje na Pelješcu, a ni u danima odmora ne može se odvojiti od kardiologije koja joj je obilježila karijeru.Ova redovita profesorica na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu predaje kardiologiju i potvrđuje kako su upravo kardiovaskularne bolesti u cijeloj Europi vodeći uzrok smrtnosti i pobola populacije:

- Ohrabrujuće je da se uslijed učinkovitijeg liječenja akutnoga infarkta miokarda i koronarne bolesti te brojnih preventivnih mjera koje potiče kardiološka zajednica usporava krivulja rasta smrtnosti. Mjere podrazumijevaju smanjenje utjecaja čimbenika rizika odgovornih za nastanak kardiovaskularne bolesti. Treba još puno raditi na svijesti ljudi u stvaranju zdravih navika i nove generacije odgajati kako dočekati kvalitetnu starost. To je vrlo zahtijevan ali ne i nemoguć zadatak: škole su pokrenule niz preventivnih programa, ali je preventivnim mjerama nužno učinkovitije obuhvatiti i roditelje jer je nadolazeći problem starenje populacije, koja osim ishemijske bolesti srca nosi porast degenerativnih bolesti srčanih zalistaka.

---

---

Kao zaposlenica Medicinskog fakulteta ova Dubrovkinja ima tri paralelne karijere: stručnu (kardiologija), nastavnu (priznati i valorizirani nastavnik od strane fakulteta) i znanstvenu (objava znanstvenih radova o rezultatima vlastitih istraživanja):-

- Dosegnuli smo razinu spoznaja koje danas uspješno primjenjujemo i produljili smo životni vijek. Moj najveći znanstveni uspjeh su radovi objavljeni o novim metodama u ehokardiografiji i o bolestima srčanih zalistaka koji su u neraskidivoj sprezi. Nakon usavršavanja na belgijskom Katholieke Universiteit u Leuvenu dobila sam stipendiju tog sveučilišta na temu oslikavanja u kardiologiji s fokusom na ehokardiografiji, još uže u novoj metodi Doppler miokarda (danas poznata kao "strain") koja se tada razvijala. To je metoda koja mjeri deformacija miokarda (srčanog mišića) tijekom kontrakcije i omogućuje nam ranu spoznaju promjene u funkciji srčanog mišića. Mentori su mi bili nedavno preminula prof. Liv Hatle (koju nazivamo majkom doplerske kardiografije i hemodinamike) i prof George Suterland.

---

image

‘Iako sve rjeđe, još katkad čujem da je formula za dobar tlak 100+godine. No, kao kardiolog kažem: to nije točno, jedini normalni krvni tlak je 120/80 mm Hg‘

Tonći Plazibat/Cropix
---

U Luevenu sam punu godinu sticala iznimna znanja iz kardiomehanike i hemodinamike te sudjelovala u razvoju nove metode. Tu su se "rodila" prva ozbiljna zanstvena pitanja jer je srce tako složen i dinamičan organ o kojem osobno imam dnevno desetke pitanja što spoznati i istražiti. Na većinu tih pitanja nisam uspjela ili stigla odgovoriti, ali dalje istražujem i objavljujem - kaže sugovornica koja je objavila više od 200 znanstvenih radova, a 60 u prestižnim svjetskim časopisima, a ima i oko šest tisuća citata. Vrativši se iz Leuvena uspjela sam ehokardiografiju i organizaciju ehokardiografskog laboratorija razviti na istoj razini u Hrvatskoj. Ehokardiografski laboratorij u KBC Zagreb je 2005. postao prvi potpuno digitalni ehokardiografski laboratorij u ovom dijelu Europe, na što smo i danas ponosni.

Pjesnici kažu "srce imaš ili nemaš", a kardiolozima je "zdravo je ili nije"?

- Kardiolozi danas imaju dostupne brojne, nekad nezamislive metode liječenja. Danas je trend spriječiti propadanje srčanog mišića što ranijim uvođenjem terapije ili postupaka. Da bi to uspjeli potrebno je prepoznati uzrok oštećenja i srčanog popuštanja te kao entuzijasti tražimo mogućnost povrata funkcije srca u okvire koji čovjeku omogućuju kvalitetno funkcioniranje. Ne odustajemo i za pacijenta pokušavamo učiniti najbolje i kad su postotci oporavka mizerni.

Za dijagnostiku koristite sve suvremenije uređaje?

- Bez visoko specijalizirane i razvijene tehnologije nemoguće je postaviti dijagnozu složenih i višestrukih problema sa zaliscima. Ključno je za svaku bolest koristiti primjerenu metodu, dijagnostičke postupke usmjeriti i suziti, što nije lako jer znanja eksponencijalno rastu. U tome pomažu kliničke vještine koje se uče uz mentora. Postaviti dijagnozu katkad nije lako: u zahtjevnim slučajevima radimo puzzle-sliku gdje utječe i najmanji detalj. Danas je prisutan eksponencijalni porast pojavnosti degenerativnih bolesti srčanih zalistaka u sve starijoj populaciji, za njihovo zbrinjavanje potrebne su nam složene ehokardiografske metode koje izvodimo na najnaprednijim uređajima.

---

image

Sa suradnicima u KBC-u Zagreb

Privatni album
---

Što najviše utječe na kardiološke bolesti: prehrana, ritam života?

- Prvenstveni čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti su genetika, pušenje, pretilost, način života i tjelesna neaktivnost, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest, povišeni krvni tlak. Sve ih treba pravodobno prepoznati i primijeniti indiciranu terapiju. Novije spoznaje ukazuju da postoji povezanost povišenih masnoća u krvi i hipertenzije i nekih bolesti srčanih zalistaka. Znatni dio populacije ima hipertenziju, a zanimljivo je da u Hrvatskoj imamo visoki omjer neprepoznatog i nedovoljno liječenog visokog krvnog tlaka.

