stdClass Object ( [id] => 1336923 [title] => ‘Dijete mi nikada nije imalo upalu grla, a mora operirati tonzile! Zašto?‘; Dr. Roje ima odgovore na sva pitanja [alias] => dijete-mi-nikada-nije-imalo-upalu-grla-a-mora-operirati-tonzile-zasto-dr-roje-ima-odgovore-na-sva-pitanja [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Operacija krajnika (tonzila) najčešći je kirurški zahvat u otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dobi uopće. Mnogima koji su bili podvrgnuti tom zahvatu davno u djetinjstvu ostao je u ružnoj uspomeni i nerado ga se prisjećaju. U međuvremenu mnogo se toga promijenilo, od načina anestezije do operativnih tehnika.

Ipak, roditelji i danas imaju niz pitanja u vezi s ovom operacijom počevši od – kada operirati tonzile i treći krajnik? Treba li uvijek sve operirati ili samo dio? Zašto se nekome tonzile operiraju dok je jako mali, a nekome tek u odrasloj dobi? Zašto je Luka operiran, a nikada nije imao ni jednu upalu grla? Je li to "sigurna" operacija? Ima li komplikacija?

---

---

Na ta i slična pitanja, koja roditelji svakodnevno postavljaju u ORL ambulantama, odgovorila nam je izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje, iz privatne ORL ordinacije u Splitu, koja je nedavno održala vrlo zanimljivo predavanje na ovu temu.

– U našoj zemlji još uvijek vlada uvriježeno mišljenje da se tonzile operiraju samo ako dijete ima stalne gnojne angine i upale grla. Istina je sasvim drukčija. Veliki broj operacija odnosi se na uklanjanje tonzila i trećeg krajnika zbog otežana disanja tijekom dana i noći, hrkanja i prestanaka disanja duljih od pet sekundi tijekom noći.

U SAD-u se 80 posto operacija napravi zbog opstrukcije disanja, a ne upale tonzila. Naravno, isti pacijent može imati i jedne i druge smetnje. Ako prestanci disanja traju dulje vrijeme (mjesecima i godinama), mogu dovesti do trajna oštećenja stijenki krvnih žila, mozga, srca i pluća te poremećaja u neurokognitivnom razvoju djeteta. Zapamtite, dragi roditelji, svaki put kad vaše dijete prestane disati tijekom noći, koncentracija kisika u krvi ide jako ispod donje dopuštene granice!

Što su tonzile i gdje se nalaze?

– Nepčane tonzile ("angine") i treći krajnik (treća mandula) dio su Waldeyerova prstena koji funkcionira poput imunosnog stražara na mjestu ulaska mikroorganizama u naše tijelo. Radi se o nakupinama limfnog tkiva na križanju probavnog i dišnog puta te predstavlja "klopku za mikrobe" koji ulaze u organizam zrakom i/ili hranom.

Osnovni dijelovi prstena su: tzv. treći krajnik (lat. vegetationes adenoideae), koji je neparan i nalazi se iza nosnih šupljina; nepčane tonzile (lat. tonsillae palatine), koje su parne i nalaze se u ždrijelu; tubarne tonzile (lat. tonsillae tubarie), koje su parne i nalaze se na ždrijelnom ušću Eustahijevih cijevi odmah uz treći krajnik; jezična tonzila (lat. tonsilla lingualis), koja je neparna i nalazi se na korijenu jezika

---

image

Dr. Roje: Zapamtite, dragi roditelji, svaki put kad vaše dijete prestane disati tijekom noći, koncentracija kisika u krvi ide jako ispod donje dopuštene granice!

Nikola Vilić/Cropix
---

Što je operacija tonzila (tonzilektomija)?

– Tonzilektomija jest doslovno uklanjanje nepčanih tonzila. Adenotomija jest uklanjanje trećeg krajnika, a tonzilotomija je djelomično uklanjanje nepčanih tonzila, čemu težimo kada je osnovni problem mehanička opstrukcija u disanju, a bez upalne indikacije. Osnovna filozofija ovoga kirurškog postupka zadržana je do današnjih dana, samo su se, u skladu s razvojem medicinske tehnike i znanosti uopće, mijenjale tehničke mogućnosti i instrumentarij.

