stdClass Object ( [id] => 1299946 [title] => Domaće glumice o diktatima mršavosti, vječne mladosti, body shamingu: Pritisci postoje, a najljepše smo kad smo svoje! [alias] => domace-glumice-o-diktatima-mrsavosti-vjecne-mladosti-body-shamingu-najljepse-smo-kad-smo-svoje [catid] => 489 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Film o kojem su prošle godine svi pričali - distopijski triler "Don‘t Worry Darling" - nije me se osobito dojmio, ali mi se jako svidjela glavna glumica, Florence Pugh. Izražajnog, ljepuškastog lica i nedvojbenog talenta, odskakala je iz bezveznjikavog projekta baš kao što se izdvajala na nevjerojatnom nizu filmskih premijera koje su mu prethodile.

Moram priznati, premda nisam sigurna koliko je to danas politički korektno, da mi se baš svidjelo i to što Pughova čak i po pitanju figure odskače od holivudskih stereotipa, rekla bih da joj to daje jednu dodatnu dozu životnosti i uvjerljivosti, a posebno me je oduševila izjavama tipa "Ne pada mi napamet ići na dijetu zbog uloge".

Baš zbog toga me jako iznenadilo njezino nedavno priznanje da je u više navrata bila meta body shaminga, odnosno negativnih komentara na račun izgleda, i pritisaka da skine koji kilogram. Neukusne kritike nisu joj pristigle od trolova s društvenih mreža, nego od ljudi iz filmske industrije. 

Tijekom intervjua na Vogueovom YouTube kanalu Florence je progovorila o tome kako su filmaši bili zbunjeni kada je odbila ići na dijetu te kako je zauzela čvrst stav po pitanju zahtjeva i pritisaka "da se prilagodi".

- Neke žene, posebno mlade žene u Hollywoodu, očito su toliko željne toga da im se pruži prilika da su spremne na ovakve kompromise,  jer je to jednostavno tako. Kad su od mene zahtijevali da odem na dijetu, to je za mene bilo šokantno, nešto što nikad prije nisam napravila - izjavila je glumica te zaključila kako ona voli hranu. I podijelila svoj recept za crostinije s češnjakom.

Kako me ovaj slučaj zaintrigirao, odlučila sam ispitati koliko su slični pritisci prisutni u Hrvatskoj i naišla na zanimljive pa čak i oprečne odgovore.

Moja "insajderica" u svijetu glumišta i TV produkcije, dramaturginja i scenaristica Marijana Nola rekla mi je da nikad nije svjedočila sličnom pritisku niti je od glumaca s kojima surađuje dobila pritužbe na ovakav tip zahtjeva. Kad sam joj spomenula kuloarske priče koje sam čula od svojih kolegica koje podrobnije od mene prate zbivanja na filmskim i TV setovima u Hrvatskoj kako su se slični zahtjevi postavljali pred glumce, s opravdanjem da "moraju moći stati u kostim", rekla mi je da joj to baš nema smisla i objasnila zašto.

-  U serijama se koristi jako puno kostima, možeš birati i isprobavati što ti paše. Veliki su im fundusi, čuvaju kostime iz prethodnih projekata pa se stvarno može birati. Osim toga, u ovim našim serijama se koristi suvremena odjeća koja je u pravilu rastezljiva. Možeš se bez problema malo udebljati i smršaviti. Mogu shvatiti da se takav zahtjev postavlja pred glumce u kostimiranim povijesnim serijama gdje su sve one krinoline i druga odjeća koja je skupa i teška za prekrajanje, ali mi takvih serija nemamo - zaključila je.

Negativan odgovor dobila sam i od Jagode Kumrić, koja mi je navela da se u svojoj profesiji nikad nije susrela sa sličnim zahtjevima i kritikama, pa sam polako počela stvarati zaključak kako je problematika koju je javno iznijela Pughova nešto što se događa tamo negdje u Hollywoodu i da je našim glumicama život puno lakši, ali nakon što sam porazgovarala s još nekoliko njih, više ne mislim da su u osobito boljem položaju. Kritike, očekivanja, standardi, pritisci postoje. I bole.

---

image

Jagoda Kumrić nikad se u svojoj profesiji nije susrela sa sličnim zahtjevima i kritikama

Davor Pongračić/Cropix
---

Ana Maras Harmander otkrila mi je kakva su njena iskustva te mi je dala svoje mišljenje o toj problematici u okvirima širim od svijeta filma, televizije i kazališta. Kako je primijetila, uz to što smo same sebi najveće kritičarke, žene svakodnevno doživljavaju neki oblik body shaminga.

