Ako ste kao dijete voljeli navratiti u neku od brojnih slastičarnica koje su po našim turističkim mjestima držali doseljenici s Kosova i Makedonije, sigurno vam je u pamćenju ostao barem dio standardnog slatkog asortimana - one ogromne bijele šampite, voćni kremasti kolači ukrašeni voćem prelivenim preljevom od kojeg je izgledalo kao da je od keramike... Poznato?
Možda se sjećate i kolača koji se zvao figaro, a sastojao se od karamelastog nadjeva protkanog sjeckanim orasima i stisnutog između dvije oblatne. Tu i tamo još ga se može pronaći u objektima istog tipa koje odolijevaju iskušenju modernizacije asortimana, ali daleko rjeđe nego nekoć, dok je još uvijek bio popularan.
U modi više nije, ali ipak nije zaboravljen, a predblagdansko vrijeme i obilje objava na temu kolača na društvenim mrežama podsjetili su nas na to koliko je dobar i konačno nam otkrili recept koji obećava. Na profilu Svetlane Đukanović, Vikend kuvarica, uz još puno dobrih, starinskih kolača, pronašli smo i figaro, u koji prema receptu koji nam je Svetlana dopustila prenijeti, ima zaista bombastičan sastav.
Puno maslaca, puno šećera i puno oraha jamče slasticu od koje trnu zubi i žare se obrazi, no ako ste ljubitelj onih starih kolača ili ste se jednostavno zaželjeli figara po provjerenom receptu, nećete odoljeti želji za podsjetiti se koliko je dobar. Da, bomba je od kalorija, ali što da vam kažemo... režite ga tanko.
Figaro
Sastojci:
10 žumanjaka
300 g šećera
300 g maslaca
Karamela:
300 g šećera
oko 50 ml vode
Dodatno:
350-400 g krupno sjeckanih oraha
2 velika lista oblatne
Priprema:
Pripremite posudu za kuhanje na pari. Žumanjke tucite sa šećerom dok potpuno ne pobijele i dok se šećer potpuno ne otopi. Ulijte ih u lonac i kuhajte na pari 15-20 minuta uz miješanje i skidanje nadjeva s ruba lonca. Nadjev je spreman kada kuhača počne ostavljati trag na dnu posude. Dodajte maslac i kuhajte dok se ne otopi. Maknite s vatre, ali nadjev ostavite na toplome, neka ostane što topliji.
Negdje na pola kuhanja nadjeva, pristavite šećer i vodu za karamel. Šećer će se sam otopiti i lagano karamelizirati. Kad poprimi tamno jantarnu boju, maknite s vatre.
U karamel ulijte nadjev uz stalno miješanje mikserom da se nadjev što bolje rasporedi u karamelu. Odmah dodajte sitno sjeckane orahe.
Položite oblatnu ravnijom stranom prema dolje, rasporedite vrući nadjev ostavljajući 2 cm slobodno od rubova i odmah odozgo položite drugi list oblatne, ravnijom stranom prema gore. Preko tijesta stavite teži, pljosnati predmet da se listovi zalijepe za nadjev. Ostavite tako preko noći i sutradan figaro narežite na prutiće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....