stdClass Object ( [id] => 1149392 [title] => Mislite da samo muškarci pate zbog ćelavljenja? Dr. Ana Maletić nam otkriva: Svaki peti pacijent na transplataciji kose nam je žena! Dlačice presađujemo i s drugih dijelova tijela [alias] => cinjenicu-da-se-manje-vidamo-mnogi-su-iskoristili-da-se-estetski-dotjeraju-da-produ-oziljci-i-otpadnu-krastice-dr-ani-maletic-nam-je-ispricala-sve-o-jednom-od-najtrazenijih-zahvata-u-hrvatskoj [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Presađivanje kose već je godinama način na koji mnogi uspješno pomlađuju svoj izgled.

Ne treba dokazivati da je lijepa i njegovana kosa ukras svakom licu pa gubitak kose većini ljudi teško pada. Čini se da ćelavi muškarci koji su se zbog gubitka kose hitno ošišali na nulu nisu više u modi, niti izgledaju mlađe, kao što se mnogi zavaravaju.

Naime, većina onih koji su se odlučili na presađivanje kose su muškarci, a među njima su mnogi poznati pjevači, glumci, nogometaši, političari....

U svijetu šoubiza među prvima ga je isprobao glazbenik Elton John, a kosu su presađivanjem nadoknadili i David Beckham, Wayne Rooney, Jude Law, John Travolta, Matthew McConaughey, Robbie Williams, Quentin Tarantino, Steven Seagal, Rafael Nadal, Husein Hasanefendić Hus....

Posljednji se ovih dana pohvalio uspješnim zahvatom Toni Cetinski.

Kako se izvodi ovaj zahvat, koliko traje oporavak i kolika je trajnost presađene kose samo su neka od pitanja koja smo postavili dr. Ani Maletić, specijalistici plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u zagrebačkoj i daruvarskoj Poliklinici Maletić, članici ISHRS-a (International Society of Hair Transplatation Surgery) – Svjetskog udruženja liječnika koji se bave presađivanjem kose.

Tko su kandidati za presađivanje kose, i postoje li neka ograničenja zbog kojih se nekome taj zahvat ne preporučuje. Ili uopće ne dolazi u obzir.

- Najčešći uzrok gubitka kose koji obuhvaća 90 posto svih gubitaka kose je androgena hormonska nasljedna alopecija (alopecija je gubitak kose) koja se pojavljuje i kod muškaraca i kod žena.

Ova alopecija je upravo i najčešća alopecija s kojom se javljaju klijenti za transplantaciju kose.

---

image
Prije i poslije transplatacije vlasišta
---


Uz androgenu alopeciju, uzroci gubitka kose mogu biti autoimune bolesti, infekcije vlasišta, disbalans hormona, bolesti štitnjače, neadekvatna prehrana, nedostatak određenih elemenata u organizmu, zarazne bolesti, zračenje, neki lijekovi, stres, i starenje kao neminovan životni proces.

Kod većine ovih alopecija, nakon što se bolest medikamentoznom terapijom dovede u stanje mirovanja ili izliječi, a ako se kosa ne oporavi u adekvatnoj mjeri, transplantacija kose dolazi u obzir, no svaki slučaj potrebno je individualno analizirati.

Mogu i dlake s brade, prsa...

Imate dugogodišnje iskustvo u ovom poslu. Možete li reći tko su najčešći pacijenti, u kojoj su dobi...Može li se i kod potpuno ćelavih transplantirati kosa?

- Na transplantaciju kose se najčešće odlučuju muškarci u dobi između 30 i 65 godina. I kod najvećeg stupnja androgene alopecije, postoji kosa na zatiljnoj regiji vlasišta i na regiji iznad uški od kud se dlačice transplantiraju na regije gdje je kosa prorijeđena ili nedostaje.

Na vlasište se mogu transplantirati dlačice s cijelog tijela, tako da ukoliko nema dovoljno dlačica na vlasištu za transplantaciju, možemo presađivati dlačice s drugih dijelova tijela - s brade, prsa, stidne regije...

---

image
---


Dolaze li na taj zahvati i žene i koliko često?

- Za transplantaciju kose odlučuju se i žene, ali rjeđe nego muškarci zbog toga što žene rjeđe imaju alopeciju razvijenu u tom opsegu da je indicirana transplantacija kose. Također žene lakše prikriju proćelave regije vlasišta frizurom.

Petina klijenata koji dolaze na transplantaciju kose su žene, a 80 posto muškarci.

Što vam pacijenti navode kao motiv zbog kojeg su se odlučili na ovaj zahvat. Naime, vjerojatno ne dolaze samo slavne osobe?

- Na transplantaciju kose se odlučuju klijenti raznih zanimanja, neki o tome javno govore, a neki ne žele da se zna da su bili na transplantaciji kose.

U velikoj većini dolaze zbog toga što im smeta nedostatak kose i prorijeđena kosa, te žele izgledati mlađe, a ne zbog toga što su ih osobe iz okoline na to potaknule, i upravo je to najbitnije, da klijent rješava ono što mu osobno smeta.

---

image
Tony Cetinski zadnja je poznata osoba koja je otvoreno pričala o zahvatu kojemu se podvrgla
Privatni Album
---


Koja je trenutno najpopularnija metoda presađivanja i u čemu je njezina prednost u odnosu na ranije metode koje su bile agresivnije i ostavljale ožiljak?