- Pritisci modne i kozmetičke industrije su vidljivi čim otvoriš televizor, ili portale, pa čak i na društvenim mrežama. Iako je u modi body positivity, on se još nije dovoljno infiltrirao u naše društvo, ili društvo općenito. Valjda iz naučenih obrazaca i od onog što nam je servirano ne raspoznajemo ono sto je važno. A važno je osjećati se dobro u svom tijelu - podvukla je Maras Harmander te dodala kako je "stoput" naišla, pogotovo u svome poslu, na svojevrsno neodobravanje po pitanju izgleda, namjerno ili nenamjerno.

-  Ali, kad prihvatiš sebe, sa saznanjem da uvijek na nečemu možeš poraditi, jednostavno prihvatiš i da je svijet oko tebe takav. Naravno da bih voljela da je svijet otvoreniji i ljepši, i da ne moram toliko raditi na sebi da bih se voljela. To nam i dalje ostaje zadaća. Ako ne za nas, onda za naše kćeri - zaključila je glumica.

---

image

‘Voljela bih  da je svijet otvoreniji i ljepši, i da ne moram toliko raditi na sebi da bih se voljela. To nam i dalje ostaje zadaća‘

Tomislav Krišto/Cropix
---

Sličnog je stava i Lana Barić, koja mi je odmah na početku dala do znanja kako njoj konkretno takvi pritisci ne znače puno jer sama sebi nikad nije zadala imperativ "savršenosti".

- Zapravo sam igrala jako puno "nesavršenih" na filmu i time se baš ponosim. Svjesna sam da ogroman pritisak postoji, pogotovo kad su žene u pitanju. Ne očekujem da će se društvo previše ili prebrzo promijeniti niti bih mu ja predala tu moć, da o njemu ovisim. Svaka djevojka, žena treba sjesti sama sa sobom i odlučiti kakav život želi živjeti, kako sačuvati svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Ne otkrivam Amerike kad kažem da smo nesavršene, to sigurno jesmo, i da je to okej. O tome treba govoriti, koliko god suludo bilo, da je okej da ne izgledamo savršeno i da nismo savršene jer je to potpuno prirodno i da su hrabrost, odlučnost, inteligencija, samopouzdanje i neovisnost stvarnije i dosežnije od svih napornih savršenosti i da je upravo to ono čemu trebamo težiti. Duboko vjerujem da će nas ostvarenje tih ciljeva usrećiti više i na koncu konca - usavršiti - poručila je Lana Barić.

---

image

‘O tome treba govoriti, koliko god suludo bilo, da je okej da ne izgledamo savršeno i da nismo savršene‘

Ranko Šuvar/Cropix
---

Da je pritisak na uklapanje u ideal ljepote, kako onaj samonametnuti tako i onaj od društva, oduvijek prisutan svjesna je i Ivana Roščić, koja primjećuje kako su mu se, nažalost, s pojavom društvenih mreža, na meti našle čak i vrlo mlade djevojčice i djevojke.

- Osobno nisam iskusila nikakav pritisak da bih trebala izgledati ovako ili onako, a da je imao veze s poslom, ali da sam sama sebi, pogotovo u adolescenciji, nametala neke stvari a propos izgleda, apsolutno jesam. Bila sam jako nesigurna i non-stop sam imala neke zamjerke svom izgledu i bila sam jako sramežljiva - otkrila mi je Ivana Roščić.

S godinama je, dodala je glumica, prihvatila i zavoljela sebe, a s godinama vidi i promjene koje dolaze i uglavnom voli ono što vidi, ali isto tako nekad i ne.

- Svugdje smo bombardirani mladolikim izgledom i održavanjem mladosti na "aparatima". Osobnog sam stava neka svatko radi što želi, ali uz svjesnost da su umjerenost i osjećaj za mjeru odraz dobrog ukusa - rekla je te dodala kako bi voljela poručiti mladim djevojkama da su najljepše kad su svoje. 

---

image

‘Svugdje smo bombardirani mladolikim izgledom i održavanjem mladosti na aparatima‘

Vedran Peteh/Cropix
---

---

‘Važno je nježno prema sebi postupiti‘

Za komentar cijele priče kao i ukupne problematike odnosa prema tijelu, zamolili smo dr. sc. mag. psych. Anđelu Jelić.

"Važno je da ne zaboravimo da na svoje dostojanstvo koje posjedujemo samim time što jesmo, što postojimo. To dostojanstvo trebamo njegovati i čuvati. Zaštiti od vanjskih utjecaja, želja i zahtjeva koji dolaze od drugih, društva ili medija. 