Što je uzrok tome?

- Dobro pitanje! Iako sve rjeđe, još katkad čujem da je formula za dobar tlak 100+godine. No, kao kardiolog kažem: to nije točno, jedini normalni krvni tlak je 120/80 mm Hg i tome trebamo težiti, a propisanu terapiju redovito uzimati.

Što je zapravo ehokardiografija?

- Ehokardiografija (UZV srca) je vrlo zahtjevna metoda i može se raditi na pet različitih razina, od osnovne do najsloženije koja traje satima. UZV srca je samo općeniti pojam i ne znate koju razinu primijeniti ako ne znate što je ključno pitanje. U našem laboratoriju radimo najviše razine složenosti ehokardiografije, npr.hemodinamskih studija, 3D-analize funkcije i protoka, procjene težine srčanih grešaka koje su iznimno složene i temeljem toga odlučujemo koji postupak primijeniti. Pacijenti s bolesnim zaliskom katkad izgledaju neperspektivno, ali kad utvrdimo točnu morfologiju i prirodu bolesti, možemo biti vrlo uspješni. Slušalice su i danas simbol liječnika, ali su u ordinacijama nekako sa strane te apeliram da liječnici barem jednom godišnje preventivno poslušaju srce pacijentima jer bolest zalistaka čujemo slušalicama kao šum na srcu.

Tijekom rata ste radili u dubrovačkoj bolnici?

- Nakon studija vratila sam se u Dubrovnik i 1991. radila u zdravstvenoj stanici Župa dubrovačka i potom na Hitnoj pomoći OB Dubrovnik. To je ljeto bilo divno iskustvo, ali je jesen, nažalost, donijela ratne strahote, no nisam imala dvojbi, da upravo na tom mjestu mogu najviše pomoći ljudima i gradu u kojem sam odrasla. Pamtim nevjerojatna iskustva: 24-satne smjene smo mijenjali u 4 sata ujutro, nije bilo vode, struje ni hrane, ali smo se dobro organizirali. Sjećam se prvih dana kada smo dobili zadatak da se liječnički tim odmah uputi na Ivanicu. Bila sam u službi, sjela u vozilo HMP, upalili smo plava svjetla i krenuli na Brgat. Plava je rotacija obasjavala Župu, žurili smo i bili dobra meta, da bi nas radiostanicom upozorili da odmah gasimo svjetla jer ćemo dovesti u pitanje položaje. Tad smo shvatili gdje idemo, a po dolasku su nam iza jedne kuće povikali "Maknite se, tu su sad pogodili njihovi rafali". Bilo je to neugodno vatreno krštenje! Cijeli Domovinski rat sam radila na Hitnoj, bilo je mnogo teških trenutaka, a jedan takav urezao mi se u sjećanje kad su doveli ranjenike među kojima je bio i učenik Medicinske škole u kojoj sam tada predavala.

---

image

S druženja Dubrovčana u Zagrebu: Andrija Jarak, Nikolina Klaić, Jadranka Šeparović Hanževački i Nikša Sršen

Privatni album
---

Koliko je rad na HMP utjecao na izbor specijalizacije?

- Rad u Hitnoj pomoći je utjecao na moj izbor. Važnost kardiologije vrlo brzo postane jasna jer je u hitnim stanjima cirkulacijski sustav ključan. Srce (u hitnim stanjima) vrlo promptno reagira i to mi je bilo primamljivo, zainteresiralo me za kardiologiju. KBC Zagreb je 1993. raspisao specijalizacije i javila sam se na više njih a dobila specijalizaciju iz kardiologije, gdje sam izabrana kao najbolja među 70 kandidata. Sretna sam da su to prepoznale kolege na klinici.

Kako uspijevate uskladiti profesionalne i privatne obveze?

- Suprug je doc dr Miroslav Hanževački, liječnik obiteljske medicine, imamo dvoje krasne djece, sina Hrvoja i kćer Luči. Sin je potpuno izvan medicine a kćer tek upisuje gimnaziju i zasad ne pokazuje interes. Još se nadam u nastavak obiteljske tradicije jer je i na moj izbor uticao otac-liječnik. Usklađivanje obveza je vrlo zahtjevno i morate imati životnog suputnika koji to razumije, a moj suprug je takav. Uz to, morate iznimno voljeti svoj posao i znati da ćete u nekom trenutku žrtvovati lagodniji dio života. Ali, uopće nema dvojbe da je obitelj na prvom mjestu i uvijek treba postaviti granicu koliko te smije okupirati profesija..

Čime ste trenutačno okupirani?

- Usmjerena sam na dio kardiologije koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti zalistaka. Na tom području razvijaju se tzv. perkutane metode liječenja tj. postavljanja zalisnih proteza i kvačica gdje intervencijski kardiolozi, putem žile kroz nogu ili drugdje izvode intervenciju. Fokus je na vrlo složenim pacijentima koji imaju neprepoznate ili složene višestruke bolesti zalistaka u kombinaciji s drugim bolestima te nastojimo pomoći pacijentu primjenjujući neku od perkutanih metoda ili klasičnom kirugijom, odnosno tražimo i odabiremo za dotičnog pacijenta što je najbolje u tom trenutku.

---

image
Tonći Plazibat/Cropix
---

---

Društvo Dubrovčana i ‘Dubrovački horizonti’

- Ove se godine obilježava 55.obljetnica Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu. U siječnju smo revitalizirali društvo jer su aktivnosti bile dijelom zamrle: izborna Skupština je izabrala novu upravu i odbore, Nikolina Klaić je izabrana za predsjednicu a ja za potpredsjednicu i u tim se ulogama odlično nadopunjujemo. Jedna od posebnosti našeg društva je što smo jedina udruga u Zagrebu koja ima publikaciju kao “Dubrovački horizonti”, izlazi bez prekida od 1969.

