Počele su trešnje, ali cijena im je paprena. I kako sada namiriti sladokusce? Jednostavno, kupite "šačicu" i napravite kolač. Pronašli smo odličan, starinski recept za kolač u kojem su trešnje nadopunjene jabukama. Nama se ideja čini odličnom.
A i slastica je sama po sebi poprilično zanimljiva - riječ je o kolaču koji se naziva lijevana pita. Čini se da ju je puno lakše napraviti nego klasičnu. Nadjev djeluje jako primamljivo jer se jabuke najprije ispirjaju na maslacu.
Ne zaboravite u nadjev ubaciti malo krušnoh mrvica - ta će caka osigurati da ne bude previše mokar, jer to može učiniti tijesto gnjecavim.
Recept smo pronašli na simpatičnom Instagram profilu Moj lipi vrtlić i prenosimo vam ga uz suglasnost isteriozne zaljubljenice u kužinavanje koja stoji iza njega uz savjet da se nadjev od voća treba malo ohladiti prije nefo se njime nadjene slastica.
Po njenom receptu koristi se jednaka količina jabuka i trešanja, a vi te omjere prilagodite pristupačnosti trešanja.
Lijevana pita s jabukama i trešnjama
Sastojci:
300 g brašna (pola oštro, pola glatko)
4 jaja
180 g kiselog vrhnja
1,5 dl ulja
100 g šećera
korica limuna i prstohvat soli
prašak za pecivo
šaka nasjeckanih oraha
Nadjev:
500 g jabuka
500 g trešanja
sok od pola limuna
malo cimeta i vanilija šećera
20 g maslaca
100 g šećera(može i više ako voče nije slatko)
malo krušnih mrvica
Priprema:
Jabuke sitno nasjeckajte pa ih s trešnjama, šećerom, cimetom i sokom limuna pirjajte na maslacu 5 minuta da puste sok i omekšaju. Na kraju dodajte žlicu mrvica da upije višak soka.
Za tijesto miksajte jaja sa šećerom, dodajte vrhnje i ulje, koricu limuna i prstohvat soli te na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Polovicu tijesta ulijte u namašćeni lim za pečenje pa je pecite 10-ak minuta na 180‘C. Nakon toga po tijestu rasporedite nadjev i ostatak tijesta te pitu pospite sjeckanim orasima.
Pecite na 175 stupnjeva još nekih 30 minuta dok ne dobije lijepu smećkastu boju, a pečenu pitu pospite šećerom u prahu.