Učeni smo da budemo pristojni prema drugima, ali izgleda da smo to predoslovno shvatili i pokazujući pristojnost prema drugima postajemo grublji prema sebi. Pristojnost prema drugima ponekad u nama samima budi sumnje, "jesam li dovoljna", budi i uspoređivanje, "jesam li ljepša, zgodnija, bolja od nje". 

Istina da kao ljudska bića želimo osjećati određenu pripadnost društvu u kojem živimo, želimo mu se i prilagoditi. Ali, nije li to skupa cijena ako počinjemo gubiti sebe? 

Ako se i nađemo u situaciji gdje nas drugi na osnovi izgleda posramljuju ili pak vrijeđaju, važno je nježno prema sebi postupiti i osvijestiti da riječi druge osobe pripadaju njoj, a na nama je kako ćemo na to reagirati. 

Iako je vrlo vjerojatno da će naša reakcija biti emocionalna, ponekad i burna ili suprotno tome, povući ćemo se pa se "raspasti" u svoja četiri zida, važno je učiti i svakodnevno pričati o tome da nije pristojno komentirati nečiji izgled, nije kulturno niti po bontonu (koji nam danas nedostaje u mnogim situacijama i ponašanjima). Ne zaboravimo da u svakom trenutku možemo reći da je komentar na račun izgleda nešto što nije na toj osobi da daje. 

Ako nam je netko poslodavac, roditelj, prijatelj, brat ili sestra ne znači da ima pravo komentirati, a kamoli vrijeđati ili uvjetovati nas radi izgleda. U takvim situacijama nerijetko padnemo pod utjecaj grubih i nepromišljenih riječi koje možda najviše iskazuju nečije nezadovoljstvo sobom.

Ne zaboravimo da je tjelesni izgled samo jedna od brojnih karakteristika naše osobnosti. 

Kao vizualna bića prvo što na nekome primijetimo je njegov izgled. No, to nije jedina vrijednost koju posjedujemo i koju bi trebali naglašavati u susretu s drugima…

Kao društvena bića imamo potrebu za osjećajem pripadnosti, da nas drugi prihvaćaju i daju nam potvrdu na koju u jednoj određenoj mjeri oslonac pronalazi i naše samopouzdanje.Svi mi volimo lijepo izgledati, ali ako to lijepo vodi ka izgladnjivanju, restrikciji, "ubijanju" na treninzima, ljepote više ni nema. 

Možda zvuči kao klišej, ali istinska ljepota dolazi iznutra. 

Na kraju, ne zaboravimo da svatko od nas vrijedi bez obzira na izgled. Trebamo imati malo više zahvalnosti za ono što imamo i što jesmo, a manje biti u konstantnoj utrci i žudnji za onim što nemamo. Ono što nemamo može doći tek kada smo zahvalni na onome što imamo i što jesmo. 

Vrijeme je, s obzirom na svijet u kojem živimo da učimo poštivati i prihvaćati sebe i postaviti jasne granice (s ljubavlju) prema drugima. Vrijeme je da osvijestimo da riječi kojima komentiramo nečiji izgled mogu biti okidači za iskrivljenu sliku o vlastitom tijelu i sebi, za restrikcije, za prejedanja … koja mogu odvesti i do poremećaja hranjenja ili do drugih psihičkih poremećaja. 

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nemoralni zahtjevi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => nemoralni zahtjevi 2 0 6719 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-19 14:58:03 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-21 09:59:09 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2023-06-20 12:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 55 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 489 [1] => 406 ) [catCatalogMode] => 0 [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [theme] => default [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catFeaturedItems] => 1 [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Stil [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [catOrdering] => publishUp [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Štorija: Najljepše smo kad smo svoje [metakey] => lana barić, Ivana Roščić, jagoda kumrić, Ana Maras Harmander, body shaming [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/19\/25129203.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/15375262.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/14562140.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/24477833.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/19\/23714258.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Vedran Peteh\/Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u2018O tome treba govoriti, koliko god suludo bilo, da je okej da ne izgledamo savr\u0161eno i da nismo savr\u0161ene\u2018<\/p>","

\u2018Voljela bih\u00a0 da je svijet otvoreniji i ljep\u0161i, i da ne moram toliko raditi na sebi da bih se voljela. To nam i dalje ostaje zada\u0107a\u2018<\/p>","

\u2018Svugdje smo bombardirani mladolikim izgledom i odr\u017eavanjem mladosti na aparatima\u2018<\/p>","