- Kod FUE metoda transplantacije kose, folikularne jedinice se vade s donorske regije što je najčešće zatiljni dio vlasišta i područja postranično iznad uški, instrumentima koji su promjera manjeg od jednog milimetra.

U prosjeku na jednoj folikularnoj jedinici su dvije i pol dlake. Nakon toga se dobiveni folikuli usađuju u primajuću regiju gdje je kosa prorijeđena ili gdje kose nedostaje. Prilikom usađivanja folikula pratimo kut i smjer okolne kose, te tako dobivamo potpuno prirodne rezultate. Zahvat se radi u lokalno anesteziji i nije bolan.

Trajanje zahvata je ovisno o broju folikularnih jedinica koje je potrebno transplantirati, pa ukoliko se radi o velikoj transplantaciji, zahvat traje i 7 do 8 sati, ponekad i duže.

Treba li zahvat ponavljati ili se presađivanje obavi odjednom?

- Bitno je folikularne jedinice transplantirati sa sigurne regije vlasišta, na kojoj su folikuli koji nisu osjetljivi na djelovanje DHT-a, a to su folikuli na točno određenoj regiji zatiljka i postranično iznad uški.

Ako se transplantiraju ovi folikuli, rezultat transplantacije je trajan, ona kosa koja je transplantirana raste zauvijek, nema trajnog gubitka te kose.

Koliko traje oporavak

Koliku površinu kose je moguće na taj način nadoknaditi? Može li se postići visoka gustoća kose?

- Svako vlasište je drugačije, te je prije zahvata potrebno analizirati i procijeniti i potencijal donorske regije, koliko je folikula moguće izvaditi s donorske regije, a da se ne primijeti prorjeđenje, te procijeniti koliko je velika primajuća regija na koju je potrebno transplantirati folikule.

U ovoj procjeni, od velike nam je pomoći uređaj TrichoLAB koji ima mogućnost izračuna broja folikula na donorskoj regiji, te potrebnog broja folikula za pokrivanje primajuće regije.

Naravno u obzir uzimamo i debljinu dlake i boju kose, deblje dlake daju dojam veće gustoće. Ako nemamo dovoljno folikula na vlasištu za postizanje željene gustoće, možemo transplantirati na vlasište i dlačice s drugih dijelova tijela.

---

image
---


Koliko dugo traje oporavak, i kad se može reći da se kosa dobro 'uhvatila', da raste?

- Sedam do deset dana nakon transplantacije potrebno je izbjegavanje teških fizičkih aktivnosti, paziti da se ne udari u glavu. Također u ovom razdoblju obično nestaje crvenilo i krastice.

Dlačice u ovom razdoblju ili ispadnu iz transplantiranih folikula ili nastave rasti. Iz onih folikula iz kojih su ispale dlačice, nakon 15 do 16 tjedana od transplantacije, počet će rasti nove dlačice.

Koliki je postotak uspješnosti?

- Uspješnost ovisi o iskustvu operatera i ostalih članova tima za transplantaciju kose, te o kvaliteti instrumenata koji se koriste. Kod nas je uspješnost 99 posto, što znači da se od ukupnog broja transplantiranih folikula 99 posto primi i raste na primajućoj regiji.

Što osoba sama može učiniti da poveća uspješnost zahvata? Postoje li neka pravila, odricanja... prije i poslije zahvata? Što konkretno treba učiniti?

- Prije zahvata potrebno je obavijestiti nas o lijekovima koje klijent pije, alergijama, te o eventualnim bolestima.

Nekoliko dana prije transplantacije potrebno je prestati koristiti lijekove koji pojačavaju krvarenje ako nisu nužni u klijentovoj terapiji, također prestati koristiti Minoxidil, te ne konzumirati alkohol i kavu.

Nakon zahvata bitno je pridržavati se uputa koje klijenti dobiju nakon transplantacije, sprejati vlasište prvih sedam dana nekoliko puta dnevno s preporučenim sprejom, te po potrebi piti preporučene lijekove.

Može li se presađena kosa bojiti i tretirati na neke druge načine – peglanje...npr.

- Nakon završetka procesa zarastanja, s transplantiranom kosom se postupa isto kao i s onom koja nije transplantirana, nema ograničenja.

Postoji li i alternativa presađivanju kose?

- U slučajevima kad se radi samo o pojačanom gubitku kose, slabijoj kosi koja je vrlo malo prorjeđena, preporučamo raditi tretmane kao što su PRP, transplantacija masnog tkiva u vlasište, primjenjivanje injekcijske terapije vlasišta, laserska stimulacija rasta kose, medikamentozna terapija u obliku lokalnih pripravaka ili tableta. Ovim tretmanima pokušavamo usporiti gubitak kose i ojačati kosu.

Kod PRP terapije vadimo epruvetu klijentove krvi, dobivenu krv stavljamo u uređaj koji ju centrifugira da bi se odvojila plazma u kojoj su faktori rasta, te dobivenu plazmu ubrizgavamo tankim iglicama u vlasište.

Ovaj tretman preporučujem ponavljati ovisno o stanju vlasišta. Transplantacija masnog tkiva u vlasište je nešto invazivniji tretman kod kojeg u lokalnoj anesteziji vadimo manju količinu masnog tkiva s regije gdje ga ima u suvišku, najčešće s regije trbuha, te dobiveno masno tkivo obrađujemo i ubrizgavamo u vlasište.