U Republici Hrvatskoj apsolutne indikacije za tonzilektomiju jasno su određene smjernicama iz 2020. godine koje je donijela naša ekspertna skupina, a to su: gnojne angine više puta godišnje, komplikacije upale angina (peritonzilarni apsces, sepsa), trajna začepljenost dišnih puteva te sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju.

Apsolutne indikacije za adenoidektomiju (uklanjanje trećeg krajnika) jesu trajna začepljenost dišnih puteva i nemogućnost disanja na nos (treći krajnik je dio nosa i ne vidi se kroz usta već kamericom kroz nos!) i sindrom opstrukcijske apneje u spavanju, a relativne: učestale upale srednjeg uha te smetnje sluha zbog prisutnosti sekreta u srednjem uhu.

Bez obzira na vrstu operacije, indikaciju uvijek određuje otorinolaringolog u suradnji s liječnicima specijalistima iz ostalih područja (pedijatar, infektolog, dermatolog, internist, liječnik obiteljske medicine...) na temelju podataka koje daje roditelj, kliničkog pregleda i vlastita znanja i iskustva.

Što se događa nakon operacije?

– Roditelj je obično anksiozan i nekoncentriran pri otpustu djeteta te iako se osoblje trudi dati sve važne informacije o poslijeoperacijskom tijeku, već nakon pola sata počinje zvonjava telefona i bezbrojni upiti: "Što ću sada?" Stoga je uputno već u pripremi operacije roditelju dati pisani materijal o svim nedoumicama vezanim uz poslijeoperacijsko razdoblje, o kojima će mama i tata u miru razmisliti i pripremiti se za njegu djeteta. Dijete se može žaliti na grlobolju, bol u uhu (nije upala, već refleksni bol od rane u ždrijelu) i imati povišenu tjelesnu temperaturu (do 38 °C). Za sve od navedenog valja koristiti analgoantipiretike (Ibuprofen, Paracetamol).

Koje su moguće komplikacije?

– Najvažnije komplikacije su: krvarenje – u slučaju pojavljivanja svježe krvi u ustima ili u povraćenom sadržaju, valja se odmah javiti stručnoj službi radi zaustavljanja krvarenja; manja količina sukrvice u ustima normalna je pojava zbog ljuštenja "krasta" – i infekcija. Ako dijete ima temperaturu višu od 38 °C dva ili više dana, treba se javiti svom pedijatru ili operateru.

Valja se držati preporučene dijete uz veće količine tekućine koja ispire i čisti operirano područje. Potpuni oporavak traje oko dva tjedna! Uspjeh kirurškog zahvata ne mjeri se samo spretnošću kirurga i njegovim zadovoljstvom tehnički dobro izvedenim poslom, već konačnim rezultatom: zdravim i neistraumatiziranim djetetom.

Zato zadaća svakog dječjeg otorinolaringologa nije samo operirati dijete, već utjecati na smanjenje poslijeoperacijskog pobola i komplikacija (krvarenje, infekcija, dehidracija). Posao je to koji ne može obaviti sam, već je potrebna suradnja svih subjekata: djeteta, roditelja i kirurga, uz neizostavnu ulogu anesteziologa, pedijatra i ostalog medicinskog osoblja.

---

image

U RH apsolutne indikacije za tonzilektomiju jasno su određene smjernicama iz 2020. godine, a to su: gnojne angine više puta godišnje, komplikacije upale angina (peritonzilarni apsces, sepsa), trajna začepljenost dišnih puteva te sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju

Voisin/Phanie Via Afp
---

Možete li na temelju dugogodišnjeg iskustva reći koje su najčešće nedoumice u vezi s ovim zahvatom?

– Najčešće nedoumice su, primjerice: Moje dijete nikada nije imalo upalu grla, a mora operirati tonzile! Zašto?

