Napekli smo se već kolača s breskvama, "pala" je barem jedna slastica sa šljivama (ako nije, ovdje imate super recept), a sad polako na red dolaze kruške. U receptu koji smo dobili od šibenske zaljubljenice u slatko, Nine Bedrice, koju pratimo na Instagramu Slatka iskušenja, mlade kruške združene su s prkhim tijestom u finoj galetti koja je jednako ukusna kao što dobro izgleda.
Ovaj se desert priprema bez potrebe za posebnim kalupima i posudama, a ako želite da bude nešto zaista posebno, potrudite se voće posuti listićima badema. Nina nam savjetuje da ga poslužimo uz sladoled od vanilije, jer je tada još bolji.
Galetta s kruškama
Sastojci:
Tijesto:
200 g brašna
150 g maslaca na listiće narezan
3 žlice ledene vode
1 žlica šećera u prahu
prstohvat soli
Nadjev:
2-3 žlice džema po želji
oko 400 g krušaka (2 velike)
listići badema
malo šećera za posipanje
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite ga da odstoji u hladnjaku pola sata.
Razvaljajte tijesto u krug, premažite ga džemom ostavljajući oko prst od ruba nepremazanim, a u sredinu stavite kruške narezane na tanke ploške. Po želji kruške malo pospite šećerom i pospite listićima badema, pa nepremazani dio tijesta od ruba lagano preklopite preko kruški. Pospite krajeve šećerom i pecite galette 30-ak minuta na 180°C, odnosno dok dok ne porumeni.