---

image
---


Masno tkivo je bogato matičnim stanicama koje regeneriraju folikule. Također transplantacijom masnog tkiva potičemo nastanak novih krvnih žila i time poboljšamo prokrvljenost vlasišta koja je nužna za adekvatnu opskrbu folikula s hranom i kisikom. U masnom tkivu ima i estrogena, hormona koji je bitan za kvalitetu kose. Ovaj zahvat se radi u lokalnoj anesteziji.

Veliko je crno tržište transplantacije

Kolika je cijena presađivanja kose? Jesu li naše cijene konkurentne onima u inozemstvu, odnosno treba li po ove zahvate putovati u inozemstvo. Mnogi odlaze u Tursku?

- Cijena ovisi o broju transplantiranih folikularnih jedinica. Bitno je napomenuti da neke klinike imaju cijenu po transplantiranoj dlaci, a neke po transplantiranoj folikularnoj jedinici. U prosjeku na folikularnoj jedinici su 2,5 dlake.

Kod nas svi klijenti mogu vidjeti svoje folikule koji su složeni tako da ih je vrlo lako izbrojati i provjeriti da nisu oštećeni, tako da je sve transparentno.

---

image
Dr. Maletić: Nekoliko dana prije transplantacije potrebno je prestati konzumirati alkohol i kavu
PRIVATNI ALBUM
---


Zdravstveni turizam je danas jako raširen, kako nama dolaze pacijenti na ove operacije iz cijelog svijeta, tako i neki ljudi iz Hrvatske odlaze na ove zahvate van.

Na žalost crno tržište transplantacije kose je jako veliko, te ove zahvate na mnogim mjestima rade neadekvatno educirani pojedinci koji vrlo često nisu niti liječnici.

Ako se na ovaj način radi transplantacija kose obično se presađuju oštećeni i uništeni folikuli, te je potrebno transplantirati puno više folikula da bi se dobio rezultat.

Ako se jako povećava broj folikula koji se transplantiraju, izlazi se iz sigurne regije, te se može dogoditi da se i transplantirana kosa nakon nekog vremena izgubi. ISHRS (International society of hair restauration surgery) – međunarodno je udruženje liječnika za transplantaciju kose, koje u svoje članstvo prima samo najbolje liječnike koji su educirani za ovaj zahvat, imaju veliko iskustvo i odlične rezultate.

Na stranici ovog udruženja postoji rubrika: „Find a doctor” u kojoj se može naći popis ovih liječnika iz cijelog svijeta.

Jesu li se mnogi odlučili na ovaj zahvat baš u tijeku epidemije koronavirusa, ili se primjećuje pad interesa?

