StoryEditorOCM
Slatkobrzo i lako

Tiramisu od mandarine topi se u ustima, a ne trebaju vam mascarpone i jaja. Najbolji trik je u preljevu za piškote

Piše T. S. M.
6. listopada 2024. - 16:03

Talijani uporno grintaju da je jedini tiramisu onaj koji se radi po njihovom receptu, ali čini se da ih malo tko "ferma" jer svako malo oduševi nas nova verzija popularne kremaste slastice. Najnovija kao dodatak koristi mandarine, a nama se ta ideja baš sviđa. Svidjela se i ostalima, recept bilježi stotine tisuća lajkova...

Nama je osobito drag jedan detalj, a to je natapanje piškota svježe cijeđenim sokom od naranče, kako bi čak i biskvitni dio imao lijepu citrusnu aromu. Isti kolač možete raditi i s limunima, narančama ili drugim južnim voćem po svom izboru.

Autorica videa umjesto mascarponea koristi "schmand", odnosno nešto kao punomasno kiselo vrhnje, a vi možete upotrijebiti i mileram.  Za natapanje keksa, naravno, možete koristiti i svježe cijeđeni sok od mandarine.

Radite li kolač s narančama, možete ga posuti čokoladnim kapljicama ili grubo sjeckanom čokoladom, dobit ćete okus koji podsjeća na Jaffa kekse, a za osobito efektan izgled kolač možete ukrasiti štapićima cimeta i šećerom u prahu. 

Tiramisu od mandarine

Sastojci:

200 g piškota
100 ml svježeg soka od naranče
600 g kiselog vrhnja
600 g slatkog vrhnja
525 g mandarina
100 g šećera
3 Šlagfixa
2 vanilin šećera
šećer + cimet za posipanje

Priprema:

Piškote posložite na dno posude koju ćete koristiti, zatim ih prelijte svježim sokom od naranče. Pustite da se sok upije.

Za to vrijeme pomiješajte kiselo i slatko vrhnje pa ih miksajte dok smjesa ne postane pjenasta, suput dodajući vanilin šećer, šećer i Šlagfix. Dodajte očišćene mandarine, promiješajte špatulom pa smjesu rasporedite po keksima.

Pospite tiramisu mješavinom šećera i cimeta pa kolač spremite u hlandnjak na 2-3 sata da se krema stegne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 16:08