Overlay
ljeto u vrtu

Nigdje nismo tako komodni kao u svom dvoru: donosimo najbolja rješenja za uređenje, dobit ćete i na prostoru i na ugođaju

22. lipnja 2020. - 13:46

Sve i da je riječ o tek nekoliko kvadrata, imati vlastito dvorište, pravo je bogatstvo. 

Dolaskom vrućih ljetnih dana malo tko rado ne bi poželio potražiti zaklon u sjeni vlastitog malog vrta, pozvati društvo na roštilj ili jednostavno uživati u miru i tišini dvorišta ispijajući ljetne napitke i čitajući omiljenu knjigu. Koji god je vaš izbor opuštanja i zabave, složit ćete se s nama da je imati vlastito dvorište neprocjenjiva radost, a za sve one koji se nalaze u ovoj sretnoj kategoriji, evo nekoliko zanimljivih prijedloga kako urediti svoj 'mali svemir' i postići da vam dvorište izgleda prostranije.

Garnitura za sjedenje

Ne treba vam veliko dvorište da biste stvorili primamljivi osjećaj ugodnog prostora za opuštanje i druženje. U manjim dvorištima, stol i stolice za sjedenje postavite uza zid ili ogradu, a stolice okrenite prema unutrašnjosti kako ne biste zaklanjali pogled s njima te kako biste stvorili osjećaj otvorenosti prostora.

Također, iskoristite prednosti klupa, posebice onih u L formatu kako biste dodatno uštedjeli na prostoru i pojačali kapacitet sjedećih mjesta u svojoj oazi mira.

Osjećaj privatnosti

Želite li u svom dvorištu poraditi na osjećaju intimnog ozračja, razmislite o postavljanju nadstrešnice koja će posebno zanimljivo izgledati ukrašena prirodnim materijalima poput bambusa ili lišća. Osim privatnosti, ove vanjske strukture osigurat će vam i prikladan hlad u vrućim ljetnim danima.

Izbor biljaka

Imati dvorište bez raznovrsnih biljaka bila bi prava šteta, no ako se borite s manjom kvadraturom i izbor ukrasnog bilja vam je poprilično smanjen. Stručnjaci za uređenje eksterijera stoga savjetuju da prilikom izbora biljaka za manja dvorišta birate i vrste koje su manje rastom i koje mogu cvjetati u manjim posudama.

Na taj način vaše će dvorište i dalje izgledati živo i ugodno za druženje, a da pri tome ne ostavlja dojam natrpanog prostora.

Izbor vrtnog namještaja

Komadi namještaja s tankim okvirima i uskim dizajnom čine mali prostor ugodnijim za boravak. Mali setovi stolova i stolica za vanjski prostor idealan su izbor za manja dvorišta, posebice ako je riječ o sjedalicama bez naslona koje lako možete pospremiti i ispod stola.

Dekoracija

Želite li da vaše malo dvorište izgleda privlačno, pripazite s dekoracijom. Kada je riječ o manjim prostorima, poželjno je koristiti svjetlije boje i što manje različitih nijansi kako prostor ne bi izgledao neuredno i prenatrpano. Isti je slučaj i dodatnim dekorima i biljkama koje bi u velikim količinama mogle stvarati osjećaj zasićenosti u manjim prostorima.

Osvjetljenje

Osvjetljenje može igrati veliku ulogu u stvaranju osjećaja malog ili velikog prostora, a pri tome imajte na umu da praktična i privlačna rasvjetna tijela ne moraju nužno biti skupa da bi stvorila ugodan ambijentalan osjećaj. Za postizanje maksimuma  u svom malom prostoru poslužite se s nekoliko manjih svijeća, postavljenih na različita mjesta i stvorite si najugodniju moguću atmosferu.

Prirodni zvukovi

Mala dvorišta znače i smanjene mogućnosti, ali ako u svom vanjskom prostoru ne možete imati ribnjak to ne znači da si ne možete priuštiti opuštajuće prirodne zvukove vode. Svom vanjskom prostoru dodajte dimenziju zvuka i pokreta prijenosnim zvučnicima kojima ćete postići umirujuću i prirodnu atmosferu.

20. travanj 2024 08:43