Natječajem je Ivana Jović Lovrić izabrana za novu urednicu te imamo ideje kako ih osuvremeniti. Sjećam se da smo u kući u Dubrovniku imali veliku biblioteku s cijelom zbirkom te publikacije. Pamtim divni grafički dizajn a sudbina kao da je htjela da me se ponovno spoji s Dubrovačkim horizontima.

Zadovoljstvo mi je najaviti svečano obilježavanje 55.obljetnice Društva koja će se održati 22. rujna uz svečanu večeru i prigodni program u hotelu Westin. Pozivamo sve Dubrovčane i prijatelje našeg kraja da nam se pridruže. Želimo povezati sve koji nose ljubav i nostalgiju i poštuju dubrovački način života, kulturnu i tradiciju te materijalnu baštinu. Tad će se održati i humanitarna lutrija, a prikupljena sredstva namijenjena su zagrebačkim studentima odraslim u Domu Maslina. Karte za večeru mogu se naručiti na našoj web stranici www.dubrovcani.hr.

Trenutačno imamo 120 članova i sve ih je više, a okupljamo se jednom mjesečno u Klubu Dubrovčana gdje uvijek nekog novog upoznamo. Članovi su iznimno uspješni pojedinci s impresivnim karijerama, što je važno i za širenje profesionalnih i privatnih kontakata te socijalno umrežavanje.

Tradicionalno važna aktivnost Društva je obilježavanje Feste sv.Vlaha: u zagrebačkoj Župi sv. Blaža se na Kandeloloru 2. veljače održava misa-zahvalnica Dubrovčanima i Janjevcima u Zagrebu gdje župnik pročita pristigle brzojave kao čestitku za sv.Vlaha. Na misi su uvijek nazočna dvojica festanjula koje Društvo izabere. Do 2012. se tradicionalno u Zagrebu održavala i Noć Dubrovčana i taj tradicionalni bal obnovit će se 2024. godine.

---

---

Kako sam spasila mladu bolesnicu

- U javnosti je odjeknuo zanimljivi slučaj pomoći mlađoj bolesnici s prirođenom srčanom greškom zamijenjenih uloga lijeve i desne strane srca. Pokazivala je probleme s otkucajima i intoleranciju napora te smo utvrdili i da jedan zalistak propušta i odlučili ga kirurški zamijeniti a problem otkucaja riješiti ablacijom i ugradnjom klasičnog elektrostimulatora. No tijekom operacije utvrdila sam da postoji neusklađenost srčane kontrakcije desnog srca, što dugoročno uz povećano opterećenje neće biti povoljno.

Odlučili smo ugraditi posebnu vrstu elektrostimulatora, resinkronizacijski uređaj (CRT- cardiac resynchronisation therapy) i to je tad bila prva takva implantacija CRT-a u ovoj prirođenoj srčanoj grešci u svijetu. Bolesnica se uspješno oporavila i godinu dana kasnije rodila je zdrave blizance, a taj slučaj smo s petogodišnjim praćenjem uspješno objavili.

---

---

Impresivna karijera

Dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački redovita je profesorica u trajnom zvanju na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje predaje kardiologiju. U KBC Zagreb je pročelnica Zavoda za bolesti zalistaka i ishemijsku bolest srca na Klinici za bolesti srca i krvnih žila i voditelj je Ehokardiografskog laboratorija, a na nacionalnoj razini vodi izuzetno aktivnu Radnu skupinu za ehokardiografiju i slikovne metode u kardiologiji Hrvatskoga kardiološkog društva.

Provodi niz edukacijskih projekata i programa trajnoga usavršavanja te nacionalnu akreditaciju iz ehokardiografije. Predsjednica je nacionalnog kongresa iz ehokardiografije CROECHO s brojnim inozemnim predavačima. Priznati je stručnjak i znanstvenik i izvan Hrvatske, predavač na brojnim svjetskim kardiološkim skupovima te aktivna u Europskom kardiološkom društvu, a koautor je europskih udžbenika iz ehokardiografije.

---

---

image

Naša je sugovornica sudionik brojnih stručnih i znanstvenih skupova

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri karijere [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => tri karijere 2 0 9425 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-11 08:21:14 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-11 13:36:02 [modified_by] => 3088 [publish_up] => 2023-08-11 13:36:02 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Dr. Šeparović: Vječni sam entuzijast i nikad ne odustajem od borbe za srce, čak i kad je mogućnost oporavka mizerna [metakey] => Jadranka Šeparović Hanževački, kardiologinja, Kardiologija, krvni tlak, bolesti srca [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25416529.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25416527.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25416522.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25416523.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25416524.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25416525.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25416530.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix","Ton\u0107i Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr.sc. Jadranka \u0160eparovi\u0107 Han\u017eeva\u010dki priznati je stru\u010dnjak i znanstvenik i izvan Hrvatske, mi smo je \u2018uhvatili\u2018 na ljetovanju na Pelje\u0161cu<\/p>","

\u2018Iako sve rje\u0111e, jo\u0161 katkad \u010dujem da je formula za dobar tlak 100+godine. No, kao kardiolog ka\u017eem: to nije to\u010dno, jedini normalni krvni tlak je 120\/80 mm Hg\u2018<\/p>","

Na\u0161a je sugovornica sudionik brojnih stru\u010dnih i znanstvenih skupova<\/p>","

S dru\u017eenja Dubrov\u010dana u Zagrebu: Andrija Jarak, Nikolina Klai\u0107, Jadranka \u0160eparovi\u0107 Han\u017eeva\u010dki i Nik\u0161a Sr\u0161en<\/p>","