Jagoda Kumri\u0107\u00a0<\/strong>nikad se\u00a0u svojoj profesiji\u00a0nije susrela sa sli\u010dnim zahtjevima i kritikama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25129203_1920.jpg":"1920x1080","k_25129203_1280.jpg":"1280x1280","k_25129203_1024.jpg":"1024x1024","k_25129203_640.jpg":"640x640","k_25129203_480.jpg":"480x480","k_25129203_340.jpg":"340x340","k_25129203_220.jpg":"220x220","o_25129203_1280.jpg":"1280x853","o_25129203_1024.jpg":"1024x682","o_25129203_640.jpg":"640x426","o_25129203_480.jpg":"480x320","o_25129203_340.jpg":"340x226","o_25129203_220.jpg":"220x146","h_25129203_1280.jpg":"1280x854","h_25129203_1024.jpg":"1024x683","h_25129203_640.jpg":"640x427","h_25129203_480.jpg":"480x320","h_25129203_340.jpg":"340x227","h_25129203_220.jpg":"220x147","pp_25129203_1280.jpg":"1280x1628","pp_25129203_1024.jpg":"1024x1303","pp_25129203_640.jpg":"640x814","pp_25129203_480.jpg":"480x611","pp_25129203_340.jpg":"340x432","pp_25129203_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_15375262_1920.jpg":"1920x1080","k_15375262_1280.jpg":"1280x1280","k_15375262_1024.jpg":"1024x1024","k_15375262_640.jpg":"640x640","k_15375262_480.jpg":"480x480","k_15375262_340.jpg":"340x340","k_15375262_220.jpg":"220x220","o_15375262_1280.jpg":"1280x853","o_15375262_1024.jpg":"1024x682","o_15375262_640.jpg":"640x426","o_15375262_480.jpg":"480x320","o_15375262_340.jpg":"340x226","o_15375262_220.jpg":"220x146","h_15375262_1280.jpg":"1280x854","h_15375262_1024.jpg":"1024x683","h_15375262_640.jpg":"640x427","h_15375262_480.jpg":"480x320","h_15375262_340.jpg":"340x227","h_15375262_220.jpg":"220x147","pp_15375262_1280.jpg":"1280x1628","pp_15375262_1024.jpg":"1024x1303","pp_15375262_640.jpg":"640x814","pp_15375262_480.jpg":"480x611","pp_15375262_340.jpg":"340x432","pp_15375262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_14562140_1920.jpg":"1920x1080","k_14562140_1280.jpg":"1280x1280","k_14562140_1024.jpg":"1024x1024","k_14562140_640.jpg":"640x640","k_14562140_480.jpg":"480x480","k_14562140_340.jpg":"340x340","k_14562140_220.jpg":"220x220","o_14562140_1280.jpg":"1280x853","o_14562140_1024.jpg":"1024x682","o_14562140_640.jpg":"640x426","o_14562140_480.jpg":"480x320","o_14562140_340.jpg":"340x226","o_14562140_220.jpg":"220x146","h_14562140_1280.jpg":"1280x854","h_14562140_1024.jpg":"1024x683","h_14562140_640.jpg":"640x427","h_14562140_480.jpg":"480x320","h_14562140_340.jpg":"340x227","h_14562140_220.jpg":"220x147","pp_14562140_1280.jpg":"1280x1628","pp_14562140_1024.jpg":"1024x1303","pp_14562140_640.jpg":"640x814","pp_14562140_480.jpg":"480x611","pp_14562140_340.jpg":"340x432","pp_14562140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24477833_1920.jpg":"1920x1080","k_24477833_1280.jpg":"1280x1280","k_24477833_1024.jpg":"1024x1024","k_24477833_640.jpg":"640x640","k_24477833_480.jpg":"480x480","k_24477833_340.jpg":"340x340","k_24477833_220.jpg":"220x220","o_24477833_1280.jpg":"1280x853","o_24477833_1024.jpg":"1024x682","o_24477833_640.jpg":"640x426","o_24477833_480.jpg":"480x320","o_24477833_340.jpg":"340x226","o_24477833_220.jpg":"220x146","h_24477833_1280.jpg":"1280x854","h_24477833_1024.jpg":"1024x683","h_24477833_640.jpg":"640x427","h_24477833_480.jpg":"480x320","h_24477833_340.jpg":"340x227","h_24477833_220.jpg":"220x147","pp_24477833_1280.jpg":"1280x1628","pp_24477833_1024.jpg":"1024x1303","pp_24477833_640.jpg":"640x814","pp_24477833_480.jpg":"480x611","pp_24477833_340.jpg":"340x432","pp_24477833_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23714258_1920.jpg":"1920x1080","k_23714258_1280.jpg":"1280x1280","k_23714258_1024.jpg":"1024x1024","k_23714258_640.jpg":"640x640","k_23714258_480.jpg":"480x480","k_23714258_340.jpg":"340x340","k_23714258_220.jpg":"220x220","o_23714258_1280.jpg":"1280x853","o_23714258_1024.jpg":"1024x682","o_23714258_640.jpg":"640x426","o_23714258_480.jpg":"480x320","o_23714258_340.jpg":"340x226","o_23714258_220.jpg":"220x146","h_23714258_1280.jpg":"1280x854","h_23714258_1024.jpg":"1024x683","h_23714258_640.jpg":"640x427","h_23714258_480.jpg":"480x320","h_23714258_340.jpg":"340x227","h_23714258_220.jpg":"220x147","pp_23714258_1280.jpg":"1280x1628","pp_23714258_1024.jpg":"1024x1303","pp_23714258_640.jpg":"640x814","pp_23714258_480.jpg":"480x611","pp_23714258_340.jpg":"340x432","pp_23714258_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38349386 Threads: 4 Questions: 7094469155 Slow queries: 3299529 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608258810 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/stil ) ) [link] => /mozaik/stil/domace-glumice-o-diktatima-mrsavosti-vjecne-mladosti-body-shamingu-najljepse-smo-kad-smo-svoje-1299946 [printLink] => /mozaik/stil/domace-glumice-o-diktatima-mrsavosti-vjecne-mladosti-body-shamingu-najljepse-smo-kad-smo-svoje-1299946?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 402085 [name] => Lana Barić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lana-baric [link] => /tag/lana-baric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 302664 [name] => ivana roščić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-roscic [link] => /tag/ivana-roscic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 395778 [name] => jagoda kumrić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jagoda-kumric [link] => /tag/jagoda-kumric ) [3] => stdClass Object ( [id] => 255381 [name] => Ana Maras Harmander [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-maras-harmander [link] => /tag/ana-maras-harmander ) [4] => stdClass Object ( [id] => 637366 [name] => body shaming [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-29 14:18:50 [main_article_id] => 0 [alias] => body-shaming [link] => /tag/body-shaming ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nemoralni zahtjevi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Domaće glumice o diktatima mršavosti, vječne mladosti, body shamingu: Pritisci postoje, a najljepše smo kad smo svoje! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25129203.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/25129203.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/15375262.jpg [title] =>