Zato jer vaše dijete ima poremećaj disanja tijekom spavanja (hrče, ima stanke u disanju, nemirno spava, preznojava se) i zato se mora operirati. Ovakvo disanje nije normalno. Dijete je stalno tijekom noći u nedostatku kisika, što dugoročno oštećuje krvne žile i vitalne organe.

Osim toga, dijete koje tako diše budi se umorno i nervozno jer se nije odmorilo tijekom noći. To rezultira lošijim rezultatima u školi, dijete djeluje "hiperaktivno" i neposlušno. Ponekad je nužno operirati samo treći krajnik, ali u slučaju opstrukcijske apneje u spavanju (prekida disanja duljeg od 10 sekundi), to nije dovoljno.

Nadalje, roditelji mi kažu: Dijete mi nikada nije imalo upalu uha, a liječnik predlaže operaciju trećeg krajnika!

Odgovor je: veliki treći krajnik, osim što predstavlja smetnju u disanju na nos, zatvara ušća Eustahijevih cijevi i dovodi do stvaranja podtlaka u srednjem uhu, nakupljanja tekućine i nemogućnosti izjednačavanja tlaka te dijete slabije čuje. Ako takvo stanje potraje dulje od šest mjeseci, može doći do stvaranja priraslica između slušnih koščica i trajnog oštećenja sluha. Detaljno objašnjenje mehanizma nastanka ovog problema naći ćete u mojoj brošurici "Mama, boli me uho!".

Koja je najranija dob za operaciju?

– Operacija trećeg krajnika može se napraviti već s godinu dana života. Operacija tonzila i treće mandule radi se obično nakon treće godine života, jer je očekivani gubitak krvi tijekom operacije takav da može biti rizični čimbenik za manje dijete.

Tome se može doskočiti primjenom tzv. beskrvnih metoda operiranja te tako možemo operirati i manju djecu.

Najvažnije je povjerenje u odabranog liječnika i njegovu prosudbu te pridržavanje naputaka o pripremi za operaciju i poslijeoperacijskom tijeku, jer će samo bliska suradnja djeteta, roditelja, pedijatra i otorinolaringologa donijeti rezultat kakav svi želimo: zdravo i veselo dijete.

---

Indikacije za (adeno)tonzilektomiju

Kako se indikacije za (adeno)tonzilektomiju mogu ugrubo podijeliti u dvije skupine – smetnje disanja i/ili učestale upale – tako su i pitanja koja postavlja otorinolaringolog podijeljena u dvije skupine.

Skupina I. pitanja "traži" znakove opstrukcije disanja:

– Kako diše vaše dijete – na usta ili na nos?

– Hrče li noću?

– Spava li nemirno?

– Preznojava li se noću?

– Ima li stanke u disanju?

– Govori li "kroz nos"?

– Kako guta krutu hranu?

Skupina II. pitanja otkriva učestalost i značaj upalnih promjena:

– Koliko često dijete ima upale grla?

– Koliko antibiotika godišnje popije?

– Ima li česte upale uha?

– Kako čuje?

– Curi li mu često gnojni sekret iz nosa?

– Ima li neugodan zadah iz usta?

Ova pitanja može postaviti i roditelj sam sebi kada razmišlja o zdravlju ili bolesti svog djeteta i potrebi za eventualnim operacijskim liječenjem. Ako ste pozitivno odgovorili na neka od pitanja, javite te otorinolaringologu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => roditeljske brige [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => roditeljske brige 2 0 8062 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-07 13:06:23 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-08 09:06:59 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2023-11-08 09:06:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Dijete mi nikada nije imalo upalu grla, a mora operirati tonzile! Zašto?'; Dr. Roje ima odgovore na sva pitanja [metakey] => željka roje, operacija krajnika, TONZILE, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26010702.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/26010700.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/07\/15711844.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andriy Popov\/Panthermedia\/Profimedia","Voisin\/Phanie Via Afp","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Operacija tre\u0107eg krajnika mo\u017ee se napraviti ve\u0107 s godinu dana \u017eivota, dok se operacija tonzila i tre\u0107e mandule radi\u00a0obi\u010dno nakon tre\u0107e godine\u00a0<\/p>","