- Istina, tijekom ove pandemije mnogi su radili od kuće, te su si na taj način omogućili potrebno vrijeme za oporavak nakon transplantacije kose bez da izostaju s posla. Također manje su putovali, manje izlazili, pa su vrijeme iskoristili da obave i ove zahvate.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘CVATE‘ U PANDEMIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘CVATE‘ U PANDEMIJI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-03 09:40:22 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-09 13:38:49 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2021-12-07 19:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 70 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/03\/20205092.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/03\/20205078.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/03\/20205082.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/03\/20205084.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/03\/20205088.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/03\/20205096.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/03\/20205098.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/03\/20182812.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["PRIVATNI ALBUM","","","","","PRIVATNI ALBUM","","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dr. Ana Maleti\u0107: <\/strong>Svaki peti pacijent na transplataciji kose nam je \u017eena! Dla\u010dice presa\u0111ujemo i s drugih dijelova tijela, ako ih nedostaje na vlasi\u0161tu","Prije i poslije transplatacije vlasi\u0161ta","","","","Dr. Maleti\u0107: Nekoliko dana prije transplantacije potrebno je prestati konzumirati alkohol i kavu","","Tony Cetinski zadnja je poznata osoba koja je otvoreno pri\u010dala o zahvatu kojemu se podvrgla"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20205092_1920.jpg":"1920x1080","k_20205092_1280.jpg":"1280x1280","k_20205092_1024.jpg":"1024x1024","k_20205092_640.jpg":"640x640","k_20205092_480.jpg":"480x480","k_20205092_340.jpg":"340x340","k_20205092_220.jpg":"220x220","o_20205092_1280.jpg":"1280x853","o_20205092_1024.jpg":"1024x682","o_20205092_640.jpg":"640x426","o_20205092_480.jpg":"480x320","o_20205092_340.jpg":"340x226","o_20205092_220.jpg":"220x146","h_20205092_1280.jpg":"1280x854","h_20205092_1024.jpg":"1024x683","h_20205092_640.jpg":"640x427","h_20205092_480.jpg":"480x320","h_20205092_340.jpg":"340x227","h_20205092_220.jpg":"220x147","pp_20205092_1280.jpg":"1006x1280","pp_20205092_1024.jpg":"805x1024","pp_20205092_640.jpg":"503x640","pp_20205092_480.jpg":"377x480","pp_20205092_340.jpg":"267x340","pp_20205092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"719x1150","hd_20205078_1920.jpg":"1920x1080","k_20205078_1280.jpg":"1280x1280","k_20205078_1024.jpg":"1024x1024","k_20205078_640.jpg":"640x640","k_20205078_480.jpg":"480x480","k_20205078_340.jpg":"340x340","k_20205078_220.jpg":"220x220","o_20205078_1280.jpg":"1280x2047","o_20205078_1024.jpg":"1024x1637","o_20205078_640.jpg":"640x1023","o_20205078_480.jpg":"480x767","o_20205078_340.jpg":"340x543","o_20205078_220.jpg":"220x351","h_20205078_1280.jpg":"1280x854","h_20205078_1024.jpg":"1024x683","h_20205078_640.jpg":"640x427","h_20205078_480.jpg":"480x320","h_20205078_340.jpg":"340x227","h_20205078_220.jpg":"220x147","pp_20205078_1280.jpg":"1006x1280","pp_20205078_1024.jpg":"805x1024","pp_20205078_640.jpg":"503x640","pp_20205078_480.jpg":"377x480","pp_20205078_340.jpg":"267x340","pp_20205078_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1417x1846","hd_20205082_1920.jpg":"1920x1080","k_20205082_1280.jpg":"1280x1280","k_20205082_1024.jpg":"1024x1024","k_20205082_640.jpg":"640x640","k_20205082_480.jpg":"480x480","k_20205082_340.jpg":"340x340","k_20205082_220.jpg":"220x220","o_20205082_1280.jpg":"1280x1667","o_20205082_1024.jpg":"1024x1334","o_20205082_640.jpg":"640x833","o_20205082_480.jpg":"480x625","o_20205082_340.jpg":"340x442","o_20205082_220.jpg":"220x286","h_20205082_1280.jpg":"1280x854","h_20205082_1024.jpg":"1024x683","h_20205082_640.jpg":"640x427","h_20205082_480.jpg":"480x320","h_20205082_340.jpg":"340x227","h_20205082_220.jpg":"220x147","pp_20205082_1280.jpg":"1006x1280","pp_20205082_1024.jpg":"805x1024","pp_20205082_640.jpg":"503x640","pp_20205082_480.jpg":"377x480","pp_20205082_340.jpg":"267x340","pp_20205082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"719x859","hd_20205084_1920.jpg":"1920x1080","k_20205084_1280.jpg":"1280x1280","k_20205084_1024.jpg":"1024x1024","k_20205084_640.jpg":"640x640","k_20205084_480.jpg":"480x480","k_20205084_340.jpg":"340x340","k_20205084_220.jpg":"220x220","o_20205084_1280.jpg":"1280x1529","o_20205084_1024.jpg":"1024x1223","o_20205084_640.jpg":"640x764","o_20205084_480.jpg":"480x573","o_20205084_340.jpg":"340x406","o_20205084_220.jpg":"220x262","h_20205084_1280.jpg":"1280x854","h_20205084_1024.jpg":"1024x683","h_20205084_640.jpg":"640x427","h_20205084_480.jpg":"480x320","h_20205084_340.jpg":"340x227","h_20205084_220.jpg":"220x147","pp_20205084_1280.jpg":"1006x1280","pp_20205084_1024.jpg":"805x1024","pp_20205084_640.jpg":"503x640","pp_20205084_480.jpg":"377x480","pp_20205084_340.jpg":"267x340","pp_20205084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"719x937","hd_20205088_1920.jpg":"1920x1080","k_20205088_1280.jpg":"1280x1280","k_20205088_1024.jpg":"1024x1024","k_20205088_640.jpg":"640x640","k_20205088_480.jpg":"480x480","k_20205088_340.jpg":"340x340","k_20205088_220.jpg":"220x220","o_20205088_1280.jpg":"1280x1668","o_20205088_1024.jpg":"1024x1334","o_20205088_640.jpg":"640x834","o_20205088_480.jpg":"480x625","o_20205088_340.jpg":"340x443","o_20205088_220.jpg":"220x286","h_20205088_1280.jpg":"1280x854","h_20205088_1024.jpg":"1024x683","h_20205088_640.jpg":"640x427","h_20205088_480.jpg":"480x320","h_20205088_340.jpg":"340x227","h_20205088_220.jpg":"220x147","pp_20205088_1280.jpg":