‘O tome treba govoriti, koliko god suludo bilo, da je okej da ne izgledamo savršeno i da nismo savršene‘

Ranko Šuvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/14562140.jpg [title] =>

‘Voljela bih  da je svijet otvoreniji i ljepši, i da ne moram toliko raditi na sebi da bih se voljela. To nam i dalje ostaje zadaća‘

Tomislav Krišto/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/24477833.jpg [title] =>

‘Svugdje smo bombardirani mladolikim izgledom i održavanjem mladosti na aparatima‘

Vedran Peteh/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/19/23714258.jpg [title] =>

Jagoda Kumrić nikad se u svojoj profesiji nije susrela sa sličnim zahtjevima i kritikama

Davor Pongračić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Film o kojem su prošle godine svi pričali - distopijski triler "Don‘t Worry Darling" - nije me se osobito dojmio, ali mi se jako svidjela glavna glumica, Florence Pugh. Izražajnog, ljepuškastog lica i nedvojbenog talenta, odskakala je iz bezveznjikavog projekta baš kao što se izdvajala na nevjerojatnom nizu filmskih premijera koje su mu prethodile.

Moram priznati, premda nisam sigurna koliko je to danas politički korektno, da mi se baš svidjelo i to što Pughova čak i po pitanju figure odskače od holivudskih stereotipa, rekla bih da joj to daje jednu dodatnu dozu životnosti i uvjerljivosti, a posebno me je oduševila izjavama tipa "Ne pada mi napamet ići na dijetu zbog uloge".

Baš zbog toga me jako iznenadilo njezino nedavno priznanje da je u više navrata bila meta body shaminga, odnosno negativnih komentara na račun izgleda, i pritisaka da skine koji kilogram. Neukusne kritike nisu joj pristigle od trolova s društvenih mreža, nego od ljudi iz filmske industrije. 

Tijekom intervjua na Vogueovom YouTube kanalu Florence je progovorila o tome kako su filmaši bili zbunjeni kada je odbila ići na dijetu te kako je zauzela čvrst stav po pitanju zahtjeva i pritisaka "da se prilagodi".

