Ako ste se zaželjeli pravih, starinskih kolača, kraj ljeta i početak jeseni kao stvoreni su da vam utaže želju - u sezoni jabuka, krušaka i šljiva materijala za izradu kolača nalik na bakine je više nego dovoljno. Nedavno smo vam otkrili kako ispeći pitu s kruškama, a to uopće nije bila neka obična pita (o čemu je riječ podsjetite se ovdje), dok je danas na redu pita sa šljivama i opet je riječ o neobičnom receptu.
Ako ste ikad čuli za lijenu pitu ili ju čak ispekli, onda vam je sve jasno. Vama ostalima, koji se s tom vrstom kolača još nisu upoznali, poručit ćemo samo da je ovo kolač kao stvoren za sve koji ne vole puno petljati s tijestom, mijesiti ga, valjati i oblikovati. Tijesto za ovu pitu samo se zamuti, a zatim izlije u posudu za pečenje.
A što se radi sa šljivama? O, pa to je najbolji dio...
Lijena pita sa šljivama
Sastojci:
2 kg šljiva
300 g brašna
300 g šećera
150 ml jogurta
150 ml ulja
6 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1 list oblatne
malo cimeta
Priprema:
Šljive operite, očistite i narežite na veće komade pa ih pomiješajte sa 120 g šećera i prstohvatom cimeta. Stavite ih u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite dok ne postanu mekane, a sok koji su pustile se pretvori u sirup.
Kad su se šljive ispekle, pustite ih da se malo ohlade.
Zatim pomiješajte jaja s ostatkom šećera pa im dodajte jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer te po želji malo cimeta.
Zatim u širu posudu za pečenje tepsiju premazanu maslacem i posutu krušnim mrvicama ili brašnom stavite pola smjese za tijesto, na to stavite oblatnu, na nju stavite šljive te preko šljiva izlijte ostatak smjese za tijesto.
Prebacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata. Gotovi kolač pustite da se ohladi pa ga pospite šećerom u prahu.