U RH apsolutne indikacije za tonzilektomiju jasno su odre\u0111ene smjernicama iz 2020. godine, a to su: gnojne angine vi\u0161e puta godi\u0161nje, komplikacije upale angina (peritonzilarni apsces, sepsa), trajna za\u010depljenost di\u0161nih puteva te sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju<\/p>","

Dr. Roje:\u00a0Zapamtite, dragi roditelji, svaki put kad va\u0161e dijete prestane disati tijekom no\u0107i, koncentracija kisika u krvi ide jako ispod donje dopu\u0161tene granice!<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1250x833","hd_26010702_1920.jpg":"1920x1080","k_26010702_1280.jpg":"1280x1280","k_26010702_1024.jpg":"1024x1024","k_26010702_640.jpg":"640x640","k_26010702_480.jpg":"480x480","k_26010702_340.jpg":"340x340","k_26010702_220.jpg":"220x220","o_26010702_1280.jpg":"1280x852","o_26010702_1024.jpg":"1024x682","o_26010702_640.jpg":"640x426","o_26010702_480.jpg":"480x319","o_26010702_340.jpg":"340x226","o_26010702_220.jpg":"220x146","h_26010702_1280.jpg":"1280x854","h_26010702_1024.jpg":"1024x683","h_26010702_640.jpg":"640x427","h_26010702_480.jpg":"480x320","h_26010702_340.jpg":"340x227","h_26010702_220.jpg":"220x147","pp_26010702_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010702_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010702_640.jpg":"640x814","pp_26010702_480.jpg":"480x611","pp_26010702_340.jpg":"340x432","pp_26010702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2874","hd_26010700_1920.jpg":"1920x1080","k_26010700_1280.jpg":"1280x1280","k_26010700_1024.jpg":"1024x1024","k_26010700_640.jpg":"640x640","k_26010700_480.jpg":"480x480","k_26010700_340.jpg":"340x340","k_26010700_220.jpg":"220x220","o_26010700_1280.jpg":"1280x1916","o_26010700_1024.jpg":"1024x1532","o_26010700_640.jpg":"640x958","o_26010700_480.jpg":"480x718","o_26010700_340.jpg":"340x508","o_26010700_220.jpg":"220x329","h_26010700_1280.jpg":"1280x854","h_26010700_1024.jpg":"1024x683","h_26010700_640.jpg":"640x427","h_26010700_480.jpg":"480x320","h_26010700_340.jpg":"340x227","h_26010700_220.jpg":"220x147","pp_26010700_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010700_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010700_640.jpg":"640x814","pp_26010700_480.jpg":"480x611","pp_26010700_340.jpg":"340x432","pp_26010700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2886","hd_15711844_1920.jpg":"1920x1080","k_15711844_1280.jpg":"1280x1280","k_15711844_1024.jpg":"1024x1024","k_15711844_640.jpg":"640x640","k_15711844_480.jpg":"480x480","k_15711844_340.jpg":"340x340","k_15711844_220.jpg":"220x220","o_15711844_1280.jpg":"1280x1924","o_15711844_1024.jpg":"1024x1539","o_15711844_640.jpg":"640x962","o_15711844_480.jpg":"480x721","o_15711844_340.jpg":"340x511","o_15711844_220.jpg":"220x330","h_15711844_1280.jpg":"1280x854","h_15711844_1024.jpg":"1024x683","h_15711844_640.jpg":"640x427","h_15711844_480.jpg":"480x320","h_15711844_340.jpg":"340x227","h_15711844_220.jpg":"220x147","pp_15711844_1280.jpg":"1280x1628","pp_15711844_1024.jpg":"1024x1303","pp_15711844_640.jpg":"640x814","pp_15711844_480.jpg":"480x611","pp_15711844_340.jpg":"340x432","pp_15711844_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7815687 Threads: 3 Questions: 1639241833 Slow queries: 4872125 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111481623 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/dijete-mi-nikada-nije-imalo-upalu-grla-a-mora-operirati-tonzile-zasto-dr-roje-ima-odgovore-na-sva-pitanja-1336923 [printLink] => /mozaik/zdravlje/dijete-mi-nikada-nije-imalo-upalu-grla-a-mora-operirati-tonzile-zasto-dr-roje-ima-odgovore-na-sva-pitanja-1336923?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 408707 [name] => željka roje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljka-roje [link] => /tag/zeljka-roje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 495012 [name] => operacija krajnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => operacija-krajnika [link] => /tag/operacija-krajnika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 704953 [name] => TONZILE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-02 20:36:18 [main_article_id] => 0 [alias] => tonzile [link] => /tag/tonzile ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => roditeljske brige [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Dijete mi nikada nije imalo upalu grla, a mora operirati tonzile! Zašto?‘; Dr. Roje ima odgovore na sva pitanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26010702.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia [mainImageDesc] =>