- Neke žene, posebno mlade žene u Hollywoodu, očito su toliko željne toga da im se pruži prilika da su spremne na ovakve kompromise,  jer je to jednostavno tako. Kad su od mene zahtijevali da odem na dijetu, to je za mene bilo šokantno, nešto što nikad prije nisam napravila - izjavila je glumica te zaključila kako ona voli hranu. I podijelila svoj recept za crostinije s češnjakom.

Kako me ovaj slučaj zaintrigirao, odlučila sam ispitati koliko su slični pritisci prisutni u Hrvatskoj i naišla na zanimljive pa čak i oprečne odgovore.

Moja "insajderica" u svijetu glumišta i TV produkcije, dramaturginja i scenaristica Marijana Nola rekla mi je da nikad nije svjedočila sličnom pritisku niti je od glumaca s kojima surađuje dobila pritužbe na ovakav tip zahtjeva. Kad sam joj spomenula kuloarske priče koje sam čula od svojih kolegica koje podrobnije od mene prate zbivanja na filmskim i TV setovima u Hrvatskoj kako su se slični zahtjevi postavljali pred glumce, s opravdanjem da "moraju moći stati u kostim", rekla mi je da joj to baš nema smisla i objasnila zašto.

-  U serijama se koristi jako puno kostima, možeš birati i isprobavati što ti paše. Veliki su im fundusi, čuvaju kostime iz prethodnih projekata pa se stvarno može birati. Osim toga, u ovim našim serijama se koristi suvremena odjeća koja je u pravilu rastezljiva. Možeš se bez problema malo udebljati i smršaviti. Mogu shvatiti da se takav zahtjev postavlja pred glumce u kostimiranim povijesnim serijama gdje su sve one krinoline i druga odjeća koja je skupa i teška za prekrajanje, ali mi takvih serija nemamo - zaključila je.

Negativan odgovor dobila sam i od Jagode Kumrić, koja mi je navela da se u svojoj profesiji nikad nije susrela sa sličnim zahtjevima i kritikama, pa sam polako počela stvarati zaključak kako je problematika koju je javno iznijela Pughova nešto što se događa tamo negdje u Hollywoodu i da je našim glumicama život puno lakši, ali nakon što sam porazgovarala s još nekoliko njih, više ne mislim da su u osobito boljem položaju. Kritike, očekivanja, standardi, pritisci postoje. I bole.

---

image

Jagoda Kumrić nikad se u svojoj profesiji nije susrela sa sličnim zahtjevima i kritikama

Davor Pongračić/Cropix
---

Ana Maras Harmander otkrila mi je kakva su njena iskustva te mi je dala svoje mišljenje o toj problematici u okvirima širim od svijeta filma, televizije i kazališta. Kako je primijetila, uz to što smo same sebi najveće kritičarke, žene svakodnevno doživljavaju neki oblik body shaminga.

- Pritisci modne i kozmetičke industrije su vidljivi čim otvoriš televizor, ili portale, pa čak i na društvenim mrežama. Iako je u modi body positivity, on se još nije dovoljno infiltrirao u naše društvo, ili društvo općenito. Valjda iz naučenih obrazaca i od onog što nam je servirano ne raspoznajemo ono sto je važno. A važno je osjećati se dobro u svom tijelu - podvukla je Maras Harmander te dodala kako je "stoput" naišla, pogotovo u svome poslu, na svojevrsno neodobravanje po pitanju izgleda, namjerno ili nenamjerno.

-  Ali, kad prihvatiš sebe, sa saznanjem da uvijek na nečemu možeš poraditi, jednostavno prihvatiš i da je svijet oko tebe takav. Naravno da bih voljela da je svijet otvoreniji i ljepši, i da ne moram toliko raditi na sebi da bih se voljela. To nam i dalje ostaje zadaća. Ako ne za nas, onda za naše kćeri - zaključila je glumica.

---

image

‘Voljela bih  da je svijet otvoreniji i ljepši, i da ne moram toliko raditi na sebi da bih se voljela. To nam i dalje ostaje zadaća‘

Tomislav Krišto/Cropix
---

Sličnog je stava i Lana Barić, koja mi je odmah na početku dala do znanja kako njoj konkretno takvi pritisci ne znače puno jer sama sebi nikad nije zadala imperativ "savršenosti".

