StoryEditorOCM
Slatkoodlična ideja

Ružičasti čupavci svidjet će se svima: jako su sočni i mekani, a u sredini kriju fino iznenađenje. Evo u čemu je caka

Piše T. S. M.
17. svibnja 2024. - 08:10

Čupavci su jedan od onih kolača koje gotovo nitko neće odbiti. Mekani, nježni biskvit natopljen umakom od čokolade i uvaljan u kokosove mrvice jednostavno je toliko dobar.

No to ne znači da ne može biti još bolji.

Nedavno smo vam otkrili kako napraviti bijele čupavce, ideja je to koju će podržati ljubitelji bijele čokolade i kokosa, a danas nudimo ideju koja bi mogla razveseliti ljubitelje jagoda i malina.

Ružičasti čupavci.

Riječ je o kolaču koji je jako popularan u Australiji, gdje čupavce nazivaju lamingtonima i dodaju im sloj nadjeva prije nego ih umoče u čokoladu i uvaljaju u kokos.

Ružičasti lamingtoni podvrsta su popularnog deserta kod kojih je caka u tome što se, umjesto u čokoladi, namaču u umaku na bazi džema od jagoda. Baš kao i obični lamingtoni, ovi kolačići u sredini kriju slatko iznenađenje, a u ovom slučaju to je džem od jagode.

U sezoni jagoda možete ga lako pripremiti i sami, a umjesto svježih jagoda možete koristiti i zamrznute. Poslužit će vam i maline, a recept ćete pronaći u nastavku. No najprije vam treba recept za ovu slasticu.

image
Shutterstock

Ružičasti čupavci

Sastojci:

175 g brašna
165 g šećera
150 g maslaca
50 g gustina
5 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 žličica arome jagode
1 žličica soka od limuna 

Preljev:

100 g džema od jagode + još za premazivanje biskvita
75 g tople vode
ružičasta prehrambena boja
mrvice kokosa

Priprema:

Žumanjke miksajte sa šećerom, vanilin šećerom, ekstraktom jagode i maslacem dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta, a zatim u smjesu prosijte brašno, gustin i prašak za pecivo. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg sa sokom od limuna pa ga dodajte žumanjcima.

Tijesto rasporedite u širi, plići kalup za pečenje obložen papirom za pečenje pa ga pecite na 160 stupnjeva dvadesetak minuta ili dok ne dobije lijepu boju i ispeče se. 

Pečeni biskvit prerežite na dva dijela, jedan premažite džemom od jagode pa poklopite drugim. Izrežite ga na kocke pa svaku umočite u smjesu džema i tople vode te na kraju uvaljajte u mrvice kokosa.

Brzi džem od jagode

Sastojci:

500 g jagoda
150 g šećera
2 žlice soka od limuna

Priprema:

Očistite i operite jagode i pomiješajte ih sa šećerom i sokom od limuna u većem loncu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne zavrije pa gnječilicom za krumpir zgnječite voće. Kuhajte dok se ne zgusne, 15-ak minuta.

Lako ćete provjeriti je li džem gotov: stavite žlicu smjese na tanjurić pa vrhom žlice prođite kroz nju. Ako žlica ostavi postojani trag, džem je gotov.

Prebacite ga u sterilizirane staklenke i potrošite kroz dva tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 11:53