Operacija trećeg krajnika može se napraviti već s godinu dana života, dok se operacija tonzila i treće mandule radi obično nakon treće godine 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26010702.jpg [title] =>

Operacija trećeg krajnika može se napraviti već s godinu dana života, dok se operacija tonzila i treće mandule radi obično nakon treće godine 

Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/26010700.jpg [title] =>

U RH apsolutne indikacije za tonzilektomiju jasno su određene smjernicama iz 2020. godine, a to su: gnojne angine više puta godišnje, komplikacije upale angina (peritonzilarni apsces, sepsa), trajna začepljenost dišnih puteva te sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju

Voisin/Phanie Via Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/07/15711844.jpg [title] =>

Dr. Roje: Zapamtite, dragi roditelji, svaki put kad vaše dijete prestane disati tijekom noći, koncentracija kisika u krvi ide jako ispod donje dopuštene granice!

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Operacija krajnika (tonzila) najčešći je kirurški zahvat u otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dobi uopće. Mnogima koji su bili podvrgnuti tom zahvatu davno u djetinjstvu ostao je u ružnoj uspomeni i nerado ga se prisjećaju. U međuvremenu mnogo se toga promijenilo, od načina anestezije do operativnih tehnika.

Ipak, roditelji i danas imaju niz pitanja u vezi s ovom operacijom počevši od – kada operirati tonzile i treći krajnik? Treba li uvijek sve operirati ili samo dio? Zašto se nekome tonzile operiraju dok je jako mali, a nekome tek u odrasloj dobi? Zašto je Luka operiran, a nikada nije imao ni jednu upalu grla? Je li to "sigurna" operacija? Ima li komplikacija?

---

---

Na ta i slična pitanja, koja roditelji svakodnevno postavljaju u ORL ambulantama, odgovorila nam je izv. prof. prim. dr. sc. Željka Roje, iz privatne ORL ordinacije u Splitu, koja je nedavno održala vrlo zanimljivo predavanje na ovu temu.

– U našoj zemlji još uvijek vlada uvriježeno mišljenje da se tonzile operiraju samo ako dijete ima stalne gnojne angine i upale grla. Istina je sasvim drukčija. Veliki broj operacija odnosi se na uklanjanje tonzila i trećeg krajnika zbog otežana disanja tijekom dana i noći, hrkanja i prestanaka disanja duljih od pet sekundi tijekom noći.

U SAD-u se 80 posto operacija napravi zbog opstrukcije disanja, a ne upale tonzila. Naravno, isti pacijent može imati i jedne i druge smetnje. Ako prestanci disanja traju dulje vrijeme (mjesecima i godinama), mogu dovesti do trajna oštećenja stijenki krvnih žila, mozga, srca i pluća te poremećaja u neurokognitivnom razvoju djeteta. Zapamtite, dragi roditelji, svaki put kad vaše dijete prestane disati tijekom noći, koncentracija kisika u krvi ide jako ispod donje dopuštene granice!

