Kad jako volite sir, jaja i mlijeko, sukladno Murphyjevom zakonu dogodit će vam se da ih u nekom trenu više nećete smjeti jesti. Dobro, nećemo vam baš jamčiti da je tako, ali... Ne mora vas baš strefiti neka gadna intolerancija ili ne daj bože alergija, o gastritisu i refluksu da ne govorimo, može vam se, recimo, dogoditi da odlučite postati vegan. Ili se vjenčati s takvim, a ovu modernu djecu s tisuću prehrambenih prohtjeva da ne spominjemo...
Šalu na stranu, jer onima koji moraju izbjegavati tako uobičajene namirnice kao što su jaja i mlijeko uopće nije lako. Mnoge su im fine stvari - poput, na primjer, finih vrućih slanih pita - potpuno nedostižne. A nema gdje ih nema. Ne može čovjek ući u najobičniji kvartovski dućan bez bliskog, a tako dalekog susreta sa zabranjenim voćem.
Za sve vas koji izbjegavate mlijeko i jaja, a još uvijek niste preboljeli goluzarije poput zeljanice, otkrivamo kako napraviti zeljanicu bez jaja i mlijeka.
Veganska zeljanica
Sastojci:
500 g špinata
300 g svilenkastog tofua
25 g krušnih mrvica
15 gotovih kora za pite
5 stabljika mladog luka
2 zgnječena češnja češnjaka
3 žličice maslinovog ulja + još
1 1/2 žlica začinskog kvasca
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C, a veliki pleha obložite papirom za pečenje.
Zagrijte 2 žličice ulja u velikoj dubokoj tavi na srednje jakoj vatri pa pirjajte nasjeckani mladi luk i češnjak miješajući, 2-3 minute ili dok mladi luk ne omekša. Prebacite na tanjur.
Zagrijte preostalu žličicu ulja i dodajte četvrtinu špinata. Kuhajte, miješajući, 2 minute ili dok špinat ne uvene. Prebacite u veliku zdjelu. Ponovite, u još 3 serije, s preostalim špinatom, po potrebi dodajte još malo ulja. Ostavite špinat da se malo ohladi pa rukama iz njega iscijedite što više tekućine.
Ocijeđeni špinat pomiješajte s lukom, krušnim mrvicama i začinskim kvascem (on se dodaje da bi okus jela dobio okus sličan zrelom siru poput parmezana pa ga možete izostaviti ako ga ne nađete) te u smjesu dodajte svilenkasti tofu, dobro ocijeđen i izmrvljen.
Stavite listove tijesta na čistu radnu površinu. Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom. Prvi list poprskajte uljem, prekrijte ga drugim listom pa ga poprskajte te konačno stavite još jedan list i poprskajte ga uljem. Na tako pripremljene kore stavite petinu smjese od špinata duž 1 duljeg ruba hrpe, ostavljajući razmak od 3 cm na svakom kraju. Zarolajte pa zamotajte u kolut i stavite na sredinu pleha za pečenje. Ponovite s preostalim listovima tijesta i smjesom špinata kako biste napravili još 4 rolice. Složite rolice tako da se nastavljaju na onu prvu, kako biste dobili jednu veliku spiralu.
Pecite oko pola sata, odnosno dok pita ne uhvati lijepu boju.