Kruholjupci su uvijek na mukama ako vode računa o liniji, jer kruh je, osobito onaj od bijelog brašna, jedan od dežurnih krivaca za debljanje. Srećom, nije svaki kruh isti pa je neke vrste moguće jesti bez straha od debljanja, a jedan od takvih je kruh koji se priprema od bademovog brašna i sira. Ipak, budite razumni i računajte na to da takav kruh sadrži dosta masnoća pa je kaloričan, no ako ste na dijeti koja zabranjuje konzumiranje ugljikohidrata i škroba ili njihovo kombiniranje s masnoćama, onda će vam ovakav kruh odgovarati.
Proteinski kruh s bademom
Sastojci:
350 g mozzarelle
200 g bademovog brašna
100 g krem sira
2 jaja
1/3 praška za pecivo
sol
Priprema:
Naribajte sir pa ga u mikrovalnoj ili na pari otopite zajedno s krem sirom. Pustite smjesu sira da se malo ohladi pa joj dodajte jaja i dobro izmiješajte kuhačom. Dodajte brašno, sol i prašak za pecivo, dobro promiješajte pa prebacite na radnu površinu i izmijesite rukama dok tijesto nije jednolično i glatko.
Oblikujte bublice, štrucu ili pogaču pa pecite 5-10 (ovisno radite li bublice ili kruh) na 200 stupnjeva Celzija.