"1006x1280","pp_20205088_1024.jpg":"805x1024","pp_20205088_640.jpg":"503x640","pp_20205088_480.jpg":"377x480","pp_20205088_340.jpg":"267x340","pp_20205088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_20205096_1920.jpg":"1920x1080","k_20205096_1280.jpg":"1280x1280","k_20205096_1024.jpg":"1024x1024","k_20205096_640.jpg":"640x640","k_20205096_480.jpg":"480x480","k_20205096_340.jpg":"340x340","k_20205096_220.jpg":"220x220","o_20205096_1280.jpg":"1280x1920","o_20205096_1024.jpg":"1024x1536","o_20205096_640.jpg":"640x960","o_20205096_480.jpg":"480x720","o_20205096_340.jpg":"340x510","o_20205096_220.jpg":"220x330","h_20205096_1280.jpg":"1280x854","h_20205096_1024.jpg":"1024x683","h_20205096_640.jpg":"640x427","h_20205096_480.jpg":"480x320","h_20205096_340.jpg":"340x227","h_20205096_220.jpg":"220x147","pp_20205096_1280.jpg":"1006x1280","pp_20205096_1024.jpg":"805x1024","pp_20205096_640.jpg":"503x640","pp_20205096_480.jpg":"377x480","pp_20205096_340.jpg":"267x340","pp_20205096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20205098_1920.jpg":"1920x1080","k_20205098_1280.jpg":"1280x1280","k_20205098_1024.jpg":"1024x1024","k_20205098_640.jpg":"640x640","k_20205098_480.jpg":"480x480","k_20205098_340.jpg":"340x340","k_20205098_220.jpg":"220x220","o_20205098_1280.jpg":"1280x853","o_20205098_1024.jpg":"1024x682","o_20205098_640.jpg":"640x426","o_20205098_480.jpg":"480x320","o_20205098_340.jpg":"340x226","o_20205098_220.jpg":"220x146","h_20205098_1280.jpg":"1280x854","h_20205098_1024.jpg":"1024x683","h_20205098_640.jpg":"640x427","h_20205098_480.jpg":"480x320","h_20205098_340.jpg":"340x227","h_20205098_220.jpg":"220x147","pp_20205098_1280.jpg":"1006x1280","pp_20205098_1024.jpg":"805x1024","pp_20205098_640.jpg":"503x640","pp_20205098_480.jpg":"377x480","pp_20205098_340.jpg":"267x340","pp_20205098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x852","hd_20182812_1920.jpg":"1920x1080","k_20182812_1280.jpg":"1280x1280","k_20182812_1024.jpg":"1024x1024","k_20182812_640.jpg":"640x640","k_20182812_480.jpg":"480x480","k_20182812_340.jpg":"340x340","k_20182812_220.jpg":"220x220","o_20182812_1280.jpg":"1280x852","o_20182812_1024.jpg":"1024x681","o_20182812_640.jpg":"640x426","o_20182812_480.jpg":"480x319","o_20182812_340.jpg":"340x226","o_20182812_220.jpg":"220x146","h_20182812_1280.jpg":"1280x854","h_20182812_1024.jpg":"1024x683","h_20182812_640.jpg":"640x427","h_20182812_480.jpg":"480x320","h_20182812_340.jpg":"340x227","h_20182812_220.jpg":"220x147","pp_20182812_1280.jpg":"1006x1280","pp_20182812_1024.jpg":"805x1024","pp_20182812_640.jpg":"503x640","pp_20182812_480.jpg":"377x480","pp_20182812_340.jpg":"267x340","pp_20182812_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7587921 Threads: 1 Questions: 1614254709 Slow queries: 4791659 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110868815 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/cinjenicu-da-se-manje-vidamo-mnogi-su-iskoristili-da-se-estetski-dotjeraju-da-produ-oziljci-i-otpadnu-krastice-dr-ani-maletic-nam-je-ispricala-sve-o-jednom-od-najtrazenijih-zahvata-u-hrvatskoj-1149392 [printLink] => /mozaik/zdravlje/cinjenicu-da-se-manje-vidamo-mnogi-su-iskoristili-da-se-estetski-dotjeraju-da-produ-oziljci-i-otpadnu-krastice-dr-ani-maletic-nam-je-ispricala-sve-o-jednom-od-najtrazenijih-zahvata-u-hrvatskoj-1149392?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246188 [name] => transplatacija kose [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => transplatacija-kose [link] => /tag/transplatacija-kose ) [1] => stdClass Object ( [id] => 447363 [name] => presađivanje kose [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => presadivanje-kose [link] => /tag/presadivanje-kose ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659308 [name] => dr. Ana Maletić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 14:39:12 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-ana-maletic [link] => /tag/dr-ana-maletic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 437560 [name] => estetske korekcije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => estetske-korekcije [link] => /tag/estetske-korekcije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘CVATE‘ U PANDEMIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mislite da samo muškarci pate zbog ćelavljenja? Dr. Ana Maletić nam otkriva: Svaki peti pacijent na transplataciji kose nam je žena! Dlačice presađujemo i s drugih dijelova tijela [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20205092.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => PRIVATNI ALBUM [mainImageDesc] => Dr. Ana Maletić: Svaki peti pacijent na transplataciji kose nam je žena! Dlačice presađujemo i s drugih dijelova tijela, ako ih nedostaje na vlasištu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20205092.jpg [title] => PRIVATNI ALBUMDr. Ana Maletić: Svaki peti pacijent na transplataciji kose nam je žena! Dlačice presađujemo i s drugih dijelova tijela, ako ih nedostaje na vlasištu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20205078.jpg [title] => Prije i poslije transplatacije vlasišta ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20205082.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20205084.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20205088.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20205096.jpg [title] => PRIVATNI ALBUMDr. Maletić: Nekoliko dana prije transplantacije potrebno je prestati konzumirati alkohol i kavu ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20205098.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/03/20182812.jpg [title] => Privatni AlbumTony Cetinski zadnja je poznata osoba koja je otvoreno pričala o zahvatu kojemu se podvrgla ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Presađivanje kose već je godinama način na koji mnogi uspješno pomlađuju svoj izgled.