Sa suradnicima u KBC-u Zagreb<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25416529_1920.jpg":"1920x1080","k_25416529_1280.jpg":"1280x1280","k_25416529_1024.jpg":"1024x1024","k_25416529_640.jpg":"640x640","k_25416529_480.jpg":"480x480","k_25416529_340.jpg":"340x340","k_25416529_220.jpg":"220x220","o_25416529_1280.jpg":"1280x853","o_25416529_1024.jpg":"1024x682","o_25416529_640.jpg":"640x426","o_25416529_480.jpg":"480x320","o_25416529_340.jpg":"340x226","o_25416529_220.jpg":"220x146","h_25416529_1280.jpg":"1280x854","h_25416529_1024.jpg":"1024x683","h_25416529_640.jpg":"640x427","h_25416529_480.jpg":"480x320","h_25416529_340.jpg":"340x227","h_25416529_220.jpg":"220x147","pp_25416529_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416529_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416529_640.jpg":"640x814","pp_25416529_480.jpg":"480x611","pp_25416529_340.jpg":"340x432","pp_25416529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25416527_1920.jpg":"1920x1080","k_25416527_1280.jpg":"1280x1280","k_25416527_1024.jpg":"1024x1024","k_25416527_640.jpg":"640x640","k_25416527_480.jpg":"480x480","k_25416527_340.jpg":"340x340","k_25416527_220.jpg":"220x220","o_25416527_1280.jpg":"1280x853","o_25416527_1024.jpg":"1024x682","o_25416527_640.jpg":"640x426","o_25416527_480.jpg":"480x320","o_25416527_340.jpg":"340x226","o_25416527_220.jpg":"220x146","h_25416527_1280.jpg":"1280x854","h_25416527_1024.jpg":"1024x683","h_25416527_640.jpg":"640x427","h_25416527_480.jpg":"480x320","h_25416527_340.jpg":"340x227","h_25416527_220.jpg":"220x147","pp_25416527_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416527_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416527_640.jpg":"640x814","pp_25416527_480.jpg":"480x611","pp_25416527_340.jpg":"340x432","pp_25416527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"480x640","hd_25416522_1920.jpg":"1920x1080","k_25416522_1280.jpg":"1280x1280","k_25416522_1024.jpg":"1024x1024","k_25416522_640.jpg":"640x640","k_25416522_480.jpg":"480x480","k_25416522_340.jpg":"340x340","k_25416522_220.jpg":"220x220","o_25416522_1280.jpg":"1280x1706","o_25416522_1024.jpg":"1024x1365","o_25416522_640.jpg":"640x853","o_25416522_480.jpg":"480x640","o_25416522_340.jpg":"340x453","o_25416522_220.jpg":"220x293","h_25416522_1280.jpg":"1280x854","h_25416522_1024.jpg":"1024x683","h_25416522_640.jpg":"640x427","h_25416522_480.jpg":"480x320","h_25416522_340.jpg":"340x227","h_25416522_220.jpg":"220x147","pp_25416522_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416522_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416522_640.jpg":"640x814","pp_25416522_480.jpg":"480x611","pp_25416522_340.jpg":"340x432","pp_25416522_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25416523_1920.jpg":"1920x1080","k_25416523_1280.jpg":"1280x1280","k_25416523_1024.jpg":"1024x1024","k_25416523_640.jpg":"640x640","k_25416523_480.jpg":"480x480","k_25416523_340.jpg":"340x340","k_25416523_220.jpg":"220x220","o_25416523_1280.jpg":"1280x960","o_25416523_1024.jpg":"1024x768","o_25416523_640.jpg":"640x480","o_25416523_480.jpg":"480x360","o_25416523_340.jpg":"340x255","o_25416523_220.jpg":"220x165","h_25416523_1280.jpg":"1280x854","h_25416523_1024.jpg":"1024x683","h_25416523_640.jpg":"640x427","h_25416523_480.jpg":"480x320","h_25416523_340.jpg":"340x227","h_25416523_220.jpg":"220x147","pp_25416523_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416523_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416523_640.jpg":"640x814","pp_25416523_480.jpg":"480x611","pp_25416523_340.jpg":"340x432","pp_25416523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x480","hd_25416524_1920.jpg":"1920x1080","k_25416524_1280.jpg":"1280x1280","k_25416524_1024.jpg":"1024x1024","k_25416524_640.jpg":"640x640","k_25416524_480.jpg":"480x480","k_25416524_340.jpg":"340x340","k_25416524_220.jpg":"220x220","o_25416524_1280.jpg":"1280x960","o_25416524_1024.jpg":"1024x768","o_25416524_640.jpg":"640x480","o_25416524_480.jpg":"480x360","o_25416524_340.jpg":"340x255","o_25416524_220.jpg":"220x165","h_25416524_1280.jpg":"1280x854","h_25416524_1024.jpg":"1024x683","h_25416524_640.jpg":"640x427","h_25416524_480.jpg":"480x320","h_25416524_340.jpg":"340x227","h_25416524_220.jpg":"220x147","pp_25416524_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416524_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416524_640.jpg":"640x814","pp_25416524_480.jpg":"480x611","pp_25416524_340.jpg":"340x432","pp_25416524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25416525_1920.jpg":"1920x1080","k_25416525_1280.jpg":"1280x1280","k_25416525_1024.jpg":"1024x1024","k_25416525_640.jpg":"640x640","k_25416525_480.jpg":"480x480","k_25416525_340.jpg":"340x340","k_25416525_220.jpg":"220x220","o_25416525_1280.jpg":"1280x1920","o_25416525_1024.jpg":"1024x1536","o_25416525_640.jpg":"640x960","o_25416525_480.jpg":"480x720","o_25416525_340.jpg":"340x510","o_25416525_220.jpg":"220x330","h_25416525_1280.jpg":"1280x854","h_25416525_1024.jpg":"1024x683","h_25416525_640.jpg":"640x427","h_25416525_480.jpg":"480x320","h_25416525_340.jpg":"340x227","h_25416525_220.jpg":"220x147","pp_25416525_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416525_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416525_640.jpg":"640x814","pp_25416525_480.jpg":"480x611","pp_25416525_340.jpg":"340x432","pp_25416525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25416530_1920.jpg":"1920x1080","k_25416530_1280.jpg":"1280x1280","k_25416530_1024.jpg":"1024x1024","k_25416530_640.jpg":"640x640","k_25416530_480.jpg":"480x480","k_25416530_340.jpg":"340x340","k_25416530_220.jpg":"220x220","o_25416530_1280.jpg":"1280x853","o_25416530_1024.jpg":"1024x682","o_25416530_640.jpg":"640x426","o_25416530_480.jpg":"480x320","o_25416530_340.jpg":"340x226","o_25416530_220.jpg":"220x146","h_25416530_1280.jpg":"1280x854","h_25416530_1024.jpg":"1024x683","h_25416530_640.jpg":"640x427","h_25416530_480.jpg":"480x320","h_25416530_340.jpg":"340x227","h_25416530_220.jpg":"220x147","pp_25416530_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416530_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416530_640.jpg":"640x814","pp_25416530_480.jpg":"480x611","pp_25416530_340.jpg":"340x432","pp_25416530_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14951025 Threads: 3 Questions: 3145611473 Slow queries: 7014445 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234872494 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/dr-separovic-vjecni-sam-entuzijast-i-nikad-ne-odustajem-od-borbe-za-srce-cak-i-kad-je-mogucnost-oporavka-mizerna-1314051 [printLink] => /mozaik/zdravlje/dr-separovic-vjecni-sam-entuzijast-i-nikad-ne-odustajem-od-borbe-za-srce-cak-i-kad-je-mogucnost-oporavka-mizerna-1314051?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726188 [name] => Jadranka Šeparović Hanževački [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-11 11:24:06 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranka-separovic-hanzevacki [link] => /tag/jadranka-separovic-hanzevacki ) [1] => stdClass Object ( [id] => 617215 [name] => kardiologinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-08 21:02:09 [main_article_id] => 0 [alias] => kardiologinja [link] => /tag/kardiologinja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667845 [name] => Kardiologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 23:03:13 [main_article_id] => 0 [alias] => kardiologija [link] => /tag/kardiologija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 355332 [name] => krvni tlak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => krvni-tlak [link] => /tag/krvni-tlak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 273023 [name] => bolesti srca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bolesti-srca [link] => /tag/bolesti-srca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri karijere [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Šeparović: Vječni sam entuzijast i nikad ne odustajem od borbe za srce, čak i kad je mogućnost oporavka mizerna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25416529.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tonći Plazibat/Cropix [mainImageDesc] =>

Dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački priznati je stručnjak i znanstvenik i izvan Hrvatske, mi smo je ‘uhvatili‘ na ljetovanju na Pelješcu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25416529.jpg [title] =>

Dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački priznati je stručnjak i znanstvenik i izvan Hrvatske, mi smo je ‘uhvatili‘ na ljetovanju na Pelješcu

Tonći Plazibat/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25416527.jpg [title] =>

‘Iako sve rjeđe, još katkad čujem da je formula za dobar tlak 100+godine. No, kao kardiolog kažem: to nije točno, jedini normalni krvni tlak je 120/80 mm Hg‘

Tonći Plazibat/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25416522.jpg [title] =>

Naša je sugovornica sudionik brojnih stručnih i znanstvenih skupova

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25416523.jpg [title] =>

S druženja Dubrovčana u Zagrebu: Andrija Jarak, Nikolina Klaić, Jadranka Šeparović Hanževački i Nikša Sršen

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25416524.jpg [title] =>

Sa suradnicima u KBC-u Zagreb

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25416525.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25416530.jpg [title] => Tonći Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dubrovkinja dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački uvijek se rado vraća rodnom gradu. Ovih dana ljetuje na Pelješcu, a ni u danima odmora ne može se odvojiti od kardiologije koja joj je obilježila karijeru.Ova redovita profesorica na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu predaje kardiologiju i potvrđuje kako su upravo kardiovaskularne bolesti u cijeloj Europi vodeći uzrok smrtnosti i pobola populacije:

- Ohrabrujuće je da se uslijed učinkovitijeg liječenja akutnoga infarkta miokarda i koronarne bolesti te brojnih preventivnih mjera koje potiče kardiološka zajednica usporava krivulja rasta smrtnosti. Mjere podrazumijevaju smanjenje utjecaja čimbenika rizika odgovornih za nastanak kardiovaskularne bolesti. Treba još puno raditi na svijesti ljudi u stvaranju zdravih navika i nove generacije odgajati kako dočekati kvalitetnu starost. To je vrlo zahtijevan ali ne i nemoguć zadatak: škole su pokrenule niz preventivnih programa, ali je preventivnim mjerama nužno učinkovitije obuhvatiti i roditelje jer je nadolazeći problem starenje populacije, koja osim ishemijske bolesti srca nosi porast degenerativnih bolesti srčanih zalistaka.

---

---

Kao zaposlenica Medicinskog fakulteta ova Dubrovkinja ima tri paralelne karijere: stručnu (kardiologija), nastavnu (priznati i valorizirani nastavnik od strane fakulteta) i znanstvenu (objava znanstvenih radova o rezultatima vlastitih istraživanja):-

- Dosegnuli smo razinu spoznaja koje danas uspješno primjenjujemo i produljili smo životni vijek. Moj najveći znanstveni uspjeh su radovi objavljeni o novim metodama u ehokardiografiji i o bolestima srčanih zalistaka koji su u neraskidivoj sprezi. Nakon usavršavanja na belgijskom Katholieke Universiteit u Leuvenu dobila sam stipendiju tog sveučilišta na temu oslikavanja u kardiologiji s fokusom na ehokardiografiji, još uže u novoj metodi Doppler miokarda (danas poznata kao "strain") koja se tada razvijala. To je metoda koja mjeri deformacija miokarda (srčanog mišića) tijekom kontrakcije i omogućuje nam ranu spoznaju promjene u funkciji srčanog mišića. Mentori su mi bili nedavno preminula prof. Liv Hatle (koju nazivamo majkom doplerske kardiografije i hemodinamike) i prof George Suterland.

