Danas pripremamo kolač koji je mnogima obilježio djetinjstvo. Fini rolat s čokolasnim biskvitom, čokoladnom kremom i bananama. Zvali smo ga mačje oči. Sjećate li ga se?
Neobično ime dobio je zato što u presjeku podsjeća na dva oka, a zašto su baš mačije, to je pomalo nejasno, ali dobro zvuči.
Recept nam je dala Antonia Jagodić koju pratimo na Instagramu.
Mačje oči
Sastojci:
Biskvit
6 jaja
5 žlica šećera
2 žlice brašna
2 žlice kakaa
pola vrećice praška za pecivo
Krema:
3 jaja
120 g šećera
2 vrećice vanilin šećera
200 g čokolade
150 g margarina/maslaca
Dodatno:
3-4 banane7
Priprema:
Za biskvit odvojiti bjelanjke i žumanjke. Posebno izmiksati bjelanjke i ostaviti sa strane. Žumanjke miksati sa šećerom pa dodati pomiješano brašno, prašak za pecivo i kakao i dobro izmiksati. Smjesi sa žumanjcima dodati izmiksane bjelanjke i promiješati lagano špatulom.
Smjesu izliti u lim (40 sa 32) i peći na 180 stupnjeva 15ak minuta. Vrući biskvit umotati u čistu kuhinjsku krpu.
Za kremu izmiksati jaja sa šećerom i vanilin šećerom i smjesu prebaciti na posudu i kuhati na pari oko 10 minuta miješajući.
U vruću kremu dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi. Kremu ohladiti i nakon hlađenja dodati izmiksani margarin ili maslac.
Roladu odmotati i s 2/3 kreme premazati.
Sa svake strane rolade poslagati (što ravnije) banane i svaku stranu zamotati do pola.
Okrenuti roladu tako da zamotana strane bude okrenuta prema dolje i premazati ostatkom kreme.
Ohladiti preko noći.