- Zapravo sam igrala jako puno "nesavršenih" na filmu i time se baš ponosim. Svjesna sam da ogroman pritisak postoji, pogotovo kad su žene u pitanju. Ne očekujem da će se društvo previše ili prebrzo promijeniti niti bih mu ja predala tu moć, da o njemu ovisim. Svaka djevojka, žena treba sjesti sama sa sobom i odlučiti kakav život želi živjeti, kako sačuvati svoje mentalno i fizičko zdravlje.

Ne otkrivam Amerike kad kažem da smo nesavršene, to sigurno jesmo, i da je to okej. O tome treba govoriti, koliko god suludo bilo, da je okej da ne izgledamo savršeno i da nismo savršene jer je to potpuno prirodno i da su hrabrost, odlučnost, inteligencija, samopouzdanje i neovisnost stvarnije i dosežnije od svih napornih savršenosti i da je upravo to ono čemu trebamo težiti. Duboko vjerujem da će nas ostvarenje tih ciljeva usrećiti više i na koncu konca - usavršiti - poručila je Lana Barić.

---

image

‘O tome treba govoriti, koliko god suludo bilo, da je okej da ne izgledamo savršeno i da nismo savršene‘

Ranko Šuvar/Cropix
---

Da je pritisak na uklapanje u ideal ljepote, kako onaj samonametnuti tako i onaj od društva, oduvijek prisutan svjesna je i Ivana Roščić, koja primjećuje kako su mu se, nažalost, s pojavom društvenih mreža, na meti našle čak i vrlo mlade djevojčice i djevojke.

- Osobno nisam iskusila nikakav pritisak da bih trebala izgledati ovako ili onako, a da je imao veze s poslom, ali da sam sama sebi, pogotovo u adolescenciji, nametala neke stvari a propos izgleda, apsolutno jesam. Bila sam jako nesigurna i non-stop sam imala neke zamjerke svom izgledu i bila sam jako sramežljiva - otkrila mi je Ivana Roščić.

S godinama je, dodala je glumica, prihvatila i zavoljela sebe, a s godinama vidi i promjene koje dolaze i uglavnom voli ono što vidi, ali isto tako nekad i ne.

- Svugdje smo bombardirani mladolikim izgledom i održavanjem mladosti na "aparatima". Osobnog sam stava neka svatko radi što želi, ali uz svjesnost da su umjerenost i osjećaj za mjeru odraz dobrog ukusa - rekla je te dodala kako bi voljela poručiti mladim djevojkama da su najljepše kad su svoje. 

---

image

‘Svugdje smo bombardirani mladolikim izgledom i održavanjem mladosti na aparatima‘

Vedran Peteh/Cropix
---

---

‘Važno je nježno prema sebi postupiti‘

Za komentar cijele priče kao i ukupne problematike odnosa prema tijelu, zamolili smo dr. sc. mag. psych. Anđelu Jelić.

"Važno je da ne zaboravimo da na svoje dostojanstvo koje posjedujemo samim time što jesmo, što postojimo. To dostojanstvo trebamo njegovati i čuvati. Zaštiti od vanjskih utjecaja, želja i zahtjeva koji dolaze od drugih, društva ili medija. 

Učeni smo da budemo pristojni prema drugima, ali izgleda da smo to predoslovno shvatili i pokazujući pristojnost prema drugima postajemo grublji prema sebi. Pristojnost prema drugima ponekad u nama samima budi sumnje, "jesam li dovoljna", budi i uspoređivanje, "jesam li ljepša, zgodnija, bolja od nje". 

Istina da kao ljudska bića želimo osjećati određenu pripadnost društvu u kojem živimo, želimo mu se i prilagoditi. Ali, nije li to skupa cijena ako počinjemo gubiti sebe? 

Ako se i nađemo u situaciji gdje nas drugi na osnovi izgleda posramljuju ili pak vrijeđaju, važno je nježno prema sebi postupiti i osvijestiti da riječi druge osobe pripadaju njoj, a na nama je kako ćemo na to reagirati. 

Iako je vrlo vjerojatno da će naša reakcija biti emocionalna, ponekad i burna ili suprotno tome, povući ćemo se pa se "raspasti" u svoja četiri zida, važno je učiti i svakodnevno pričati o tome da nije pristojno komentirati nečiji izgled, nije kulturno niti po bontonu (koji nam danas nedostaje u mnogim situacijama i ponašanjima). Ne zaboravimo da u svakom trenutku možemo reći da je komentar na račun izgleda nešto što nije na toj osobi da daje. 