---

image

‘Iako sve rjeđe, još katkad čujem da je formula za dobar tlak 100+godine. No, kao kardiolog kažem: to nije točno, jedini normalni krvni tlak je 120/80 mm Hg‘

Tonći Plazibat/Cropix
---

U Luevenu sam punu godinu sticala iznimna znanja iz kardiomehanike i hemodinamike te sudjelovala u razvoju nove metode. Tu su se "rodila" prva ozbiljna zanstvena pitanja jer je srce tako složen i dinamičan organ o kojem osobno imam dnevno desetke pitanja što spoznati i istražiti. Na većinu tih pitanja nisam uspjela ili stigla odgovoriti, ali dalje istražujem i objavljujem - kaže sugovornica koja je objavila više od 200 znanstvenih radova, a 60 u prestižnim svjetskim časopisima, a ima i oko šest tisuća citata. Vrativši se iz Leuvena uspjela sam ehokardiografiju i organizaciju ehokardiografskog laboratorija razviti na istoj razini u Hrvatskoj. Ehokardiografski laboratorij u KBC Zagreb je 2005. postao prvi potpuno digitalni ehokardiografski laboratorij u ovom dijelu Europe, na što smo i danas ponosni.

Pjesnici kažu "srce imaš ili nemaš", a kardiolozima je "zdravo je ili nije"?

- Kardiolozi danas imaju dostupne brojne, nekad nezamislive metode liječenja. Danas je trend spriječiti propadanje srčanog mišića što ranijim uvođenjem terapije ili postupaka. Da bi to uspjeli potrebno je prepoznati uzrok oštećenja i srčanog popuštanja te kao entuzijasti tražimo mogućnost povrata funkcije srca u okvire koji čovjeku omogućuju kvalitetno funkcioniranje. Ne odustajemo i za pacijenta pokušavamo učiniti najbolje i kad su postotci oporavka mizerni.

Za dijagnostiku koristite sve suvremenije uređaje?

- Bez visoko specijalizirane i razvijene tehnologije nemoguće je postaviti dijagnozu složenih i višestrukih problema sa zaliscima. Ključno je za svaku bolest koristiti primjerenu metodu, dijagnostičke postupke usmjeriti i suziti, što nije lako jer znanja eksponencijalno rastu. U tome pomažu kliničke vještine koje se uče uz mentora. Postaviti dijagnozu katkad nije lako: u zahtjevnim slučajevima radimo puzzle-sliku gdje utječe i najmanji detalj. Danas je prisutan eksponencijalni porast pojavnosti degenerativnih bolesti srčanih zalistaka u sve starijoj populaciji, za njihovo zbrinjavanje potrebne su nam složene ehokardiografske metode koje izvodimo na najnaprednijim uređajima.

---

image

Sa suradnicima u KBC-u Zagreb

Privatni album
---

Što najviše utječe na kardiološke bolesti: prehrana, ritam života?

- Prvenstveni čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti su genetika, pušenje, pretilost, način života i tjelesna neaktivnost, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest, povišeni krvni tlak. Sve ih treba pravodobno prepoznati i primijeniti indiciranu terapiju. Novije spoznaje ukazuju da postoji povezanost povišenih masnoća u krvi i hipertenzije i nekih bolesti srčanih zalistaka. Znatni dio populacije ima hipertenziju, a zanimljivo je da u Hrvatskoj imamo visoki omjer neprepoznatog i nedovoljno liječenog visokog krvnog tlaka.

Što je uzrok tome?

- Dobro pitanje! Iako sve rjeđe, još katkad čujem da je formula za dobar tlak 100+godine. No, kao kardiolog kažem: to nije točno, jedini normalni krvni tlak je 120/80 mm Hg i tome trebamo težiti, a propisanu terapiju redovito uzimati.

Što je zapravo ehokardiografija?

- Ehokardiografija (UZV srca) je vrlo zahtjevna metoda i može se raditi na pet različitih razina, od osnovne do najsloženije koja traje satima. UZV srca je samo općeniti pojam i ne znate koju razinu primijeniti ako ne znate što je ključno pitanje. U našem laboratoriju radimo najviše razine složenosti ehokardiografije, npr.hemodinamskih studija, 3D-analize funkcije i protoka, procjene težine srčanih grešaka koje su iznimno složene i temeljem toga odlučujemo koji postupak primijeniti. Pacijenti s bolesnim zaliskom katkad izgledaju neperspektivno, ali kad utvrdimo točnu morfologiju i prirodu bolesti, možemo biti vrlo uspješni. Slušalice su i danas simbol liječnika, ali su u ordinacijama nekako sa strane te apeliram da liječnici barem jednom godišnje preventivno poslušaju srce pacijentima jer bolest zalistaka čujemo slušalicama kao šum na srcu.

Tijekom rata ste radili u dubrovačkoj bolnici?

