Kao što to pravi ljubitelji jednog od najpopularnijih likera na našim prostorima dobro znaju, upravo je najbolje vrijeme za napraviti orrahovicu. Fini liker od oraha nekoć je bio nezaobilazna stavka u svakoj kući koja je držala do sebe, a i danas je na glasu kao aperitiv, ali i kao dobro sredstvo protiv želučanih tegoba.
Nažalost, naivni vjeruju kako je dovoljno dobro posegnuti za kupovnim likerom od oraha. No loše će se provesti dođe li im u goste pravi gurman - taj će im odmah očitati lekciju o razlici između prave i falše orahovice.
Želite li napraviti pravu, starinsku orahovicu, ovdje smo vam otkrili kako se to radi, a sad vam nudimo jedan noviji recept koji ne mijenja ništa bitno, samo nadopunjuje onu staru ricetu s par lipih stvari za još bolji okus.
Orahovica s mirodijama
Sastojci:
1,5 l rakije
60 dag šećera
15 mladih oraha
7 zrna kave
4 klinčića
2 vanilin šećera
1 limun
Priprema:
Orahe operite, obrišite i zarežite nekoliko puta nožem, a ako su jako veliki prepolovite ih. Limun narežite na ploške.
U veliku staklenku stavite orahe i limun, dodajte začine i šećer te sve zalijte rakijom. Promiješajte, poklopite i ostavite na stoji na osunčanom mjestu 40 dana na suncu uz povremeno protresanje kako bi se šećer potpuno otopio i sastojci se bolje međusobno proželi. Po isteku roka procijedite i ulijte u boce.