Jesen je vrijeme kada nas mami miris domaće spize, a malo što može tako lijepo ugrijati dušu, probuditi uspomene i vratiti nas u djetinjstvo kao naši starinski dalmatinski recepti. Kada ne znate što biste s piletinom, sjetite se ovog domaćeg klasika – tingula od kokoši. Ovo jednostavno, ali bogato jelo pravo je remek-djelo dalmatinske kužine koje spaja okuse i mirise Mediterana u jednom loncu te pravi dokaz da najobičnija piletina može postati prava slasna delicija.
Tingul, ili tingulet, kako ga još zovemo u Dalmaciji, tradicionalno je jelo koje podsjeća na gulaš, a najčešće se poslužuje uz domaće njoke ili tjesteninu. Ovo starinsko jelo bilo je pravi specijalitet u mnogim dalmatinskim kućama, osobito kada se željelo iskoristiti dijelove kokoši koji imaju najmanje obožavatelja. Uz to, kad bi domaćin htio svojim gostima predstaviti najbolje od gastronomske tradicije ovog kraja, na stol se, bez razmišljanja, posluživao tingul.
Pileći tingulet, iako jelo s dugom tradicijom, svoju popularnost nije izgubio ni danas. Ovo starinsko dalmatinsko jelo, koje su pripremale naše bake, rado se priprema i u modernim "kužinama", a izvorni recepti pažljivo čuvaju. Mnogi ga pripremaju na klasičan način, dok drugi unose vlastite male preinake kako bi ga prilagodili svom ukusu ili dostupnim namirnicama. No, srž recepta ostaje ista – bogatstvo okusa, mirisa i polagano kuhanje koje kuću ispuni toplinom i nostalgijom. Nema ništa bolje od lonca prepunog mesa i povrća koje se polako kuha i puni kuću primamljivim mirisima.
Tajna savršenog tingula
Kod starinskih recepata važno je koristiti kvalitetne namirnice s naglaskom na lokalnu proizvodnju, a ono što garantira dobar tingul je domaća kokoš. Naša preporuka za ovo jelo je Međimursko pile – proizvod našeg domaćeg proizvođača piletine PP PIPO iz Čakovca koji dolazi iz domaćeg uzgoja i nosi certifikat "Uzgojeno bez antibiotika". To jamči da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi svog životnog ciklusa te da su uzgajani na najprirodniji način što garantira visoku kvalitetu mesa.
Trendovi u gastronomiji neprestano se mijenjaju, ali jedno uvijek ostaje isto – "domaće je domaće". Težimo za domaćim namirnicama koje dolaze s hrvatskih farmi, te onih u čiju smo se kvalitetu i sami uvjerili, pogotovo mesa... Sve kako bismo svojoj obitelji pružili ono najbolje! A, dokazano, najbolje je Međimursko pile koje je ponosni nositelj i prestižnog certifikata "Dokazana kvaliteta Hrvatska" koji garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje. Žuta boja kože, umjerena masnoća i bogatstvo proteina čine ovo pile savršenim za pripremu jela poput tingula, gdje se kvaliteta i svježina mesa ističe u svakom zalogaju. Zato, kad birate pile za svoj tingul, uvijek birajte najbolje – birajte Međimursko pile.
Ovo tradicionalno dalmatinsko jelo, uz dobar recept, možete napraviti i sami bez po muke. Korak po korak, doći ćete do finog, gustog i ljepljivog šuga zbog kojeg ćete lizati prste, a, nećete moći ni odoljeti, u višak božanstvenog umaka točati ćete kruh. Ovo jelo priprema se polako, uz puno pažnje i ljubavi prema hrani i uživanju, a zauzvrat vam daruje bogate i slojevite okuse i arome u kojima ćete se lako prepustiti i na trenutak zaboraviti sve ostalo.
Dalmatinski tingul
Sastojci za četiri osobe:
70-80 dag pilećeg batka i zabatka i pilećih krila Međimursko pile
2 srednja velika luka
maslinovo ulje
2 dl prošeka
3 dl pasirane rajčice ili pelata
1 limun
ribana korica limuna (neprskani)
ružmarin
lovor
muškatni oraščić
klinčići
sol
crvena slatka paprika
papar
peršin
Priprema:
Piletinu očistite od kožice i kratko popržite na maslinovu ulju dok ne dobije zlatnu boju. U drugom loncu, na maslinovu ulju, popržite sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast i lagano zažuti. Potom dodajte sol, papar, grančicu ružmarina, list lovora, žlicu slatke crvene paprike, prstohvat muškatnog oraščića, nekoliko klinčića i naribanu koricu limuna.
Sve sastojke pirjajte uz povremeno miješanje kako bi začini pustili svoje arome, a zatim vratite piletinu u lonac. Dodajte pasiranu rajčicu i zalijte prošekom.
Limun, od kojeg ste prethodno naribali koricu, ogulite do kraja i narežite pulpu na tanke fete. Te fete ubacite u tingul kako bi obogatili okus umaka.
Kuhajte dok se šug ne zgusne i postane kremast. Na kraju dodajte obilnu količinu svježeg nasjeckanog peršina. Poslužite uz rižu, tjesteninu ili palentu.
Uslast!
Sadržaj je nastao u suradnji s Perutninom Ptuj - PIPO.