- Nakon studija vratila sam se u Dubrovnik i 1991. radila u zdravstvenoj stanici Župa dubrovačka i potom na Hitnoj pomoći OB Dubrovnik. To je ljeto bilo divno iskustvo, ali je jesen, nažalost, donijela ratne strahote, no nisam imala dvojbi, da upravo na tom mjestu mogu najviše pomoći ljudima i gradu u kojem sam odrasla. Pamtim nevjerojatna iskustva: 24-satne smjene smo mijenjali u 4 sata ujutro, nije bilo vode, struje ni hrane, ali smo se dobro organizirali. Sjećam se prvih dana kada smo dobili zadatak da se liječnički tim odmah uputi na Ivanicu. Bila sam u službi, sjela u vozilo HMP, upalili smo plava svjetla i krenuli na Brgat. Plava je rotacija obasjavala Župu, žurili smo i bili dobra meta, da bi nas radiostanicom upozorili da odmah gasimo svjetla jer ćemo dovesti u pitanje položaje. Tad smo shvatili gdje idemo, a po dolasku su nam iza jedne kuće povikali "Maknite se, tu su sad pogodili njihovi rafali". Bilo je to neugodno vatreno krštenje! Cijeli Domovinski rat sam radila na Hitnoj, bilo je mnogo teških trenutaka, a jedan takav urezao mi se u sjećanje kad su doveli ranjenike među kojima je bio i učenik Medicinske škole u kojoj sam tada predavala.

---

image

S druženja Dubrovčana u Zagrebu: Andrija Jarak, Nikolina Klaić, Jadranka Šeparović Hanževački i Nikša Sršen

Privatni album
---

Koliko je rad na HMP utjecao na izbor specijalizacije?

- Rad u Hitnoj pomoći je utjecao na moj izbor. Važnost kardiologije vrlo brzo postane jasna jer je u hitnim stanjima cirkulacijski sustav ključan. Srce (u hitnim stanjima) vrlo promptno reagira i to mi je bilo primamljivo, zainteresiralo me za kardiologiju. KBC Zagreb je 1993. raspisao specijalizacije i javila sam se na više njih a dobila specijalizaciju iz kardiologije, gdje sam izabrana kao najbolja među 70 kandidata. Sretna sam da su to prepoznale kolege na klinici.

Kako uspijevate uskladiti profesionalne i privatne obveze?

- Suprug je doc dr Miroslav Hanževački, liječnik obiteljske medicine, imamo dvoje krasne djece, sina Hrvoja i kćer Luči. Sin je potpuno izvan medicine a kćer tek upisuje gimnaziju i zasad ne pokazuje interes. Još se nadam u nastavak obiteljske tradicije jer je i na moj izbor uticao otac-liječnik. Usklađivanje obveza je vrlo zahtjevno i morate imati životnog suputnika koji to razumije, a moj suprug je takav. Uz to, morate iznimno voljeti svoj posao i znati da ćete u nekom trenutku žrtvovati lagodniji dio života. Ali, uopće nema dvojbe da je obitelj na prvom mjestu i uvijek treba postaviti granicu koliko te smije okupirati profesija..

Čime ste trenutačno okupirani?

- Usmjerena sam na dio kardiologije koji se bavi dijagnostikom i liječenjem bolesti zalistaka. Na tom području razvijaju se tzv. perkutane metode liječenja tj. postavljanja zalisnih proteza i kvačica gdje intervencijski kardiolozi, putem žile kroz nogu ili drugdje izvode intervenciju. Fokus je na vrlo složenim pacijentima koji imaju neprepoznate ili složene višestruke bolesti zalistaka u kombinaciji s drugim bolestima te nastojimo pomoći pacijentu primjenjujući neku od perkutanih metoda ili klasičnom kirugijom, odnosno tražimo i odabiremo za dotičnog pacijenta što je najbolje u tom trenutku.

---

image
Tonći Plazibat/Cropix
---

---

Društvo Dubrovčana i ‘Dubrovački horizonti’

- Ove se godine obilježava 55.obljetnica Društva Dubrovčana i prijatelja dubrovačke starine u Zagrebu. U siječnju smo revitalizirali društvo jer su aktivnosti bile dijelom zamrle: izborna Skupština je izabrala novu upravu i odbore, Nikolina Klaić je izabrana za predsjednicu a ja za potpredsjednicu i u tim se ulogama odlično nadopunjujemo. Jedna od posebnosti našeg društva je što smo jedina udruga u Zagrebu koja ima publikaciju kao “Dubrovački horizonti”, izlazi bez prekida od 1969.

Natječajem je Ivana Jović Lovrić izabrana za novu urednicu te imamo ideje kako ih osuvremeniti. Sjećam se da smo u kući u Dubrovniku imali veliku biblioteku s cijelom zbirkom te publikacije. Pamtim divni grafički dizajn a sudbina kao da je htjela da me se ponovno spoji s Dubrovačkim horizontima.

Zadovoljstvo mi je najaviti svečano obilježavanje 55.obljetnice Društva koja će se održati 22. rujna uz svečanu večeru i prigodni program u hotelu Westin. Pozivamo sve Dubrovčane i prijatelje našeg kraja da nam se pridruže. Želimo povezati sve koji nose ljubav i nostalgiju i poštuju dubrovački način života, kulturnu i tradiciju te materijalnu baštinu. Tad će se održati i humanitarna lutrija, a prikupljena sredstva namijenjena su zagrebačkim studentima odraslim u Domu Maslina. Karte za večeru mogu se naručiti na našoj web stranici www.dubrovcani.hr.

Trenutačno imamo 120 članova i sve ih je više, a okupljamo se jednom mjesečno u Klubu Dubrovčana gdje uvijek nekog novog upoznamo. Članovi su iznimno uspješni pojedinci s impresivnim karijerama, što je važno i za širenje profesionalnih i privatnih kontakata te socijalno umrežavanje.

Tradicionalno važna aktivnost Društva je obilježavanje Feste sv.Vlaha: u zagrebačkoj Župi sv. Blaža se na Kandeloloru 2. veljače održava misa-zahvalnica Dubrovčanima i Janjevcima u Zagrebu gdje župnik pročita pristigle brzojave kao čestitku za sv.Vlaha. Na misi su uvijek nazočna dvojica festanjula koje Društvo izabere. Do 2012. se tradicionalno u Zagrebu održavala i Noć Dubrovčana i taj tradicionalni bal obnovit će se 2024. godine.