Ne treba dokazivati da je lijepa i njegovana kosa ukras svakom licu pa gubitak kose većini ljudi teško pada. Čini se da ćelavi muškarci koji su se zbog gubitka kose hitno ošišali na nulu nisu više u modi, niti izgledaju mlađe, kao što se mnogi zavaravaju.

Naime, većina onih koji su se odlučili na presađivanje kose su muškarci, a među njima su mnogi poznati pjevači, glumci, nogometaši, političari....

U svijetu šoubiza među prvima ga je isprobao glazbenik Elton John, a kosu su presađivanjem nadoknadili i David Beckham, Wayne Rooney, Jude Law, John Travolta, Matthew McConaughey, Robbie Williams, Quentin Tarantino, Steven Seagal, Rafael Nadal, Husein Hasanefendić Hus....

Posljednji se ovih dana pohvalio uspješnim zahvatom Toni Cetinski.

Kako se izvodi ovaj zahvat, koliko traje oporavak i kolika je trajnost presađene kose samo su neka od pitanja koja smo postavili dr. Ani Maletić, specijalistici plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u zagrebačkoj i daruvarskoj Poliklinici Maletić, članici ISHRS-a (International Society of Hair Transplatation Surgery) – Svjetskog udruženja liječnika koji se bave presađivanjem kose.

Tko su kandidati za presađivanje kose, i postoje li neka ograničenja zbog kojih se nekome taj zahvat ne preporučuje. Ili uopće ne dolazi u obzir.

- Najčešći uzrok gubitka kose koji obuhvaća 90 posto svih gubitaka kose je androgena hormonska nasljedna alopecija (alopecija je gubitak kose) koja se pojavljuje i kod muškaraca i kod žena.

Ova alopecija je upravo i najčešća alopecija s kojom se javljaju klijenti za transplantaciju kose.

---

image
Prije i poslije transplatacije vlasišta
---


Uz androgenu alopeciju, uzroci gubitka kose mogu biti autoimune bolesti, infekcije vlasišta, disbalans hormona, bolesti štitnjače, neadekvatna prehrana, nedostatak određenih elemenata u organizmu, zarazne bolesti, zračenje, neki lijekovi, stres, i starenje kao neminovan životni proces.

Kod većine ovih alopecija, nakon što se bolest medikamentoznom terapijom dovede u stanje mirovanja ili izliječi, a ako se kosa ne oporavi u adekvatnoj mjeri, transplantacija kose dolazi u obzir, no svaki slučaj potrebno je individualno analizirati.

Mogu i dlake s brade, prsa...

Imate dugogodišnje iskustvo u ovom poslu. Možete li reći tko su najčešći pacijenti, u kojoj su dobi...Može li se i kod potpuno ćelavih transplantirati kosa?

- Na transplantaciju kose se najčešće odlučuju muškarci u dobi između 30 i 65 godina. I kod najvećeg stupnja androgene alopecije, postoji kosa na zatiljnoj regiji vlasišta i na regiji iznad uški od kud se dlačice transplantiraju na regije gdje je kosa prorijeđena ili nedostaje.

Na vlasište se mogu transplantirati dlačice s cijelog tijela, tako da ukoliko nema dovoljno dlačica na vlasištu za transplantaciju, možemo presađivati dlačice s drugih dijelova tijela - s brade, prsa, stidne regije...

---

---


Dolaze li na taj zahvati i žene i koliko često?

- Za transplantaciju kose odlučuju se i žene, ali rjeđe nego muškarci zbog toga što žene rjeđe imaju alopeciju razvijenu u tom opsegu da je indicirana transplantacija kose. Također žene lakše prikriju proćelave regije vlasišta frizurom.

Petina klijenata koji dolaze na transplantaciju kose su žene, a 80 posto muškarci.

Što vam pacijenti navode kao motiv zbog kojeg su se odlučili na ovaj zahvat. Naime, vjerojatno ne dolaze samo slavne osobe?

- Na transplantaciju kose se odlučuju klijenti raznih zanimanja, neki o tome javno govore, a neki ne žele da se zna da su bili na transplantaciji kose.

U velikoj većini dolaze zbog toga što im smeta nedostatak kose i prorijeđena kosa, te žele izgledati mlađe, a ne zbog toga što su ih osobe iz okoline na to potaknule, i upravo je to najbitnije, da klijent rješava ono što mu osobno smeta.

---

image
Tony Cetinski zadnja je poznata osoba koja je otvoreno pričala o zahvatu kojemu se podvrgla
Privatni Album
---


Koja je trenutno najpopularnija metoda presađivanja i u čemu je njezina prednost u odnosu na ranije metode koje su bile agresivnije i ostavljale ožiljak?

- Kod FUE metoda transplantacije kose, folikularne jedinice se vade s donorske regije što je najčešće zatiljni dio vlasišta i područja postranično iznad uški, instrumentima koji su promjera manjeg od jednog milimetra.

U prosjeku na jednoj folikularnoj jedinici su dvije i pol dlake. Nakon toga se dobiveni folikuli usađuju u primajuću regiju gdje je kosa prorijeđena ili gdje kose nedostaje. Prilikom usađivanja folikula pratimo kut i smjer okolne kose, te tako dobivamo potpuno prirodne rezultate. Zahvat se radi u lokalno anesteziji i nije bolan.

Trajanje zahvata je ovisno o broju folikularnih jedinica koje je potrebno transplantirati, pa ukoliko se radi o velikoj transplantaciji, zahvat traje i 7 do 8 sati, ponekad i duže.

Treba li zahvat ponavljati ili se presađivanje obavi odjednom?

- Bitno je folikularne jedinice transplantirati sa sigurne regije vlasišta, na kojoj su folikuli koji nisu osjetljivi na djelovanje DHT-a, a to su folikuli na točno određenoj regiji zatiljka i postranično iznad uški.