Ako nam je netko poslodavac, roditelj, prijatelj, brat ili sestra ne znači da ima pravo komentirati, a kamoli vrijeđati ili uvjetovati nas radi izgleda. U takvim situacijama nerijetko padnemo pod utjecaj grubih i nepromišljenih riječi koje možda najviše iskazuju nečije nezadovoljstvo sobom.

Ne zaboravimo da je tjelesni izgled samo jedna od brojnih karakteristika naše osobnosti. 

Kao vizualna bića prvo što na nekome primijetimo je njegov izgled. No, to nije jedina vrijednost koju posjedujemo i koju bi trebali naglašavati u susretu s drugima…

Kao društvena bića imamo potrebu za osjećajem pripadnosti, da nas drugi prihvaćaju i daju nam potvrdu na koju u jednoj određenoj mjeri oslonac pronalazi i naše samopouzdanje.Svi mi volimo lijepo izgledati, ali ako to lijepo vodi ka izgladnjivanju, restrikciji, "ubijanju" na treninzima, ljepote više ni nema. 

Možda zvuči kao klišej, ali istinska ljepota dolazi iznutra. 

Na kraju, ne zaboravimo da svatko od nas vrijedi bez obzira na izgled. Trebamo imati malo više zahvalnosti za ono što imamo i što jesmo, a manje biti u konstantnoj utrci i žudnji za onim što nemamo. Ono što nemamo može doći tek kada smo zahvalni na onome što imamo i što jesmo. 

Vrijeme je, s obzirom na svijet u kojem živimo da učimo poštivati i prihvaćati sebe i postaviti jasne granice (s ljubavlju) prema drugima. Vrijeme je da osvijestimo da riječi kojima komentiramo nečiji izgled mogu biti okidači za iskrivljenu sliku o vlastitom tijelu i sebi, za restrikcije, za prejedanja … koja mogu odvesti i do poremećaja hranjenja ili do drugih psihičkih poremećaja. 

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Ranko Šuvar/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Vedran Peteh/Cropix Davor Pongračić/Cropix
Ranko Šuvar/Cropix

‘O tome treba govoriti, koliko god suludo bilo, da je okej da ne izgledamo savršeno i da nismo savršene‘

Tomislav Krišto/Cropix

‘Voljela bih  da je svijet otvoreniji i ljepši, i da ne moram toliko raditi na sebi da bih se voljela. To nam i dalje ostaje zadaća‘

Vedran Peteh/Cropix

‘Svugdje smo bombardirani mladolikim izgledom i održavanjem mladosti na aparatima‘

Davor Pongračić/Cropix

Jagoda Kumrić nikad se u svojoj profesiji nije susrela sa sličnim zahtjevima i kritikama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/stil/domace-glumice-o-diktatima-mrsavosti-vjecne-mladosti-body-shamingu-najljepse-smo-kad-smo-svoje-1299946 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa4fa4b0c54c2fd96b094ea3650905096fb3125a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Doma%C4%87e+glumice+o+diktatima+mr%C5%A1avosti%2C+vje%C4%8Dne+mladosti%2C+body+shamingu%3A+Pritisci+postoje%2C+a+najljep%C5%A1e+smo+kad+smo+svoje%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Fdomace-glumice-o-diktatima-mrsavosti-vjecne-mladosti-body-shamingu-najljepse-smo-kad-smo-svoje-1299946 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Fdomace-glumice-o-diktatima-mrsavosti-vjecne-mladosti-body-shamingu-najljepse-smo-kad-smo-svoje-1299946 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nemoralni zahtjevi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Stilnemoralni zahtjevi

Domaće glumice o diktatima mršavosti, vječne mladosti, body shamingu: Pritisci postoje, a najljepše smo kad smo svoje!

20. lipnja 2023. - 14:27

Film o kojem su prošle godine svi pričali - distopijski triler "Don‘t Worry Darling" - nije me se osobito dojmio, ali mi se jako svidjela glavna glumica, Florence Pugh. Izražajnog, ljepuškastog lica i nedvojbenog talenta, odskakala je iz bezveznjikavog projekta baš kao što se izdvajala na nevjerojatnom nizu filmskih premijera koje su mu prethodile.

Moram priznati, premda nisam sigurna koliko je to danas politički korektno, da mi se baš svidjelo i to što Pughova čak i po pitanju figure odskače od holivudskih stereotipa, rekla bih da joj to daje jednu dodatnu dozu životnosti i uvjerljivosti, a posebno me je oduševila izjavama tipa "Ne pada mi napamet ići na dijetu zbog uloge".

Baš zbog toga me jako iznenadilo njezino nedavno priznanje da je u više navrata bila meta body ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 10:08