---

---

Kako sam spasila mladu bolesnicu

- U javnosti je odjeknuo zanimljivi slučaj pomoći mlađoj bolesnici s prirođenom srčanom greškom zamijenjenih uloga lijeve i desne strane srca. Pokazivala je probleme s otkucajima i intoleranciju napora te smo utvrdili i da jedan zalistak propušta i odlučili ga kirurški zamijeniti a problem otkucaja riješiti ablacijom i ugradnjom klasičnog elektrostimulatora. No tijekom operacije utvrdila sam da postoji neusklađenost srčane kontrakcije desnog srca, što dugoročno uz povećano opterećenje neće biti povoljno.

Odlučili smo ugraditi posebnu vrstu elektrostimulatora, resinkronizacijski uređaj (CRT- cardiac resynchronisation therapy) i to je tad bila prva takva implantacija CRT-a u ovoj prirođenoj srčanoj grešci u svijetu. Bolesnica se uspješno oporavila i godinu dana kasnije rodila je zdrave blizance, a taj slučaj smo s petogodišnjim praćenjem uspješno objavili.

---

---

Impresivna karijera

Dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački redovita je profesorica u trajnom zvanju na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje predaje kardiologiju. U KBC Zagreb je pročelnica Zavoda za bolesti zalistaka i ishemijsku bolest srca na Klinici za bolesti srca i krvnih žila i voditelj je Ehokardiografskog laboratorija, a na nacionalnoj razini vodi izuzetno aktivnu Radnu skupinu za ehokardiografiju i slikovne metode u kardiologiji Hrvatskoga kardiološkog društva.

Provodi niz edukacijskih projekata i programa trajnoga usavršavanja te nacionalnu akreditaciju iz ehokardiografije. Predsjednica je nacionalnog kongresa iz ehokardiografije CROECHO s brojnim inozemnim predavačima. Priznati je stručnjak i znanstvenik i izvan Hrvatske, predavač na brojnim svjetskim kardiološkim skupovima te aktivna u Europskom kardiološkom društvu, a koautor je europskih udžbenika iz ehokardiografije.

---

---

image

Naša je sugovornica sudionik brojnih stručnih i znanstvenih skupova

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Tonći Plazibat/Cropix Tonći Plazibat/Cropix
Tonći Plazibat/Cropix

Dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački priznati je stručnjak i znanstvenik i izvan Hrvatske, mi smo je ‘uhvatili‘ na ljetovanju na Pelješcu

Tonći Plazibat/Cropix

‘Iako sve rjeđe, još katkad čujem da je formula za dobar tlak 100+godine. No, kao kardiolog kažem: to nije točno, jedini normalni krvni tlak je 120/80 mm Hg‘

Privatni album

Naša je sugovornica sudionik brojnih stručnih i znanstvenih skupova

Privatni album

S druženja Dubrovčana u Zagrebu: Andrija Jarak, Nikolina Klaić, Jadranka Šeparović Hanževački i Nikša Sršen

Privatni album

Sa suradnicima u KBC-u Zagreb

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/dr-separovic-vjecni-sam-entuzijast-i-nikad-ne-odustajem-od-borbe-za-srce-cak-i-kad-je-mogucnost-oporavka-mizerna-1314051 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=91503c2c74c12e1f202968e5ef4e8a8bab281f7d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+%C5%A0eparovi%C4%87%3A+Vje%C4%8Dni+sam+entuzijast+i+nikad+ne+odustajem+od+borbe+za+srce%2C+%C4%8Dak+i+kad+je+mogu%C4%87nost+oporavka+mizerna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-separovic-vjecni-sam-entuzijast-i-nikad-ne-odustajem-od-borbe-za-srce-cak-i-kad-je-mogucnost-oporavka-mizerna-1314051 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdr-separovic-vjecni-sam-entuzijast-i-nikad-ne-odustajem-od-borbe-za-srce-cak-i-kad-je-mogucnost-oporavka-mizerna-1314051 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tri karijere [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljetri karijere

Dr. Šeparović: Vječni sam entuzijast i nikad ne odustajem od borbe za srce, čak i kad je mogućnost oporavka mizerna

Piše Ahmet Kalajdžić
11. kolovoza 2023. - 15:36
Dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački priznati je stručnjak i znanstvenik i izvan Hrvatske, mi smo je ‘uhvatili‘ na ljetovanju na PelješcuTonći Plazibat/Cropix

Dubrovkinja dr.sc. Jadranka Šeparović Hanževački uvijek se rado vraća rodnom gradu. Ovih dana ljetuje na Pelješcu, a ni u danima odmora ne može se odvojiti od kardiologije koja joj je obilježila karijeru.Ova redovita profesorica na Katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu predaje kardiologiju i potvrđuje kako su upravo kardiovaskularne bolesti u cijeloj Europi vodeći uzrok smrtnosti i pobola populacije:

- Ohrabrujuće je da se uslijed učinkovitijeg liječenja akutnoga infarkta miokarda i koronarne bolesti te brojnih preventivnih mjera koje potiče kardiološka zajednica usporava krivulja rasta smrtnosti. Mjere podrazumijevaju smanjenje utjecaja čimbenika rizika odgovornih za nastanak kardiovaskularne bolesti. Treba još puno raditi na svijesti ljudi u stvaranju zdravih navika i nove generacije odgajati kako dočekati kvalitetnu starost. To je vrlo zahtijevan ali ne i nemoguć zadatak: škole su pokrenule niz preventivnih programa, ali je preventivnim mjerama nužno učinkovitije obuhvatiti i roditelje jer je nadolazeći problem starenje populacije, koja osim ishemijske bolesti srca nosi porast degenerativnih bolesti srčanih zalistaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 12:14