Što su tonzile i gdje se nalaze?

– Nepčane tonzile ("angine") i treći krajnik (treća mandula) dio su Waldeyerova prstena koji funkcionira poput imunosnog stražara na mjestu ulaska mikroorganizama u naše tijelo. Radi se o nakupinama limfnog tkiva na križanju probavnog i dišnog puta te predstavlja "klopku za mikrobe" koji ulaze u organizam zrakom i/ili hranom.

Osnovni dijelovi prstena su: tzv. treći krajnik (lat. vegetationes adenoideae), koji je neparan i nalazi se iza nosnih šupljina; nepčane tonzile (lat. tonsillae palatine), koje su parne i nalaze se u ždrijelu; tubarne tonzile (lat. tonsillae tubarie), koje su parne i nalaze se na ždrijelnom ušću Eustahijevih cijevi odmah uz treći krajnik; jezična tonzila (lat. tonsilla lingualis), koja je neparna i nalazi se na korijenu jezika

---

image

Dr. Roje: Zapamtite, dragi roditelji, svaki put kad vaše dijete prestane disati tijekom noći, koncentracija kisika u krvi ide jako ispod donje dopuštene granice!

Nikola Vilić/Cropix
---

Što je operacija tonzila (tonzilektomija)?

– Tonzilektomija jest doslovno uklanjanje nepčanih tonzila. Adenotomija jest uklanjanje trećeg krajnika, a tonzilotomija je djelomično uklanjanje nepčanih tonzila, čemu težimo kada je osnovni problem mehanička opstrukcija u disanju, a bez upalne indikacije. Osnovna filozofija ovoga kirurškog postupka zadržana je do današnjih dana, samo su se, u skladu s razvojem medicinske tehnike i znanosti uopće, mijenjale tehničke mogućnosti i instrumentarij.

U Republici Hrvatskoj apsolutne indikacije za tonzilektomiju jasno su određene smjernicama iz 2020. godine koje je donijela naša ekspertna skupina, a to su: gnojne angine više puta godišnje, komplikacije upale angina (peritonzilarni apsces, sepsa), trajna začepljenost dišnih puteva te sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju.

Apsolutne indikacije za adenoidektomiju (uklanjanje trećeg krajnika) jesu trajna začepljenost dišnih puteva i nemogućnost disanja na nos (treći krajnik je dio nosa i ne vidi se kroz usta već kamericom kroz nos!) i sindrom opstrukcijske apneje u spavanju, a relativne: učestale upale srednjeg uha te smetnje sluha zbog prisutnosti sekreta u srednjem uhu.

Bez obzira na vrstu operacije, indikaciju uvijek određuje otorinolaringolog u suradnji s liječnicima specijalistima iz ostalih područja (pedijatar, infektolog, dermatolog, internist, liječnik obiteljske medicine...) na temelju podataka koje daje roditelj, kliničkog pregleda i vlastita znanja i iskustva.

Što se događa nakon operacije?

– Roditelj je obično anksiozan i nekoncentriran pri otpustu djeteta te iako se osoblje trudi dati sve važne informacije o poslijeoperacijskom tijeku, već nakon pola sata počinje zvonjava telefona i bezbrojni upiti: "Što ću sada?" Stoga je uputno već u pripremi operacije roditelju dati pisani materijal o svim nedoumicama vezanim uz poslijeoperacijsko razdoblje, o kojima će mama i tata u miru razmisliti i pripremiti se za njegu djeteta. Dijete se može žaliti na grlobolju, bol u uhu (nije upala, već refleksni bol od rane u ždrijelu) i imati povišenu tjelesnu temperaturu (do 38 °C). Za sve od navedenog valja koristiti analgoantipiretike (Ibuprofen, Paracetamol).

Koje su moguće komplikacije?