Ako se transplantiraju ovi folikuli, rezultat transplantacije je trajan, ona kosa koja je transplantirana raste zauvijek, nema trajnog gubitka te kose.

Koliko traje oporavak

Koliku površinu kose je moguće na taj način nadoknaditi? Može li se postići visoka gustoća kose?

- Svako vlasište je drugačije, te je prije zahvata potrebno analizirati i procijeniti i potencijal donorske regije, koliko je folikula moguće izvaditi s donorske regije, a da se ne primijeti prorjeđenje, te procijeniti koliko je velika primajuća regija na koju je potrebno transplantirati folikule.

U ovoj procjeni, od velike nam je pomoći uređaj TrichoLAB koji ima mogućnost izračuna broja folikula na donorskoj regiji, te potrebnog broja folikula za pokrivanje primajuće regije.

Naravno u obzir uzimamo i debljinu dlake i boju kose, deblje dlake daju dojam veće gustoće. Ako nemamo dovoljno folikula na vlasištu za postizanje željene gustoće, možemo transplantirati na vlasište i dlačice s drugih dijelova tijela.

---

---


Koliko dugo traje oporavak, i kad se može reći da se kosa dobro 'uhvatila', da raste?

- Sedam do deset dana nakon transplantacije potrebno je izbjegavanje teških fizičkih aktivnosti, paziti da se ne udari u glavu. Također u ovom razdoblju obično nestaje crvenilo i krastice.

Dlačice u ovom razdoblju ili ispadnu iz transplantiranih folikula ili nastave rasti. Iz onih folikula iz kojih su ispale dlačice, nakon 15 do 16 tjedana od transplantacije, počet će rasti nove dlačice.

Koliki je postotak uspješnosti?

- Uspješnost ovisi o iskustvu operatera i ostalih članova tima za transplantaciju kose, te o kvaliteti instrumenata koji se koriste. Kod nas je uspješnost 99 posto, što znači da se od ukupnog broja transplantiranih folikula 99 posto primi i raste na primajućoj regiji.

Što osoba sama može učiniti da poveća uspješnost zahvata? Postoje li neka pravila, odricanja... prije i poslije zahvata? Što konkretno treba učiniti?

- Prije zahvata potrebno je obavijestiti nas o lijekovima koje klijent pije, alergijama, te o eventualnim bolestima.

Nekoliko dana prije transplantacije potrebno je prestati koristiti lijekove koji pojačavaju krvarenje ako nisu nužni u klijentovoj terapiji, također prestati koristiti Minoxidil, te ne konzumirati alkohol i kavu.

Nakon zahvata bitno je pridržavati se uputa koje klijenti dobiju nakon transplantacije, sprejati vlasište prvih sedam dana nekoliko puta dnevno s preporučenim sprejom, te po potrebi piti preporučene lijekove.

Može li se presađena kosa bojiti i tretirati na neke druge načine – peglanje...npr.

- Nakon završetka procesa zarastanja, s transplantiranom kosom se postupa isto kao i s onom koja nije transplantirana, nema ograničenja.

Postoji li i alternativa presađivanju kose?

- U slučajevima kad se radi samo o pojačanom gubitku kose, slabijoj kosi koja je vrlo malo prorjeđena, preporučamo raditi tretmane kao što su PRP, transplantacija masnog tkiva u vlasište, primjenjivanje injekcijske terapije vlasišta, laserska stimulacija rasta kose, medikamentozna terapija u obliku lokalnih pripravaka ili tableta. Ovim tretmanima pokušavamo usporiti gubitak kose i ojačati kosu.

Kod PRP terapije vadimo epruvetu klijentove krvi, dobivenu krv stavljamo u uređaj koji ju centrifugira da bi se odvojila plazma u kojoj su faktori rasta, te dobivenu plazmu ubrizgavamo tankim iglicama u vlasište.

Ovaj tretman preporučujem ponavljati ovisno o stanju vlasišta. Transplantacija masnog tkiva u vlasište je nešto invazivniji tretman kod kojeg u lokalnoj anesteziji vadimo manju količinu masnog tkiva s regije gdje ga ima u suvišku, najčešće s regije trbuha, te dobiveno masno tkivo obrađujemo i ubrizgavamo u vlasište.

---

---


Masno tkivo je bogato matičnim stanicama koje regeneriraju folikule. Također transplantacijom masnog tkiva potičemo nastanak novih krvnih žila i time poboljšamo prokrvljenost vlasišta koja je nužna za adekvatnu opskrbu folikula s hranom i kisikom. U masnom tkivu ima i estrogena, hormona koji je bitan za kvalitetu kose. Ovaj zahvat se radi u lokalnoj anesteziji.

Veliko je crno tržište transplantacije

Kolika je cijena presađivanja kose? Jesu li naše cijene konkurentne onima u inozemstvu, odnosno treba li po ove zahvate putovati u inozemstvo. Mnogi odlaze u Tursku?

- Cijena ovisi o broju transplantiranih folikularnih jedinica. Bitno je napomenuti da neke klinike imaju cijenu po transplantiranoj dlaci, a neke po transplantiranoj folikularnoj jedinici. U prosjeku na folikularnoj jedinici su 2,5 dlake.

Kod nas svi klijenti mogu vidjeti svoje folikule koji su složeni tako da ih je vrlo lako izbrojati i provjeriti da nisu oštećeni, tako da je sve transparentno.

