StoryEditor
Zdravljeduboko udahnite

Bezopasno, a neugodno stanje koje nas izluđuje: kako si pomoći i ima li zdravstvena struka koristan savjet ili je narodna medicina bolje rješenje?

Piše PSD
7. veljače 2020. - 22:40
Shutterstock

Jedno od možda najnezgodnijih, a opet bezopasnih stanja, koje naše tijelo zna zadesiti je zasigurno štucavica. Gotovo uvijek, ova iritantna pojava javlja se u apsolutno neprikladnim situacija koje samim time postaju još neugodnije.

U najboljem slučaju, štucavica može biti simpatična na neko kratko vrijeme, no ako potraje, može izazvati veliku nervozu kod osobe, a zna biti i bolna. Kroz život, zasigurno ste čuli brojne metode kako naglo prekinuti štucavicu, pa su vas tako članovi obitelji pokušavali prestrašiti, prisilno ste zadržavali dah ili ste ispijali velike količine vode.

Ove prakse nekad su se i pokazale djelotvornima, no postoji li zaista znanstvena utemeljenost u njima i ima li uopće učinkovitog načina da se štucavica regulira u neprikladnim situacijama?

Prije no što se uhvatimo rješavanja situacije, posjetimo se pitanju zašto uopće štucamo. 

"Razlog zbog kojeg štucamo, jedna je od najvećih misterija u svijetu zdravlja", kaže Michael Richardson, doktor opće medicine i direktor u tvrtki One Medical. Ipak, navodi da postoji i nekoliko pretpostavki koje objašnjavaju pojavu štucanja. 

"Većina teorija temelji se na tzv. 'luku štucanja' koji uključuje više živaca, među kojima živac koji aktivira našu dijafragmu, glavni živac u autoimunom živčanom sustavu i nekoliko drugih živaca koji reguliraju mišiće u prsima. Ako je refleksni luk ili luk štucanja nadražen nekom traumom ili iritacijom, on može dovesti do pojave štucanja", zaključuje Richardson.

Problem se ipak javlja kod 'okidača' štucanja. Dok će kod vašeg poznanika to biti začinjena hrana, vama će je izazvati stres na poslu, pa se izvorni problem ne može navesti kao učestali uzorak ponašanja. U tom slučaju, najbolje je slušati svoje tijelo i pokušati razaznati u kojim vam se situacijama štucanje javlja.

No, ono što nam je svima zajedničko jest da kada štucavica krene, ne zanima nas ni uzročnik ni analiza situacije, već kako je što prije prekinuti.

Iako štucavica ponekad traje samo nekoliko trenutaka, postoje situacije kada traje poprilično dugo vremena. Ako ste osobni svjedok takvih situacija, nastavak teksta će vas svakako zanimati, jer istraživanja kažu da kućna medicina kojoj su nas učili naši stariji ima i znanstveno uporište.

"Nema mnogo znanstvenih studija koje su istraživale prekidanje štucavica, no neke su pokazala da praksa zadržavanja daha ipak djeluje. Pretpostavlja se da tim refleksom uspješno možemo 'restartati' luk štucanja i samim time zaustaviti štucavicu", navodi Richardson.

Također, jedna od potvrđenih metoda rješavanja spomenutog problema je i akupunktura, no pretpostavljamo da vam adekvatna osoba za pružanje te usluge i nije uvijek nadomak ruke kada vas zatekne štucavica.

U slučaju da vas štucavica muči više sati, pa čak i dulje od cijelog dana, svakako biste trebali posjetiti doktora jer se radi o stanju koje se u praksi naziva 'trajna štucavica'. 

Prema mišljenja liječnika opće prakse s Beverly Hillsa, Ehsana Alija, neki od mogućih štetnih uzoraka štucavice su želučani refluks, čir na želucu ili abnormalnost elektrolita. U rijetkim slučajevima, štucavica može biti simptom i ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Bilo kako bilo, štucavica je uglavnom bezopasna pojava zbog koje nam se eventualno mogu zacrveniti obrazi od neugodnosti, ili može izazvati blagu bol u prsima. Budući da je potrebno još istraživati stvarne uzroke i pokušaje zaustavljanje štucavice, smatramo da je najbolje bazirati se na dobro znanoj narodnoj medicini

A ako i angažirana obitelj koja vas pokušava preplašiti i cijeli vrč vode ipak ne pomognu, opustite se i ne stvarajte si pritisak zbog štucavice. Možda je to i najlakši način da je se riješite.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 23:06