– Najvažnije komplikacije su: krvarenje – u slučaju pojavljivanja svježe krvi u ustima ili u povraćenom sadržaju, valja se odmah javiti stručnoj službi radi zaustavljanja krvarenja; manja količina sukrvice u ustima normalna je pojava zbog ljuštenja "krasta" – i infekcija. Ako dijete ima temperaturu višu od 38 °C dva ili više dana, treba se javiti svom pedijatru ili operateru.

Valja se držati preporučene dijete uz veće količine tekućine koja ispire i čisti operirano područje. Potpuni oporavak traje oko dva tjedna! Uspjeh kirurškog zahvata ne mjeri se samo spretnošću kirurga i njegovim zadovoljstvom tehnički dobro izvedenim poslom, već konačnim rezultatom: zdravim i neistraumatiziranim djetetom.

Zato zadaća svakog dječjeg otorinolaringologa nije samo operirati dijete, već utjecati na smanjenje poslijeoperacijskog pobola i komplikacija (krvarenje, infekcija, dehidracija). Posao je to koji ne može obaviti sam, već je potrebna suradnja svih subjekata: djeteta, roditelja i kirurga, uz neizostavnu ulogu anesteziologa, pedijatra i ostalog medicinskog osoblja.

---

image

U RH apsolutne indikacije za tonzilektomiju jasno su određene smjernicama iz 2020. godine, a to su: gnojne angine više puta godišnje, komplikacije upale angina (peritonzilarni apsces, sepsa), trajna začepljenost dišnih puteva te sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju

Voisin/Phanie Via Afp
---

Možete li na temelju dugogodišnjeg iskustva reći koje su najčešće nedoumice u vezi s ovim zahvatom?

– Najčešće nedoumice su, primjerice: Moje dijete nikada nije imalo upalu grla, a mora operirati tonzile! Zašto?

Zato jer vaše dijete ima poremećaj disanja tijekom spavanja (hrče, ima stanke u disanju, nemirno spava, preznojava se) i zato se mora operirati. Ovakvo disanje nije normalno. Dijete je stalno tijekom noći u nedostatku kisika, što dugoročno oštećuje krvne žile i vitalne organe.

Osim toga, dijete koje tako diše budi se umorno i nervozno jer se nije odmorilo tijekom noći. To rezultira lošijim rezultatima u školi, dijete djeluje "hiperaktivno" i neposlušno. Ponekad je nužno operirati samo treći krajnik, ali u slučaju opstrukcijske apneje u spavanju (prekida disanja duljeg od 10 sekundi), to nije dovoljno.

Nadalje, roditelji mi kažu: Dijete mi nikada nije imalo upalu uha, a liječnik predlaže operaciju trećeg krajnika!

Odgovor je: veliki treći krajnik, osim što predstavlja smetnju u disanju na nos, zatvara ušća Eustahijevih cijevi i dovodi do stvaranja podtlaka u srednjem uhu, nakupljanja tekućine i nemogućnosti izjednačavanja tlaka te dijete slabije čuje. Ako takvo stanje potraje dulje od šest mjeseci, može doći do stvaranja priraslica između slušnih koščica i trajnog oštećenja sluha. Detaljno objašnjenje mehanizma nastanka ovog problema naći ćete u mojoj brošurici "Mama, boli me uho!".

Koja je najranija dob za operaciju?

– Operacija trećeg krajnika može se napraviti već s godinu dana života. Operacija tonzila i treće mandule radi se obično nakon treće godine života, jer je očekivani gubitak krvi tijekom operacije takav da može biti rizični čimbenik za manje dijete.

Tome se može doskočiti primjenom tzv. beskrvnih metoda operiranja te tako možemo operirati i manju djecu.

Najvažnije je povjerenje u odabranog liječnika i njegovu prosudbu te pridržavanje naputaka o pripremi za operaciju i poslijeoperacijskom tijeku, jer će samo bliska suradnja djeteta, roditelja, pedijatra i otorinolaringologa donijeti rezultat kakav svi želimo: zdravo i veselo dijete.

