Kolač koji ne deblja? Zvuči predobro da bi bilo istinito, ali ne mora tako biti. Čuda su, ponekad, moguća. A takav je i recept za čpkoladni keto cheesecake, odnosno čokoladnu tortu od sira koja ne sadrži ugljikohidrate, zbog čega je u skladu s pravilima keto prehrane pa ne samo da ne deblja, nego može pomoći pri mršavljenju.
Dobro, okej, ovo zadnje sad već ipak malo zvuči kao pretjerivanje, a napomenut ćemo vam i da sve može debljati ako se uživa u neumjerenim količinama. Ali ako ste karakter pa možete stati nakon jedne fete, onda je ovo kolač za vas.
Čokoladni keto cheesecake
Sastojci:
Podloga:
150 g mljevenih badema
50 g otopljenog maslaca ili kokosovog ulja
1 žlica kakaa
20 g eritritola u prahu
Nadjev:
300 g krem sira
80 g eritritola u prahu
1-2 žličice arome vanilije
150 g čokolade bez šećera (otopljene)
200 g slatkog vrhnja
Čokoladna glazura:
100 g čokolade bez šećera (otopljene)
1 žlica maslaca ili kokosovog ulja
Priprema:
Pomiješajte mljevene bademe, eritritol u prahu i kakao prah pa im dodajte rastopljeni maslac i miješajte dok ne postane glatko.
Kalup za tortu obložite papirom za pečenje ili ga namastite te po tome rasporedite smjesu za podlogu i poravnajte pomoću dna čaše. Pospremite u hladnjak dok ne napravite nadjev.
Izmiksajte krem sir, eritritol u prahu i aromu vanilije pa im dodajte čokoladu otopljenu na pari. Izmiješajte mikserom.
Istucite čvrsti šlag i umiješajte u smjesu pa kremu rasporedite po podlozi i pospremite tortu u hladnjak da se dobro stisne, a zatim je prelijte glazurom i vratitee u hladnjak na pola sata da se i ona stisne.
Postupak hlađenja bržee ćete odraditi uz pomoć zamrzivača.