---

image
Dr. Maletić: Nekoliko dana prije transplantacije potrebno je prestati konzumirati alkohol i kavu
PRIVATNI ALBUM
---


Zdravstveni turizam je danas jako raširen, kako nama dolaze pacijenti na ove operacije iz cijelog svijeta, tako i neki ljudi iz Hrvatske odlaze na ove zahvate van.

Na žalost crno tržište transplantacije kose je jako veliko, te ove zahvate na mnogim mjestima rade neadekvatno educirani pojedinci koji vrlo često nisu niti liječnici.

Ako se na ovaj način radi transplantacija kose obično se presađuju oštećeni i uništeni folikuli, te je potrebno transplantirati puno više folikula da bi se dobio rezultat.

Ako se jako povećava broj folikula koji se transplantiraju, izlazi se iz sigurne regije, te se može dogoditi da se i transplantirana kosa nakon nekog vremena izgubi. ISHRS (International society of hair restauration surgery) – međunarodno je udruženje liječnika za transplantaciju kose, koje u svoje članstvo prima samo najbolje liječnike koji su educirani za ovaj zahvat, imaju veliko iskustvo i odlične rezultate.

Na stranici ovog udruženja postoji rubrika: „Find a doctor” u kojoj se može naći popis ovih liječnika iz cijelog svijeta.

Jesu li se mnogi odlučili na ovaj zahvat baš u tijeku epidemije koronavirusa, ili se primjećuje pad interesa?

- Istina, tijekom ove pandemije mnogi su radili od kuće, te su si na taj način omogućili potrebno vrijeme za oporavak nakon transplantacije kose bez da izostaju s posla. Također manje su putovali, manje izlazili, pa su vrijeme iskoristili da obave i ove zahvate.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
PRIVATNI ALBUM PRIVATNI ALBUM Privatni Album
PRIVATNI ALBUM
Dr. Ana Maletić: Svaki peti pacijent na transplataciji kose nam je žena! Dlačice presađujemo i s drugih dijelova tijela, ako ih nedostaje na vlasištu

Prije i poslije transplatacije vlasišta



PRIVATNI ALBUM
Dr. Maletić: Nekoliko dana prije transplantacije potrebno je prestati konzumirati alkohol i kavu

Privatni Album
Tony Cetinski zadnja je poznata osoba koja je otvoreno pričala o zahvatu kojemu se podvrgla
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/cinjenicu-da-se-manje-vidamo-mnogi-su-iskoristili-da-se-estetski-dotjeraju-da-produ-oziljci-i-otpadnu-krastice-dr-ani-maletic-nam-je-ispricala-sve-o-jednom-od-najtrazenijih-zahvata-u-hrvatskoj-1149392 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=faf7716401c67dc2e80dadbb9f31c918e2a84df0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mislite+da+samo+mu%C5%A1karci+pate+zbog+%C4%87elavljenja%3F+Dr.+Ana+Maleti%C4%87+nam+otkriva%3A+Svaki+peti+pacijent+na+transplataciji+kose+nam+je+%C5%BEena%21+Dla%C4%8Dice+presa%C4%91ujemo+i+s+drugih+dijelova+tijela&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fcinjenicu-da-se-manje-vidamo-mnogi-su-iskoristili-da-se-estetski-dotjeraju-da-produ-oziljci-i-otpadnu-krastice-dr-ani-maletic-nam-je-ispricala-sve-o-jednom-od-najtrazenijih-zahvata-u-hrvatskoj-1149392 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fcinjenicu-da-se-manje-vidamo-mnogi-su-iskoristili-da-se-estetski-dotjeraju-da-produ-oziljci-i-otpadnu-krastice-dr-ani-maletic-nam-je-ispricala-sve-o-jednom-od-najtrazenijih-zahvata-u-hrvatskoj-1149392 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘CVATE‘ U PANDEMIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zdravlje‘CVATE‘ U PANDEMIJI

Mislite da samo muškarci pate zbog ćelavljenja? Dr. Ana Maletić nam otkriva: Svaki peti pacijent na transplataciji kose nam je žena! Dlačice presađujemo i s drugih dijelova tijela

7. prosinca 2021. - 20:32
Dr. Ana Maletić: Svaki peti pacijent na transplataciji kose nam je žena! Dlačice presađujemo i s drugih dijelova tijela, ako ih nedostaje na vlasištuPRIVATNI ALBUM

Presađivanje kose već je godinama način na koji mnogi uspješno pomlađuju svoj izgled.

Ne treba dokazivati da je lijepa i njegovana kosa ukras svakom licu pa gubitak kose većini ljudi teško pada. Čini se da ćelavi muškarci koji su se zbog gubitka kose hitno ošišali na nulu nisu više u modi, niti izgledaju mlađe, kao što se mnogi zavaravaju.

Naime, većina onih koji su se odlučili na presađivanje kose su muškarci, a među njima su mnogi poznati pjevači, glumci, nogometaši, političari....

U svijetu šoubiza među prvima ga je isprobao glazbenik Elton John, a kosu su presađivanjem nadoknadili i David Beckham, Wayne Rooney, Jude Law, John Travolta, Matthew McConaughey, Robbie Williams, Quentin Tarantino, Steven Seagal, Rafael Nadal, Husein Hasanefendić Hus....

Posljednji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 05:35