---

Indikacije za (adeno)tonzilektomiju

Kako se indikacije za (adeno)tonzilektomiju mogu ugrubo podijeliti u dvije skupine – smetnje disanja i/ili učestale upale – tako su i pitanja koja postavlja otorinolaringolog podijeljena u dvije skupine.

Skupina I. pitanja "traži" znakove opstrukcije disanja:

– Kako diše vaše dijete – na usta ili na nos?

– Hrče li noću?

– Spava li nemirno?

– Preznojava li se noću?

– Ima li stanke u disanju?

– Govori li "kroz nos"?

– Kako guta krutu hranu?

Skupina II. pitanja otkriva učestalost i značaj upalnih promjena:

– Koliko često dijete ima upale grla?

– Koliko antibiotika godišnje popije?

– Ima li česte upale uha?

– Kako čuje?

– Curi li mu često gnojni sekret iz nosa?

– Ima li neugodan zadah iz usta?

Ova pitanja može postaviti i roditelj sam sebi kada razmišlja o zdravlju ili bolesti svog djeteta i potrebi za eventualnim operacijskim liječenjem. Ako ste pozitivno odgovorili na neka od pitanja, javite te otorinolaringologu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia Voisin/Phanie Via Afp Nikola Vilić/Cropix
Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Operacija trećeg krajnika može se napraviti već s godinu dana života, dok se operacija tonzila i treće mandule radi obično nakon treće godine 

Voisin/Phanie Via Afp

U RH apsolutne indikacije za tonzilektomiju jasno su određene smjernicama iz 2020. godine, a to su: gnojne angine više puta godišnje, komplikacije upale angina (peritonzilarni apsces, sepsa), trajna začepljenost dišnih puteva te sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju

Nikola Vilić/Cropix

Dr. Roje: Zapamtite, dragi roditelji, svaki put kad vaše dijete prestane disati tijekom noći, koncentracija kisika u krvi ide jako ispod donje dopuštene granice!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/dijete-mi-nikada-nije-imalo-upalu-grla-a-mora-operirati-tonzile-zasto-dr-roje-ima-odgovore-na-sva-pitanja-1336923 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=92a9ab75f45880a2d8d17e960243d000df0a2f35 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Dijete+mi+nikada+nije+imalo+upalu+grla%2C+a+mora+operirati+tonzile%21+Za%C5%A1to%3F%E2%80%98%3B+Dr.+Roje+ima+odgovore+na+sva+pitanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdijete-mi-nikada-nije-imalo-upalu-grla-a-mora-operirati-tonzile-zasto-dr-roje-ima-odgovore-na-sva-pitanja-1336923 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fdijete-mi-nikada-nije-imalo-upalu-grla-a-mora-operirati-tonzile-zasto-dr-roje-ima-odgovore-na-sva-pitanja-1336923 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => roditeljske brige [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeroditeljske brige

‘Dijete mi nikada nije imalo upalu grla, a mora operirati tonzile! Zašto?‘; Dr. Roje ima odgovore na sva pitanja

Piše Javorka Luetić
8. studenog 2023. - 10:06
Operacija trećeg krajnika može se napraviti već s godinu dana života, dok se operacija tonzila i treće mandule radi obično nakon treće godine Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia

Operacija krajnika (tonzila) najčešći je kirurški zahvat u otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dobi uopće. Mnogima koji su bili podvrgnuti tom zahvatu davno u djetinjstvu ostao je u ružnoj uspomeni i nerado ga se prisjećaju. U međuvremenu mnogo se toga promijenilo, od načina anestezije do operativnih tehnika.

Ipak, roditelji i danas imaju niz pitanja u vezi s ovom operacijom počevši od – kada operirati tonzile i treći krajnik? Treba li uvijek sve operirati ili samo dio? Zašto se nekome tonzile operiraju dok je jako mali, a nekome tek u odrasloj dobi? Zašto je Luka operiran, a nikada nije imao ni jednu upalu grla? Je li to "sigurna" operacija? Ima li komplikacija?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:52